Telenor velger ikke unaturlig Danmark når de skal teste ut basestasjoner med egen vindturbin.
Telenor velger ikke unaturlig Danmark når de skal teste ut basestasjoner med egen vindturbin. (Foto: Jonathan Nackstrand/AFP Photo/NTB scanpxi)

Tester mobilantenne med egen vindmølle

Telenor vil teste selvforsyning med strøm.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Danske Telenor har send inn søknad om å få utstyre en mobilmast i Lemvig med egen vindmølle. Hensikten er å gjøre seg erfaringer med bærekraftig vedvarende strømforsyning ved hjelp av alternative energikilder.

Idéen er at vindmølla skal gjøre mobilmasten selvforsynt med strøm. Telenor ønsker blant annet å teste effekten vindturbinen gir, og antall dager det blåser så mye at den gir et positivt bidrag til driften av basestasjonen.

Fra før har Telenor satt opp en lignende mast i området rundt Vejle. Her blåser det langt mindre enn i Lervik, og selskapet ønsker å måle forskjellen i vindintensitet og gjennomsnittlig vindstyrke for de to mastene.

Kan dekke to tredeler av strømbehovet

Masten i Lemvig vil være 48 meter høy. Vindmøllen vil ha en diameter på 1,9 meter. Telenor regner med at vindmøllen vil kunne produsere 70 prosent av strømmen som trengs for å drifte masten.

Strømbehovet til en slik mast vil for øvrig variere etter hvor mye og hva slags teknologi som installeres i masten.

Foreløpig er prosjektet relativt nytt hos Telenor. Nettplanlegger Morten Skorstengaard kan derfor ikke si noe om selskapets erfaringer med vindkraftdrevne basestasjoner ennå, skriver danske Computerworld.

Les mer: Slik skal de få perfekt mobildekning

Kilde: (Computerworld Danmark)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen