Test det digitale bakkenettet nå!

Test det digitale bakkenettet nå!

Mange nordmenn bruker allerede svenske digitaltunere for å få tilgang til nabolandets TV-sendinger og de norske prøvesendingene.
Dekningen ujevn og sporadisk, - og omfatter bare noen få steder i landet. Selv om skjermen vil gå i svart når de norske prøvesendingene med MPEG2 blir avløst av MPEG4, så synes det ikke å bekymre mange nordmenn som elsker å utforske det nye bakkenettet. 

Se hvordan det er å ha digialt bakkenett på hytta.

Ellos-boks til 599 kronor
Det har da også postordrefirmaet Ellos fått erfare. Mange har kjøpt deres råbillige svenske digitalboks, selv om Ellos har gjort oppmerksom på at den norske dekningen er begrenset.
Nå har digitalboksen forsvunnet fra Ellos' norske nettsider, men på de svenske sidene tilbyr de fem ulike bokser til fra 599 til 4499 svenske kroner (den siste med harddiskopptaker).
I stedet for digitalboks, monterer noen DVB-T TV-kort i PC-en.

MPEG2 og MPEG4
Svenskeboksene virker bare med de svenske, danske og finske digitale bakkenettet. De fleste bakkenettene i Europa bruker MPEG2-standarden til bl.a. å komprimere TV-signalene.
Norge som er sent ute, vil bruke den moderne MPEG4-standarden. Den komprimerer signalene bedre, slik at det blir plass til å sende flere kanaler i nettet.
I tillegg vil de norske boksene kunne motta plasskrevende HDTV-sendinger. Det kan ikke "svenskene".

- Kan ikke oppgraderes
- Vi har ikke noe i mot at folk kjøper svenskebokser og mottar norske "prøvesendinger". De må bare være klar over at de svenske tunerne ikke kommer til å fungere i det kommende norske bakkenettet. Tunerne vil heller ikke kunne oppgraderes til MPEG4, sier Anne Karin Augland. Hun er kommunikasjonsdirektør i Norges televisjon (NTV) som har ansvaret for det digitale bakkenettet.

Smigrende stor interesse
- Prøvesendingene finner sted for at utbyggingsselskapet Norkring skal kunne kjøre sine tekniske tester. Det er ikke regulære prøvesendinger som er beregnet på publikum, sier Augland. Hun likevel synes at det hyggelig å få begeistret tilbakemelding fra folk som tester sendingene og skryter av lyd og bilde.

- Hvor lenge varer det?
For tiden foregår det bare prøvesendinger fra Tryvann i Oslo og Ulriken i Bergen.
- Hvor lenge vil prøvesendingene pågå?
- Det vet bare Norkring. Jeg er ikke kjent med at de har planer om å avslutte, men etter hvert som de installerer nytt utstyr vil nok MPEG2-signalene forsvinne, sier Anne Karin Augland. 

Dekning der du bor? 
Dekningen fra de svenske digitalsenderne blir dårligere jo lenger man kommer fra grensen. Dekningskart fins her.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen