Test

Test av Sony Cyber-shot DSC-V1

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet
Jeg forventet meg svært mye av Sony Cyber-shot DSC-V1 da jeg fikk det inn til test. Førsteinntrykket ble imidlertid skuffende, men langsomt og sikkert ble jeg mer glad i kameraet. Du vil snart se hvorfor.

Kamerahus

Mesteparten av kamerahuset er laget i metall. Bunnen og dekslene er imidlertid laget i plast. Stativfestet er i metall, men ikke sentert i forhold til objektivet.

Kamerahuset er en god del mindre enn de nærmeste konkurrentene, som Canon PowerShot G5, Nikon Coolpix 5400 og Olympus Camedia C-5050. Likevel er det såpass tykt at det ikke er noe "lommekamera". Objektivet stikker litt ut foran på kameraet når det ikke er i bruk. I motsetning til konkurrentene har imidlertid Sony klart å integrere et automatisk linsedeksel, noe som både er praktisk og plassbesparende.

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet

Det er mange ting som stikker ut fra kamerakroppen, som tilkobling til blits, optisk søker, blits og knapper. Det er derfor ikke god plass til fingrene, og jeg opplevde flere ganger at jeg holdt på den oppfellbare blitsen slik at ikke blitsen ble utløst slik den skulle.

Zoom-kontrollen er vond å bruke, og utløserknappen er lite presis. Dette er med på å forringe ergonomien ytterligere.

Zoomen tilsvarer 34-136 mm., et meget fornuftig zoom-område med relativt kraftig vidvinkel i forhold til de fleste kameraene på markedet.

Funksjoner, knapper og menyer

V1 er et kamera proppet full av funksjonalitet. Foruten et fireveis meny-system med OK-knapp i midten finnes et "jog"-hjul som man kan justere blant annet eksponeringsverdier med. Dette hjulet er greit plassert tatt i betraktning kameraets layout forøvrig, men er litt tregt i bruk.

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet

Kameraet har en egen vridbar spake på toppen av kameraet til å skru på "NightShot" og "Nightframing"-funksjonene. Denne spaken har en tendens til å bli slått på hvis kameraet ligger løst i en veske eller lomme. Personlig synes jeg at en slik funksjonalitet er såpass lite nyttig at den burde vært gjemt i en meny.

Det finnes også en egen knapp for eksponeringskompensasjon, en egen knapp for eksponeringslås og en knapp som gir hurtig tilgang til fokusinnstillinger. Videre finnes en egen knapp for innstilling av oppløsning.

Via hovedhjulet på toppen kan man også raskt endre fotograferingsmodus eller gå inn i SETUP-menyen. Personlig ville jeg foretrukket at denne menyen var integrert i kameraets øvrige menyer, som man kommer til ved å trykke på en menyknapp bak på kameraet.

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet

Menyene til Sony er uvante, og personlig foretrekker jeg menyer med tradisjonell navigasjon. Fordelen med Sonys horisonale menyer er at de tar liten plass på LCD-skjermen, slik at man hele tiden kan holde øye med motivet mens man er i en meny. Trykker man på utløseren tas et bilde uten at man er nødt til å filosofere over hvordan man skal komme ut av menyen først. For å spare plass benytter Sony seg av små og tildels intetsigende ikoner. Dette trekker ned brukervennligheten for førstegangsbrukere, men de som tar seg tid til å sette seg godt inn i kameraet vil nok venne seg til dette.

Eksponeringsvalg

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet

V1 er et kamera som retter seg mot en avansert målgruppe. Kameraet byr derfor på blenderprioritet, lukkerprioritet og manuell eksponering.

I spesifikasjonene får man vite at lengste lukkertid er 30 sekunder og korteste lukkertid 1/2000 sekund. Dette høres imponerende ut, men i automatisk modus er lengste lukkertid begrenset til 1/8 sekund. I P-modus er lengste lukkertid begrenset til 1 sekund, heller ikke det nok hvis man skal fotografere landskaper i bekmørket. I slike tilfeller kan man imidlertid benytte seg av modus for blenderprioritet, som gir mulighet for 8 sekunder lukkertid. Lukkertid på 30 sekunder er kun tilgjengelig i helt manuell modus eller lukkerprioritet. I disse modiene er forøvrig korteste lukkertid begrenset til 1/1000 sekund.

Største blender på vidvinkel er F2.8, som er normalt. Største blender på tele er F4.0, dvs. noe mer lyssterkt enn den gemene hop. En av de viktigste forskjellene mellom V1 og Cyber-shot DSC-F717 er nettopp lysstyrken, sistnevnte byr på imponerende F2.0-2.5.

Minste blenderåpning er F8.0 på alle brennvidder.

Kameraet har også et par eksponeringsprogrammer som "nattportrett" mv. Disse er markert med uforståelige ikoner som ikke er forklart på LCD-skjermen.

V1 byr på mulighet til manuelt å sette ISO til 100, 200, 400 og 800. Flott. Videre kan man justere fargemetning, skarphet og kontrast. Dessverre er disse innstillingsmulighetene begrenset til et steg positivt eller negativt i forhold til normalinnstillingen.

Kameraet har 5 forhåndsdefinerte innstillinger for hvitbalanse, samt mulighet for helt manuell hvitbalanse der kameraet rettes mot f.eks. et hvitt ark. Sony skal ha skryt for at den manuelle hvitbalansen er meget brukervennlig.

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet

LCD-skjerm og søker

LCD-skjermen er på bare 1.5 tommer, men er relativt detaljert med 123 000 punkter. I forhold til konkurrenten Canon PowerShot G5 vil dette være et av de største ankepunktene mot Sony-kameraet. Ikke bare savner vi størrelsen og vridbarheten på LCD-skjermen til Canon-kameraet, Canon har også bedre egenskaper i sterkt sollys og i mørket. LCD-skjermen til V1 er nesten håpløs å bruke i direkte sollys. I mørket synes vi at LCD-skjermen til V1 er mye bedre enn gamle DSC-F717 da V1 tilsynelatende har en kraftigere signalforsterking til LCD-skjermen enn F717.

Som vanlig er sideinnsynet på LCD-skjermen bra horisonalt, men ikke vertikalt. Å holde kameraet langs bakken eller høyt over hodet blir dermed ikke ideelt.

Man får alt av essensiell informasjon på LCD-skjermen når man fotograferer, man kan også skru på sanntids histogram. Ikonene som brukes er imidlertid såpass små at svaksynte trolig må frem med lupen.

LCD-skjermen "fryser" minimalt under fokusering, slik at det er mulig å følge bevegelige motier med denne. Bra.

Den optiske søkeren er grei nok som en nødløsning i forhold der bruk av LCD-skjermen ikke er naturlig.

Fokus

Laserhologrammet gjør at V1 kan fokusere i bekmørket

Kameraet kan fokusere fra ca. 40 cm. på både vidvinkel og tele. Man kan altså komme relativt nærme motivet uten å skru på makrofunksjonen.

Med makrofunksjonen kommer man ikke nærmere på full tele, men kan holde kameraet så nært som 10 cm. på vidvinkel. Et motiv på i underkant av 12 cm. vil fylle bildet. Det er ikke noe å skryte av.

Imidlertid kan man zoome noe inn, men altså ikke helt til full tele. Ved den gunstigste brennvidden vil et motiv med 5.6 centimeter bredde fylle bildet. Det er ganske bra.

Kameraet fokuserer meget bra i mørke forhold, selv uten hjelpelampe. V1 byr imidlertid også på markedets mest avanserte hjelpelampe, AF Hologram. Dette er et laserdiagram som gir god kontrast på de fleste underlag selv i bekmørket. Dette laserdiagrammet blir imidlertid ofte skrudd på i forhold der kameraet fint ville klart å fokusere uten.

I de fleste forhold fokuserer kameraet korrekt. I makromodus kan imidlertid kamera slite litt, særlig hvis motivet er lite. I slike forhold kan det være en hjelp å kunne stille inn fokuspunktet manuelt blant de 5 punktene man kan velge mellom. Man kan også velge spotfokus, dvs. et ekstra lite fokuspunkt i midten av motivet.

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet

Hvis ikke kameraet klarer å fokusere kan man forsøke å fokusere manuelt. Funksjonaliteten for dette er ikke på langt nær så god som på F717, og i praksis er den nesten umulig å bruke.

Visning av oppnådd fokus kunne vært tydeligere. Dette vises med en liten grønn sirkel på LCD-skjermen samt en liten grønn lampe ved siden av den optiske søkeren. Når fokus ikke kan oppnås blinker lampen, men blinkene er så trege at man lett kan tro at fokus er oppnådd. Fokus indikeres også ved at klammen rundt det aktuelle fokuspunktet blir grønn. Også dette kunne vært gjort enda tydeligere.

Hvis fokus ikke kan oppnås får man ikke beskjed i klartekst om hva som er galt, som at motivet er for nærme.

Med mindre AF Hologrammet brukes fokuserer Sony Cyber-shot DSC-V1 svært raskt. I praksis har Sony-kameraet omtrent dobbelt så rask autofokus som de nærmeste konkurrentene. Se hurtighetstabellen vår for sammenliknbare resultater fra flere kameraer.

Batteriløsning

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet

DSC-V1 bruker et proprietært oppladbart Lithium-ION batteri. Batteriet er mye mindre enn på storebror F717, og gir da også mye dårligere batterikapasitet.

Vi klarte kun å presse ut 374 bilder av kameraet på batteritesten vår, det svakeste resultatet vi har fått med et kamera med 5 Megapiksler. Batterikapasiten er et av de svakeste punktene på V1, og vi anbefaler på det sterkeste at man kjøper et ekstra batteri.

Hva andre kameraer klarer på batteritesten vår kan du se her.

Batteriet lades inne i kameraet via den medfølgende strømadapteren. Dette forhindrer at man kan bytte ut batteriet og lade opp det utladete batteriet samtidig.

Lagringsløsning

Sony Cyber-shot DSC-V1 bruker minnekort av Memory Stick eller Memory Stick Pro typen. Via adaptere kan også Memory Stick Duo brukes.

Memory Stick Pro fås i større størrelser og skal også være langt raskere enn vanlige Memory Stick brikker. Vi klarte imidlertid ikke å måle noen forskjell i hastighet når minnekortene var brukt i V1. Prisen skulle da tilsi at det er mer fornuftig å kjøpe to vanlige Memory Stick 128 MB enn et Pro-kort på 256 MB.

Memory Stick er vesentlig dyrere enn CompactFlash som de fleste konkurrentene bruker. Denne ekstrakostnaden bør tas med i beregningen.

Videomodus

Videomodusen til V1 er blant de bedre. Man kan ta opp i hele 640x480 piksler oppløsning, og man kan filme så lenge man vil med lyd inntil minnekortet er fylt opp. Film lagres i MPEG-format.

Film tas opp med 16 bilder i sekundet, de beste har 30. Vi har lagt ut to videosnutter, en på 3.5 MB og en på 7.1 MB.

Utsnitt fra en videofilm tatt med V1. Oppløsningen på 640x480 piksler er imponerende i forhold til det de fleste andre kameraer kan by på. Videoen ligger tilgjengelig i galleriet (7.1 MB)

Bildevisning

På de fleste kameraer får man se bildet man nettopp har tatt på LCD-skjermen. Man har ikke mulighet til å stille inn at dette skal gjøres automatisk på V1. Derimot vil man se bildet man har tatt hvis man holder utløseren nede etter at bildet er tatt.

Skal man se på flere bilder av gangen må man vri hovedhjulet på toppen av kameraet til visningsmodus. Dette er upraktisk og tidkrevende, og man må pent vri hjulet tilbake til fotomodus hvis man skal fortsette å fotografere.

På mange kameraer får man først se en grov versjon av bildet før bildet renderes skikkelig. Det gjøres også på Sony V1, men blar man sakte mellom bildene cacher kameraet høyoppløselige bilder på forhånd slik at man ser et fullkvalitets bilde umiddelbart! Ganske enkelt genialt. Kameraet viser også TIFF-bilder umiddelbart, mens man på konkurrentene gjerne må vente i år og dag for å se bildet.

Sony har også lagt til en mulighet for å se det aller siste bildet man har tatt uten at man må vri på hovedhjulet. Med denne funksjonen kan man bare se ett bilde, til gjengjeld kommer man tilbake til fotomodus ved å trykke på utløserknappen.

Zooming inn i bildet og skrolling rundt i et innzoomet bilde er tregt og hakkete.

Man kan forandre på oppløsningen på bildet, samt rotere de. Videoer kan deles opp i passende stykker. Ellers har man ingen redigeringsmuligheter. Dumt at Sony ikke kan la folk velge f.eks. Sepia-effekten i ettertid i stedet for å tvinge brukeren til å gjøre dette før man tar bildet. Man kan ikke legge til lydkommentarer i ettertid.

Kameraet har mulighet for slideshow på LCD-skjermen eller på en TV via videoutgangen.

I visningsmodus har man mulighet til å se histogram og essensielle opptaksdata.

Overføring

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet

Hvis man bruker Memory Stick Pro minnekortene bør man være oppmerksom på at få kortlesere støtter dette formatet. Man er derfor avhengig av å overføre bildene med USB-kabelen.

V1 støtter USB 2.0 High Speed grensesnittet, og etter våre målinger klarte kameraet å overføre filer med hele 1.42 Megabyte i sekundet. Dette er det raskeste vi har målt på et kompaktkamera.

Kameraet overfører imidlertid filer også raskt i USB 1.1 modus, 0.81 Megabyte i sekundet er den raskeste filoverføringen vi har målt over dette grensesnittet.

Kameraet fungerer som et Mass Storage Device, slik at man kan bruke kameraet som en ekstern lagringsenhet.

Kameraet nummerer filene fortløpende slik at det ikke blir noen fare for å overskrive eldre filer. Flott!

Hurtighet

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet

Oppstarten til V1 virker litt treg fordi objektivet går sakte ut, men målingene våre avslørte at kameraet er ganske raskt klart til bruk likevel.

Som nevnt er autofokusen til V1 svært rask. På vidvinkel fikk vi den raskeste målingen vi har hatt på et kompaktkamera, og svært nært målingen vi fikk på det profesjonelle Canon EOS 10D. V1 har MYE raskere autofokus enn det større F717. Det er overraskende, men indikerer at Sony har evne til å forbedre produktene vesentlig på kort tid.

Utløseren er som ventet rask uten blits, men er i tregeste laget når blitsen er skrudd på. Grunnen til dette er at kameraet sender ut et lite blink før bildet tas, slik at blitseksponeringen kan måles på forhånd. Canon EOS 10D bruker det samme systemet, men på dette kameraet kommer blinkene så tett inntil hverandre at vi ikke klarte å måle noen utløserforsinkelse. Så her har Sony et forbedringspotensiale.

Uten blits er V1 rett og slett svært raskt. På 10 sekunder klarer kameraet å få unna 7 bilder i beste oppløsning, det beste resultatet vi har målt på et kompaktkamera. Kameraet lagrer bildene så raskt at man kan fortsette å ta bilder i all uendelighet uten at det blir tregt. I løpet av et minutt klarte det hele 37 bilder i beste kvalitet, et bedre resultat enn Canon EOS 10D.

Da vi først prøvde kameraet ble vi skuffet over hastigheten, men i ettertid fant vi ut at kameraet bare er tregt med blits. Blitsladingen gjør kameraet så mye tregere at det kun klarte 2 bilder i løpet av 10 sekunder, 11 bilder i løpet av et minutt. Et svært skuffende resultat.

Så lenge man holder seg unna blitsbilder vil imidlertid Sony V1 være blant de raskeste kompaktkameraene på markedet.

De viktigste dataene fra hurtighetstestingen sammenliknet med andre kameraer finnes her.

Annet

Selvutløseren kan kun stilles inn på 10 sekunder, og er dårlig markert på LCD-skjermen. Kameraet har ikke støtte for webkamera, alarm mv. Hvilke funksjoner kameraet har kan du se her.

Sony Cyber-shot DSC-V1   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen