Test

Test: Opera Mini for iPhone

Det hersket en del tvil om Apple vill dra ut med å frigi Opera Mini på App Store. At det dro litt ut har vel heller med at Apple har vært litt opptatt med andre ting de siste ukene enn vrangvilje. Nå er den her og vi må si at dette ser ganske lovende ut. Her er litt av inntrykkene vi sitter igjen med etter en halv dags testing.

 

Det er ikke bare at det kommer en ny nettleser til iPhone som er en nyhet. Dette er i all praksis den første reelle konkurrenten til Safari som er kommet på markedet. En positiv ting til å begynne med er at applikasjonen faktisk er gratis. Det er bare å laste i vei.


 


Rask på labben

Det første vi startet med var selvfølgelig å sjekke hastigheten på vidunderet og hva er vel da bedre enn Mobilen.no sin egne hjemmesider. Vi lastet dem opp i både Safari og i Opera for å være sikker. Safari brukte 13, 7 sekunder på å laste siden og til sammenlikning brukte Opera Mini kun 9,4 sekunder på samme operasjonen. Dermed er det slått fast Opera Mini er betydeliDg raskere. Nå skal det nevenes at vi ikke har hatt tid til å kontrollere om dette gjelder alle sider, men slik er det i alle fall for Mobilen.no. Det er vel grunn til å anta at dette er jevnt over og rapporter fra andre tyder på det samme. Vi testet Opera både med WLAN (tidene som er angitt) og over 3G og Edge. Vi ble meget positivt overrasket over hastighetene som programmet viste når det gikk over mobilnettet. dette var en svært positiv overraskelse.

 

En annen funksjon som vi liker svært godt er hurtigvalgene som Opera presenterer deg med. Dette er åpningsbildet i leseren og gir deg ni alternativer til sider du kan åpne. Dette er en funksjon vi liker godt og er mer elegant enn Safaris løsning med å plassere sidene som hurtigvalgikoner direkte på skjermen eller som et bokmerke. Å legge til og bkli kvitt sider på dette skjermbildet er rett frem etter nesen. For å legge til en side er det bare å trykke på pluss tegnet. For å bli kvitt en side er det bare å trykke på den og holde fingeren på samme sted så får du frem et valg om du ta den bort. Svært intuitivt for å si det rett ut. 

 Flere sider

Det er ikke noe problem å bla i flere sider i Opera. Du kan få opp et felt nederst på skjermen som viser andre sider du har oppe og du kan velge blant disse for og greit. En annen interessant ting er at du ser et statusvindu som viser hvor mange sider du til enhver tid har liggende åpne. Vi åpnet åtte sider og da begynner det å bli farlig trangt der nede. Vi vil vel anbefale at man holder seg på rundt fem sider, da er det fremdeles oversiktelig.


 

Zoom inn

Det er ikke noe problem å bruke Apples fingerbevegelser for å zoome ut og inn. Knipebevegelsene fungerer på samme måte i Opera. I tillegg kan du zoome inn og ut i systemet ved å dobbelttrykke på skjermen. Skal vi kritisere noe på dette området er når du kniper for å zoome inn så går det så raskt at det faktisk kan være litt vanskelig å kontrollere. Safari løser dette bedre og gir deg en letter kontrollerbare opplevelse.

 


 

Offline

en ting vi like er muligheten til å lagre sider slik at du kan se dem hvis du er offline. Nå skjer ikke det ofte i Norge, men hvis du har avsidesliggende steder der det enten er dårlig eller ingen dekning vil du fort sette pris på dette. 

 

For dem som håpet at flash skulle bli en greie i Opera Mini kan dere glemme det. Dette betyr at det er like mange ting man ikke kan gjøre her som i Safari. En annen ting vi gjerne skulle sett er at Opera hadde valgt den mobile varianten for steder som har dette og ikke gått for fullversjonen slik de blant annet gjør for VG sin del. For dem som vil sjekke en riktig kul funksjon vil vi anbefale Søk-funksjonen som er til stor hjelp på omfattende sider.

 

Konklusjon

det er sikkert mange ting vi ikke har vært inne på her, men alt i alt ser dette ut som et meget godt produkt. At det er gratis skader på ingen måte helhetsinntrykket. Det er nok en del småting Opera bør rette på i neste oppdatering, zoomhastigheten er definitivt en av disse. Likevel er dette et meget godt alternativ til Safari og vi er faktisk ganske begeistret etter første dag med Opera Mini for iPhone. Hvis vi i tillegg kunne tatt bort Safari som et alternativ hvis vi bestemte oss for å bruke Opera fast hadde det vært en fordel, men det er ikke noe Apple lar deg få lov til foreløpig. Ikke tror vi at det blir mulig heller. Kort sagt meget lovende.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen