Test

Test: Norton Ghost 2003

Hva er nytt og nyttig?
Forskjellene på Ghost 2003 kontra tidligere versjoner er forbedringer med hensyn til bedre brukergrensesnitt og flere lagringsmuligheter. Dessverre mangler det en del på at Windows-integrasjonen er total - fortsatt er Ghost nært knyttet til DOS-plattformen.

For eksempel fungerer installasjonen av programmet greit, med veivisere som veileder deg gjennom prosessen ved hjelp av Windows-grensesnittet. Men dette grensesnittet er bare en mellommann mellom brukeren og DOS-applikasjonen som er den som faktisk gjør alt arbeidet! Og dette går igjen i nesten alle Ghost-funksjonene, - det kreves at du rebooter i DOS, noe som ofte tar unødig lang tid (i XP bruker Ghost sin egen DOS-versjon). Ghost lager en virtuell partisjon på harddisken din for å kjøre i DOS som gjør at du ikke har mulighet til å jobbe med andre oppgaver mens Ghost er igang. Så dette er definitivt ikke et program laget i brukervennlighetens navn slik vi ønsker det i dette årtusen! Men heldigvis er den elektroniske instruksjonsboken detaljert og relativt oversiktlig.

2003-versjonen av Ghost kan kopiere et nøyaktig speilbilde av en harddisk eller partisjon over på en intern harddisk, partisjon, ekstern USB 1.1/2.0-disk eller en FireWire-disk. Det er også støtte for flyttbare lagringsenheter som opptakbare CD- og DVD-spillere. Ghost 2003 inneholder i tillegg en funksjon som kan klone en harddisk til et annet system via et nettverk, USB eller direkte tilkobling mellom PCer.

Hvem har nytte av Ghost?
Ghost er et praktisk verktøy for bedrifter som skal klone en PC for å rulle ut den samme pakken til mange andre PCer. Det muliggjør også rask og enkel gjenoppretting av opprinnelig konfigurasjon dersom det er ønskelig.

Til privat bruk vil en pålitelig backup være hovedgrunnen til å bruke Ghost. Eventuelt også for på en kjapp måte å kunne overføre data fra en disk til en annen, for eksempel når man bytter PC. Men for mange private brukere vil nok ikke nytteverdien være i tråd med kostnaden av programmet.

Ettersom det her er snakk om backup av hele partisjoner, bør man partisjonere disken (eller ha to disker) og lagre programmer på en partisjon/disk og data (dokumenter, bilder etc.) på en annen. Men kanskje er det rett og slett enklere og like bra for mange bare å bruke en ekstern harddisk eller en CD/DVD-brenner for å ta backup av dataene i stedet for å bruke Ghost?

Priser Norton Ghost 2003: $69.95 ($49.95 for oppdateringsversjon)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen