Testduell: iPhone 3GS vs iPhone 3G

Apple har som vanlig klart å skape enorm rift om sin nyeste mobiltelefon, iPhone 3GS. Etter lanseringen 31. juli har den vært som blåst vekk fra norske butikkhyller i flere uker. Vi har vært så heldig at vi har hatt et par eksemplarer i hende i flere uker. To av våre mest erfarne mobileksperter, Espen Swang og Marius Røstad, har testen mobilen aktivt i denne tiden og er nå klare til å avsi sin dom.

Jo da, vi hadde riktignok en test for et par uker siden også, men nå prøver vi en litt annen, litt mer uformell, men detaljert form. Vi tar for oss en del av de nye funksjonene i iPhone 3GS og hver av oss gir en tommel opp eller ned for hvert av punktene. I hovedsak sammenligner vi mot den forrige iPhone-modellen, men det blir også i forhold til mobilmarkedet generelt og andre rivaler.

Telefon
Espen: Telefonifunksjonene i iPhone 3GS er tilsynelatende de samme som før, men det kan virke som om telefonen nå takler handover mellom 2G og 3G-nett bedre enn tidligere. Etter at jeg tok i bruk 3GS har jeg ikke vært plaget med samtalebrudd i samme grad som med iPhone 3G. Jeg kan fremdeles ikke hente opp kontakter fra talltastaturet (37736 for espen), men det går greit å finne dem med søkefeltet øverst i kontaktlista, eller via ”Søk på iPhone”.
   
Marius: Virker mer stabil enn tidligere i forhold til å bytte mellom 2G- og 3G-nett. Nå lar jeg faktisk for første gang 3G være påslått som standard. Samtalekvaliteten virker også hakket bedre enn tidligere. Ellers har telefonfunksjonen meget bra brukervennlighet, selv om vi gjerne skulle hatt samme kontaktkoblingen mot Facebook som Hero. Savner også Visual Voicemail hos Telenor.


Kamera
Espen: Jeg hadde egentlig ventet meg at iPhone 3GS skulle hatt et bedre kamera enn det vi ser i 3GS. Selv om oppløsningen er noe bedre enn på 3G-modellen, så er det fremdeles mye signalstøy i bildene. Fokusfunksjonen der du berører det området du ønsker å fokusere på virker raskt og greit. Men jeg får ikke noe skarpere bilder enn jeg gjorde med den gamle modellen.
   
Marius: Den første skepsisen mot de dårlige spesifikasjonene på kameraet ble faktisk gjort til skamme. Til å være et mobilkamera med 3 megapiksler er kvaliteten bra. Fokusfunksjonen er ganske enkelt genial og noe vi kommer til å se på utallige kameraer og mobiler fremover. Bildene blir betydelig bedre enn på iPhone 3G.
Video
Espen: Videomuligheten er ny, og følgelig et fremskritt fra iPhone 3G. Det hakker litt når vi panorerer, men kvaliteten er slett ikke ille. Klippet kan ”redigeres”, men bare ved at vi kutter det forfra og bakfra. Vi kan ikke sette sammen ulike klipp til en sekvens.
   
Marius: Det var jaggu på tide at iPhone fikk videomuligheter, og heldigvis er det gjort skikkelig. Oppløsningen er bra og kvaliteten er bra, selv om det som vanlig blir problemer ved store bevegelser. Liker også redigerinsmulighetene, selv om de ikke er spesielt avanserte.


Hastighet
Espen: Hastigheten på iPhone 3GS er langt bedre enn på iPhone 3G. I de fleste applikasjonene spiller det liten eller ingen rolle, men når vi veksler mellom applikasjoner, eller skal sette inn bilder i epost, er forbedringen betydelig. Hastighetsøkningen merkes også når vi navigerer på nettsider.
   
Marius: Hastigheten er den største grunnen til å gå for iPhone 3GS. Oppstart av applikasjoner går betydelig raskere, nettleseren er raskere og bytte mellom standardapplikasjoner går nå lynraskt. Her er iPhone 3GS suveren i forhold til de aller, aller fleste andre mobilene på markedet.
Nettleser
Espen: Nettleseren har samme funksjonalitet som før, men responsen er raskere og oppdateringen av skjermbildet ved panorering likeså. Det mangler fremdeles støtte for flash og Java, men dette er likevel den mobilnettleseren vi helst tyr til når noe skal sjekkes på Internett.
   
Marius: Safari fungerer bedre enn noen gang. Mest på grunn av hastighetsoppgraderingen i iPhone 3GS. Den mangler fremdeles støtte for Flash, noe som er litt synd. Allikevel er det denne som setter standarden for mobile nettlesere.E-post
Espen: E-postfunksjonen på iPhone er svært god, og muligheten for å se vedlegg er også blitt bedre. Ikke minst går det raskt å åpne dem. E-post i HTML-format er ikke noe problem, og med de nye mulighetene for å klippe og lime innhold fra ulike kilder har e-postklienten fått større nytteverdi.
   
Marius: Mail på iPhone satt standarden for e-postklienter på telefonen og den fungerer fortsatt veldig bra. Hastigheten er vel også her noe av det viktigste. Navigasjonen går helt smertefritt, og klipp og lim gir mye større nytteverdi, som Espen sier.


Synkronisering
Espen: Synkronisering av telefonen mot PC/MAC fungerer bra. Her merker jeg ikke noen forskjell fra tidligere, men så har jeg heller ikke sittet med stoppeklokke og målt overføringstider. Det fungerte før og det fungerer nå.
   
Marius: Synkronisering er veldig enkelt, spesielt for noen som er i et Apple-univers. Alt er integrert med hverandre og ting flyr mellom enheter helt smertefritt. Det virker også som om synkroniseringen går raskere enn tidligere.
Mediespiller
Espen: iPod-funksjonen i 3GS er like griselekker som på iPhone 3G. På den nye modellen går det raskt å legge til musikkfiler i ”On-The-Go”-spillelisten. Grafikken henger med, uansett hvor fort vi blar i albumbildene. Men headsettet som følger med er like dårlig som før. Video på mobilen fungerer som før.
   
Marius: Her viser Apple hvilket fokus de har hatt på multimedia de siste årene. iPod-funksjonen er både griselekker og brukervennlig, ikke alltid ting som går hånd i hånd. Genius-funksjonene fungerer bra, noe som gjør det enklere å få enda mer glede ut av musikken. Litt dårlig støtte for videoformater, men det som fungerer går strålende.


Bluetooth
Espen: iPhone 3.0 har støtte for stereo Bluetooth (A2DP), og vi kan enkelt koble telefonen til stereohøyttalere. Men vi får ikke kontrollert volumet på den eksterne enheten fra vår iPhone. Fildeling over Bluetooth støttes ikke
   
Marius: Endelig er det trådløs stereostøtte på iPhone, som fungerer veldig bra. Oppkobling mot Mac og PC går bra, men det ser ut til at iPhone sliter med å finne andre telefoner der ute. Dette er kronglete og tregt.


GPS
Espen: Foreløpig er det lite ”turn-by-turn”-navigasjon til iPhone, selv om det finnes et par løsninger der ute, og flere er på vei. Google Maps kombinert med GPS og kompass fungerer langt på vei som en erstatning.
   
Marius: GPS-funksjonen i iPhone er for øyeblikket bare halvveis. Den fungerer fint med kartfunksjone i Google Maps og til å navigere rundt i storbyer. Som navigasjon til bil er den ikke bra, med mindre du kjøper tredjepartsprogramvare. Det finnes mye bra applikasjoner der ute som benytter GPS-en og gjør telefonen enda mer interessant.
Kompass
Espen: Kompasset er også nytt, og nøyaktigheten er overraskende god. Brukt sammen med Google Maps er det blitt mye lettere å ferdes i ukjente byer. Fungerer best når telefonen ligger vannrett, og er derfor til liten hjelp når telefonen står i en bilholder. I en bil er det også mange forstyrrelser, så løsningen er uansett mest for fotgjengere.
   
Marius: Kompasset er imponerende nøyaktig, og det fungerer godt til å navigere i bybildet. Vi må imidlertid vente på tredjepartsapplikasjoner før det blir mulig å gå i skog i mark eller oppleve såkalt augmented reality. For øyeblikket er det derimot bare kjekt å ha, men det kan gi uante muligheter senere.


Batteri
Espen: Batterikapasiteten er ikke iPhones sterkeste side. Det finnes heller ingen mulighet for å kjøpe ekstrabatteri. I stedet må du koble til et eksternt batteri om du vil ha ekstra strøm med deg på tur.
   
Marius: De som er mye ute og reiser kan slite litt med batteriet til iPhone. Apple har valgt en løsning der det er umulig å bytte batteri selv. Det vil si at når det er tomt, så er det tomt. Batterilevetiden er grei til å være en så avansert telefon, men med aktiv bruk er det krav med lading hver kveld.


Fildeling
Espen: Deling av filer er ikke mulig uten at det installeres tilleggsprogrammer. Unntaket er bilder og klipp fra nettsider, som kan limes inn i e-post. Bildene kan ikke sendes i fullformat, men blir nedskalert når vi velger å sende dem. Vi kan ikke starte e-post, og så legge til vedlegg. Telefonen har ingen filutforsker.
   
Marius: Apple er jo hårreisende når det gjelder ting som kan være en trussel for sikkerheten. Det er ikke mulig å dele filer mellom telefoner/datamaskiner uten å installere tredjeparts programvare. Tungvint.
Nike+
Espen: Muligheten for å bruke iPhone sammen med en sensor fra Nike for å måle treningsaktivitet er sikkert bra for de som holder på med den slags. Hvorfor du må ha en Nike-joggesko med sensor når det er både bevegelsessensor og GPS i telefonen er litt uforståelig for denne journalisten, men så skal jeg heller ikke skryte på meg å være noen toppidrettsutøver.
   
Marius : Jeg har ventet i lang tid på at det skulle komme Nike+-støtte i iPhone. Uvisst av hvilken grunn med tanke på mitt treningsnivå. Uansett, jeg gikk ut fra at det var med funksjoner som faktisk tok i bruk mulighetene i telefonen. Når det finnes gratisapplikasjoner i Appstore som gjør bedre jobb blir det hele litt meningsløst. Kanskje bedre i neste store programvareoppdatering.


Konklusjon
Selv om det utvilsomt er mye bra med iPhone 3GS har Apple helt klart ting å jobbe med. De har klart å heve nivået for hele mobilbransjen med sin mobiltelefon, men det er flere områder der de henger langt etter. Allikevel er vel begge våre eksperter klare i sin tale på at telefonen anbefales.


Oppdatert: Noen av våre lesere har helt riktig påpekt at det allerede har eksistert bilnavigasjon til iPhone allerede. Dette har vi rettet opp i teksten og et smilefjes har gått fra surt til hverken eller.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen