Tester prosessor med åtte kjerner

Dobbelkjerner er utvilsomt populært i disse tider, men Sun Microsystems har tatt enda et par steg videre og utvikler en prosessor med åtte kjerner. Lanseringen er riktignok ikke før i 2006 - dvs. samme år som AMD også planlegger tilsvarende systemer.

Den første versjonen av "Niagara" er nå på plass i Suns testlab. Det rapporteres at man i første omgang tester på Solaris, siden dette er en UltraSparc-prosessor.

Kanskje noe av det mest oppsiktsvekkende med denne prosessoren er at den kun skal ha et effektforbruk på 60W - dette til tross for åtte kjerner. til sammenlikning har en standard Intel Xeon-prosessor et forbruk rundt 100W, noe som gir omtrent samme tall som hos UltraSparc IV med dobbelkjerne.

"Niagara" vil bli utviklet med 90 nm produksjonsteknikk og har relativt store forventninger knyttet til seg. Ett av målene er trolig at dette skal gi UltraSparc et fortrinn fremfor andre 64-bits plattformer som Itanium og Power, men også ta litt oppmerksomhet vekk fra AMD64 og EM64T.

Med såpass lavt effektforbruk kan "Niagra" bli en farlig konkurrent i 1U-servere og blad-systemer. Dersom Sun i tillegg klarer å konkurrere på pris skal man ikke se bort i fra at "low-end" Opteron/Xeon faktisk kan få litt konkurranse. Tradisjonelt har dessverre Sun ligget noe høyere i pris og hatt en del spesielle løsninger som har gjort at mange på sikt har valgt andre løsninger. Forhåpentligvis vil "Niagara" gi piffen tilbake i selskapets UltraSparc-serie.

(Kilder: Varbusiness, Sun)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen