Test promillen

Mange av dagens mobilprodusenter bestreber seg på å dekke så mange av eierens behov som mulig. Det finnes nå alt ifra mobiler med myggskremmer til mobiler som passer på at du ikke går deg bort i fjellet. Den lille dingsen vi har med oss praktisk talt over alt, er nesten i ferd med å overta hundens rolle som menneskets beste venn.

Du har kanskje vært i situasjonen selv: Etter et sjøslag på byen er det bare Grandiosa som kan redde dagen derpå. Det er imidlertid ikke alltid like fristende å legge ut på en spasertur til butikken når man føler at man nettopp har gått tapende ut av en boksekamp i tungvektsklassen. Derfor er det for mange veldig fristende å sette seg bak rattet isteden.

Det er imidlertid ikke alltid så lett å vite om alkoholen er ute av kroppen eller ikke dagen etter. Å kjøre med promille er som kjent noe man burde unngå, både for seg selv og andre trafikanters skyld.

Muligens med tanke på disse tilfellene, har LG nå laget tre mobiltelefoner (bildet) med promillemåler. Modellene, som bærer navnet SD410, KP4100 og LP4100, lanseres i Korea i disse dager.

Det hele er ganske enkelt. Mobiltelefonene er utstyrt med små sensorer som fanger opp alkoholprosenten i blodet når du puster på mobilen.

Telefonens design er også noe særpreget. Enhetene er formet som klapptelefoner med et utvendig utseende lik en sportsbil. Designet skal være utformet av en profesjonell sportsbildesigner ved designsenteret i Milano i Italia.

Mobiltelefonene har også 1,3 megapiksels kamera, stereo høytalere og MP3-spiller innebygget. I tillegg skal telefonene ha videokamera, termometer og infrarød. Man kan velge mellom tre forskjellige farger: sølv, sjøblå og rød.

Hvis du mot formodning ikke har mistet telefonen i gårsdagens selskapeligheter, kan en promillemåler være gull verdt. Man kan bare spekulere i ironien i at promillemobilene er formet som biler. Forhåpentligvis kan de fungere som en påminner om at man tenker seg om før man setter seg bak rattet dagen derpå.

Dårlig ånde?
En annen produsent som har kommet på ideen om promillemåler i mobilen, er Siemens. Det tyske selskapet har de siste dagene fått mest oppmerksomhet på grunn av sitt salg av sin mobildivisjon til taiwanske BenQ.

Mens LGs promillemobil kan være kjekk å ha, må imidlertid Siemens nye påfunn være Guds gave til den fyllesyke.

Siemens har tenkt i de samme baner som LG, men har fylt telefonen med en rekke andre funksjoner som også kan være greit å ha umiddelbar tilgang til når man våkner.

Telefonen, som foreløpig ikke er vist frem, har en luftsensor som måler nivået av forskjellige gasser i luften. Ikke bare kan telefonen måle blodets alkoholnivå, den kan også teste ozonverdien i omgivelsene. Sekunder etter at mobiltelefonen er slått på, kan den varsle om for eksempel høyt forurensningsnivå, eller fungere som brannvarsler. Den kanskje mest kjærkomne funksjonen, er mulighetene til å teste om hvorvidt man har dårlig ånde eller ikke, noe som kan være nyttig i mang en situasjon.

Siemens planlegger å bygge små luktsensorer inn i flere av sine fremtidige mobiler, kanskje til og med også i andre bærbare enheter. Skeptikere har imidlertid uttalt at produksjon av såkalte "fyllemobiler" kan skade Siemens profil.

Det er fortsatt en stund til Siemens promilletelefon vil komme på markedet, siden det gjenstår en del forskning på området rundt sensorene. Siemens bør imidlertid ikke ta seg altfor god tid, siden det også ryktes at Nokia forsker på liknende teknologier til sine mobiltelefoner.

(Kilder: Telecoms Korea, The Korea Times, Mobil, Technology Review, Esato)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen