TEST: Hvilken mobil filmer best?

Alle de store mobilprodusentene har begynt å selge mobiltelefoner som kan filme i det som kalles HD-kvalitet. Men som videokameraer er disse mobiltelefonene ikke skittvannet verdt. Kanskje med ett unntak.

Vi har testet de nyeste toppmodellene til Nokia, Samsung, HTC og Apple. Det er store kvalitetsforskjeller mellom de fire HD-mobilene, men ingen av dem kommer i nærheten av ordinære HD-kameraer.

Pakker filene
Det er flere årsaker til dette. Den viktigste grunnen er at mobiltelefonene komprimerer bildene for å redusere filstørrelsen. Ved å slå sammen nyanser som er nesten like kan filstørrelsen reduseres ganske kraftig.

Kameraene tar 30 bilder per sekund med en oppløsning på 1280 x 720 punkter, som er samme oppløsning som Riks-TV har på sine HD-sendinger. Når disse 30 bildene hver eneste sekund skal pakkes ned til en samlet størrelse på drøyt 1 MB sier det seg selv at mye informasjon må vaskes bort. Til sammenlikning filmer et Canon forbrukerkamera med HD i opp til 3 MB per sekund.

Dropper bilder
Det er ikke bare den høye komprimeringen som er problematisk. Når det blir store endringer fra bilde til bilde, som ved bevegelse i motivet eller på kamera, klarer ikke prosessoren i mobilen å henge med. Enkelte ganger blir ett bilde hengende for lenge, andre ganger blir bilder droppet.

Vi har sett på hvordan fire toppmobiler takler skiftende lysforhold, bevegelse i motiv og bevegelse på kameraet. Vi satte alle telefonene på en skinne og filmet samme motiv samtidig. Samtlige mobiltelefoner er satt til å filme med beste kvalitet, og samtlige mobiltelefoner har siste tilgjengelige programvareversjon.

Vi har også stengt av alle bakgrunnsapplikasjoner for å frigi prosessorkapasitet til kamerafunksjonen.

Resultatet for hver enkelt mobiltelefon finner du under. Vær oppmerksom på at dette er klipp som er lastet opp til YouTube, der filformatet konverteres til Flash. For å se filmklippene tilnærmet slik de fremkommer i originalformat må du velge å spille dem av i HD.

Vi har satt sammen en video der samtlige filmsnutter vises samtidig. Åpner du denne i HD-visning vil klippene vises i ¼-del av original størrelse av plasshensyn.

På neste side kan du se hvilken mobil som vant testen!

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen