Test

Test av Sony DCR-IP220e

Hva du får i hånden

Vanskelig å bruke med kabler. Flere produktbilder i galleriet.

Tøft tidsriktig design, men i konservative farger og materialer. Sølv og mørk grå er helt greit i 2003. Delene rundt kassettmekanismen er i metall. Resten i plast.

IP220 ligger stødig i hånden. Det er vanskelig å bruke håndleddsstøtten uten at armen er i loddrett stilling. Det er ingen fare for å miste det eller få vinglete bilder.

Sonys designere har gått ut i fra at du ikke bruker LANC-, hodetelefon-jack, USB eller I-link/firewire mens du filmer håndholdt. Plasseringen av disse pluggene er direkte talentløs, men man har kanskje ikke særlig valg med så små kameraer?

Dette gjør det vanskelig å bruke kameraet med kabler tilkoblet. Kjipt hvis du vil gjøre web-streamingen uten stativ, og du får vondt i hånden hvis du ønsker å sjekke lydkvaliteten mens du gjør et opptak.

En åpenbar ulempe er at batteriet er plassert innvendig. Det gjør at du kun får én batteristørrelse og dermed mindre utvalg. På den andre siden er kapasiteten på det medfølgende batteriet (Infolithium F-serie 7.2V - 9.6Wh) bra. Det varer mange timer ved normal bruk.

Hvis du har store lommer i jakken din får kameraet akkurat plass.

Micromv

For å bygge mindre kameraer enn normalen i dv-verdenen halverte Sony dv-kassetten og laget sin egen kassett-standard - Micromv. Den ser ut som en krympet dv-tape, og det er for så vidt akkurat det det er. I tillegg komprimerer man med mpeg-2 i stedet for den jpeg-lignende dv-standarden og halverer enda en gang datamengden som må lagres på kassetten.

Sonys videokameraer i IP-serien bruker Sonys egne Micromv-kassetter. De er bittesmå - og ikke å få tak i overalt. Dyre er de også. Vi måtte ut med over 200.- for en 60 minutters tape med CM (Cassette memory).

CM (Cassette memory) er en hukommelsesbrikke som ligger inne i kassett-huset. De dyreste dv-kassettene har ofte dette, og ditto micromv-kassetter. Denne hukommelsen husker hvor på tapen du var sist og en del andre data. Kjekt å ha, men ikke akkurat livsnødvendige funksjoner. Hvis du bruker mye tape, og trenger et system for å holde orden på tapene dine, kan CM-kassetter hjelpe.

Stillbilder

Stillbilde fra IP220 i stillmodus.
Klikk på bildet forå se dette og andre originalbilder i galleriet.

Stillbildene du tar med dette kameraet er i høyeste kvalitetsvalg 2 Megapiksler. Oppløsningen er 1600 x 1200 punkter, og filene blir på rundt 1 MB i beste jpeg-kvalitet.

En 8 MB memory stick følger med i pakken. Ved beste bildekvalitet får du plass til 7 bilder. Hvis du ønsker å ta mye bilder med god kvalitet bør du kjøpe en ekstra memory stick eller to.

En innebygget blitz gjemmer seg i front. Den gir et hardt lys og brenner gjerne ut bildet. Imidlertid er det i menyene mulighet for å velge en av tre styrkegrader.

Optiske egenskaper

Fisheye-effekten er tydelig i stillbildemodus.
Klikk på bildet for å se dette og flere bilder i galleriet.

I videobruk har du ikke så vid linse som ved stillbilder. Da forvrenger linsen bildet i fisheye-manér ved videste innstilling, noe som kan være både kult og irriterende. Det er tydelig at videodelen av kameraet bruker en mindre del av CCD-brikken enn stillbildefunksjonen.

Linsebeskytteren sitter godt og sikkert, men skrur du på den ekstra solskyggen, sitter den unødvendig løst.

Når ccd-brikken i kameraet ikke har optimale forhold, ser vi at det blir feil i bildet. Dette er et vanlig problem med ccd-kameraer. Ved for skarpt lys får vi forskjellige former for "lys-striper", og ved lite lys mister vi farger og får mye støy i bildet. Hvor store feilene blir har som regel sammenheng med hva slags teknologi som er brukt og kvalitetssortering av ccd-brikkene.

Alt du trenger i de sene timer…

Sony har pakket inn et arsenal av funksjoner for å forbedre egenskapene i dunkelt lys:

 • Nightshot - bilde tatt med infrarødt lys. Kameraet har en liten infrarød lampe som sender ut det usynlige lyset. Lampen har begrenset rekkevidde, men funksjonen har stort underholdningspotensial. Bildene blir sort/hvitt.
 • Super Nightshot er nok det samme, men med lang lukkertid. Det vil si hakkete bilder, men med enda bedre nattsyn.
 • Colour slow-shutter er et eget program som forsterker farger i lite lys. Tradisjonelt blir bilder grå og fargeløse ved slike lysforhold. Her senkes lukkerhastigheten og fargene forsterkes til et "normalt" nivå.
 • Nightframing gjør at man kan komponere bildet i infrarødt lys, selv om det er helt mørkt. Bildet blir tatt på vanlig måte med farger.
 • Hologram AF er et lasermønster som blir sendt ut av kameraet. Kameraet benytter dette laserdiagrammet til å fokusere. Dette er markedets kuleste hjelpelampe til autofokusen! For intetanende motiver kan det imidlertid være skummelt å få røde laserstråler rettet mot hodet...

Betjening

Stills grabbet fra IP220 video. Klikk for originalbilde (225 KB)

Hovedbryteren gir deg hurtig tilgang til alle funksjoner. Den velger mellom fire tilstander med to bevegelser. De fire tilstandene er (Av)-(kamera)-(network/stillbilde) og (VCR).

Zoomvippen er for liten og for lite følsom. Det er kanskje en smaksak, men det blir lett upresist og litt tivoli når du vil zoome inn på noe du vil se nærmere på.

Start/stopp-knappen for video holder akkurat mål, men er utsatt plassert, og er lett å komme borti.

Pekefingeren tar også jobben med foto-utløseren, som er ganske liten og tett inntil zoomvippen.
Med en knekk på fingeren, når du blitz-knappen, og kan velge blitz-funksjoner. Hendig, men unødig akrobatisk etter min mening.

Flere produktbilder i galleriet

Lcd-skjermen som sitter bakpå kameraet er virkelig usedvanlig hendig. Den kan vris i alle tenkelige posisjoner, og inspirerer til å bruke kameraet i mange flere posisjoner enn vanlig.

Du kan også skru av bakbelysningen for å se motivet bedre utendørs og samtidig spare litt strøm.

Skjermen er trykkfølsom og brukes best med pennen som er gjemt i håndleddstøtten. Hvis du er forsiktig går det fint å bla i menyene med fingrene.

Den innebygde søkeren er hendig, men ikke med verdens beste oppløsning. Den er plassert frittstående på venstre side av kameraet. Nærmest utenfor kamerakroppen, og dermed føles det litt ubehagelig å ikke ha noe å støtte kinnet mot. Uansett er det et stort pluss at du har både skjerm og søker.

Tilkoblinger

Tilkoblinger for A/V og strøm er elegant gjemt under søkeren, og ikke i veien for noen. A/V ledningen som følger med har tilkoblinger for både "vanlig" video og S-video i tillegg til stereo lyd.

Bluetooth

Kameraet har støtte for Bluetooth, og har innebygget web-leser, email muligheter, samt opplasting av stillbilder til nettet. Tøffe saker, men nok for spesielt interesserte. Bluetooth er ikke spesielt kjapt, og etter min mening integrert mest for å vise at det lar seg gjøre. Opplastingen av bilder er nok den mest anvendelige av Network-funksjonene. Du sender av gårde bilder av en langt bedre kvalitet enn det kameramobilen din kommer til å klare på en stund.

Menyer

Kameramenyene er i klassisk Sony-stil. Alle som har sett tilsvarende menyer i et Sony-kamera, kjenner seg umiddelbart igjen. Ved dette kameraet er det ikke noe hjul eller knapper for å navigere i menyene, men du må trykke på piler på skjermen, med pennen, for å gjøre menyvalg. Usedvanlig knotete, men gjør at du klarer å navigere med en finger selv om det tar lang tid. Hvorfor kan man ikke trykke direkte på menyvalgene?

Uansett er man ikke så ofte inne i menyene, men det kunne vært en smule mer brukervennlig når du er avskåret fra andre betjeningsmuligheter.

Fokus

Fokusringen er som vanlig ikke fysisk forbundet med optikken og derfor upresis i bruk.
Du vet aldri hvor ringen står i forhold til fokuseringen til kameraet. Fokuseringen er selvfølgelig presis, men du kan ikke fokusere manuelt uten å sjekke om bildet er skarpt.

Jeg vil tro at målgruppen til dette kameraet ikke er spesielt interessert i å fokusere manuelt og det tror jeg Sony også forventer. Derfor har Sony brukt dette faktum på en uvant måte og lar deg velge om du vil la ringen styre zoom eller fokus. Smak og behag. Her får du i hvertfall valget.

Programvare

Programvaren som følger med er Pixela Imagemixer, et kombinasjonsprogram for stillbilder og opptak av video via USB og I-link. Det inneholder et rikholdig arkivsystem og redigeringsfunksjoner.

Sony har også lagt ved videoredigeringsprogrammet Movieshaker. Dette er svært nødvendig da det ikke er utbredt støtte for Micromv-video blant andre redigeringsprogram. Jeg regner med at dette vil forandre seg, men hvem vet.

Movieshaker er usedvanlig enkel å bruke. Kjapp og ryddig. Spesialiteten er en egen "shaker"-modus hvor du gir den noen videoklipp, og så "shaker" den en videomiks til deg. Instant Mtv…

Det følger også med et smart lite program som overfører alle nye stillbilder i kameraet hver gang du kobler kameraet til maskinen din med USB. Du trenger ikke en gang å klikke noe sted. Smart og visuelt.

Oppsummering

Et meget brukbart kamera som gir gode prestasjoner med både video og stillbilder. Jeg vil anbefale dette kameraet til den som ønsker "ja takk begge deler". Både et bittelite videokamera, og et hendig stillbildekamera i ett. Hvis du kan leve med et uvanlig kassettformat og Sonys egne Memory sticks er dette alt du behøver å ta med deg på ferie.

Positivt

 • God bildekvalitet
 • Meget anvendelig skjerm
 • Så liten at du ikke lar den ligge igjen hjemme
 • 2 Megapikslers stillbilder
 • Mange funksjoner for å forbedre prestasjonene i lite lys
 • Lett å bruke de vanligste funksjonene

Negativt

 • Dårlig fargegjengivelse i lite lys
 • Ikke laget for store hender
 • Omstendelig å bruke avanserte funksjoner
 • Ikke mulighet for andre batteristørrelser
 • Micromv er dårlig støttet av andre videoredigeringsprogram
 • Vanskelig å tilkoble hodetelefoner mens du holder kameraet i hånden
 • Dyre kassetter

 

Sony DCR-IP220   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen