Test

Test: Lommekino i storformat

Tanken er besnærende. Tenk å kunne gjøre videoopptak i HD med et kamera på størrelse med en sigarettpakke, for deretter å kunne kjøre filmen ut igjen på en stor skjerm uten noen form for ekstrautsyr. Aiptek PocketCinema Z20 fungerer nettopp slik.

Projektorkameraet er nok en anelse større enn en sigarettpakke. Men hele dingsen er likevel ikke større enn at den enkelt kan bæres i lommen. Enheten drives av et oppladbart batteri, og har innbygget minne i tillegg til plass for MicroSD minnekort.

Opptak og avspilling i HD
Vi har sett små projektorer før, og kjenner til at samme teknologi blant annet er implementert i enkelte mobiltelefoner som ikke selges i Norge. Pikoprojektoren i Aiptek Z20 skal være den første av disse miniprojektorene som faktisk kan vise film med HD-oppløsning. Projektorens bildeoppløsning er på 1280 x 800 punkter.

Aiptek Z20 leveres med et lite kamerastativ, bæreveske, HDMI-kabel og en kabel for tilkobling av utstyr med komposit-utgang. I tillegg følger det med en liten fjernkontroll. Dette gjør Z20 svært anvendelig, og vi kan spille av filmer fra de fleste kilder, også mobiltelefoner med videoutgang, eller ved å flytte minnekortet fra mobilen til Z20. Vi forøkte også å kopiere en film i DivX-format direkte til spillerens internminne via USB, og det fungerte det også.Begrensninger
Men selv om vi lar oss begeistre av konseptet, så skal vi ikke legge skjul på at PocketCinema Z20 har nokså kraftige begrensninger. En ting er at batteriet i beste fall holder i et par timer. Vi kan riktig nok bruke den medfølgende laderen og spille av film så lenge vi har tilgang til nettstrøm. Noe annet er det at lysstyrken setter klare begrensninger for bruken. Skal bildet vises på en stor flate bør det være bekmørkt i rommet.

Videokameraet tar skarpe og fine opptak, men prosessoren er ikke kraftig nok til å levere en jevn bildeflyt om vi beveger på kameraet, eller det er større bevegelser i motivet. Vi opplever også at projektoren streiker etter at vi har sett rundt 3 minutter på film fra minnekortet. Da får bildet grønne artifakter som gjør det håpløst å se på film. Om vi slår av kameraet og starter det opp igjen kan vi se videre på filmen en kort stund, før bildet igjen blir ødelagt. Feilen dukker også opp om vi ser filmen på den innbygde skjermen på Z20, men da i et langt mindre omfang.

Årsaken er mest sansynlig at prosessoren er i svakeste laget for å takle avspilling av video som krever mye prosessering. MP4-opptakene vi gjør med det innbygde kameraet spilles uten problemer, men bildet går litt i rykk og napp når vi forsøker å spille av innhold fra eksterne enheter som mobiltelefon eller bærbar DVD-spiller.

Aiptek Z20 skal støtte minnekort opp til 32 GB. Vårt testeksemplar er imidlertid svært så kresent på minnekortene, og flere av kortene vi forsøker får projektoren til å gå i stå. Da vises ikke noe bilde, og vi må fjerne minnekortet for å få enheten til å virke igjen.

Enkel
Betjeningen av enheten er enkel. Z20 har trykkfølsomme felter som lyser opp, og menyene er selvforklarende. Det er temmelig begrenset med innstillingsmuligheter. Når vi starter projektoren forsvinner det lille skjermbildet, og vi må navigere videre på lerretet. Menyene kommer på flere språk, deriblant engelsk og svensk. Men norsk språk har den ikke.

Stillbildekameraet kan ta bilder med opp til 8 megapiksler oppløsning. Sensoren har riktig nok bare 5 millioner bildepunkter, så her snakker vi om oppskalering. Det er mulig å velge oppløsning, tenne LED-lyset og å zoome digitalt. Ut over dette er det ingen manuelle kamerainnstillinger.

Alt i alt er Apitek PocketCinema et spennende konsept. Modellen Z20 er definitivt ikke en projektor for hjemmekino, selv om den i nødsfall, og i et svært mørkt rom, faktisk kan vise film på opp til 65 tommer størrelse fra bare to meter avstand.

Den innbygde høyttaleren er svak, og skal du ta ut lyd via AV-kontakten kan du selvsagt ikke samtidig kjøre bildesignal inn på samme port. Løsningen blir å hente lyden direkte fra kilden til en tredje enhet med bedre lydgjengivelse.

Det er også en svakhet ved kameraet at det ikke klarer å fokusere på kort hold.

Stativ
Det medfølgende ministativet gjør det enkelt å plassere kameraet så det peker i riktig vinkel mot lerretet. Glem keystone og andre spesialfunksjoner. Her kan du stille skarpt, skru opp og ned på lyden, pause og hoppe mellom filmklipp, eller du kan gå inn i menyen og velge bort ikonene oppe og nede i bildet når du ser på film.Det finnes sikkert situasjoner der Aiptek kan komme til nytte. Men vi har den med oss først og fremst fordi det er en kul dings å ha.


Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen