TEST: Test av videokamera: Canon HG21
Test

Test av videokamera: Canon HG21

Testresultater

Canon HG21

Positive ting Høyeste AVCHD-kvalitet, stor disk, få bildefeil.
Negative ting Høyest pris, lav batterikapasitet, liten stillbildeoppløsning.0

Testresultater

Canon HG21

Positive ting Høyeste AVCHD-kvalitet, stor disk, få bildefeil.
Negative ting Høyest pris, lav batterikapasitet, liten stillbildeoppløsning.0
Dette kameraet tar opp i den høyeste kvaliteten som er spesifisert i AVCHD – 1080p på 24 Mbps. Dette tar plass, men 60 GB harddisk rommer mye film, i tillegg til at det finnes en kortplass for SD/SDHC minnekort. Kameraet imponerer på det meste, men smårusk i automatikken tar fra det seieren.

Andre artikler:
- Samlesak: Test av HD-videokameraer
- Test av Sony HDR-SR11E
- Test av Sony HDR-SR10E
- Test av Sony HDR-TG3E
- Test av Canon HG21
- Test av Canon HF100
- Test av Samsung VP-HMX20C
- Test av Panasonic HDC-SD100E
- Videokamera: Slik har vi testet
- AVCHD for begynnere

Design og funksjoner
Dette kameraet er blant de største og tyngste i denne testen. Det er igrunnen ikke så rart, for det har mange gode funksjoner og muligheter innebygd. Designet er klassisk videokamera, med et grep på høyresiden av huset, som gir god ergonomi for de fleste hender. Kameraet er enkelt å betjene med de aller fleste av knappene logisk plassert. På/av-knappen er litt uvant plassert på venstre side av huset, rett over skjermen. Man må altså bruke venstrehånden til å skru på kameraet mens man løfter det med høyre, samtidig som at skjermen skal vippes ut. Dette er litt kronglete, men lar seg gjøre middels fort etter litt øvelse.

Kameraet har ingen berøringsskjerm, men en joystick ved siden av skjermen gjør det likevel lettbetjent. Enkelte hovedfunksjoner finnes på egne knapper, men det meste må likevel stilles i menyene. Nærmeste menyspråk er engelsk, det finnes ingen skandinaviske språk innebygd, noe vi misliker. Det følger med fjernkontroll, ekstern lader og alle nødvendige kabler, eksklusive HDMI. Oppgitt batteriytelse er den laveste i testen, med en minimumstid på 50 minutters bruk.

Ytelsen på autofokus og autoblender er midt på treet. Gjennomsnittlig tid for fokuseringen var på 1.47 sekunder, her finnes det flere raskere kameraer. Blenderen brukte 1.52 sekunder i snitt for å gjøre seg ferdig, og det er blant de svakere resultatene. Til gjengjeld er disse funksjonene svært presise, og vi opplevde i stor grad bilder av en helt enestående kvalitet. Vi så litt rar oppførsel av fokuseringen noen ganger, men mistenker at vi kom innenfor kameraets nærgrense for fokus i disse tilfellene.

Bildestabiliseringen er bra, men litt mer rykkete enn hva vi hadde ventet av dette kameraet. Den er likevel bedre enn de fleste, men er heller ikke best i vår test. Absolutt godkjent.

Bildekvaliteten
Totalinntrykket av bildekvaliteten er gjennomgående god. Det er særlig skarpheten på bildene som imponerer. Fargene på utendørsbildene våre er fyldige og behagelige uten å nærme seg unaturlig gjengivelse. I innendørsbelysning er det et gulstikk i fargene som skuffer. Det gjør at fargegjengivelsen også blir feil, og dette er den viktigste innvendingen vår mot dette kameraet. Vi aner også at det er andre kameraer som er mer lyssterke enn dette, men gjengivelsen av dype skygger er likevel god.

Det mest imponerende er likevel fraværet av bildefeil. Vi kunne ikke påvise noen grad av noen av feilene vi lette etter, og særlig gjengivelsen av plansjer med svært detaljerte prøvebilder som imponerer. Ørsmå detaljer gjengis ren, og helt uten antydning til pikselering eller glorier. På jevne flater ser vi ikke særlig til «koking» heller, så kodingen av bildene er førsteklasses i dette kameraet. Dette er jo selvsagt fordelen med å gå opp til 24 Mbps bitrate på videoen.

Konklusjon
Dette er det nest dyreste kameraet i testen, og det påvirker skåren. Det gjør også feilene vi fant i særlig den automatiske hvitbalansen. Dersom du klarer å gjøre enkle manuelle innstillinger, vil du oppnå langt bedre resultater enn hva vi så med vårt testoppsett. Under slike vilkår ville dette kameraet antakelig ha vunnet denne testen, bare prisen faller litt.

Internett: www.canon.no
Pris: 7 068 kroner

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen