Test

Test av Sony DCR-HC85Se flere og større bilder i prisguiden

Kamerahus

Vurdering:

Prisguiden:
Billigste priser
Prishistorikk
Produktbilder
Spesifikasjoner

Sony DCR-HC85 er et skikkelig lekkert kamera. Kamerahuset er elegant utformet uten å være overdrevet fancy. Den sølvglinsende plasten som dekker kameraet, virker så overbevisende at man virkelig må studere kameraet ganske nøye for å avsløre at det faktisk er laget i plast.

Etter min smak er kameraet akkurat passe stort, og det ligger veldig godt i hånden. Ergonomien er utmerket.

Byggekvaliteten er også god. Stativfestet og festet til skulderrem er skikkelig laget i metall. Alle kontakter og innganger er ordentlig dekket til med solide deksler.

Kamerahusets eneste svakhet er at håndremmen er festet i kassett-dekselet. Dette gjør at dekselet pådrar seg en del unødvendig slitasje, og fører også til en del mer skrangling. Men siden kameraet er så solid, er ikke dette noe veldig stort problem.

Skjerm og søker

Vurdering:

Kameraets gode førsteinntrykk forsterkes ytterligere i det jeg vipper ut LCD-skjermen. Den er hele 3.5 tommer stor og kan rett og slett beskrives som sexy. Oppløsningen er god, og man kan betrakte skjermen fra alle mulige vinkler uten at fargene forandrer seg.

Se flere og større bilder i prisguiden

Selv i sterkt solskinn fungerer skjermen strålende. Dersom du filmer i lyse omgivelser kan du dessuten skru av bakgrunnsbelysningen for å spare strøm, og takket være antirefleks-belegget kan du la solen eller andre lyskilder lyse opp skjermen istedet. Genialt.

Også søkeren er ganske feilfri. Den har like mange farger og samme oppløsning som skjermen, den kan vippes opp og dras ut, men når man har en så deilig skjerm er det lite trolig at man vil komme til å bruke søkeren spesielt mye uansett.

Optikk

Vurdering:

Sony DCR-HC85 er utstyrt med 10x optisk zoom. Enkelte vil nok mene dette er lite, spesielt når kameraer til nesten halve prisen kan komme med dobbelt så mye.

På den andre siden betyr mindre zoom at det ligger mindre glass i veien for bildebrikken, og kameraets Carl Zeiss-linse gir veldig klare og gode bilder. Også fokus-egenskapene er svært bra.

Sony har heller ikke overdrevet noe særlig med den digitale zoomen. Totalt 120x zoom betyr at den digitale zoomen på det meste forstørrer hvert enkelt bildepunkt 12 ganger.

Klikk på bildene for å se større utgaver.

Ovenfor ligger tre bilder som demonstrerer kvaliteten på kameraets optikk. Fra venstre ser vi full vidvinkel, max optisk zoom og max digital zoom.

Betjening/brukervennlighet

Vurdering:

Ett ord: Touch-screen!

Jeg har aldri vært helt tilhenger av berøringsskjermer før, men Sony DCR-HC85 har fått meg på andre tanker. Her er det rett og slett gøy å rote rundt i menyene og trykke på forskjellige ting.

Mens kameraet er i vanlig film-modus, trykker du på en blå firkant nederst i høyre hjørne av skjermen for å åpne hurtigmenyen. Denne kan konfigureres slik at du har kjapp tilgang til de funksjonene du bruker mest. Du kan legge til, slette og organisere de forskjellige knappene akkurat slik du vil ha dem.

Fra hurtigmenyen kan du også gå videre til den vanlige menyen hvor du finner alle de andre funksjonene på kameraet.

Hurtigmeny Standardmeny

For engstelige nybegynnere som ikke våger å begi seg ut i slike menyer finnes det en Easy-knapp på kamerahuset. Denne aktiverer kameraets "Easy Handycam Operation", som er Sonys svar på et automatisk modus. Når dette moduset er aktivert forsvinner nesten alle funksjonene i menyen, og du har kun tilgang til Beep, Clock set og Language. Risikoen for å "gjøre noe galt" er altså minimal, og du kan trygt la moren din prøve kameraet litt...

Selv om det er gøy med berøringsskjerm, savner jeg et par ekstra knapper på kamerahuset. Blant annet synes jeg det burde være en måte å stille på lydnivået under avspillingsmodus uten å gå inn i menyen. Et hjul til å rulle på hadde gjort seg fint til dette.

Det samme hjulet kunne kommet godt med for eksempel om man nylig hadde stilt på eksponeringen i menyen slik at "eksposure" var den sist brukte funksjonen, og man da kunne stilt eksponeringen på nytt bare ved å trille på hjulet.

Touchscreen-løsningen er morsom og praktisk, men til tider blir det nesten litt for mye av det gode.

Funksjoner

Vurdering:

Med funksjoner som Spot Meter og Spot Focus får man virkelig glede av kameraets touchscreen-løsning. Her kan man bare berøre skjermen på en ønsket del av bildet, og kameraet stiller fokus eller lysmåler til dette punktet. Veldig stilig.

Det er også mulig å stille fokusen manuelt ved bruk av zoom-ringen ytterst på linsen. Dette er vel å merke ikke en "ekte" fokusring, altså er den ikke direkte knyttet til linsen, men den styrer en liten motor som skyver på linsen for oss. Tross dette føles den ganske ekte, og den gir en veldig god og behagelig kontroll over fokusplanet.

Mulighetene til å styre eksponeringen er merkelig nok ikke like god. Det er mulig å gjøre bildet lysere eller mørkere, men man har ingen kontroll over lukkertider eller blenderåpninger. Man har riktig nok noen forskjellige motivprogrammer å velge mellom, men kresne brukere vil nok synes at dette blir litt for lite.

Som så mange andre kameraer for tiden, har også Sony DCR-HC85 mulighet for å ta stillbilder og lagre dem på minnekort. Oppløsningen er på 1.92 Megapiksler, altså kan kameraet ta bilder på 1600x1200 punkter. Ikke dårlig til videokamera å være. Kameraet er også utstyrt med blits som fungerer relativt bra.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

HC85 kan filme i ekte 16:9-format, eller widescreen som det populært blir kalt. De fleste kameraer i konsument-klassen kan filme i 16:9, men da er det vanlig at kameraet bare kutter vekk øverste og nederste delen av bildet og strekker ut resten slik at du faktisk får med deg mindre i bildet enn vanlig. Av bildene nedenfor ser man fordelen med å filme i ekte 16:9-format.

4:3 16:9

Kameraet har også mulighet for å filme i progressive scan, hvor kameraet lagrer 25 hele bilder i sekundet, istedet for 50 "halve" som er normalt. På dette feltet overgår HC85 faktisk større og dyrere kameraer som blant annet Sonys eget VX2100, som bare har 12.5 bilder pr sekund i progressive scan.

Bildestabilisatoren på HC85 er muligens den beste jeg har vært borti. Spesielt imponerende er det at den fungerer så bra som den gjør selvom den ikke er optisk. Her har vi lagt ut et lite klipp hvor vi har filmet både med og uten bildestabilisator: stabil.mpg

Sony DCR-HC85 har dessuten det man trenger av inn- og utganger. Digital og analog inn og ut, S-video, inngang til ekstern mikrofon, LANC-inngang, og intelligent tilbehørssko.

Sony DCR-HC85   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen