Test

Test av Sony Cyber-shot DSC-T30

I bruk

Sony har en del lekre kameraer, og DSC-T30 er absolutt ett av dem. Sonys T-serie består av svært kompakte lommekameraer med ”Foldeoptikk” – internt objektiv som gjør at du slipper ”tuten” som tradisjonelle kameraer har.Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

 

Kamerahus

Vurdering:

T30 er ikke det minste kameraet i denne serien, og vi var faktisk overrasket over hvor stort det var. Det betyr ikke at kameraet er stort, for det glir nesten umerket ned i en vanlig bukselomme, men i forhold til T7, som vi testet i fjor sommer, er det en del tykkere og en del tyngre.

Alternativ tekst mangler

Men den økte størrelsen gir oss en del fordeler – kameraet er bedre å holde enn T7 var. Knappene er plassert mer intuitivt, og sammen gjør dette ergonomien på kameraet mye bedre. Skjermen har vokst til 3 tommer, og oppløsningen har økt til 7 megapiksler. Alt dette er ting som krever plass, og vi synes Sony har klart å putte ganske mye inn i dette kameraet tross alt.

Kameraet er bygget i plast, men gir en solid følelse. Knappene er faste, og gir god respons. Det eneste unntaket er skyvebryteren for å velge mellom stillbildeopptak, videoopptak eller bildevisning. Den er litt løs, og det er for lett å skyve den til en av sidene, mens stillbildeopptak, som de fleste vil bruke mest, er plassert i midten. Det gjør at hvis bryteren blir skjøvet på, blir den skjøvet til noe du antakelig ikke skal bruke akkurat da. Siden bildevisningen ligger på en skyvebryter, betyr det at du må stille kameraet om fra bildevisning til opptak, noe som tar unødvendig tid. Dette påpeker vi gang på gang, og anbefaler at bildevisning er en egen knapp, og at man kommer tilbake til opptaksmodus ved å trykke utløseren halvt ned. Gjør noe med dette, Sony.

Objektivet er beskyttet av et kraftig skyvedeksel, som gir glimrende beskyttelse av objektivet og blitsen – mye bedre enn plastlamellene som er på de fleste kameraer, og mye enklere enn det løse objektivdekselet du finner på ultrazoom-kameraene. Når du skyver dekselet ned, skrus kameraet på, så du slipper egen strømbryter. Det finnes også en strømbryter, og den kan du bruke hvis du bare skal se på bilder, og ikke fotografere.

Alternativ tekst mangler

Baksiden av kameraet består av en glassplate med knapper stikkende ut på den ene siden. Bak resten er det en stor LCD-skjerm. Glassplaten er med på å gi kameraet et litt eksklusivt preg, og du får en ensartet og stilig bakside på kameraet. Det eneste er at det blir fingermerker over hele baksiden, og du får lyst til å pusse glasset hele tiden. Noen vil synes at knappene er litt små, eller ligger litt tett. Det er mulighet for å trykke på feil knapp.

På toppen av kameraet er det strømbryter, utløserknapp og knapp for å skru av eller på bildestabilisatoren. Den er felt inn i kamerahuset, så det er ikke så lett å trykke på den ved en feil, men det er så sjelden du ønsker å skru den av, at vi ikke helt ser poenget med å ha den der. Den kunne vært lagt til menyene.

Finishen er robust, og kameraet har tålt å ligge i en bukselomme sammen med nøkler, noe mange kameraer ikke er så glade i. Ikke at vi egentlig anbefaler at du gjør det, men det er ikke noen krise om kameraet skulle havne der.

Optikk

Vurdering:

Objektivet i kameraet er i sin helhet inni selve kamerahuset. Det er ikke noe som stikker ut. Det er en metode for å lage små kameraer, men det har også andre fordeler. Det ene er at det vanligvis går raskere å slå på kameraet, fordi det ikke er noe objektiv som skal skyves ut. En annen ting er at objektivet er mye mindre sårbart for støt, dersom kameraet skulle falle i bakken. Ulempene har vært at lysstyrken og den optiske kvaliteten vanligvis er lavere. Den optiske kvaliteten skal vi ta for oss på neste side. Lysstyrken kan vi si med en gang at er noe lavere enn vi er vant til – f/3.5-4.3. Brennvidden er tilsvarende 38-114mm, altså 3x zoom. Kameraet har også 6x digital zoom, men dette er bare en beskjæring av bildet, og er normalt bedre å gjøre i etterkant, med mindre du ønsker å unngå etterbehandling av bildet.

Zoomen har omtrent 20 trinn, så det er ganske greit å finne et helt riktig utsnitt. Til gjengjeld tar det litt tid å zoome helt inn eller helt ut, så du kan oppleve at flyktige motiver forsvinner før du har utsnittet du ønsker.

Funksjoner

Vurdering:

Kameraet er et typisk pek-og-klikk-kamera, og utgir seg ikke for å være noe annet. Ting går stort sett på automatikk, men hvis du ønsker å stille ting selv, så har du en del muligheter ved å stille kameraet på ”Program”. I tillegg til blitsfunksjon, makro, eksponeringskompensasjon, selvutløser og motivprogrammer, som du finner på omtrent alle kameraer, har du en del ekstrafunksjoner. Vi kan nevne fargemodus, fokusmetode, lysmålemetode, forhåndsdefinerte hvitbalanser, ISO-verdi, opptaksmodus, kontrast og skarphet

Med unntak av manuell kontroll over eksponeringsverdiene, så har du med andre ord ganske mye å boltre deg i.

I tillegg kommer bildestabilisatoren. Den gjør at du kan håndholde kameraet lenger, selv i dårlig lys, og gjør at du kan unngå å bruke blits eller alt for høye ISO-verdier, og er dermed en svært nyttig funksjon.

Videofunksjonen fungerer bra, og du kan zoome mens du filmer. Jeg hadde med kameraet på konsert med Roger Waters i Frognerbadet. Her finner du en liten snutt derfra. 640 x 480 piksler med 30 bilder i sekundet er helt standard. Opptaket er gjort med punktlysmåling, for å få Sjæfen sjøl riktig eksponert. Det gjør at bakgrunnen blir mørk.

Makrofunksjonen på kameraet er bedre enn mye vi har sett før. Minste utsnitt er ca 24x18mm. Det var tatt med lupe-funksjonen (supermakro), på drøyt 2 cm avstand. Kameraet bekreftet at fokus var oppnådd på ca 1cm, som også er den minste fokusavstanden Sony oppgir. Men da var det veldig vanskelig å få skarpe bilder. Makromotivet vårt ble ikke skarpt, men vi klarte det med et annet motiv, så det er mulig, men ikke forvent underverker hvis du ikke har stativ og et meget stillestående motiv. På 1 cm, ble utsnittet ca 20x15mm. Dette oppnådde vi på vidvinkel. På tele fungerer ikke lupe-funksjonen, men den normale makrofunksjonen fungerer. Da får du større arbeidsavstand, men utsnittet blir også større.

Skjerm og søker

Vurdering:

Som nevnt, har kameraet en 3 tommers LCD-skjerm. Det er deilig å jobbe med så stor skjerm. Vi har tidligere vært skeptiske til så stor skjerm, fordi det har hatt en tendens til å gå hardt utover ergonomien, men denne gangen har Sony bygget kameraet stort nok til at så ikke skjer i nevneverdig grad.

Med 230 000 piksler, er skjermen skarp og fin, og den fungerer godt, selv i dårlig lys. Det gjør den ved å forsterke signalene, og øke eksponeringstiden for bildet på skjermen. Du får litt støy, og litt langsom oppdatering av bildet, men ikke så mye at det blir plagsomt.

I sterkt sollys fungerer den akkurat like dårlig som de fleste andre skjermer. Det er ingen optisk søker som kan brukes når LCD-skjermen ikke lenger gjør jobben.

Batteri

Vurdering:

Kameraet har et relativt stort litium-ion-batteri. I følge CIPA-testen, skal batteriet holde til 420 bilder, eller 210 minutter med filming. Det er meget imponerende for et lommekamera, og vi har nytt godt av denne kapasiteten i løpet av testingen.

Batterikapasitet - CIPA

Det følger med lader, så du kan ladet ett batteri mens du bruke et annet. Det andre batteriet må du i så fall kjøpe utenom.

Autofokus

Vurdering:

Autofokushastigheten på kameraet er meget bra på vidvinkel, blant de aller beste i klassen. Det eneste som overrasker oss, er at den blir slått av sin forgjenger T7, som er ett år eldre.

Autofokushastighet - vidvinkel

Hvis vi zoomer inn til en brennvidde tilsvarende 100mm, går hastigheten en del ned, og ligger mer på gjennomsnittet, nå slått grundig av T7. Det er rart at Sony ikke har klart å opprettholde den hastigheten de klarte på en tidligere modell.

Autofokushastighet ~100mm

I mørket klarer autofokusen seg omtrent som forventet, og bedre enn T7. På vidvinkel fungerer den ned til ca 1 EV, som er ganske bra for denne typen kameraer. Også på tele gjør den det bedre enn gjennomsnittet.

Minste lys der autofokusen fortsatt virker - EV

Vi opplevde aldri noen problemer med presisheten til autofokusen. Bildene ble stort sett velfokuserte. Unntaket er når kameraet ikke klarer å oppnå fokus og gir beskjed om dette. Du har likevel muligheten til å ta bildet, og det vil normalt bli uskarpt.

Hurtighet

Vurdering:

Oppstartstiden på kameraet er det ikke noe å si på. 1,67 sekunder er blant de raskere, men også her litt langsommere enn T7. Siden kameraet slås på ved å skyve ned objektivdekselet, kan du gjøre det mens kameraet er på vei opp av lommen, og da er det klart til bruk inne du selv er det.

Oppstartstid - sekunder

Utløserforsinkelsen er som vanlig ikke målbar, når kameraet allerede har fokusert. Hvis vi setter på blitsen, blir forsinkelsen 0,18 sekunder. Dette er mer enn de beste i dag, og vesentlig mer enn T7, men likevel ikke så mye at det bør være særlig plagsomt.

Utløserforsinkelse med blits

Hvis vi måler hvor mange bilder vi kan ta på 10 sekunder, gjør kameraet det svært bra, og er i praksis igjen bare slått av lillebror. Hastigheten er høy, men det forundrer oss stadig at de ikke har klart å holde det samme nivået som på T7. I dette tilfellet kan det skyldes den høyere oppløsningen, som gjør at større datamengder skal prosesseres.

Antall bilder på 10 sekunder - uten blits

Setter vi på blitsen, og gjentar øvelsen, synker som forventet resultatet noe, men det er fortsatt over gjennomsnittet.

Antall bilder på 10 sekunder - med blits

 

Hvis vi tar bilder som utlader blitsen helt, blir kameraet tregt. Det bruker med andre ord lang tid på å fullade blitsen. Vi klarte bare 7 bilder på ett minutt på denne måten. Det er godt under gjennomsnittet. Noe av årsaken til dette er at blitsen også er vesentlig kraftigere enn gjennomsnittet. På ISO 100, vidvinkel, rakk blitsen i hvert fall 4 meter, og vesentlig lengre på høyere ISO-verdier.

Overføringshastighet - MB/s

Overføring av bilder til datamaskin, gikk raskere enn gjennomsnittet, men langsommere enn de raskeste, og igjen langsommere enn T7. 1,6 MB/s betyr at de bruker USB 2.0 Hi-speed, men ikke utnytter den på langt nær så godt som de burde.

Betjening / Brukervennlighet

Vurdering:

Sony Cybershot DSC-T30 er et hendig og solid kamera som gjør den jobben det skal. Det er lite alvorlig å sette fingeren på, men en rekke positive ting å glede seg over. Vi liker byggekavliteten, og at du skrur på kameraet ved å skyve ned objektivdekselet. Skjermen er stor og god, og det gjør kameraet bedre å bruke, selv om heller ikke denne skjermen klarer seg spesielt godt i sterkt lys.

Det er et par små ting vi har irritert oss over. Det ene er som nevnt skyvebryteren, som til stadighet er skjøvet til feil posisjon, og hvis du er i bildevisningsmodus, må knappen skyves tilbake før du kan ta bilder igjen. Det andre er at når strømsparefunksjonen slår inn, så er det ikke nok å trykke ned utløseren for å vekke det opp igjen. Du må slå på kameraet på nytt. Unødvendig tidkrevende, spør du oss.

Med unntak av skyvebryteren er knappene faste og tydelige, men kan være litt små for noen. Det er likevel en bra løsning til å være et lommekamera med 3 tommers skjerm.

Når du skal overføre bilder til en datamaskin, er det ikke bare å finne fram en USB-kabel du har liggende. T30 har en spesialkontakt for dataoverføring og bildevisning på TV, som krever en stor spesialkabel. Vi foretrekker standardkontaktene, som vanligvis gjør ting litt enklere, og hvis kabelen skulle forsvinne er det enklere å erstatte den.

Menyene på T30 er som på Sony-kameraer flest – litt uvante til å begynne med, men veldig greie når du får grepet på dem. Menyene er delt i to, der du vanligvis blar deg gjennom fotografiske innstillinger du bruker en del, og helt på slutten av den menyen, ligger det en oppsettmeny, der du kan gjøre mer grunnleggende innstillinger.

Den kraftige blitsen på kameraet gjør det lettere å ta bilder i dårlig lys, men husk at siden slike blitser bare lyser rett fram, kan du fort få overeksponerte forgrunner. Siden skjermen fungerer godt i dårlig lys, er dette et kamera som er velegnet til innendørsfotografering. Dersom du vil beholde stemningen i rommet, har du ISO-verdier helt opp til ISO 1000, og du kan sette blitsen til å synce på lange lukkertider. Bra!

Sony Cyber-shot DSC-T30   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen