Test

Test av ulike RAID-løsninger i GNU/Linux

De fleste hovedkort som selges i dag har en eller annen form for SATA-kontroller innebygget. Dette gjelder både for billige skrivebordmaskiner og påkostede servere. En av de aller vanligste kontrollere man ser i dag er Silicon Image 3114. Det er en fire porters SATA-kontroller med påståtte RAID-egenskaper.

I nesten alle disse billige SATA-kontrollerene så reklameres det med RAID. Dette er egentlig en halvsannhet. Disse kontrollerene kan, som nesten alle andre, kjøre disker i RAID, men mesteparten av RAID-egenskapene skjer i programvaren i OS-et. I Windows er dette som regel i driveren. Rykter sier at man skal se etter RAID5 for å se om det er en ekte RAID-kontroller(ekte som i at den gjør det transparent i maskinvare). Om dette stemmer er uvisst siden GNU/Linux har RAID5-støtte i programvare. Veien derfra burde være kort.

Illustrasjon: Er ytelse = størrelse * pris(1)Illustrasjon: Er ytelse = størrelse * pris (2)
(Er ytelse = størrelse * pris?)

I denne testen så skal vi se på noen ulike typer kontrollere. Den nevnte SiI 3114 er en av disse billige kontrollerene uten ekte hardware-RAID. Hvordan yter denne mot et mye dyrere SCSI-oppsett? Er SATA blitt så bra at dyre SCSI- løsninger bare er for spesielle maskiner?

Stor takk til Nextron for lån av maskin, flere kontrollere og annet utstyr til testen.
Ellers takk til MPX for lån av Adaptec-kontrollerne.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen