Test

Test: DV Backup for Mac

Vi startet med og lastet ned programmet fra coolatoola.com. Programmet er i utgangspunktet begrenset slik at du ikke kan ta backup av mer enn 50mb data mer enn 3 ganger på en kassett. For å ta backup av større mengder data, må du kjøpe en lisenskode til 25$. Når du skriver inn lisenskoden, vil du kunne ta backup på hele kassetten. Denne begrensningen i programmet er der for at du skal kunne teste at programmet virker sammen med ditt DV-kamera før du kjøper lisenskoden. Det er denne begrensede versjonen vi har testet, men foruten denne begrensningen er programmet akkurat det samme.

Installasjon
Etter at nedlastningen på 300kb var ferdig, installerte vi programmet. Installasjonen gikk ut på å dra programmet over i ønsket mappe på maskinen – enklere kan det ikke gjøres. Deretter koblet vi til DV-kameraet, et Sony VX2000. Vi satte i en tom DV-kassett, startet programmet, og var i gang. Først sjekker programmet om det kjenner igjen kassetten. Siden dette var en ny kassett, gjorde den ikke det, og vi får spørsmål om vi ønsker å formatere kassetten. Vi svarer ja, og programmet legger inn en såkalt TOC (Table Of Contents) på de første 20-30 sekundene av filmen. Her lagres informasjon om filene som skrives til kassetten, slik at DV Backup skal finne dem igjen på kassetten. Etter hver backup, oppdateres denne TOC-en før kassetten tas ut, slik at programmet finner dem igjen neste gang.

I bruk
Først prøvde vi å ta backup av en stor bildefil, på 48mb. Da gjorde vi enkelt å greit ved å dra filen fra skrivebordet og over i programmet. Da får vi opp valgene til høyre. Vi kan velge om vi vil at programmet automatisk skal verifisere filen etter at den er skrevet til DV-kassetten (auto-verify), og vi kan velge hvor stor beskyttelsen mot feil skal være (error protectrion level). Velger man error protection level 1:1, vil DV backup lage en sikkerhetskopi av alt som kopieres til kassetten. Det vil si at man kan lagre 5GB på en 60-minutts DV-kassett, mens de andre 5GB blir brukt til å lagre den andre kopien av filene. Error protection level 1:1 bør velges hvis det er svært viktige filer du tar backup av. Selv om DV-båndet skulle være skadet, vil du da allikevel ha større sjanse til å finne igjen filen din. Hvis filene ikke er så veldig viktig, kan du velge error protection level 1:7. Da skriver DV Backup en pakke med beskyttelse mot feil for hver 7. pakke med data. Da vil du få mer enn 5GB på en 60 minutts kassett, men det er også litt større sjanse for å få uopprettelige feil. Velger du error protection level ”none”, vil filen bli skrevet direkte til kassetten, uten noen form for sikkerhet mot feil på kassetten. Når vi hadde gjort disse valgene og klikket OK, spoltes programmet automatisk kassetten frem til en ledig plass på filmen, og tok backup av filen med de valgene vi hadde gjort. Deretter prøvde vi det samme med en hel mappe, med 288 små bilder på til sammen 48mb. I begge tilfellene valgte vi error protection level 1:1. Til slutt tok vi backup av en mp3-fil på 4mb med error protection level satt til ”none”.


Nå var vi ferdig med å ta backup av de filene vi ønsket, så vi valgte ”eject film” fra hovedvinduet. Programmet spolte filmen tilbake, og skrev en ny TOC, med oppdatert informasjon fremst på filmen. Deretter fikk vi opp en beskjed om at kamera ikke støttet ”auto eject”, så vi måtte selv ta ut filmen. Vi slettet filene vi hadde tatt backup av fra harddisken, før vi satte i kassetten igjen for å gjenopprette filene. Når kassetten var satt i, leste kamera av begynnelsen på kassetten, og filene som var lagret kom opp i programmet. Så var det bare å dra filene over på skrivebordet igjen, så spoler kamera frem og gjenoppretter filene. (Det er selvfølgelig også mulig å merke en fil og velge ”Restore” i programmet, på samme måte som du kan velge backup, og få opp en liste der du velger filen eller mappen du vil ta backup av.) Både filene som var lagret med error protection 1:1, og mp3-filen uten error protection ble gjenopprettet uten en eneste feil, og virket helt fint etterpå.


Konklusjon
DV Backup er et smart lite program som gjør det mulig å ta backup av store mengder data (Opp til 10GB på en 60-minutters kassett uten error protection), uten at man trenger å kjøpe dyre tape-løsninger. DV Backup tar enkelt og greit bare i bruk det utstyret man har fra før; Macen, og DV kamera. Under testen opplevde vi ingen feil med programmet, alt gitt knirkefritt for seg. Det kan nok være lurt å ikke stresse maskinen med andre oppgaver mens den tar backup, for å sikre mest mulig feilfri backup. Programmet skal kunne ta backup av alle enheter man får opp på skrivebordet. Med andre ord skal det også være mulig å ta backup fra CD-plater og fra nettverk,. Det anbefales allikevel å kopiere det du vil ta backup av over på maskinen først, da nettverk og cd-rom oftest ikke klarer å overføre data med den hastigheten som kreves med firewire. Du må også sørge for at ikke andre videoredigeringsprogram kjører samtidig, slik at DV Backup alene har full kontroll over kameraet.

Alt i alt er DV Backup v. 1.0.2 et veldig bra og nyttig program, som er vel verdt 25$.

Karakter:

Du kan laste ned DV Backup fra Coolatoola.com

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen