Test

Test av Sony DCR-IP55

Førsteinntrykk

Trykk på bildet for å se flere produktbilder i galleriet.

Oj! Så liten den er… og hvor i all verden er zoom og start-knappen?

For å krympe kameraet så vesentlig har Sony designet dette kameraet meget annerledes enn resten modellene sine. Det utsvingbare håndtaket er en nødvendighet for å få et fornuftig grep, da det er ganske håpløst å bare holde rundt kamerakroppen. At kameraet gir retro-følelser mot 70-tallets super-8 kameraer er bare gøy.

Ved å velge ut de tre mest brukte funksjonene og legge dem klare for fingertuppkontroll styrer man det vesentligste ved ip55. Det føles litt rart å ikke holde i selve kameraet, men det er nok en vanesak. I midlertid er det problematisk om du har store fingre. Her er det lett å komme borti andre knapper.

Vitale funksjoner

Dcr-ip55 virker solid bygget. Det er forbausende hvor mye som er stappet inn i det lille kamerahuset. Her får du både stillskamera og videokamera. Et vell av nattfunksjoner, trådløs Bluetooth forbindelse for epost og websurfing via mobiltelefon og Sonys eget Micromv-system som gjør redigering til en lek.

Det er ikke mange funksjonene som er tilgjengelige utenpå kamerahuset, og det passer godt med inntrykket av et "alt-i-auto"-kamera. Her er det nok meningen at du skal trykke på utløseren og ikke å bry deg om annet. Dette passer nok også godt til kundegruppen som bare skal ha noe lite og hendig.

Videokamera

Trykk på bildet for å se flere produktbilder i galleriet.

Som videokamera synes jeg det er et vellykket kamera størrelsen tatt i betraktning. Det er ikke verdens beste kamera, men du verden så morsomt det er å bruke. Det er vanskelig å holde i ro, utbrettsmonitoren er bitteliten den også og gjør ikke saken bedre. Søkeren er ikke trukket særlig ut fra kamerakroppen og gjør det litt ekkelt å ha inntil øyet, så det er monitoren som er lett å bruke.

Dette kameraet er det første jeg faktisk har hatt med meg i jakkelommen uten at størrelsen og vekten har vært til bry. Dette er nok det fremste salgsargumentet for ip55, men også dets akilleshæl. Jeg synes knappene kunne vært gjort større og merkbart forskjellige å føle på. Zoomvippen er vanskelig å kontrollere med fingertuppen og det gjør det vanskelig å jobbe følsomt. Jeg synes det var vanskelig med stillbilde- og videoutløser ved siden av hverandre. Knappene er nærmest like og det er heller ikke lett å vite hvilken du trykker på uten å se etter.

Kameraet er forsynt med fokusring, og som de fleste andre amatør-kameraer er den ikke fysisk koblet til optikken. Her har du fått muligheten til å endre funksjonaliteten til zoom-ring med autofokus, og det kan være svært morsomt for de som liker å bruke kamera på den måten.

Jeg synes kameraet lider en smule med så liten ccd-bildebrikke (1/4.7" ). Bilder får lett lysstriper "smear" når du tar bilde av kraftige lyskilder. Ved lite lys forsvinner fargene hurtig, og linsen er ikke akkurat imponerende, med unntak av zoom-hastigheten. Den er ultrakjapp.

Micromv

Trykk på bildet for å se flere produktbilder i galleriet.

Dcr-IP55 bruker Sonys eget Micromv kassettsystem. Dette er designet for å kunne gjøre videokamera mindre enn med Dv-kassetter, som er mer enn dobbelt så store. I hovedsak kan denne miniatyriseringen gjøres ved bruk av mpeg-kompresjon i stedet for Dv-formatets jpeg-lignende kompresjon.

Siden Sony har funnet opp Micromv og ikke lar andre bruke det, har de også bukten og begge endene. Så vidt jeg har sett, selges det kun kassetter med en innebygget minnechip, som tar vare på informasjon om opptakene. Dette kan du på Dv-formatet også, men det er ikke så mange som tar seg råd til disse ekstra dyre kassettene.
Her er du på sett og vis tvunget til å bruke minne-kassetter og da er fordelene tydelige.

Uten å spole tapen kan du få en oversikt med lengde og indeksbilde over alle opptak på kassetten. Du kan faktisk gjøre en grovredigering uten å gjøre andre forberedelser enn å sette kassetten i kamera.

Slik jeg ser det, er dette en gudegave for de som ikke vil bruke mer tid enn nødvendig på redigeringen.

Stillbildekamera

Stillbilde tatt med IP55. Trykk på bildet for å se stor versjon og flere bilder.

IP55 tar stillbilder med oppløsning på 1 Megapiksel. Det er gjemt en liten blitz i front, og som alle andre Sony-kameraer brukes det Memory sticks for lagring. Det følger med en 8 MB Memory Stick minnebrikke, og det holder faktisk en stund når det ikke er snakk om større bilder enn én Megapiksel.

Designmessig er ikke kameraet bygget for manuell styring. Da må du bruke menyene ofte, og slikt er tidkrevende. På den andre siden er det fint å ha den trykkfølsomme skjermen å bla på, selv om du må bruke et litt tungvint system med opp og ned piler i stedet for å peke på den menyen du vil ha.

Sony har tatt med mange interessante stillbildefunksjoner, som forskjellige muligheter for bildeserier med forskjellige innstillinger. Alt i alt anbefaler jeg dette som et "alt-i-auto"-kamera.

Konklusjon

Stillbilde tatt med IP55. Trykk på bildet for å se stor versjon og flere bilder.

Dcr-ip55 kjøper du ikke på grunn av bildekvaliteten, men på grunn av hvor mye teknologi det er mulig å stappe inn i håndflaten.

Eventuelt bryr du deg bare om at det er så lite, og at det følger med et lettlært redigeringssystem, Sony Movieshaker.

At ip55 bruker Sonys eget Memory Stick-system og ditto Micromv kassettformat er noe du bør ta i betraktning hvis du er i tvil. Hvis du allerede bruker DV-kassetter og andre minnekort enn Memory Stick, kan du ikke regne med gjenbruk av disse.

Men det er mange som liker Sonys totalsystem, hvor du kan bruke Memory Stick til alt fra telefon til bilstereo.

Som den lett teknofile jeg er, ville jeg kjøpt meg et umiddelbart, bare for å kunne ha det med meg overalt, og dette er nok det aller viktigste salgsargumentet for ip-55.

Spørsmål? Tilbakemeldinger?
Diskutèr artikkelen i forumet.

 

  • Svært kompakt
  • Nattfunksjoner
  • Bluetooth/Webfunksjoner
  • Micromv-systemet gjør redigering lettere.
  • Så kompakt at det er lett å trykke feil
  • Svak ved dårlig lys uten nattfunksjoner
  • Altfor kjapp zoom
  • Memory Stick og Micromv er Sonys eget system

Sony DCR-IP55   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen