Test

Test av Sony Cyber-shot DSC-P150

Kamerahus

Vurdering:

Kameraet er svært lavt, men forholdsvis bredt. Det at ingenting stikker ut fra kamerahuset og den ene siden er avrundet gjør at man lett får kameraet inn i en bukselomme.

Store deler av kamerahuset er i metall, men enkelte deler er i plast. Byggekvaliteten er meget god, ergonomien er god og man kan enkelt betjene alle funksjoner med én hånd.

Kamerahuset er svært likt som forgjengeren P100, men noen små endrede detaljer gjør at P150 er stiligere. Det har kommet et panel i børstet metall i front og en plastdetalj på toppen er byttet ut med noe som i alle fall ser ut som metall.

Optikk

Vurdering:

Kameraet er utstyrt med en 3x optisk zoom fra Carl Zeiss. Zoomen tilsvarer en brennvidde på 38-114 mm. Vi ville foretrukket en enda bedre vidvinkel.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Lysstyrken på optikken er ørlite svakere enn normalt; med F2.8 som største blender på vidvinkel og F5.2 som største blender på tele. Det "normale" er F4.8 på tele.

På spesifikasjoner og utseende ser objektivet helt likt ut som på P100, men de optiske egenskapene var på vårt testeksemplar en god del bedre. Objektivet til P150 var skarpere ut mot kantene enn objektivet til P100. Vår gjetning er at de beste objektivene fra samlebåndet går til produksjonen av P150, mens resten går til de rimeligere modellene.

Funksjoner

Vurdering:

Cyber-shot DSC-P150 er i utgangspunktet et pek-og-klikk kamera, men det er også utstyrt med manuell eksponering. Blenderprioritet og lukkerprioritet finnes ikke. Det finnes en del scene-moduser, men vi savner f.eks. "solnedgang"-modus med rødfilter slik man finner på Casios kameraer.

Kameraet har histogram, manuell ISO og mulighet til å fininnstille fargegjengivelsen etter egen smak. Vi savner imidlertid mulighet til å måle hvitbalansen manuelt mot et hvitt ark.

Videofunksjonen er meget bra.

Skjerm og søker

Vurdering:

Skjermen har fin størrelse for å være på et så lite kamera, og oppløsningen er god.

Avanserte brukere kan se sanntids histogram.

Et pluss siden forgjengeren P100 er at ikonene fremheves når man justerer på en innstilling. Ikonene er litt små, men Sonys nye løsning gjør at brukervennligheten likevel er godt ivaretatt.

Skjermen har et antirefleksbelegg som gjør at skjermen kan brukes i sollys, men det finnes enda bedre skjermer på markedet enn dette. Man må også passe på å se på skjermen i helt korrekt vinkel. En vridbar skjerm ville i den sammenheng vært bedre.

Sony burde hatt kraftigere signalforsterking på LCD-skjermen i svakt lys; da er den for mørk. Under fokusering lyser skjermen litt opp, men når autofokusen er ferdig blir skjermen mørk igjen.

Den optiske søkeren er forholdsvis unøyaktig, men fungerer som en nødløsning når man ikke kan bruke LCD-skjermen.

Batteri

Vurdering:

Batteritesten vår viste at P150 har dårligere batterikapasitet enn P100. Batteriet som brukes er nøyaktig det samme, så forskjellen ligger trolig i strømforbruket til CCD-brikken.

Batteriet lades opp internt i kameraet via det medfølgende strømadapteret.

Illustrasjonen under viser hvor mange bilder vi klarte å presse ut av P150 sammenliknet med en del andre kameraer. Bildene er tatt fortløpende, halvparten med blits, og batteriet holdt til litt over to timers fotografering.

Autofokus

Vurdering:

I godt lys er autofokusen til Sony P150 svært rask og sammenliknbar med de aller beste digitale speilrefleksene. Grafen viser hurtigheten på autofokusen inkludert utløserforsinkelse angitt i sekunder, minst er best:

På tele bruker kameraet betraktelig lengre tid på fokuseringen, men også her er resultatet høyst tilfredsstillende:

I svakt lys blir autofokusen betydelig tregere, og den røde hjelpelampen til autofokusen aktiveres svært tidlig. Denne kan man vurdere å skru av, for det skal nesten være bekmørkt før kameraet ikke klarer å fokusere.

Hurtighet

Vurdering:

P150 er meget kjapt klart til bruk. Illustrasjonen viser oppstartstid angitt i sekunder:

Utløserforsinkelsen uten blits er knapt målbar, men med blits kan man merke at kameraet ikke tar bilde umiddelbart. Resultatet er likevel blant de bedre. Grafen viser utløserforsinkelsen med blits angitt i sekunder:

P100 var suverent rask til å bli klart til å ta et bilde nummer 2, men den større filstørrelsen gjør at P150 bruker lenger tid på å behandle hvert bilde. P150 er fremdeles rask, men en god del tregere enn P100.

Grafen under viser hvor mange bilder man kan ta på 10 sekunder:

Vi prøvde å ta bilder med både MemoryStick Pro, MemoryStick DUO Pro og vanlig MemoryStick. Forskjellen i hastighet med de forskjellige minnekortene var minimal - flaskehalsen er prosesseringen av bildene og ikke lagringen til minnekortet. Man kan altså trygt kjøpe et så rimelig MemoryStick som mulig.

Hvis man bruker blits går ytelsen ned, og differansen mot P100 holder seg. P150 er imidlertid merkbart raskere enn snittet også her:


Betjening/brukervennlighet

Vurdering:

Noen bagateller kan man alltid pirke på, men alt i alt er likevel Sony P150 blant de aller mest brukervennlige kameraene i lommeklassen. Den glimrende ytelsen må ta en god del av æren for dette.

Vi savner imidlertid automatisk rotasjon av bilder tatt vertikalt, og vi liker ikke at USB-kabelen ikke er av standard type. Vi synes også at det er bedre med en ekstern lader enn at batteriet lades internt i kameraet. En ekstern lader er nemlig smart hvis man kjøper et ekstra batteri.

Sony Cyber-shot DSC-P150   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen