Test

Test av støvfjerningsmekanismer

Testvinneren Olympus E-300
Testvinneren Olympus E-300

Den ungarske siden PixInfo.com har testet støvfjerningsmekanismene på Pentax K10D, Sony Alpha DSLR-A100, Canon EOS 400D og Olympus E-300. Resultatet er forholdsvis oppsiktevekkende.

PixInfo.com har heldigvis skrevet sin artikkel på engelsk, og vi som ikke er så stive i ungarsk er derfor også i stand til å lese at de har gjort det de kunne for å sikre noenlunde lik "bestøvning" av alle kameraene, for så å se hvor gode de ulike mekanismene var til å fjerne støv. Konklusjonen var for de fleste produsentene temmelig kjip lesning.

Canon EOS 400Ds støvfjerningsmekanisme.
Canon EOS 400Ds støvfjerningsmekanisme.

I testen til PixInfo.com får nemlig tre av produsentene karakteristikker fra "meget skuffende" til "ubrukelig", mens kun Olympus får godkjent karakter med sin E-300 som klarte å fjerne over 50% av støvet etter 25 rensesykluser. Canon EOS 400D klarte kun ca 5% etter 25 sykluser, mens verken Pentax K10D eller Sony Alpha DSLR-A100 klarte i følge PixInfo.com å fjerne ett eneste støvkorn etter hele 25 rensesykluser.

Det kan imidlertid være interessant å merke seg at testen fra PixInfo.com ikke tar høyde for hva kameraprodusentene har gjort for å hindre støv fra henholdsvis utenfra kameraet (dvs støvtetning etc) eller innenfra kameraet (dvs materialbruk etc). I følge Canon stammer så mye som 80% av alt sensorstøv fra kameraet selv, men vi har ikke hørt andre produsenters mening om dette tallet, så det bør derfor tas med en liten klype salt.

Olympus' støvfjerningsmekanisme.
Olympus' støvfjerningsmekanisme.

Interessant er det også at Olympus synes å ha hatt rett i sine uttalelser om Sonys støvfjerningsmekanisme da den ble lansert i fjor, om at Sony (og senere også andre produsenter) ikke benyttet seg av optimal amplitude og frekvens for å riste støv av sensoren. Vår kontakt hos Olympus later ikke til å være overrasket over resultatet, og lover enda bedre støvfjerningsmekanisme i sine kommende speilreflekser E-410 og E-510.

Pentax K10D

Sony Alpha DSLR-A100

Canon EOS 400D

Olympus E-300

Pentax K10D   Les mer »

Sony Alpha DSLR-A100   Les mer »

Canon EOS 400D   Les mer »

Olympus E-300   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen