Testprosedyre

Testprosedyre

 

Hver mobiltelefon vi tester brukes i en periode på 1-2 uker før vi skriver testen. Testeren bruker telefonen som sin egen i løpet av hele testperioden, slik at han eller hun får en best mulig følelse av hvordan den er å bruke i hverdagen.

Vi legger ekstra stor vekt på hvordan mobiltelefonen er å bruke. At tastene er gode, at menyene er praktiske og at telefonen reagerer kjapt. Grunnfunksjoner som ringing og meldingsskriving må også fungere smertefritt for at en telefon i det hele tatt skal kunne få et høyt terningkast. Avanserte funksjoner kan ikke kompensere for mangler på dette feltet.

Resultatet til alle telefoner blir vektet etter pris. Jo dyrere en telefon er, jo høyere krav stiller vi for å få et bestemt terningkast. Per i dag deler vi inn i følgende prisklasser:

Prisklasse
Prisintervall
A
1000 kr og ned
B
Opp til 1500 kr
C
Opp til 2000 kr
D
Opp til 2500 kr
E
Opp til 3500 kr
F
Opp til 4500 kr
G
4500 kr og mer

 

Testene er delt inn i syv hovedkategorier, og får et terningkast på hver av disse.

1. Design og byggekvalitet
Hvor lett og liten er telefonen, og hvor praktisk er den?

2. Skjerm og menyer
Hvordan er det å bruke telefonen?

3. Maskinvare og tilbehør
Hvordan fungerer komponenter som prosessor, minne og høyttaler?

4. Trådløs teknologi
Hvor god er telefonen til å kommunisere over mobilnettet og gjennom luften?

5. Nyttefunksjoner
Hvor godt egner telefonen seg for arbeidsbruk?

6. Underholdning
Hvor godt egner telefonen seg til underholdning som spill og musikk?

7. Kamerafunksjoner
Hvor bra bilder og videoklipp tar telefonen?

Resultatet i disse kategoriene munner ut i konklusjonen, der vi oppsummerer funnene våre og trekker en konklusjon. Det totale terningkastet vi gir er -ikke- et gjennomsnitt av delkarakterene. Selv om en telefon scorer bra på de fleste punkter, kan det være enkeltfeil som trekker ned helhetsinntrykket.

For eksempel kan dårlig dekning og talekvalitet alene være nok til å trekke ned en telefon et terningkast. Vi vil ikke anbefale en telefon som ikke leverer på alle punkter, og sparer femmerene og sekserene våre til telefoner der du ikke må gjøre noen kompromisser.

 

Terningkast


Det byr på en rekke utfordringer å bruke terningkast for å gi karakter når man tester et produkt som er i så rask utvikling som mobiltelefoner.

For det første går utviklingen så raskt, at en telefon som i sin tid høstet beste karakter gjerne kan være et dårlig alternativ bare noen måneder senere. Det som i sin tid krevdes for å få en sekser i kvalifiserer gjerne kun til en firer ett år senere.

I tillegg er det et problem at det går inflasjon i de beste karakterene. De fleste nye telefoner er såpass store fremskritt fra sine forgjengere at de bør belønnes med høyere terningkast, noe som blir vanskelig hvis tidligere telefoner allerede har fått terningkast 5 og 6. Til slutt risikerer man at "alle" telefoner har 5-ere og 6-ere.

For å løse disse problemene har vi valgt å bruke dynamiske terningkast som justeres etterhvert som gamle telefoner faller vekk og nye kommer til. Dette sørger for at terningkastene til enhver tid skal gjenspeile situasjonen på markedet.

Den beste telefonen i sin prisklasse vil høste en 6-er, mens den dårligste telefonen vil høste en 1-er. Andre telefoner vil fortløpende rangeres på skalaen etter hvor gode alternativer de er i forhold til beste og dårligste telefon i samme prisklasse.

Det betyr at en telefon som høster inn en 5-er når den lanseres gjerne kan dette nedover på skalen etterhvert som nyere og bedre alternativer kommer på markedet, og ende opp på både terningkast 4 og 3 før den tas av markedet.

Det samme gjelder for de forskjellige testkategoriene. Telefonen med det beste kameraet i forhold til prisen skal få toppkarakter, men etterhvert som bedre telefoner kommer til vil dette justeres og telefonen vil få en dårligere karakter i kamera-kategorien.

Dette gir den fordelen at man med et raskt overblikk kan se hvilke telefoner som er de beste på markedet til enhver tid. I tillegg vet man hvor de forskjellige modellene står i forhold til hverandre.

Ulempen er at man risikerer at teksten i testen ikke stemmer overens med terningkastet som deles ut av systemet, noe vi gjør vårt beste for å unngå.

Kun en veiledning
Vi vil understreke at terningkastene kun er et uttrykk for testerens subjektive mening om telefonene vi tester, og derfor ikke bør vies alt for mye oppmerksomhet. Vi anbefaler deg heller å lese gjennom det vi har skrevet om mobiltelefonen og selv ta stilling til hvor bra telefonen stiller i forhold til de ønsker og krav du måtte ha.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen