Test
htc_touch_dual_p1 (Bilde: Simen Willgohs / Amobil - alle bilder)

TEST: HTC Touch Dual

Design og byggekvalitetStørrelse: 10,7 x 5,5 x 1,58 cm
Vekt: 120 gram
Utforming: Nedskyvbart tastatur
Skjerm: 2,6 tommer
Snarveistaster: Volum, nettleser, epost, kamera, av/på
Kamera: Ja
Uttak: MicroUSB, uttak for ekstern antenne
Pris: ca 4000 kroner

Slik vurderer vi
(Klikk for større bilder)
(Klikk for større bilder)

Takk til Elprice for lån av HTC Touch Dual.

Touch Dual er navnet på HTCs nye telefon med trykkfølsom skjerm. Designen og navnet har telefonen arvet fra Touch, som kom på markedet i fjor sommer. Touch og Touch Dual er tilsynelatende svært lik, med samme frontdesign og en metallstripe som går rundt hele telefonen. Ellers er ytre forskjeller at Touch Dual er større, har et kamera i front til videosamtaler, ladeport på siden av telefonen i stedet for bunnen og at skjermen er en anelse mindre.

Men som Dual tilsier, her får du ikke bare en trykkfølsom skjerm, du får også et komplett tastatur med talltaster og snarveisknapper.

Dette får HTC til ved at Touch Dual har oppskyvbar skjerm. Løsningen er egentlig ganske smart siden du da bare forholder deg til skjermen når det trengs, men kan bruke talltastene dersom du syns det fungerer best. Ofte gjør det også det.

Før du skyver opp skjermen har telefonen tilsynelatende kun fem knapper i tillegg til piltast; ringetaster, volum, av/på og kamera. Mer trenger du strengt tatt heller ikke med den trykkfølsomme skjermen. I tillegg følger det med en pekepenn på siden av telefonen.

Men av og til kan det være greit å ha et komplett tastatur tilgjengelig - som når du skal skrive meldinger. Skyver du skjermen opp kommer tastene til syne, i tillegg til egne taster for nettleser, meldinger, start-meny og sletting av ord. Disse er alle store og distanserte slik at også vi med store fingre kan bruke dem uten problemer.

Da er vi kanskje mindre fornøyd med piltasten, ettersom denne er noe grunn og du lett kan komme borti midttasten når du egentlig skal trykke til høyre eller venstre.

Vi syns også telefonen er en anelse for stor. Greit nok, taster, stor skjerm og valg av design krever sitt. Men Touch Dual er fortsatt en anelse mer enn det vi foretrekker i bukselommen, noe som gir trekk.

Ellers er det vel ikke allverden å si om Touch Dual annt enn at telefonen naturligvis er noe større og klumpete enn mange andre telefoner på markedet. Dette skyldes i stor grad skjermen.

Skjermer og menyerSkjerm: TFT, 65 000 farger
Oppløsning: 240 x 320 piksler
Operativsystem:
Windows Mobile 6 med HTC Touch Flo
Meny: Winows Mobile-standarder eller HTCs eget grensesnitt
Tekst: T9, multitap, QWERTY (på skjerm)
Firmware: Ukjent

Slik vurderer vi

Trykk i vei

Med 2,6 tommer og en oppløsning på 240 x 320 punkter er skjermen til Touch Dual virkelig et syn for øyet. Ved at den er så lyssterk som den er og skarp og klar i fargene blir både bilder og animasjoner flotte å se på og helt på nivå med de bedre mobilskjermene på markedet i dag.

Skjermen til Touch Dual er trykkfølsom. Vi brukte gjennom testperioden både pekepenn og tommel om hverandre og syns begge deler fungerer omtrent like godt. Selv om det naturligvis forekommer at skjermen ikke reagerer på trykk, så var det ytterst sjelden at vi måtte repetere et trykk flere ganger for å få telefonen til å reagere.

Menyer for tomler....eller?

Det som er et større problem er at enkelte ikoner og menyvalg er for små til at telefonen alltid klarer å skille ut hva det er du trykker på. Dette gjelder i liten grad skrivebordet, der de fleste valgene har store ikoner. Men kommer du inn på skriveoppsettet for meldinger og åpner menyen til venstre skal du ha gode presisjonsevner for alltid å få opp riktig menyvalg.

Dette har en naturlig forklaring. Menysystemet som ligger på skrivebordet og som er spesielt for Touch kalles Touch Flo, er utviklet av HTC selv og ligger oppå de vanlige Windows-menyene. Mens dette er optimalisert for bruk med fingeren, med egne snarveier og et eget oppsett tilpasset tommelbruk, er menyene under ikke det.

Med menysystemet til HTC aktivert erstattes deler av Windows-menyen. På skrivebordet fyller en stor digital klokke nesten øvre halvdel av skjermen. Ved å klikke på denne, får du opp klokkeinnstillingene og mulighet for å stille alarmer.

I tillegg har du snarveier til meldingsinnboks og anropslister. HTC har også lagt en snarvei til en egen værfunksjon i hvilemodusen. Ved å trykke på denne får du opp seneste værmelding for det området du vil se.

Det finnes også en snarveisknapp til en egen programmeny. Her kan du legge snarveier til de programmene du selv vil. Den nederste delen av HTCs hvilemodus er viet kalenderen, som viser dagens avtaler.

Touch Flo og bra SMS-støtte

Touch Flo er i seg selv en genial oppfinnelse. I tillegg til å ha en langt enklere hovedmeny kan du ved hjelp av enkle fingerbevegelser navigere deg rundt på telefonen.

Hvis du for eksempel drar fingeren vertikalt nedenfra og opp kommer det opp en oversikt over de kontaktene du ringer til mest. Når du ikke vil bruke menyene mer, sveiper du fingeren fra topp til bunn på skjermen, og menyen forsvinner. Touch Flo fungerer også en rekke andre steder, som i kontaktlisten, der du kan rulle opp- og nedover i ditt eget tempo ved å dra fingeren på skjermen.

Det store spørsmålet med telefoner med trykkfølsom skjerm er ofte: Kan du skrive tekstmeldinger med den? I Touch Dual sitt tilfelle: Ja! Telefonen kan nemlig brukes på normalt vis med T9, med pekepenn og QWERTY-løsning samt en egen løsning laget av HTC der det er mellom to og tre tegn per tast.

Uten å overdrive er helheten av skjermen, Windows Mobile 6, Touch Flo og både taster og trykkfølsom skjerm en uslåelig kombinasjon. Vi er svært imponert over hva telefonen presterer her, og tror dette vil gjelde også for både proffbrukere og mer basisorienterte brukere.

HTC Touch Dual

Vis større

HTC Touch DUAL med abonnement

HTC Touch DUAL

HTC Touch DUAL med abonnement   Les mer »

HTC Touch DUAL   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen