Test

Test: Tre store harddisker

Hvis du er en aktiv og ivrig databruker vil du en eller annen gang slippe opp for plass på harddisken. Det kan være på den bærbare, hvor du normalt sett må få deg en ekstern harddisk eller er nødt til å bytte hele disken.

Men er det på den stasjonære eller hjemmeserveren at det skorter på ledig plass blir det en annen sak. Her kan du selvfølgelig også utvide med en ekstern harddisk, men med mindre du har eSATA eller FireWire 800 vil du få bedre hastighet med en intern løsning. For ikke å snakke om at det blir ryddigere og som regel litt rimeligere.

Den største 3.5-tommers disken i handelen har en kapasitet på 2 terabyte, eller to billioner tegn om du vil. Ellers vil vi vel også enn så lenge regne kapasitetene 1.5 og 1 terabyte som "store" disker.

Tre grønne
I denne testen skal vi se nærmere på disse tre størrelsene og sette dem opp mot hverandre i pris og ytelse. Her finnes det flere merker og modeller å velge mellom, men vi har valgt Caviar Green fra Western Digital. Grunnen til dette er klar - de blant de aller rimeligste store harddiskene vi vet om.

Som navnet hinter til skal Caviar Green også være "grønne" harddisker, det vil si at de skal bruke mindre strøm enn gjennomsnittsdisken. Bak dette ligger det noen mer eller mindre obskure strømsparingsteknologier, samt nedsatt rotasjonshastighet fra det vi vanligvis finner på 3,5-tommers disker. Men det betyr også at du ikke kan forvente tipp topp ytelse.En annen ting som er verd å merke seg med disse harddiskene fra WD er at de underveis har fått noen oppgraderinger uten at de nyere utgavene har fått en annen modellbetegnelse. Den store forskjellen ligger i hvor mange plater de har - modellen på 1 TB hadde opprinnelig 3 plater, mens nyere utgaver har 2 plater og større datatetthet. Modellen på 1.5 TB har gått fra fire til tre plater. Færre plater betyr litt lavere vekt, lavere strømforbruk, mindre støy og mindre varmeutvikling.

Av de tre diskene vi har testet er 1 TB-modellen av den eldre typen med tre plater, 1.5 TB-modellen er av den nye med tre plater og den på 2 TB har fire plater. Alle har 32 MB cache (et bufferminne som gjør at skriving til disken kan skje mer effektivt).

Ytelse
Vi har brukt to programmer for å måle ytelsen på disse diskene. Først og fremst HD tach, som tester lese- og skrivehastighet over hele disken. Det andre er HD-suiten i PCMark05, som gir en indikasjon på hvordan diskene oppfører seg under forskjellige operasjoner.


Om vi begynner med de to mindre diskene er det ikke store forskjellen når vi ser på den rene lese- og skrivehastigheten, men 1.5 TB-modellen ligger hakket foran. Som vanlig får vi en synkende kurve når lese-/skrivehodet beveger seg fra ytterst til innerst på platene.


Sammenligner vi den største disken med den på 1.5 TB  får vi nok et hopp opp. Men vi ser også at aksesstiden på den største harddisken er på litt over 17 millisekunder, noe som er relativt høyt.

I PCMark05 får vi et litt annet bilde (alle verdier er i MB per sekund):

Her simuleres oppstart av operativsystem, åpning og lukking av programmer, kombinerte operasjoner og så videre. Modellen på 1.5 TB gjør det dårligst her.


For lesing og skriving ligner det mer på resultatrekkefølgen vi fikk med HD Tach.

Spesielt harddisken på 1.5 TB overrasker oss litt. Vi hadde forventet at den var mer i tråd med modellen på 2 TB ettersom de begge har en platekapasitet på 500 GB. Når de likevel oppfører seg relativt forskjellig kan det være forskjeller innen rotasjonshastighet (WD oppgir denne til "et sted mellom" 5400 og 7200 RPM), strømsparingsteknologi eller noe annet - modellen på 2 TB skal også ha noe som kalles StableTrac som visstnok gir bedre stabilitet på platene.

Når det gjelder vibrasjoner og støy er det forresten ikke så mye å klage på - de gir fra seg et jevnt sus og er fri for piping eller hvining. Den vanlige "knatringen", som kommer av at lese-/skrivehodet flytter seg er dempet, spesielt den største disken imponerer her.

Oppsummering og beste kjøp
Med lav pris og lite støy passer disse harddiskene godt som ekstra lagringsplass i en hjemmeserver, som sekundær disk i en vanlig PC eller som eneste harddisk i et system der støy og kapasitet er viktig - for eksempel i en stue-PC. Men når det gjelder hastighet finnes det også langt raskere disker i handelen.

Prismessig ligger disse diskene i følge vårt prissøk på om lag 600 kroner for 1 TB, 850 for 1.5 TB og 1500 kroner for den største kapasiteten. Dette varierer selvsagt litt med tid og butikk, men for nå kan vi si at:
1 GB koster 0,60 kroner for disken på 1.0 TB
1 GB koster 0,57 kroner for disken på 1.5 TB
1 GB koster 0,75 kroner for disken på 2.0 TB

Tenker vi pris er altså det aller beste kjøpet akkurat altså 1.5 TB. Den er kanskje ikke like kjapp som den største modellen, men er du som nevnt veldig opptatt av ytelse vil du kanskje uansett ikke gå for en slik "grønn" disk. De to mindre diskene genererer også mindre varme enn flaggskipet på 2 TB.

Vi minner igjen på at dersom du kjøper 1 TB-modellen vil du trolig få en med en plate mindre enn den vi har testet her. Vi forventer oss strengt tatt ikke at den har stort bedre ytelse, men den vil trolig bruke enda mindre strøm.Men før du bestemmer deg for kapasitet bør tenke igjennom flere faktorer - hvor mange disker du har plass til i kabinettet ditt for eksempel. Fyller du opp hjemmeserveren med mindre disker kan det være at du snart må begynne å bytte dem ut. Og om du anskaffer to disker på 1 TB for å spare penger, må du også huske at to disker lager mer varme og støy enn kun en.

En annen ting med flere disker er muligheten for eksempel å eksperimentere litt med RAID 0, men det er ikke noe som anbefales med akkurat disse. Slike RAID-oppsett stresser nemlig harddisken på en måte som etter sigende virker dårlig med den strømsparingsteknologien som brukes.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen