Ifixit testet det nye MacBook-tastaturet med malingspulver.
Ifixit testet det nye MacBook-tastaturet med malingspulver. (Foto: Ifixit)

Testet det nye MacBook-tastaturet: – Fortsatt følsomt for støv og sand

Men bedre enn før, konkluderer iFixit.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Nettstedet iFixit er kjent for sine såkalte «teardowns» av ulike former for elektronikk, og det var også de som først fortalte at den nye MacBook Pro-utgaven har en silikonmembran under tastene for å unngå at støv og skitt kommer inn.

De flate tastene på nymotens MacBook-maskiner har som kjent hatt et problem med at «butterfly»-mekanismen under kan bli ubrukelig om det kommer inn nok uønskede partikler under tastene, noe også Apple innrømte nylig

Apple selv har kun opplyst at det nye tastaturet er mer stillegående enn det forrige, men i en serviceguide skriver de likevel at den nye membranen er der for å unngå at støv kommer inn, ifølge Macrumors

Tok tastaturet fra hverandre 

Nå har Ifixit utsatt det nye tastaturet for ulike tester for å se om membranen faktisk beskytter mot støv og skitt. Nettstedet tok først i bruk et finkornet pulver med malingstilsetning, og her var konklusjonen at mesteparten av pulveret holdt seg langs kantene på tastene, utenfor silikonmembranen, selv om også noe slapp inn.

De nye silkonmembranene skal både gjøre tastaturet stillere og beskytte mot at partikler kommer inn. Foto: Ifixit

Da de prøvde med mer pulver og mer trykking på tastaturet ga det også etter i større grad. 

Deretter prøvde de seg med et mer grovkornet materiale, nemlig sand, som de helte over tastaturet før de prøvde å skrive som vanlig. 

– Og akkurat som forrige gang brakte et par uheldig plasserte partikler den mektige sommerfuglen (butterfly, journ. anm.) ned til jorden, for aldri å klikke igjen, skriver nettstedet. 

Bedre enn før, men ikke perfekt 

Ifixit skriver at de ikke engang trengte å ta av tastene før de merket at noe var galt. Flere av tastene låste seg nemlig raskt. 

Da de tok av tastene, så de at sandkornene hadde kommet seg gjennom hjørneperforeringene i membranen, og dermed låst hele butterfly-mekanismen. 

– Konklusjon: Silikonmembranen tilfører en markant grad av inntrengingsmotstand, men den gjør ikke utstyret fullstendig støvsikkert, skriver iFixit

Apples MacBook-maskiner er ikke bare i hardt vær for tastaturet: Også prosessoren i den nye modellen har vist seg å utvikle for mye varme til å kunne utnyttes hundre prosent med kjøleløsningen i det trange kabinettet. 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen