Tester for hudskader

De siste årene har vi vært vitne til et utall forskningsrapporter som omhandler mobil og helse. Mens noen konkluderer med at du koker hjernen mens du snakker i telefonen, mener andre rapporter at mobiltelefonen ikke er noen trussel mot helsa.

Nå er det duket for enda en undersøkelse. Denne gangen er det Finland som står for undersøkelsen, med professor Dariusz Leszczynski i spissen. Sammen med sitt forskningsteam og ti frivillige forsøkskaniner skal han forsøke å finne ut hvilken effekt mobilstråling har på menneskehuden.

Under testingen skal et lite hudområde på testpersonenes armer utsettes for mobilstråling. Strålingen skal pågå like lenge som en lang telefonsamtale, eller i omtrent én time. Deretter skal det tas prøver av huden, som så skal sammenliknes med hudprøver som ble tatt før testingen.

Under tidligere undersøkelser av mobilstråling har Leszczynski funnet bevis på at mobilstråling forandrer antallet celler i huden, og at huden krympet. I følge Reuters vil han likevel ikke si om strålingen har direkte helsemessige konsekvenser.

- Celler fungerer annerledes når de er i kroppen enn når de er i et laboratorie. Nå vil vi forsøke å finne ut om mobilstråling forårsaker celleforandringer hos mennesker også, sier han.

Resultatene av den finske undersøkelsen skal være klare innen nyttår. Målet med hudundersøkelsene er å finne ut om mobilstrålingen har en effekt på kroppens naturlige barrierer, som forhindrer gifter og andre farlige proteiner i blodet i å nå opp til hjernen.

- Hvis skadelige proteiner når opp til hjernecellene, kan det ha en indirekte kobling med kreft. Men dette er ren spekulasjon, forteller professoren.

(Kilde: Reuters)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen