Test

Test: Samsung GT-B7330 – Rimelig proffmobil

Testresultater

Samsung B7330

Positive ting Lav pris, enkel å bruke, stor skjerm, GPS, WLAN, Turbo-3G, FM-radio, QWERTY, suveren batterikapasitet
Negative ting Små taster, svak nettleser, ingen GPS-program
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 4
Prisklasse
Prisklasse score : 4
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 4
Design
Design score :

Testresultater

Samsung B7330

Positive ting Lav pris, enkel å bruke, stor skjerm, GPS, WLAN, Turbo-3G, FM-radio, QWERTY, suveren batterikapasitet
Negative ting Små taster, svak nettleser, ingen GPS-program
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 4
Prisklasse
Prisklasse score : 4
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 4
Design
Design score :
Samsung Omnia Pro, eller B7330, er Samsungs nye alternativ i det vi kan beskrive som ”Blackberry-klassen”. Det betyr at det er en flat og bred mobiltelefon med relativt stor skjerm, og fullt qwerty-tastatur på fronten.

Samsung har også tidligere hatt flere modeller i denne kategorien, men nykommeren skiller seg ut ved at den har kraftigere ytelser, bedre tastatur og et rundere chassis enn forgjengerne. I tillegg er skjermen betydelig større, og den har fått det oppdaterte operativsystemet Windows Mobile 6.5 Phone Edition.

Grensesnitt
La det være sagt med det samme – dette er ikke en mobiltelefon med trykkfølsom skjerm. Skjermen er såpass stor at den antakelig kunne vært det, men dette er altså en ”vanlig” mobiltelefon.


Med Windows Mobile 6.5 har telefonen fått et nytt brukergrensesnitt. Omnia Pro har en ”hjemmeskjerm” der vi finner de vanlige opplysningene om tid og dato, innkommende meldinger, dagens avtaler og tapte anrop. I bunnen av skjermbildet finner vi en rekke med ikoner. Ved å bla til høyre eller venstre i disse kan vi endre skjermbildet så det viser ulike typer informasjon.

Blar vi mot høyre kommer vi først til en liste med favorittkontakter. Deretter følger musikkspiller, bildevisning, en liste med snarveier til forskjellige programmer, en liste med snarveier til sosiale nettsteder, profilvalg, nyhetsleser (RSS), aksjekurser fra Yahoo, Yahoo søk og til slutt værvarsel. Ett trykk til mot høyre, og vi er på startsiden igjen.

I tillegg til disse snarveimenyene kan vi hente opp den ordinære ikonmenyen ved å trykke på start-tasten. Da ser vi tolv ikoner, og ved å bla nedover på siden kan vi hente frem til sammen 25 slike ikoner.

Enkelte av ikonene åpner nye mapper, mens andre er snarveier til ulike funksjoner på telefonen.


Proffmobil
Denne mobiltelefonen er først og fremst met for businessbrukere, noe ikke minst navnet Omnia Pro sier sitt om. Så er det også en mobiltelefon med Office, slik vi kjenner fra andre Windows-mobiler. Men om du har brukt Windows Mobile Professional tidligere, så vil du merke at Office-løsningen i denne telefonen er noe enklere. Du kan ikke opprette nye dokumenter, men du kan lese og redigere Word og Excel-filer som du har lagret på telefonen.

Det er også større begrensninger på hvilke formateringsmuligheter du har. E-postleseren er god, og Microsoft har også gjort mye for å påse at sikkerheten er i varetatt for den som skal bruke mobiltelefonen i jobbsammenheng.

Kort fortalt er dette likevel en mobiltelefon som egner seg best om du får mye informasjon inn, men bare har et begrenset behov for å sende informasjon ut.

Design
Skjermen på Samsung Omnia Pro er en kvadratisk TFT-skjerm som måler 2,62 tommer diagonalt. Oppløsningen er på 320x320 punkter, og fargedybden på 65 000. Dette er en relativt stor skjerm for denne typen mobiltelefon.

Tastaturet er plassert under skjermen, og er et lite qwerty-tastatur med egne taster for bokstavene æ, ø og å. Plasserineg av de norske tegnene er riktig nok litt annerledes enn på et standardtastatur, men vi slipper i alle fall å gå veien om dobbeltrykk eller funksjonstast.


Omnia Pro er som skapt for SMS og MMS. Vi merker oss at den ikke automatisk setter stor bokstav etter punktum, slik vi er blitt vant til i mobilverdenen. Men for noen vil dette være mer til fordel enn til ulempe. Skriver du mye på et PC-tastatur vil det være naturlig å trykke ”Shift” for store bokstaver, og så slipper du å irritere deg over at det kommer store bokstaver når du bruker punktum inne i setninger, for eksempel i datoer (10. desember).

Mikrotaster
Selve tastaturet er lite, men tastene er godt markert og litt stive. Det kjør det enklere å treffe riktig. Å se hvor du trykker er nemlig ikke bare enkelt når en normal tommel lett kan skjule 16 taster eller mer.

Talltastene er samlet i et rektangel litt til venstre for midten av tastaturet. Tastene er nesten sorte, mens tegenen som er skrevet på er hvite. Det gjør at det er lett å lese bokstavtastene. Det som ikke er like enkelt er å lese tilleggstegnene, som er trykket med rødt på nesten sort.

Når de i tillegg er mikroskopiske i størrelse skal du ha svært godt syn for å skille dem fra hverandre. Det ert ikke lettere i mørke, da tastebelysningen knapt trenger igjennom de røde feltene. Det er synd, for lesbarheten på tastene er så dårlig at telefonen vil være uaktuell for mange.


Navigasjonstasten på Omnia Pro er imidlertid både lett å føle og presis å bruke. Tasten er en fireveis vippetast med en stor kvitteringstast i midten. Kvitteringstasten er en helt vanlig tast uten styrefunksjoner.

I tillegg til navigasjonstasten og to taster for samtaler (rør-tastene) så finner vi en ”tilbake” tast og en tast merket med et hus. Sistnevnte tar oss snarveien tilbake til hvammeskjermen, samme hvor i menyene vi ellers befinner oss. I tillegg har vi to såkalte 0”softkeys”, som har ulike funksjoner avhengig av hvor i menyene eller programmene vi befinner oss.

På venstre side sitter en vippeknapp for volum, mens det på høyre side er en kameratast. På venstre side finnes i tillegg et plastlokk som skjuler kontakten til USB-laderen, mens det på høyre side er et liknende lokk som beskytter porten til minnekortet (MicroSD).

Kamera
Kameraet i Omnia Pro er ikke av de sprekeste på markedet, men under gode lysforhold fungerer det greit nok. Dette er et kamera mer egnet for å dokumentere enn for å ta kunstbilder. Oppløsningen er 3,2 megapiksler. Det finnes ikke noe fotolys. Høyeste oppløsning på videoopptak er 320x240 punkter.

Den relativt lave oppløsningen gjør at kameraet krever mindre lys enn enkelte andre mobilkamera.

Vi syntes telefonen virker litt treg og at den har en tendens til å dvele litt lenge ved en del oppgaver. Så klarte den heller ikke å kjøre alle komponentene i programmet vi bruker for å måle telefonens ytelser.

Nettleser
Nettleseren i telefonen er Microsofts egen Mobile Internet Explorer. Dette er rett og slett ingen god nettleser for denne typen mobiltelefon, og særlig opplever vi det som en tålmodighetsprøve å navigere på store nettsider.

Samsung oppgir på sine nettsider at telefonen skal ha både Microsoft og Opera nettleser, men noen Opera-leser fant vi ikke på vårt testeksemplar.

"Hemmelig" GPS
En annen pussighet er at Samsung oppgir at den har GPS-program. Hva menes med det? Vi finner ikke noe program som bruker GPS. Den har ikke en gang Google maps, men det er det mulig å skaffe seg helt gratis. Men vi er i alle fall ikke i stand til å finne verken geo-taggingsfunksjonen ved fotografering eller noen annen programvare som bruker GPS på denne mobiltelefonen.

Men telefonen har innbygget GPS. Vi fant den når vi lastet ned Google Maps og aktiverte GPS derfra.

Sosial
Samsung Omnia pro er nok mer for business enn for pleasure. Her er ikke lagt inn noen spill, utover kabal og Buble Breaker, som begge er standard i Windows-mobiler. Men sosiale tjenester har den, og her er en egen applikasjon som lar oss dele innhold vi Facebook, Flickr, Friendster, Myspace, Photobucket og Picasa.
 
Når de rette innstillingene er lagt inn skal det bare noen få tastetrykk til før filene er delt på de angitte tjenestene.

Lyd
Telefonens lydgjengivelse er grei, men imponerer ikke. Som taletelefon er kvaliteten mer enn god nok, men for musikkelskere finnes det bedre alternativer. Det er heller ikke noen 3,5mm lydutgang, og ørepluggene som følger med er svake greier.

Telefonen har også innbygget FM-radio.

Alt i alt blir dette for oss en rimelig businessmobil med de nødvendige løsninger for å kunne brukes i organisasjoner med høye krav til sikkerhet. Vi oppfatter telefonen som lett å bruke til meldinger og samtaler, men som litt mindre egnet for Internett og underholdning. Det betyr ikke at den ikke kan brukes til musikk eler nettsurf, bare at vi nok ville ha valgt et annet alternativ om det er slike funksjoner vi primært er ute etter.

Med en prislapp på rundt 3000 kroner vil den sikkert også bli populær blant IT-sjefer med trange budsjett. 

Her kan du se noen bilder vi har tatt med B7330:
Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen