TEST: Test av Tomtom XL Europe 22
Test

Test av Tomtom XL Europe 22

Testresultater

Tomtom XL Europe 22

Positive ting Svært lav pris, enkel å bruke.
Negative ting Ingen tilleggsfunksjoner, liten kartdekning.0

Testresultater

Tomtom XL Europe 22

Positive ting Svært lav pris, enkel å bruke.
Negative ting Ingen tilleggsfunksjoner, liten kartdekning.0
Nederlandske Tomtom sin lillebror i denne testen er modellen XL Europe 22. Navnet henspeiler på at den har kartverk over 22 europeiske land innebygd, noe som minst i vårt utvalg. Dette produktet er en svært spartansk variant fra Tomtom; Dette er en navigator, og ingenting annet.

Les flere artikler:
- Stortest av GPS for bil (hovedartikkel)
- Test av Blaupunkt TravelPilot 500
- Test av Harman/Kardon GPS-810
- Test av Garmin Nüvi 765
- Test av Garmin Nüvi 5000
- Test av Mio Moov 580
- Test av Navigon 7210
- Test av Navigon 8110
- Test av Tomtom GO 930 Traffic
- Test av Tomtom XL Europe 22
- Slik har vi testet bil-GPS

Praktisk navigasjon
Da vi kjørte mellom adressene våre i Bærum, så fant GPS-en den ene adressen helt uten problemer. I motsatt ende av kjøreturen slet den mer, og bommet med mer enn 120 meter. I tillegg guidet den oss til feil side av veien. På adressen oppå Smestadlokket fant den overhodet ikke fram. GPS-en insisterte på at adressen var inni tunnelen under lokket, og selv ikke da vi kjørte forbi innkjøringen til stikkveien tok den hintet. Den registrerte aldri at vi var framme. Dette er litt i svakeste laget på gamle adresser, som disse tre er.

I Ekebergtunnelen viser Tomtom som eneste fabrikant at signalet blir borte. Den forsøker imidlertid å lede oss videre, og klarer det fint. Enheten anviste feltvalg og avkjørsel riktig, men datt ut litt lengre oppi bakken. Den plukket opp satellittene raskt etter at vi kom ut i dagslys igjen, og anviste helt riktig i neste kryss.

Da vi kjørte feil med vilje brukte Tomtom 11.2 sekunder på å oppdage det, og beregne ny rute. Det er nesten dobbelt så lang tid som den beste GPS-en, og ikke egnet til å imponere. Denne GPS-en oppfører seg bemerkelsesverdig likt med sin mye dyrere storebror, den eneste forskjellen av betydning vi fant, er at denne er litt mindre presis enn storebroren.

Da vi testet adresser i Bodø og på Tretten, fant den en gammel adresse, men plasserte den litt feil i gata. Ny gate med kun veinummer lå ikke inne, det gjorde heller ikke en ny gate med veinavn. Til gjengjeld fant den fint fram til adressen på Tretten, plasserte den helt korrekt og valgte riktig adkomst.

Skjerm og tale
Grafikken og kjøreanvisningene på skjermen er gode. Fremstillingen av kartet gjøres med en svært ren, nesten spartansk stil. Den grafiske kjøreanvisningen er en farget linje som legges på ruten, i tillegg til tydelige piler som viser hvordan veikryss og rundkjøringer skal kjøres.

Taleanvisningene er godt timet i forhold til der du er, men kan oppleves som litt masete.

Brukervennlighet og design
I og med at denne GPS-en er svært spartansk utstyrt, er det ikke vanskelig å betjene den. Menyene er korte og grunne, og man skal ikke bruke lang tid på å blir lommekjent i systemet.

Adresssesøkfunksjon er helt grei, der forslag til destinasjoner dukker opp øverst på skjermen etter hvert som bokstaver blir tastet inn. Under denne inntastingen fjerner ikke GPS-en irrelevante bokstaver mens du legger inn gatenavn. Det er litt irriterende, ettersom du da må lete blant alle bokstavene og trykke inn mye av gatenavnet inntil den har en kort nok liste med mulige kandidater. Det er heller ikke norske taster i adressesøket, de finner du på et shift-tastatur.
Det kommer informative popup-tips om bruken av enheten, i tillegg til at det er innebygd hjelp. Veldig greit når enheten er ny, og man ennå ikke har blitt venner med den.

Denne GPS-en har ikke innebygd mottaker for trafikkmeldinger (TMC), men det kan kjøpes i tillegg.

Ut over det vi allerede har nevnt, har ikke denne GPS-en flere funksjoner. Dette er en rendyrket navigator.


Internett: www.tomtom.com
Pris: 1 803 kroner.


Design: 5.1
Brukervennlighet: 7.0
Navigasjon: 5.7
Pris: 10.0

Data
Skjerm: 4.3"
Fysiske mål (mm): 118 x 83 x 25
Kartsystem: TeleAtlas
Antall land dekket: 22
Rekalkulering av rute (sek): 11.2

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen