Test

Test av tre mobile 3G-routere

En bredbåndsrouter kan redde påskeferien for den som ikke har bredbånd på hytta. Vi har sett nærmere på tre nye miniroutere med SIM-kort og turbo-3G.

Trådløse
De tre modellene har det til felles at de baserer seg på det tradisjonelle mobilnettet. Vi har målt signalstyrke og sammenlignet de tre modemene mot hverandre. Vi er klar over at det finnes flere løsninger, blant annet en kraftig router fra ICE som i mange tilfeller vil kunne gi mobilt bredbånd der de vanlige 3G-nettene (UMTS) kommer til kort. Det finnes også en rekke ulike såkalte USB-dongler, som gir mobilt bredbånd til enkeltstående maskiner.

Det samme gjør flere mobiltelefoner, og noen av den virker endog som trådløse nettverksroutere, på samme måte som de tre modellene vi har testet her.

Men de tre routermodemene vi har testet denne gangen har alle eget SIM-kort. Det betyr at du kan fortsette å bruke mobiltelefonen din som normalt, og at du kan ta med telefonen på skitur uten samtidig å forsvinne med modemet.

Små
De tre modemene er Novatel Wirelsess, Huawei E5832 og D-Link Mypocket 3G HSDPA Router (Dir 457).
Disse routerne er ganske ulike i design, men passer alle sammen ned i en vanlig skjortelomme. Nå er det selvsagt ikke der den skal ligge når du kobler deg på nett. Da plasserer du den på det stedet i nærheten hvor mobildekningen er best. Prøv deg frem, for kvaliteten på mobilsignalet kan variere ganske mye, selv innenfor et begrenset område.Felles minne
De tre routerne har dessuten alle plass for MicroSD minnekort. Minnekortet kan være på opp til 16 GB, og fungerer som et delt minne for alle som bruker modemet. Legger du for eksempel inn musikk på minnekortet, kan alle som er knyttet til modemet kopiere eller spille av musikken. Du kan også velge å lagre filer på minnekortet, og gi andre tilgang til dem.

I praksis opplever vi ikke særlig forskjell mellom de to routerne fra Huawei og Novatel. De oppfører seg så likt at vi misstenker dem for å ha omtrent identisk innmat. Routeren fra D-link later imidlertid til å ha litt kortere rekkevidde i WLAN enn de to øvrige. Når det gjelder mobildekning finner vi ingen forskjell.

D-Link gir heller ikke like rask nedlasting som de to andre.

De tre routerne er alle lett å sette opp, og alle har enkelt brukergrensesnitt for sikring mot bruk fra uvedkommende.

Dermed blir det opp til deg å velge hvilket av modemene du vil ha. I vår lille test er det imidlertid Huawei som stikker av med førsteplassen, ettersom den er minst, gir god dekning og støtter de største minnekortene. Dessuten er den noe billigere en Novatel-routeren.

Modell:

Huawei E5

D-Link DIR-457

Novatel NRM 2352

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teoretisk hastighet ned

7,2 Mbit/s

3,6 Mbit/s

7,2 Mbit/s

Teoretisk hastighet opp

5,76

Ikke oppgitt

5,76 Mbit/s

Samtidige brukere

5

6

5

Batteri

4 timer brukstid

2 timer brukstid

4 timer brukstid

WiFi

802.11 b/g

802.11 b/g

802.11 b/g

Minnekort

Opp til 32 GB

Ikke oppgitt

Opp til 16 GB

Størrelse

12x49x95 mm

13x64x109 mm

13x61x96 mm

Vekt

75g

79g

100g

Pris

1999

1500

2300


(Prisene er veiledende, hentet fra ulike nettbutikker 26.03.2010)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen