Test

Test av Sony Cyber-shot DSC-P7 og P9

Sony har nærmest bombardert markedet med nye modeller det siste året. Vi har valgt ut modellene P7 og P9 og sammenlignet dem med hverandre og mot den 2 år gamle modellen P1 som var førstemann ut i Cyber-shot serien og som ble anmeldt her i vinter. Felles for dem alle er at de har lagt stor vekt på kompakt design og automatikk. I tidligere nyhetsmelding kan du lese om noe av den nye teknologien i disse modellene, så får vi se hva den gir i praksis.

Vi vil takke SONY Norge for utlån av kamera.

Historikk

Modellen P7, lansert sommeren 2002, kan sees på som en oppfølger av P1 med de samme spesifikasjoner, dvs. oppløsning på 3.2 Megapiksler og 3X optisk zoom. Mens P9, lansert på vårparten 2002, er en 4 Megapiksler utgave. Merk altså at P7 er et nyere kamera enn P9.

Hva følger med

  • Kamerahus
  • 16 MB Memory Stick™ card
  • Batteriladekabel
  • NP-FC10 batteri
  • Håndleddstropp
  • Video/TV kabel
  • USB- kabel
  • USB-driver
  • PIXELA ImageMixer

I bruk

Konstruksjon

P7 og P9 er identiske når det gjelder konstruksjon. Materialene som er benyttet er en blanding av aluminium og plast, og kameraene virker solide. De er svært kompakte og veier kun 200 gram med batteri, som er 50 gram mindre enn P1. Ikke overraskende er de derfor også mindre enn P1. Når modellene begynner å bli så lette blir det også vanskeligere å holde dem stødig.

Siden kamerakroppen har blitt så smal har objektivet blitt todelt for å få plass inne i kroppen. Som tidligere trekkes objektivet inn og et deksel dekker til linsa når det er avslått.

Antall knapper er sterkt redusert på de nye modellene. Blitz, makro og volum knappen har fått plass på kontrollknappen, som dermed får forskjellige funksjoner avhengig av kameramodus. Dette er for så vidt greit nok og forhåpentligvis en vanesak. Et minus er at røde øyne funksjonen ikke nås på blitz knappen, men må settes i menyen, hvorfor? Selvutløseren har det derimot blitt lettere å bruke, da denne også har fått plass på kontrollknappen. Som på P1 er det et hjul for kameramodus på toppen, men nytt er at utløserknappen er integrert inn i hjulet. Av gammel vane var det derfor fort gjort å trykke inn av/på knappen i stedet for å ta bilde. Nytt er også at programvalg og setupmeny er plassert på samme modushjul. I setupmenyen er det gjemt bort mer sjeldne valg som dato, LCD styrke, USB tilkobling, men hvorfor røde øyne har havnet der er en gåte for meg.

Det er spor for stativ på undersiden, men det ser jo litt dumt ut å plassere et så lite kamera på stativ, men for nattfotografering er det en nødvendighet.

Så over til den største forskjellen, som er fjerning av LCD displayet på toppen. Dette har stor innvirkning på brukervennlighet og batterikapasitet som er tema i neste avsnitt.

Brukervennlighet

Cyber-shot serien har alltid vært selve definisjonen på pek og –skyt kameraer. Et automatikk kamera med et begrenset utvalg av manuelle innstillinger, men automatikken fungerer svært tilfredsstillende under normale forhold.

De fleste nødvendige funksjoner er lett tilgjengelig fra knapper og de andre kan nås gjennom en oversiktlig meny. Menyen er mer avlang på P7 og P9, så det blir mer navigering fra side til side, enn opp og ned og bekreft som på P1. Spesielt det at man slipper å bekrefte valget med kontrollknappen er en befrielse og et stort pluss.

Som nevnt over er antall knapper redusert, men de har til gjengjeld fått forskjellige funksjoner avhengig av om kameraet er i stillbilde, film eller play modus. Dette er i utgangspunktet genialt og krever litt tilvenning, men det er fatalt at LCD displayet på toppen er fjernet samtidig. For det er lett nok å velge feil med kontrollknappen, og når samme knapp har forskjellig funksjon blir situasjonen ytterligere forverret.

Man blir derfor nødt til å benytte LCD skjermen for å vite om man har valgt blitz, makro, programvalg, sjekke antall bilder og strøm. Og som vi alle vet, LCD skjerm suger batterier. Så vi får håpe at batteritesten vår gir et godt resultat.

Nytt i forhold til P1 er at blenderåpning og lukkertid angis på LCD skjermen, samt at en advarende hånd dukker opp hvis lukkertiden blir for lang og fare for kameraristing vil oppstå. Dette er vel og bra, men siden både lukker og blender ikke kan justeres på disse automatikk- kameraene, er dette informasjon som kun kan tas til etterretning. Dog gir informasjonen oss et hint om at det kan være lurt å endre på ISO, eksponering , benytte blitz eller stativ, etc. Det er merkelig at informasjonen er konstant selv om disse verdiene endrer seg. For eksempel burde lukkertid økes hvis man slipper inn mer lys ved å skru opp eksponeringen.

I tillegg blir selvfølgelig informasjon om gjenstående batteritid, bildestørrelse, antall bilder, blitz, hvitbalanse, makro og ISO verdi vist på LCD skjermen. Både i søkeren og på LCD skjermen er det indikering på om fokuseringen er ok, blitzen klar og om forrige bilde er lagret.

Zoomen på 3X er rask og nøyaktig, men siden de nyeste modellene er så lette og ikke har så godt grep som P1 er det litt vanskeligere å holde dem stødige. Som før er det mulig å slå av digital zoom og det er selvfølgelig det første vi gjør for å ikke ved uhell ødelegge bildet med digitalt støy.

I tillegg til automatikken er det programfunksjoner for landskap, nattfotografering, nattfotografering for portrett, men dessverre ikke for sport/action. Så vi får nøye oss med actionbilder av denne type.

Bruksområder

Alle modellene er i utgangspunktet helautomatiske kameraer hvor lukker og blender ikke kan settes. Det siste er ikke helt sant, siden automatikken og nattprogrammet vil gi lenger lukkertid og landskapsprogrammet vil gi bedre dybde (mindre blender), men du kan ikke bestemme selv. Action bilder er utelukket siden raskere lukkertid ikke kan fremprovoseres og automatikken ikke kan gjette på om et motiv er i bevegelse. Arbeidsområdet til automatikken er blender fra F2.8 til F5.6 og lukker fra 1/2000 til 1/30 sekund. Ikke verdens beste utvalg av blenderåpninger, det blir spennende å se om vi får tilstrekkelig dybde på bildetestene under.

Hvitbalansen er viktig for å få riktig fargegjengiving/temperatur på bildene, spesielt innendørs i kunstig belysning. De forhåndsdefinerte valgene som tilbys ved siden av automatikk, er dagslys, overskyet, kunstig lys (spesielt lysrør) og utilstrekkelig lys som også inkluderer studiolys. Det er altså ingen mulighet for å sette hvitbalansen manuelt. Ved bruk av blitz benyttes automatisk hvitbalanse selv om man har valgt en av de forhåndsdefinerte innstillingene. Det er bra for de fleste tilfeller.

Som på så godt som alle andre kameraer kan eksponering stilles fra –2EV til +2EV og skarphet fra –2 til 2.

Et problem med mange helautomatiske kameraer er fotografering under dårlig lys både ute og innendørs. Problemet består både i å slippe inn tilstrekkelig lys til bildebrikken, redusere støy og ikke minst riktig fokusering. P1 var ikke særlig egnet under dårlige lysforhold, men som vi ser av dette nattbildet har Sony gjort store fremskritt med P7 og P9. Dette bildet er faktisk tatt uten stativ.

Når et av nattprogrammene er valgt og/eller automatikken beregner lukkertid på over 0,5 sekunder benyttes støyreduksjon. I tillegg har de nye modellene AF-illuminator som er en rød lysstråle som skal hjelpe til med å få bedre fokus i mørket. Denne kan slås av hvis ønskelig. Og til slutt har vi justerbar ISO fra 100 til 400. I tillegg er blitzen kraftigere på de nye modellene, opp til 3.8 m på vidvinkel og 2.4 m på tele, og den kan settes ekstra sterk og ekstra svak. De nye modellene har også ”pre-flash”, dvs. at blitzen fyres av to ganger, hvor første gang er for å måle eksponering og andre gangen hvor bildet blir tatt. Og skulle ikke dette være nok så er det faktisk mulig å montere ekstern blitz på begge modeller!

Som vanlig presser man utløserknappen halvveis ned for å fokusere. Du kan velge mellom to automatiske som er multi- og centerfokus. Nytt på de nye modellene er at fokusering kan overstyres ved å angi avstand til motivet, fra 0.5m, 1.0m, 3.0m, 7.0m til uendelig. Dette er spesielt nyttig hvis motivet befinner seg bak en glassrute. Som sagt kan AF-illuminator bistå til fokusering på mørke motiver.

Lysmåling/eksponering beregnes med ”multi pattern” måling, det vil si et antall punkter jevnt fordelt over bildet. Det er også mulighet for å velge spot, det vil si ett lite område rundt et gitt punkt for valg av eksponering.

Som på P1 er det mulighet for å ta opp filmsnutter. Nytt er at man kan fylle hele MemorySticken med en snutt, som for den medfølgende 16MB brikken er 40 sekunder med høyeste oppløsning. Du kan velge mellom oppløsningene 320x240 høy som egner seg for avspilling på TV-skjermen, 320x240 som er ok for PC og 160x112 som du i praksis ikke vil bruke. I tillegg til film kan du velge animert GIF og multiburst. Sistnevnte tar 16 bilder i rask (justerbar) rekkefølge og lagrer alle bildene på et bilde av størrelse på 1280x960 ~ 1MB. En artig gimmick, men misvisende å kalle multiburst!

Hurtighet

De nye modellene har blitt raskere enn forgjengeren P1. Tiden det tar å skru på kameraet og ta et bilde er på rundt 4,5 sekunder, ett sekund raskere enn P1! Fokuseringstiden, dvs tiden det tar å trykke knappen halvveis ned for å fokusere og så knipse er på 0.5 sekunder, hvor forsinkelsen fra fokus er oppnådd til å knipse nesten ikke er målbar. 10 bilder på rappen klarte jeg raskest på ca 24 sekunder.

Alle tider er målt på P9 som altså har størst fil å skrive til minnet. Hvis man benytter blitz bruker den litt tid på å lade seg opp igjen. Zoomen er dessverre noe tregere enn P1, kan det være fordi den er todelt for å spare plass?

Lagringsløsning

Sony holder seg fortsatt til sin egen MemoryStick, og hvorfor ikke siden den er minst like god som de andre såkalte standardtypene. Kun 16 MB følger med, dette er spesielt en skam for P9 med sin 4 Megapiksler oppløsning. Lagringsformatet er JPG for stillbilder og det er to komprimeringsgrader, normal og fin, og det er liten forskjell på de to. Det finnes altså ikke noe RAW eller TIFF format og det er heller neppe noe savn for målgruppen for disse modellene.

Batteriløsning

Her benyttes Sony’s InfoLITHIUM, som på P1, men de nye er litt mindre. Batteriene er oppladbare og lades opp inne i kameraet. Batteriet har god varighet, på batteritesten vår klarte de 610 bilder (P7) som er svært bra også tatt i betraktning at AF-illuminatoren ble benyttet som nok suger litt strøm. Så gode batterier rettferdiggjør derfor litt av valget om å fjerne LCD displayet på toppen, men med det kunne man altså tatt enda flere bilder. I tillegg kan nettadapter benyttes, også det følger selvfølgelig med.

Bildevisning

Vi har de vanlige mulighetene for å sjekke bildet på LCD-skjermen, som mulighet for å zoome ”rundt” på det tatte bildet, og å få en indeks over flere bilder samtidig. På indeksen er det angitt blender, lukker, eksponering, ISO, eksponeringsmetode, blitz og hvit balanse. I tillegg er det en nyttig infoknapp som forteller om bildestørrelse, lukkertid, blender, ISO, blitz og til slutt et histogram som gir et hint om eksponering. Det medfølger også kabel for å tilslutte TV-apparatet.

Bildebehandling

Det er mulighet for editering av bildet mens det er i kameraet, for eksempel rotere, klippe etc. En artig sak er mulighet for å redigere filmsnutter. Software for editering på PC har jeg ikke testet.

Sony Cyber-shot DSC-P9

Sony Cyber-shot DSC-P7

Sony Cyber-shot DSC-P9   Les mer »

Sony Cyber-shot DSC-P7   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen