Test av Sanyo Xacti VPC-E7

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

I bruk

Sanyo er ikke akkurat den mest kjente stjernen på kamerahimmelen, men faktum er at de har en lang og ærbar tradisjon innen elektronikk og duppeditter. De var en av verdens største produsenter av videospillere på åttitallet, og er fremdeles verdens største produsent av oppladbare batterier. Men, vi vet jo alle hvordan det går med denslags produkter for tiden, og takket være et jordskjelv som tok knekken på en av deres største fabrikker i 2004 har Sanyo gått med enorme tap de senere år. Med over 100 000 ansatte er de et av verdens største firmaer - klarer de å lage et konkurransedyktig digitalkamera? Vi har testet Sanyos toppmodell.

Kamerahus

Vurdering:

Kamerahuset er så absolutt lekkert og helt tydelig inspirert av Canons første Ixuser som brukte APS-film. Som så mange andre med samme inspirasjonskilde er det firkantet og konstruert i matt metall. Smakfullt og kompakt.

Selv om selve kameraet er i metall, så er ikke hele kameraet det, og ting som stativfeste og batteriluke er av plast. Stativfestet plager oss ikke så mye - det vil neppe være mye i bruk på et slikt kamera som dette likevel - men batteriluken er noe av det mest pinglete vi noensinne har sett. Den er spinkel og tynn og i åpen tilstand svært utsatt for uhell som kan knekke den. Den er ikke fjærbelastet, og har heller ikke noen bryter som forteller kameraet at den er åpen eller borte. Dette siste er en fordel, for kameraet har en krok som holder batteriet på plass selv uten luke, og det lar seg fint bruke uten luken til stede.

Kamerahuset i seg selv ser solid ut, og ser ikke ut til å være løst eller unøyaktig sammensatt. Stroppefestet gir et solid inntrykk, og det eneste vi har å utsette på huset foruten det vi allerede har nevnt er at kontaktene for USB og ekstern strøm ikke er dekket på noen måte, slik at de er utsatt for skitt og fukt.

Optikk

Vurdering:

Optisk er kameraet ok, i alle fall på papiret. Det har 3x zoom, ikke imponerende mye i våre dager, men greit nok, med brennvidder som tilsvarer 38-114 mm. Det er praktisk talt ikke vidvinkel i det hele tatt, og må beskrives som skuffende. En støreste blender på f3.1 på "vidvinkel" er også ok men ikke spektakulært, og f5.9 i tele-enden er et hakk dårligere enn vi liker å se. Alt i alt har Xacti E7 en ganske uinteressant optikk.

Funksjoner

Vurdering:

Xacti E7 er et billigkamera, laget for knipsere som ikke trenger annet enn et minimum av funksjoner. Går vi kameraet nærmere i sømmene - eller menyene - finner vi fint lite av spennende funksjoner. Ikke at det gjør noe, er det billigkamera man er ute etter er man oftest ikke interessert i å måtte betale for fordyrende ekstrafunksjoner og duppeditter. Her har vi kun det essensielle - nesten. Blant de funksjonene som Sanyo skryter av i E7-brosjyren er en berøringssensitiv utløserbryter. Høres merkelig ut, synes du? Vel, ideen er at du skal slippe å trykke knappen helt ned for å ta et bilde. Med denne funksjonen på vil knappen registrere fingeren din med en gang du berører utløserknappen, og ta bildet. I teorien. Sanyo påstår at man med denne funksjonen kan redusere utløserforsinkelsen fra ett sekund til fem hundredels sekund, men det velger vi å ta med et kilo salt. Faktum er at denne funksjonen drev oss til vannvidd under testingen, siden den viste seg å vre notorisk ustabil og uforutsigbar. Av og til fikk man rask respons av den typen Sanyo lover, men i fire av fem tilfeller fikk man enten ikke tatt bilde i det hele tatt, eller det var helt tilfeldig når bildet ble tatt. Ofte måtte vi trykke flere ganger for i det hele tatt få tatt et bilde. Det er helt greit at et kamera i denne klassen ikke har noe særlig med funksjoner, men det følger også da at de funksjonene som finnes må være hensiktsmessige og fungere. Det er ikke tilfelle på Xacti E7, noe en helt grønn fotografspire nok vil irritere seg over.

Makrofunksjonen er i og for seg grei, men fungerer kun ved vidvinkel. Videofunksjonen fungerer helt fint med sine 640 x 480 piksler og 30 bilder i sekundet, og er vel den funksjonen vi ble mest positivt overrasket over på dette kameraet.

Skjerm og søker

Vurdering:

Skjermen er stor og fin. Med 6,3 cm (2,5 tommer) er den på størrelse med skjermen på langt dyrere kameraer, men med bare 115 000 piksler har den bare halve oppløsningen til en del andre kameraer med like stor skjerm. Siden kameraet ikke har optisk søker er skjermen desto viktigere, og vi må si oss litt skuffet. Men, ett sted må man spare penger når man lager billigkameraer, og dette kompromisset er ikke det verste vi har sett. Vi ønsker oss bedre oppløsning, men forstår hvorfor de har valgt denne for E7.

Skjermen er ganske lys og fin, og fargene kommer greit frem. Botsett fra oppløsningen er skjermen helt grei, og på et så rimelig kamera som dette må vi godkjenne den.

Batteri

Vurdering:

Batterikapasitet - CIPA

Kameraets beste side må vel sies å være batterikapasiteten. Med 320 bilder per lading ligger det bedre an enn mange dyrere kameraer, og selv om det ikke er best i klassen, så er dette ganske bra for et billigkamera, som faktisk ikke er billigere enn at både proprietært Lithium-ION batteri og lader følger med.

Autofokus

Vurdering:

Autofokushastighet vidvinkel - sekunder

Autofokushastighet ~100mm - sekunder

Hva autofokushastighet angår så er E7 direkte treeeegt. Det legger seg helt i bunnen av bunken både på vidvinkel og ved tilsvarende ca 100mm brennvidde. Ok, så tar det ikke mer enn et sekund eller så å fokusere fra nærgrensen til ca en meters avstand, men det kan være nok til å miste blinkskuddet. Selv et billigkamera som dette burde klare bedre.

Hurtighet

Vurdering:

Oppstartstid - sekunder

Også på de fleste andre måter er kameraet tregt. En oppstartstid på tett oppunder tre sekunder er svakt, og atter en gang burde selv et billigkamera som dette klart det bedre.

Utløserforsinkelse - med blits

Utløserforsinkelsen uten blits var praktisk talt ikke målbar, selv med berørings-funksjonen på utløserknappen slått av - eventuelt på grunn av at den var slått av. Med blits økte forsinkelsen til småstygge 0,25 sekund. det er riktignok grenser for hvor mye et kvart sekund teller, så selv om dette resultatet var svakere enn mange andre, velger vi å levere ut et forsiktig godkjent på akkurat dette området.

Antall bilder på 10 sekunder - uten blits

Fem bilder på ti sekunder blir to sekunder per bilde, ikke to bilder per sekund, som Sanyo skryter av. Dette var riktignok testet med single-shot, som vi pleier, men selv i seriebildemodus fikk vi ikke mer enn 46 bilder på 60 sekunder, det vil si drøye trekvart bilde i sekundet. I seriebildemodus tok kameraet noen bilder inntil det måtte stoppe og tenke seg om, om for å fortsette å ta bilder måtte man da slippe utløserknappen og trykke den ned en gang til, før kameraet var villig til å fortsette å ta seriebilder. Svært svakt! har man først tatt seg bryet med å implementere en seriebildefunksjon, så bør man sørge for at den fungerer skikkelig.

Antall bilder på 10 sekunder - med blits

Med blits gikk farten ned til fire bilder på ti sekunder, relativt sett et langt bedre resultat enn uten blits. I forhold til sammenligningsgruppen legger E7 seg med blits rett under gjennomsnittet, mens det med blits lå på delt sisteplass.

Filoverføringshastighet - MB/s

Overføringshastigheten er også temmelig begredelig og med 1 megabyte per sekund kan det ta en stund å overføre bilder til datamaskinen. En kortleser koster ikke mange hundrelappene, men vi er her i tvil om de ville vært bedre investert i et bedre kamera enn i en kortleser. Det er i alle fall hevet over enhver tvil at Sanyo burde ha påspandert seg de ekstra få kronene som skulle til for å få en USB2-brikke i E7.

Betjening/brukervennlighet

Vurdering:

Det er lite å si på brukervennligheten på Xacti E7. Valgene er relativt få, men de som er er logisk og greit lagt opp. Dette gjelder både knapper og menyer. Et litt merkelig trekk ved menyene er at man kan avbryte sin menyfikling ved hjelp av utløserknappen for å ta et bilde om et motiv plutselig skulle dukke opp, og menyene vi da dukke opp igjen etter at bildet er tatt, akkurat der du var før. Praktisk noen ganger, og irriterende noen ganger, men sistnevnte mest for oss som er vant til kameraer der utløserknappen er en grei måte å hoppe helt ut av menysystemet på - og bli der. I et nybegynnerkamera er dette absolutt en fin funksjon å ha.

Sanyo Xacti VPC-E7

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen