Test

Test: Panasonic DMC-TZ10

Testresultater

Panasonic DMC-TZ10

Positive ting God zoom, bra bildestabilisator, gode farger og skarphet, GPS, lyssterk skjerm
Negative ting Mye støy over 800 ISO, ripeutsatt skjerm0

Testresultater

Panasonic DMC-TZ10

Positive ting God zoom, bra bildestabilisator, gode farger og skarphet, GPS, lyssterk skjerm
Negative ting Mye støy over 800 ISO, ripeutsatt skjerm0
Sommeren står for dør, og minnene skal sikres i form av bilder og film. Når du  noen år senere børster støv av fotoalbumet, er ofte et av spørsmålene som dukker opp; hvor er dette bildet tatt?

Vi har testet Panasonics nye kompaktkamera DMC-TZ10, som ved hjelp av en GPS-funksjon holder styr på hvor du tok bildene dine. Samtidig byr modellen på Leica-optikk, noe som på ingen måte viser seg å være negativt.

Kort om DMC-TZ10

Panasonics nye modell byr på 12,1 megapiksler oppløsning, og har en lysfølsomhet mellom 80 og 1600 ISO. 

Optikken fra Leica gir deg en vidvinkel på 25 millimeter og hele 12 ganger optisk zoom. Samtidig er det også en innebygget bildestabilisator, som kommer godt i hende når du blant annet  zoomer langt ut. 
 
Modellen har også innebygget GPS, slik at kameraet kan holde styr på hvilke lokasjoner du tok feriebildene dine. De kan også legges på et nettkart som miniatyrbilder. Dermed kan du finne ut hvor du var når fotoalbumet tas frem om noen år. 

På lik linje som for eksempel Panasonics undervannskamera, kan også denne modellen ta opp videoklipp i HD (720p).

Av tilkoblinger har modellen AV/digital-utgang i tillegg til en mini HDMI. Med en HDMI kabel kan du se bildene dine høyoppløst på flatskjermen. 

Prismessig får du i skrivende stund DMC-TZ10 til rett i underkant av tre tusen kroner på nett.


 

Brukervennlighet

DMC-TZ10 er ikke blant de minste kameraene på markedet, men til gjengjeld er det heller ikke stort sammenlignet med tilsvarende modeller.  
 
Kvalitetsmessig er den laget i metall, og fremstår som nokså robust. Grepet er godt, og du kan i utgangspunktet betjene de aller fleste funksjonene med tommelen og pekefingeren. En rask tur på vekta viser at kameraet veier 217 gram med batteri og minnekort installert. 

Knappene på kameraet er plassert på samme måte som foregående Panasonic modeller vi har testet, og er enkle å treffe. 

Menyen er logisk oppbygd, og er nokså selvforklarende å bla seg igjennom. En kjekk detalj er å bruke knappen nederst i høyrehjørne, merket Q.Menu, når du fotograferer. Da får du opp en hurtigmeny der du kan foreta justeringer av for eksempel ISO eller oppløsning. 
 
Knappene som er plassert i  sirkelen ovenfor er også hurtigknapper  til for å justere makro, blits, selvutløser og eksponering. Det er også en egen knapp for å stoppe/avslutte opptak av filmklipp. 

Skjermen på modellen er overraskende lyssterk, og takler solskinn og annet sterkt lys bra. Dog er oppløsningen på skjermen lav, rett i overkant av 0,4 megapiksler, som gjør det noe vanskelig å detaljer og hvor skarpe bilder du har tatt. 

Du trykker på Display-knappen for å endre informasjonen på skjermen. Hjelperuter er greit å benytte seg av når du for eksempel skal ta landskapsbilder. 
 
Kameraet har også et programhjul, der du har alt i fra full automatikk til manuelle muligheter. 


 

Bildekvalitet

Bildekvaliteten på DMC-TZ10 er generelt meget bra. 

Sammen med Leica-linsa tar TZ10 sylskarpe bilder, samtidig som fargene er naturlige og godt mettet.  Bildestabilisatoren fungerer overrraskende bra og hjelper deg til gode resultater, selv på maks zoom. 

Men, om du setter ISO-verdien opp til 800 begynner det å bli en god del støy å spore, samtidig som støyreduksjonen gjør bildene mer uklare. Se våre bildeeksempler på neste side

Blitsen på modellen er, til kompaktkameraer å være, nokså kraftig. Innendørs gjør den en god jobb etter vår mening, med mindre avstanden blir alt for lang.

HD-klippene vi tok under vår test var generelt bra, men bildene lugger litt ved rask panorering. Det er også enkelt å sette i gang og stoppe opptak ved hjelp av en knapp og at du kan zoome under opptak. Dog får zoomen vesentlig trege en normal for at fokus skal henge med. 


 

Konklusjon

Er du på utkikk etter et kompaktkamera med god zoom og bildekvalitet, er Panasonics DMC-TZ10 et godt valg.

Her får du et kamera med god optikk og bildekvalitet. Med den automatiske funksjonen, IA,  kan du knipse i vei mens kameraet gjør jobben med å velge de rett innstillingene. Dette fungerer i praksis overaskende bra, og kamera gjør kloke besluttninger i de aller fleste tilfellene. 

GPS-funksjonen på kameraet reagerer raskt og merker bildene med informasjon om hvor blinkskuddene ble tatt. 

Med hele 12 ganger zoom, som tilsammenligning blir det samme som 300 millimeter på et speilrefleks, har du en rekkevidde som dekker alle behov. Med 25 millimeter vidvinkel er du også sikret å få med alle rundt bursdagsbordet. 

Bildekvaliteten er jevnt over meget bra, der bildene blir skarpe og tydelige. Fargene er også naturlige og godt mettet. Dog blir det en del  støy i bildene ved 800 ISO (lysfølsomhet) og oppover. Støyreduksjonen gjør også bildene mer defuse ved høy ISO. Se våre testbilder.

Skjermen på kameraet er lyssterkt og takler direkte sollys godt. Oppløsningen på skjermen er på rett i overkant av 0,4 megapiksler, som blir litt lite dersom du skal se etter detaljer i bildet på skjermen. Skjermen er dessuten plassert slik at den er utsatt for riper.  

Grepet er godt på kameraet, og knappene er enkle å treffe. Menyen er logisk oppbygd, og enkle å manuvere igjennom. 

HD-klippene blir skarpe og du har mulighet til å zoome og fokusere mens du filmer. Videoene lugger litt ved rask panorering av bildet.

Alt i alt får du et bra allround kamera med bra zoom, som ved hjelp av GPS merker bildene dine med informasjon om hvor de er tatt. DMC-TZ10 gir deg med sin Leica-linse skarpe bilder med bra fargegjengivelse, og en god bildestabilisator.
 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen