Guide

TEST: Dobbel ytelse for 1000 kr

I forrige uke tok vi en god og hard kikk på hvordan du selv kan bytte prosessor. Men selv om det å åpne maskinen og foreta selve byttet er skummelt nok for mange, ligger kanskje det virkelige problemet i å finne den mest hensiktsmessige prosessoren å oppgradere med.

I denne artikkelen skal vi se på oppgraderingsmuligheter for deg som har en ett til fire år gammel PC med Intel-prosessor. Hører du til den gruppen sitter du mest trolig på PC med sokkel LGA 775 (også kjent som socket T) og en CPU i Core 2-familen. Grunnen til at vi konsentrerer oss om akkurat denne kombinasjonen er at den er både godt utbredt og på vei ut. Siden Intels nyeste prosessorfamilie ikke bruker LGA 775, vil hovedkort og ikke minst Core 2-prosessorene gradvis forsvinne fra hyllene i månedene fremover.Det er altså mange som i dag har et system som kunne taklet en oppgradering, og spesielt aktuelt er det om du ved innkjøp av PC-en sparte inn litt penger ved å velge en rimelig prosessor. Men hvor mye bedre PC får du egentlig?

Litt om Core 2
Intels Core 2-prosessorer kom i butikkene sommeren 2006 og feide konkurrenten AMD av banen, som fram til da i det minste hadde kunnet slå Intel på ytelse kontra pris i det viktige mellomprissegmentet. Og prosessorfamiliens populæritet har holdt seg gjennom overgangen fra 65 til 45 nm som etter planen i Intels Tick-Tock-modell. Men i løpet av året er det altså slutt på Core 2.

For hvermansen finnes det i tre typer Core 2-prosessorer. De mest kjente er Core 2 Duo og Core 2 Quad, som respektive er utstyrt med to og fire prosessorkjerner. I tillegg finnes det er rekke rimeligere Core 2-prosessorer kjent som Intel Pentium Dual-Core (også to kjerner). For modellene ment for stasjonære PC-er er disse bygd på samme lest som "vanlige" Core 2 prosessorer, og bruker derfor de samme hovedkortene.Core 2 har forresten også kommet i noen Extreme-utgaver som er beregnet på spesielt ivrige overklokkere. De er i stor grad kun å beregne som de absolutt raskeste av de forskjellige utgavene med Duo og Quad.

Intel Pentium Dual-Core
Den rimelige Intel Pentium Dual-Core er naturligvis den svakere av de tre. I forhold til en "fullblods" Core 2 Duo mangler den noen spesialfunksjoner i prosessorkjernen, data går litt saktere til og fra prosessoren (lavere klokket systembuss - 800 MT/s) og har mindre cache eller hurtigbuffer. Pentium Dual-Core-prosessorene har 1 eller 2 MB cache - de du kjøper i dag har 2 MB.
 
Intel Core 2 Duo og Quad
Her er det flere modeller innad og med visse forskjeller. De rimeligere Duo-prosessorene har 3 MB cache og 1066 MT/s systembuss, mens de litt dyrere har 6 MB cache og kjører 1333 MT/s. For firekjernersprosessorene har dagens modeller alle 1333 MT/s, mens mengden cache øker med hvor mye penger du legger i kjøpet. De dyreste har hele 12 MB.

>>> Neste side: så rask blir den

>>> Hopp rett til anbefalingene

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen