Test

Test av Sony Cyber-shot DSC-P72

Innledning og førsteinntrykk

Trykk på bildet for å se galleriet

Kameraet er relativt lavt, ikke veldig tykt, men desto bredere. Kameraet er ganske tungt, 268 gram, og på grunn av bredden er balansen dårlig. Men så lenge man får støttet opp kameraet med lillefingeren byr ikke dette på noe problem.

Det er laget i sølvglinsende plast, min erfaring med dette er at kameraet da lett får stygge merker. Stativfestet under kameraet er plassert svært nær kanten av kameraet på motsatt side av objektivet. Kameraet blir da ikke ideelt å bruke til panoramabilder. Stativfestet er imidlertid i metall, og man kan skifte både batteri og minnekort når det står på stativ.

Alle knapper er plassert slik at man kan betjene kameraet med én hånd.

På-knappen finnes ved siden av utløseren på kameraets overside og når man trykker på denne beveger objektivet seg langsomt ut fra kamerahuset. Når kameraet ikke er i bruk er objektivet trygt plassert i kamerahuset, og frontlinsen gjemt bak et automatisk gardindeksel.

Til tross for at objektivet visuelt går tregt ut av kamerahuset, er kameraet relativt raskt klart til bruk. Faktisk er P72 det nest raskeste vi har testet blant 3 Megapikselkameraer, her angitt i sekunder:

Canon A70 Casio EX-Z3 Fujifilm
F410
Kodak DX6340 Nikon 3100 Olympus C-350 Sony P72
4.11 2.94 3.43

4.9

4.86 4.24 3.06
Se fullstendig tabell

Hvis blitsen er skrudd på i utgangspunktet blir kameraet noe tregere å skru på, vi målte 4.57 sekunder. Dette er likevel fullt godkjent.

Å skru av kameraet er en annen historie. Dette er overraskende tregt på dette kameraet. Vi målte 4.05 sekunder til vanlig, og 5.42 sekunder hvis man nettopp hadde tatt et bilde.

Hvis man fokuserer på et motiv, og trykker utløseren helt ned, blir bildet tatt umiddelbart. Ingen utløserforsinkelse å snakke om, med andre ord. Hvis blitsen er skrudd på, blir det derimot en markant utløserforsinkelse som vi målte til 0.19 sekunder. Grunnen til dette er at kameraet sender ut et forhåndsblink som benyttes til dosering av blitsen, og dette tar tid.

Utløserforsinkelse, med og uten blits, angitt i sekunder:

  Canon A70 Casio EX-Z3 Fujifilm F410 Kodak DX6340 Nikon 3100 Olympus C-350 Sony P72
Uten blits 0.00 0.00 0.00 0.03 0.00 0.00 0.00
Med blits 0.16

0.19

0.00 0.04 0.11 0.14 0.19
Anti-røde-øyne 0.18   0.47 0.68 0.92 1.37 1.06
Se fullstendig tabell

Betjening

Sonys menyer er annerledes. Vi har lagt ut flere menybilder i galleriet.

For å være en relativt rimelig modell har P72 relativt mange knapper. Med unntak av utløserknappen holder knappene god kvalitet. Utløserknappen synes vi imidlertid blir for lite følsom; det er vanskelig å vite når man bare fokuserer og når man tar bilde.

Man kan stille inn filstørrelse, makro, selvutløser og blits via knappene; mer avansert funksjonalitet må man inn i menyene for å stille inn.

Menyene til Sony er annerledes de fleste andre, men dette er en tilvenningssak. Hvis man ønsker tilgang til "avanserte" valg må man først velge "Program"-modus i menyene. Dette kunne med fordel vært et valg på den roterende modus-knappen i stedet.

Hvis man er i en meny, kommer man raskt tilbake til fotomodus ved å trykke på utløserknappen.

Vi kunne ikke finne noen mulighet til å nullstille kameraet.

Trykk på bildet for å se galleriet

Optikk

P72 er utstyrt med en 3x optisk zoom tilsvarende 39-117 mm. Denne vidvinkelen er i minste laget, etter vår oppfatning ville f.eks. 35-105 mm vært et bedre zoom-område.

Optikken er ikke spesielt lyssterk; største blender på vidvinkel er F2.8, på tele F5.6. Med mer lyssterk optikk kunne kameraet blitt brukt i svakere lys uten blits.

Man regulerer zoomen med en vippeknapp bak på kameraet. Zoomen er relativt treg, til tross for at man bare har 9 brennvidder å velge mellom. Det tar i underkant av 2.5 sekunder å zoome fra et ytterpunkt til et annet. 9 brennvidder er imidlertid nok til at zoomen virker relativt presis.

Zoomen bråker relativt lite.

LCD-skjerm, optisk søker mv.

Trykk på bildet for å se galleriet

LCD-skjermen er på kun 1.5 tommer, mens de rimeligere P52 og P32 overraskende har en større skjerm på 1.6 tommer. Skjermen på P72 er imidlertid dobbelt så detaljert, med hele 123 200 punkter. Dette er blant klassens beste.

Som vanlig er sideinnsynet dårlig fra en vertikal vinkel, og skjermen er dessverre ikke vippbar eller vridbar.

Under fokusering "fryser" LCD-skjermen, noe som gjør LCD-skjermen vanskelig å bruke på bevegelige motiver.

LCD-skjermen er ikke ideell å bruke i sollys, men klarer seg omtrent som andre kameraer i klassen. Det samme gjelder i mørke forhold.

Når man fotograferer, får man det vesentlige av opptaksinformasjon presentert på LCD-skjermen, inkludert lukkertid og blenderåpning. Ikonene er imidlertid relativt små, og svaksynte kan nok ha problemer med å lese disse. Når man bruker zoomen, dekker zoom-indikatoren over blitsikonet.

Den optiske søkeren er relativt stor, men mangler markering for bla. parallakse. Tre små lamper ved siden av søkeren markerer fokus, lagring og status for blits. Søkeren er dermed en relativt god nødløsning for forhold der man ikke ønsker å bruke LCD-skjermen.

Trykk på bildet for å se galleriet

Fokusegenskaper

Sony oppgir at kameraet kan fokusere fra 50 cm, 10 cm. i makromodus. Da vi foretok våre målinger fant vi at målet for makromodus stemte - på vidvinkel. På tele kunne man ikke fokusere nærmere i makromodus, kamera fant fokus fra 44-46 cm i de to modiene. På vidvinkel derimot, fant kameraet fokus allerede fra 22 cm, og altså 10 cm i makromodus. Dette gir et minste makrområde på 8.2 cm i bredden.

Når fokus oppnås, blir det aktuelle fokuspunktet grønt. Sony oppgir at kameraet har 3 fokuspunkter, som dekkes av en relativt stor ramme. Det er sjeldent at kameraet velger noe annet enn denne store rammen som fokuspunkt, men av og til velger den et noe mindre punkt noe til høyre eller venstre for midten. Man kan ikke selv velge fokuspunkt.

P72 er utstyrt med hjelpelampe til autofokusen, slik at kameraet kan fokusere i stummende mørke. Hjelpelampen er svært kraftig, selv på 12 meters avstand klarte kameraet å fokusere på både vidvinkel og tele. Imponerende. Hjelpelampen slår imidlertid inn mye tidligere enn nødvendig. Vi målte at kameraet klarte å fokusere ned til imponerende 2 LUX på vidvinkel, 11 LUX på tele uten hjelpelampen. Hjelpelampen slo imidlertid inn allerede ved 35 LUX; et lysnivå der kameraet ikke har noen problemer med å fokusere uten hjelpelampe. Hvis man opplever dette som et problem kan man imidlertid slå av hjelpelampen.

Hurtighet til autofokusen:
  Canon A70 Casio EX-Z3 Fujifilm F410 Kodak DX6340 Nikon 3100 Olympus C-350 Sony P72
Vidvinkel 0.62
0.29 0.42

0.46

0.79 0.68 1.13
Tele 1.26 0.61 0.42 0.72 1.07 1.12 1.46
Se fullstendig tabell

Da vi startet fokustesten vår ble vi virkelig imponert over de første resultatene. Vi fant at kameraet klarte å fokusere på 0.31 sekunder, hvilket er en av de beste målingene vi noen gang har fått. Imidlertid viste det seg at det er en smart form for kontinuerlig fokus som bidrar til disse resultatene, og for å finne ut hvor treg fokuseringen kan være i verste fall klarte vi å fremprovosere tallene i tabellen over.

Til normal fotografering er imidlertid kameraet langt raskere enn dette, og i de fleste tilfeller vil man oppleve fokusen som rask. Til tross for de dårlige fokustallene vi klarte å fremprovosere, føler vi ikke at kameraet fortjener ris på grunn av fokushastigheten. Det går forøvrig ikke an å skru av denne "kontinuerlige" fokusen.

Trykk på bildet for å se galleriet

Kameraet har ikke en "skikkelig" manuell fokus, slik erkefienden Canon A70 har. Man kan imidlertid stille inn fokus på uendelig eller fire avstandsinnstillinger i menyene.

Autofokusen er fullstendig lydløs.

Hvis fokus ikke kan oppnås, får man ikke noen forklaring i klartekst om hvorfor slik man får på enkelte av HPs kameraer.

Eksponering og justering av bildekvalitet

På P72 kan man velge mellom spotmåling og "multi" lysmåling. Man kan sette ISO manuelt til 100, 200 eller 400. Man kan velge eksponeringskompensasjon; men det er noe tungvint at man må gjøre dette i en meny.

Det finnes fire hvitbalanseinnstillinger, men man kan ikke måle hvitbalansen manuelt. Man kan velge sterkere eller svakere blits-intensitet. Og man kan velge mellom eksponeringsprogrammene Twilight, Twilight portrait, Landscape, Snow og Beach. Foruten at disse programmene kan påvirke eksponeringen, påvirker de også fargegjengivelsen.

Man kan ikke regulere kontrast, skarphet eller fargemetning. Man har ikke manuelle modi som lukkerprioritet eller blenderprioritet.

Seriebilder og lagring

P72 er svært raskt klart til å ta et bilde nummer to. Lagring til minnekortet går meget raskt. Av kameraene vi har testet er bare profesjonelle speilrefleks bedre.

Antall bilder på tid i beste oppløsning:

  Canon A70 Casio EX-Z3 Fujifilm F410 Kodak DX6340 Nikon 3100 Olympus C-350 Sony P72
10 sek 5 3 4 4 4 4 7
60 sek 24 14 19 12 16 14 36
Se fullstendig tabell

Dessverre klarer ikke Sony å følge opp de overlegne resultatene når blitsen er skrudd på, med blits blir resultatet middels:

  Canon A70 Casio EX-Z3 Fujifilm
F410
Kodak DX6340 Nikon 3100 Olympus C-350 Sony P72
10 sek 4 2 3 4 3 2 3
60 sek 17 12 13 12 16 8 15
Se fullstendig tabell

Dessverre har ikke kameraet skikkelig seriebildemodus, men det kan ta to fortløpende bilder med 0.5 sekunder mellom hverandre i "Burst"-modus.

Batteri

Trykk på bildet for å se galleriet

Sony legger ved en liten lader med plass til to batterier og to 2100 mAh AA-batterier med kameraet. Normalt er vi skeptiske til kameraer med bare to AA-batterier, men med P72 beviser Sony at dette kan være en fullt akseptabel løsning.

Batterikapasiteten er meget god, omtrent like god som på Canon A70 som har fire batterier. Imponerende. Det er lett og rimelig å kjøpe ekstra batterier, og dette bidrar til å holde totalprisen på kameraet nede i forhold til kameraer med proprietære løsninger. En ulempe ved AA-løsningen er imidlertid at man ikke får like nøyaktige tilbakemeldinger fra kameraet på hvor god den gjenværende batterikapasiteten er.

En full oversikt over de batteritestene vi har utført finnes her.

Videomodus

Forminsket bilde hentet fra en video tatt med P72. Trykk på bildet for å se videoen (1.6 MB)

Sony har inkludert en av markedets beste videofunksjoner på kameraene i P-serien. Oppløsningen er VGA (640x480) piksler, slik at det er fire ganger mer informasjon i bildet enn "normalt".

Lengden på videoen er kun begrenset av minnekortet, og eksponeringen justeres lynraskt underveis i filmen. Når det filmes kommer den kontinuerlige autofokusen til sin rett.

Dessverre er antall bilder i sekundet begrenset til 15; av Sonys kameraer er det bare det nye Sony Cyber-shot DSC-F828 som kan ta opp video med 30 bilder i sekundet.

MPEG-kompresjonen på videoen er så kraftig at videokvaliteten ikke kan sammenliknes med det man får med et vanlig videokamera. Man kan heller ikke zoome underveis. Kvaliteten på mikrofonen er også vesentlig dårligere enn på et videokamera, men bedre enn på mange andre digitale stillbildekameraer.

Visning

Sony P72 er såpass raskt klart til å ta et bilde nummer to at Sony har valgt å kutte ut den vanlige visningen av bildet man nettopp har tatt. Hvis man fortsetter å holde nede utløseren etter at bildet er tatt får man imidlertid se bildet. Dette er en god løsning så lenge man er klar over den. Man kan også lett se det siste bildet man har tatt ved å trykke på en egen knapp. For å se flere bilder må man imidlertid vri på en spake bak på kameraet slik at kameraet kommer i visningsmodus. Ulempen ved denne løsningen er at man må skyve spaken tilbake igjen for å ta bilder igjen. På mange andre konkurrenter kan man alltid trykke på utløserknappen for å komme tilbake til fotomodus.

Dessverre har ikke Sony automatisk rotasjon av bildene på noen av sine kameraer. Dette må man pent gjøre manuelt i ettertid i programvare, eller manuelt på kameraet via menyene.

Man kan zoome inn på et bilde man ser på, men man kan kun zoome inn 5x, og dette går tregt og hakkete. Skrolling rundt i et innzoomet bilde er også hakkete og tregt.

Trykk på bildet for å se galleriet

Man kan ikke se sentrale opptaksdata på bildet, og heller ikke histogram.

Det finnes TV-utgang, så man kan se video og stillbilder på en TV-skjerm. Det er en innebygd høyttaler på kameraet, så lyd kan nytes også hvis man spiller av video på selve kameraet.

Minnekort

Kameraet støtter både vanlig MemoryStick og det nyere MemoryStick Pro. Formatene er nesten dobbelt så dyre som det mer utbredte CompactFlash-formatet, hvilket må tas med i betraktningen når man skal kjøpe kamera. Det følger med et minnekort på 16 MB, vi anbefaler at man kjøper minst 128 MB i tillegg for å få glede av kameraet.

Overføring:

Filoverføring skjer over USB-kabelen. Kameraet fungerer som en masselagringsenhet. Kameraet støtter USB 2.0 High Speed, men vi kunne ikke måle noen ytelsesforbedring når vi brukte vanlig MemoryStick minnekort. 0.84 MB/s er likevel langt raskere enn de fleste konkurrentene.

Da vi prøvde å overføre filer med Memorystick Pro gikk det imidlertid langt raskere. Vi målte overføringshastigheten til hele 3.0 MB/s. Dette er ca. 6 ganger raskere enn snittet.

Trykk på bildet for å se galleriet

Filene nummereres fortløpende, så det skulle ikke være noen fare for at eldre filer blir overskrevet av nye.

Andre funksjoner

P72 har ingen fancy funksjoner som webkamera, diktafon el.

Selvutløseren er ikke imponerende; man kan ikke velge hvor lang forsinkelse det skal være, og den er dårlig markert på LCD-skjermen. Man må også skru den på for hvert nye bilde man skal ta.

Sony Cyber-shot DSC-P72   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen