Sony Cybershot H50

Fysisk

 

Kamerahus

Vurdering:

Vi oppfatter H50 som en mindre oppgradering av fjorårets modeller H9. Kamerahuset er litt redesignet med mindre klumpete blits og objektivet mer i midten, men spesifikasjonene er nesten identiske.

Sony H50
Sony H7

Kamerahuset er relativt lett og kompakt til å ha 15x zoom og vridbar skjerm. Sony oppgir målene til 11.6x8.1x8.6 cm og vekten er ca 480 gram inklusiv batteri, objektivdeksel, nakkerem og minnekort (men uten solblender). Det er vesentlig mindre enn Canon S5 IS (614 gram) som med 12x zoom og vridbar skjerm er nærmeste konkurrent. Byggekvaliteten er helt OK, selv om vi vurderer en del av konkurrentene som marginalt bedre.

Baksiden domineres fullstendig av skjermen. Det er ingen tvil om at en god tre tommers skjerm er veldig behagelig i bruk, men ulempen på H50 er at det blir lite plass igjen på siden til knapper og fireveiskontroller. Mulig det er et problem knyttet til mine hender, men tommelen hadde lett for å havne oppå zoombryteren og det var fort gjort å zoome til full tele ved et uhell.

 

På undersiden er det ikke stort å se, stativfestet er i metall (et lite pluss), men ikke sentrert iden optiske aksen (et lite minus). Stativfest sitter så nærme luken for batteri og minnekort at eventuelle hurtigkoblingsplater for stativet må av for å få åpnet luken.

På oversiden finner man en ganske standard layout med blitsen (nedfelt) over objektivet. Til venstre for den er det en knapp for Sonys ”Nightshot” funksjon. Til høyre er av/på knapp, modusratt og utløser helt foran på grepet. Bildet til høyre viser H9, og til tross for litt endret design er slektskapet veldig tydelig. På H9 satt Nightshot-knappen på venstre side av objektivet. Vi foretrekker det nye litt mer symmetriske (og konvensjonelle) designet, og selv om avstanden mellom grep og objektiv er litt redusert er det fortsatt plass til fingrene.

Sony H50
Sony H9

 

Venstre side har feste for nakkestroppen og en luke helt nederst som beskytter en spesialkontakt som kombinerer USB og A/V. Kontakten støtter også HDTV, men for å få brukt det må du kjøpe en ekstra kabel. Og det er kun stillbilder som kan vises i HDTV-format, video er begrenset til VGA-oppløsning. Fordelen med løsningen er en kontakt for alle formål, mens ulempen er at du ikke kan overføre bilder fra kameraet med en standard mini-USB-kabel.

På høyre side er det en luke for batterieliminator helt øverst. Grepet er stort nok til at H50 sitter bra i hånden, men Sony kunne gjerne brukt et materiale med litt mer friksjon.

Diagrammet under viser vekt for H50 og en del av de nærmeste konkurrentene. H50 veier nesten eksakt det samme som fjorårets H7, og dermed rundt 30 gram mindre enn H9 som var modellen med vridbar skjerm. Sony har altså redusert vekten litt i forhold til forrige generasjon – uten at vi ser det hverken som en fordel eller ulempe.

 

Optikk

Vurdering:

Objektivet på H50 har samme spesifikasjoner som på fjorårets modeller. Brennvidden er 5.2-78mm med største blender f2.7-4.5. Det betyr 15x zoom og oversatt til 35mm brennvidder er det 31 Til 465mm. Det betyr litt mer zoom enn Canon S5 IS, men mindre enn konkurrerende modeller fra Fujifilm, Nikon, Olympus og Panasonic.

Vi synes Sony har gjort et greit valg med zoomområdet. Noen ville sikkert ønsket seg 28mm vidvinkel og andre mer tele, men 31mm gir betraktelig større bildevinkel enn 35-36mm som lenge var vanlig på ultrazoomene.

Sony H50 får plusspoeng for å være et av de få kameraene som leveres med solblender. Den er riktignok diger, veier vel 80 gram og er litt kronglete å montere, men er veldig nyttig og burde fulgt med alle mer seriøse modeller. Sony kan levere vidvinkel- og telekonverter som ekstrautstyr.

Optisk kvalitet kommer vi tilbake til på siden om bildekvalitet.

 

Skjerm og søker

Vurdering:

Sony er en av de få produsentene som leverer ultrazoom med vridbar skjerm. Den kan beveges opp og ned, men ikke til siden. Det er til stor hjelp når man tar bilder høyt og lavt, eller bare har bruk for å justere skjermen for å få best mulig bilde i vanskelig lys. Det den ikke hjelper for er bilder i høydeformat, og man kan heller ikke vri den inn mot kamerahuset for beskyttelse. På disse områdene er løsningen til Canon S5 IS bedre.

Skjermstørrelsen er 3 tommer og stort større skjerm er det ikke plass til uten å gjøre kamerahuset også større. Oppløsning er på 230000 punkter og det er ganske vanlig i dag, selv om vi begynner å se ennå høyere oppløsning på noen skjermer i denne størrelsen. Over skjermen sitter den elektroniske søkeren med en oppløsning på 201000 piksler. Søkeren har mulighet for diopterinnstilling.

H50 har en av de bedre LCD-skjemene vi har sett hittil. Ingen LCD-skjerm er perfekt, og størst problemer er det i kraftig sollys. Spesielt i motlys er det lett å se speilbilde av seg selv istedenfor søkerbildet. Vi sammenlignet med Canon SX100 IS, Fujifilm S100fs og Olympus Sp570 UZ og av disse fungerte H50 best, tett fulgt av Canon SX100 IS. S100fs og SP570 UZ var klart dårligere med mer reflekser i skjermbildet. I medlys (sol direkte på skjermen) var forskjellene til S100fs og Sp570 UZ mye mindre og alle skjermene var fullt brukbare.

 

Batteri

Vurdering:

Sony H50 er utstyrt med et oppladbart Li-Ion batteri. Dette er den beste teknologien som er i vanlig bruk i dag hvis man ser på effekt i forhold til vekt og volum, men man mister fleksibiliteten som bruk av vanlige AA-batterier gir.

H50 leveres med en ekstern lader, og kapasiteten er på 300 bilder i følge CIPA-standarden. Det er et av de dårligste resultatene i denne klassen, men likevel greit nok. I forhold til forrige generasjon (H7) er kapasiteten noe forbedret.

 


 

 

 

Sony Cyber-shot DSC-H50

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen