Test

Test av Sony DSC-P200

I bruk
Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Kamerahus

Vurdering:

Huset er i størrelse og form veldig likt huset på forgjengeren P150. Det er hovedsaklig i børstet metall, men med en list i plast under, og en som strekker seg fra undersiden, opp langs ene siden og langs toppen. Dunker man på den med neglen, så høres den billig og lite solid ut. Ellers er følelsen av kvalitet veldig god, og kameraet virker solid.

Formene er runde og myke, og når kameraet er avslått er det ingen deler som stikker frem og er i veien. Det ligger derfor godt i bukselomma eller brystlomma på skjorta, selv om det er noe tungt for sistnevnte plassering.

Selv om størrelsen på skjermen er økt til to tommer, så er huset allikevel ørlite mindre enn på P150. Skjermen er plassert til venstre, og alle knapper er samlet på høyre del, slik at alle funksjoner kan betjenes rimelig enkelt med høyre hånd.

Kameraet har en optisk søker dersom man ønsker å spare batteri og ikke bruke LCD-skjermen. Men det er alikevel ikke mulig å legge kamera stabilt inntil hodet, så man er like avhengig av stødige hender når man knipser på denne måten som når man bruker skjermen.

Optikk

Vurdering:

Optikken er identisk med den på P150. Det vil si 3x optisk zoom fra Carl Zeiss med en brennvidde tilsvarende 38-114 mm på et 35 mm kamera. Lysstyrken går fra F2.8 ved største vidvinkel til F5.2 ved maks zoom. Her kan man altså ønske seg både mer vidvinkel og bedre lysstyrke.

Funksjoner

Vurdering:

Kameraet er godt utstyrt med både manuelle og automatiske funksjoner. For fotografering kan man med hjulet velge mellom helautomatisk, manuell (M), program automatikk (P) eller scene (forhåndsprogram for forskjellige type motiv) modus.

I M- eller P-modus kan man justere skarphet, kontrast og fargemetning i tre trinn. Lysmålingen kan gjøres i spot-modus, center-modus eller multipunkts-modus. De samme tre modi har man for autofokus, i tillegg til manuell innstilling av fokus på en halv, en, tre, syv eller uendelig meter

ISO kan velges i tre trinn, 100, 200 eller 400. Eller man kan sette denne til auto.

Hvitbalansen har de vanlige forhåndsinnstillinger, og i tillegg kan man benytte seg av manuell hvitbalanse dersom man har et fargenøytralt ark for hånden. Dette gjøres enkelt ved at man holder et slikt ark foran linsen og velger et element i menyen. Elegant.

I manuell modus kan man også stille blenderåpning og lukkertid manuelt. Blenderåpningen har bare to innstillinger som varierer fra F5.2/F10 ved største zoom til F2.8/F5.6 ved største vidvinkel.

Velger man scene-modus kan man velge et av ni forskjellige program. Disse er grålysning, portrett i grålysning, stearinlys, soft portrett, landskap, sport, strand/vann, snø og fyrverikeri.

Det finnes også en mulighet for burst-modus som tar bilder i serie så lenge knappen holdes inne, og en såkalt multi burst som fyller ett vanlig bilde med 16 små bilder tatt i rask rekkefølge. Hvor mange bilder man kan ta i burst modus avhenger av kvaliteten. I høyeste kvalitet klarer kameraet bare fem bilder før det trenger litt tid for seg selv til å håndtere informasjonen. Ved lavere kvalitet, for eksempel 3 megapixler og standard komprimering i stedet for fine, så klarer det 17 bilder. Hastigheten er ikke all verden med ca. ett bilde per sekund. Når bufferet er fullt tar det i overkant av fem sekunder før kameraet er klart igjen. Burst modusene er ellers noe begrenset og kan for eksempel ikke brukes sammen med blitz.

Kamera kan også ta videoopptak med lyd, som lagres som MPEG1 med oppløsning på 640x480 og 25 bilder per sekund. Bitraten ser ut til å være fast, og ga meg 11 minutter og 23 sekunder opptak på et 256 MB kort. Lyden er i mono, og volumet på opptaket justeres dynamisk, med de fordeler det har i forhold til brukervennlighet og ulemper i forhold til støy. Kvaliteten på lyden er som man forventer på et kamera i denne størrelsen, greit nok, men ikke noe å rope hurra for. Kvaliteten på bildet er bra, men jeg opplevde bevegelser i bildet som hakkete. Dette var tydelig merkbart ved panorering, men også merkbart når kamera sto i ro og motivet beveget seg. Videodelen på dette kameraet går altså i kategorien fint å ha, og omtrent like praktisk nyttig for videobruk som APS-kamera er til fotobruk; langt bedre enn ingen ting, men ikke brukbart til noe seriøst. Eksempel på video

Siden det er de fotografiske funksjonene vi legger mest vekt på, så får kameraet, tross 'feil' på videofunksjonen, allikevel en femmer.

Skjerm og søker

Vurdering:

Skjermen på kamera er vokst til 2 tommer. Den er klar og skarp og lett å se på. Men den er som på sin forgjenger noe mørk i dårlig belysning, og vanskelig å se skikkelig i sterkt sollys.

Informasjonen på skjermen er meget god og viser alt man trenger å vite om kameraets innstillinger. Og den viktigste informasjonen er plassert sentralt. Man kan også med en knapp endre mengden informasjon fra minimalt, til standard til standard med histogram i sanntid. Det siste er praktisk dersom man velger manuelt program. Skjermen kan også skrues helt av, slik at man i stedet kan bruke den optiske søkeren.

 

Batteri

Vurdering:

På batteritesten kom kameraet litt dårligere ut enn forgjengeren, og P200 kan dermed ikke måle seg med de kameraene som er best på dette området. Forskjellen mellom P150 og P200 er ikke så stor, men det er forventelig at litt større skjerm gir litt dårlige batterikapasitet.

Batteriet heter Sony NP-FR1 og er et Lithium-ion batteri med 3.6V og 4.4Wh. Det lades internt i kamera med medfølgende adapter. Ulempen med det er at man kan ikke lade ett batteri mens man bruker kamereaet med et annet.

Se en sammenlikning mot andre kameraer her.

 

 

Autofokus

Vurdering:

Autofokusen fungerer godt, også i svak belysning, og selv om den kommer ut omtrent middels i hurtighet er det allikevel snakk om relativt korte utløserforsinkelser. Med forhåndsfokusering tar kameraet bilde umiddelbart, også med blitz.

Hastigheten er ellers helt den samme som på P150. Men fordi testen er gjort under litt andre lysforhold enn tester gjort av andre her på akam.no tidligere, så tar jeg ikke med sammenligningsgrafer. Men se gjerne testen av P150 for å sammenligne med andre kameraer.

P200 har en kraftig, men noe overivrig, rød hjelpelampe som tenner ved langt mer lys enn det kameraet trenger for å fokusere. Dette kan være et irritasjonsmoment når du tar bilder av folk, siden lampen kan være plagsomt kraftig. Lampen kan heldigvis skrues av i oppsettet.

Hurtighet

Vurdering:

P200 er noe tregere i oppstart enn P150. Men to sekunder fra kameraet er helt avslått til første bilde er tatt, er fullt akseptabelt.

 

 

 

 

 

 

Betjening/brukervennlighet

Vurdering:

P150 har to adskilte menyer. En som er avhengig av hvilken modus man bruker kameraet i, og en systemmeny hvor man blant annet formaterer minnebrikken. På P150 velger man systemmenyen fra hjulet. På P200 er denne flyttet og man må nå via den andre menyen for å få tilgang. Jeg vil gjette på at dette er gjort for å samle menyene på ett sted, men i praksis medfører det en del mer trykking når man trenger denne.

Jeg synes personlig at enkelte av knappene er noe små, og det er plass igjen bakpå kamera til større knapper. På den annen side er knappene og hjulet slik at man ikke ved et uhell endrer på innstillingene.

Som Linux-bruker er det alltid spennende å se om kameraprodusentene følger standardene eller har sin egen vri på ting som krever ekstra drivere. Jeg plugget kamera til USB-porten, og det dukket opp umiddelbart. Og filoverføringen var problemfri.

Brukervennligheten til P200 er meget god. Ikke alle funksjoner er like intuitive første gangen, og jeg måtte lete litt i manualen innimellom. Men når man først får oversikten er det stort sett veldig enkelt, oversiktlig og raskt å betjene.

 

 

 

 

Sony Cyber-shot DSC-P200   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen