TEST: Test: SP-P400B - Lommeprojektor til mobilen
Test

Test: SP-P400B - Lommeprojektor til mobilen

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Testresultater

Samsung SP-P400B

Positive ting Liten og lett. Trekker lite strøm. Enkel å bruke. Lang levetid på lampen. Vertikal keystone (justering av trapes for rektangulært bilde). Støysvak.
Negative ting Litt lyssvak. Svake høyttalere. Ingen zoom. Relativt lav oppløsning.0

Testresultater

Samsung SP-P400B

Positive ting Liten og lett. Trekker lite strøm. Enkel å bruke. Lang levetid på lampen. Vertikal keystone (justering av trapes for rektangulært bilde). Støysvak.
Negative ting Litt lyssvak. Svake høyttalere. Ingen zoom. Relativt lav oppløsning.0
Du skal i alle fall sprike godt med fingrene, for målene er 14,7x14,5x6,5 cm. Men uansett hvilke hender du måtte ha, så er SP-P400B en knøttliten og hendig projektor. Det er til og med mulig å smette den ned i en litt romslig jakkelomme.

Men en ting har Samsung åpenbart glemt; vi må ha med strømforsyningen også, og den er noe av det største og styggeste vi har sett på lenge.
 


Billig
Projektoren er utstyrt med en LED-lampe i stedet for den tradisjonelle halogenlampen. Det skal gi en levetid på 30 000 timer, eller 27 år med tre timers bruk per dag. I praksis betyr det at pæren antakelig ikke er det første som ryker på denne projektoren. Dessuten koster hele sulamitten bare 4790 kroner. Det er ikke stort mer enn hva du må betale for en halogenpære.

En annen fordel med lysdioder er at du ikke trenger mye tid på å kjøle ned apparatet før du pakker det ned etter bruk.

Mobilvennlig
Lav vekt og kompakte mål gjør dette til en projektor som egner seg godt for folk på farten. Vi har testet den sammen med Samsungs mobiltelefon Innovate (i8510). Telefonen har TV-utgang, og er i tillegg i stand til å vise presentasjoner (krever lisens).


Oppløsningen på bildet fra projektoren er maks 800x600 punkter. Du kan med andre ord ikke bruke den som filmfremviser for å se film i HD-kvalitet. Kontrasten er 1000:1, og du har to innganger: Kompositt A/V (gul kabel for bilde, rød og hvit for lyd) og VGA for PC tilkobling. Formatet på bildet er 4:3 (visning kan settes til 16:9)

Siden oppløsningen er relativt lav, så er projektoren lite egnet for store tabeller med mye tekst. Projektoren har ingen zoomfunksjon, så for å endre størrelsen på bildet må du endre avstanden mellom projektor og lerret. Du skal heller ikke rygge så langt før lyset blir svakt og bildet blir vanskelig å stille skarpt.

Morsom
Men vi synes muligheter er morsommere enn begrensninger, og forsøkte å finne noen artige anvendelsesområder for projektoren.

Et av forsøkene vi gjorde var å plassere projektoren på dashbordet i en bil, for så å parkere mot en hvit vegg og på den måten skape vår egen ”Drive in-kino”. Det fungerte på et vis, men vi måtte temmelig tett opp mot veggen for å få et skarpt bilde. Med DivX-video på mobiltelefonen og 2x1W innbygde høyttalere i projektoren var det bare popcornet som manglet. Strøm var ikke noe problem, ettersom projektoren bare trekker 48W, og vi har en omformer for 230V som leverer 300W i bilen.
  


Neste forsøk gikk ut på å koble projektoren til en Slingcatcher. Det fungerte utmerket. For å gjøre det hele ekstra mobilt koblet vi slingcatcheren til et trådløst mobilmodem i bilen. Med ett fikk vi hjemmekino med storskjerm i bakrommet på minibussen, og mulighet for å følge hoppuka live nær sagt uansett hvor vi parkerte.

Mobil-TV
En litt enklere løsning er å bruke mobil-TV, men da blir bildet rett og slett dårlig. Vi forsøkte også å bruke Slingplayer på mobilen. Det fungerer som kriseløsning. En mini-PC-koblet til trådløst nett gjorde også susen.

Best bilde ble det når vi så film fra en DVD-spiller koblet direkte til projektoren. Men det ble nesten litt for lett til å være morsomt.

For ungene var det unektelig mest stas å sitte bak i bussen og spille Buzz Junior på ”storskjerm”.
  

Stillegående
Projektoren er svært stillegående, noe som gjør det mindre slitsomt å sitte lenge foran lerretet.

Projektoren er antakelig ment mest for selgere, coacher og andre som reiser rundt og pumper Powerpoint i øynene på folk. Men når prisen ligger godt under 5000 kroner vil den også nå store deler av forbrukermarkedet. For hvorfor skal vi la oss avspise med den store og klumpete 14-tommeren på hytta, når det er så enkelt å pakke med seg denne lille 80-tommeren*?

Vi slet en stund med å få projektoren til å fokusere på større avstander enn halvannen meter (ca 40 tommer bilde). Men et lite dytt på den fremre linsen løste problemet. Vi kunne faktisk stille skarpt på et enda større bilde enn de 80 tommene Samsung lover at den skal klare.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen