Test

Test av Samsung Digimax i5

I bruk

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Kamerahus

Vurdering:

Størrelse

Samsung Digimax i5 er et lite og lekkert kamera som lett kan puttes i lommen eller festes på beltet i den medfølgende vesken. En aning større enn et kredittkort og knappe 1,5 cm tykt og kan fåes i flere farger. Kameraet er utstyrt med en 2,5 tommers skjerm med 230.000 punkter. Knapper til zoom og menyvalg er enkelt og lett plassert på baksiden. Samsung Digimax I5 har ingen optisk søker og skjermen må da benyttes ved fotografering. Optikken er plassert øverst i venstre hjørne sammen med blitsen. Deksel for batteri og minnekort er felles og er godt festet. Samsung Digimax I5 har ikke noe stativfeste, det er det nærmest ikke plass til.

 

 

 

Byggekvalitet og design

Dette er et utrolig lekkert kamera hvor det er tydelig at Samsung har jobbet med å finne frem til en form som tiltaler de fleste. Dette kameraet vil utvilsomt ha en høy kaffelatte-faktor og vil nok fort bli vurdert av kundegrupper som er opptatt av kameraets utforming, og muligens å bli sett med kameraet.

Kameraet er bygget i metall og kvalitetsfølelsen er stor. Finisjen er god og mye bedre enn sett i forhold til større konkurrenter.

 

Ergonomi

Selv om dette kameraet er litt større enn et kredittkort er det lett å betjene med en hånd. Knapper for menyvalg og zoom kan med enkelthet betjenes. Det er ikke laget noe grep som passer høyre hånd, med dette virker ikke hemmende. Det er et større problem å benytte to hender, da venstre hånd lett kan dekke over objektiv og blits. Dette fordi objektiv og blits er nærmest klint helt opp i venstre hjørne. Så lenge det lages kameraer i denne størrelsen vil det alltid forekomme kompromisser av denne typen.

 

Optikk

Vurdering:

Det har vært nevnt mange ganger tidligere at det hjelper lite med mange megapiksler hvis optikken har begrensinger. Samsung Digimax i5 er utstyrt med svært liten opptikk. Vidvinkel ved 39 millimeter (35mm-format) og full tele ved 117 millimeter (35mm-format). Dette er ikke det beste, men ikke verre enn andre konkurrenter. Vidvinkelen kunne godt har vært bedre enn det som ble vist i test. Største blender vidvinkel er F3,5 og største blender tele er F4,5. Les mer om den endelige vurdering av optikken til dette kameraet i konklusjonen.

 

Funksjoner

Vurdering:

Litt generelt først. Kameraet leveres med dokkingstasjon og ledninger til separat batterilading i kamera uten bruk av dokking. Ulempen med dette er at batterier alltid må lades i kameraet selv om du skulle ha et batteri i reserve. Bruksanvisningen er ikke på norsk, men er likevel en enkel affære å skumme igjennom. Du kan velge mellom dansk eller svensk. Disse språkvalgene kan også kameraet stilles inn på. Dessverre kan heller ikke norsk velges her. Programvaren som følger med er enkel i forhold til lagring av bilder samt gjøre justeringer på bilder.

Som de fleste digitalkameraer av denne typen er det ferdige innstillinger for fotografering. Disse finnes i menyene og er ikke plassert på et vridbart hjul som flere andre kameraer har. Dette er uansett ikke vanskelig å finne frem til. Det finnes i alt 14 valg for ulike situasjoner alt fra auto og manuell til fotografering på stranden eller på kveldstid. I menyene kan hvitbalanse stilles inn, ulike formater og kompresjon. ISO-verdi kan ikke stilles inn manuelt. Kameraet velger dette som den vil og dette kunne godt ha vært ett manuelt valg.

Kameraet har to måter å måle lyset på, som kan stilles inn med bruk av manuelle innstillinger; evaluerende og spotmåling. Blender og lukkerhastigheter kan ikke stilles inn manuelt og du må derfor stole på at kameraet velger den beste løsningen.

Ikke alt kan justeres ved å bla seg igjennom menyene. De vanligste funksjonene er plassert som egne knapper, blits, utløserforsinkelse, makro, lydopptak og videofunksjon. Dette er ikke noe spektakulært men er en grei og lett håndterlig løsning. Ellers har dette kameraet ikke noen vesentlig mer spennende funksjoner å velge mellom enn hva som finnes hos andre konkurrenter.

Videofunksjonen ble ikke testet til det fulle i denne testen, men det som ble testet ga greie resultater. Bilde og lyd fungerte godt. I tillegg kan zoomen benyttes under filming.

 

Blits

Blitsfunksjonen kan justeres med ved bruk av menyvalg-knappene. Her er de vanlige funksjonene som auto-innstilling, ikke blits og røde øyne-funksjon. Samsung har også en egen funksjon som de kaller SAFETY FLASH eller SF som er plassert som egen knapp på kameraet. Hensikten her er å skape bedre bilder i for eksempel rom hvor det ikke er helt mørkt, men er dårlig belyst. I test ga denne funksjonen ikke så mye bedre resultater enn ved bruk av blits. Ellers er blitsen ikke av de beste som vi har testet. Rekkevidden er ikke god nok og bildtaking i mørke gir ikke godt resultat.

Skjerm og søker

Vurdering:

Skjermen er som nevnt på hele 2,5 tommer og 230.000 punkter som er veldig bra. På tur til Hellas hvor det er mye sol virket skjermen utrolig bra i sollys. Detaljer og utsnitt var enkelt å se og denne skjermen er noe av det bedre som er testet på lenge. Kameraet har ikke optisk søker, men så lenge skjermen yter slik den har gjort i test er dette totalt overflødig. Lysstyrken på skjermen kan justeres. I mørke på kveldstid og i mørke rom justerer kameraet selv lyset og dessverre forekommer korning. Dessverre har dette også innvirkning på bildene. Det kommer vi nærmere tilbake til senere i testen. Informasjon på skjermen under fotografering viser de funksjonene som kameraet er innstilt på til enhver tid. Denne kan slåes av. Lysstyrke kan justeres på skjermen.

 

Batteri

Vurdering:

Dette kameraet er som nevnt lite og det kan derfor ikke ha samme kapasitet på batteriene som en større kamera. Batteriet er av type Li-ion, 3,7 volt og 760mAH. I test hadde vi derfor ikke de største forventningene til dette batteriet. Likevel klarte kameraet å ta 593 bilder. Noe mer enn den sammenliknbare Sony DSC-T7. I tillegg må det nevnes at skjermen står kontinuerlig på under fotografering og dette trekker også en del strøm.

Hurtighet

Vurdering:

 

Autofokus vidvinkel

Klart ikke det verste resultatet sett i sammenligning med et utvalg av kameraer vi har testet tidligere. Til sammenligning er Sony DSC-T7 i samme format og størrelse som Samsung Digimax i5. Denne scorer betraktelig bedre enn testkameraet. I bruk utenfor teststudio virket kameraet til tider noe tregere, særlig følsom i omgivelser med dårlig lys.

 

Autofokus 100 mm

Autofokus 100 mm klarer Samsung i5 seg greit og ligger like i nærheten av middelkameraet.

 

 

Oppstart

Ikke av de raskeste nå det gjelder oppstart men ligger under middelverdien for et utvalg kameraer.

Utløserforsinkelse med blits

Av et utvalg kameraer er Samsung den seineste.

 

Hastighet filoverføring

Når minnekortet er fullt og du trenger å tømme det, viser Samsung Digimax i5 at det gir den raskeste overføringshastigheten, og kommer best ut, sammenlignet med de andre kameraene gjengitt i grafen nedenfor. Dette er kanske ikke et veldig viktig punkt, men husk at store minnekort fulle av bilder og videosnutter fra ferieturen vil ta tid å tømme.

 

Betjening/brukervennlighet

Vurdering:

En brukerkonklusjon

Et kamera med god kvalitetsfølelse og bra design. Bra skjerm av de bedre som er testet. Menyer er enkle å orientere seg gjennom og knapper med de viktigste funksjonene er godt plassert i forhold til hvor du forventer å finne disse. Dessverre virker kameraet å være litt sein i når det kommer til hastigheter ved autofokus og andre funksjoner. Batterikapasiteten er ikke den beste, men sett i lyset av størrelsen på kameraet er dette ikke av det dårligste.

 

 

 

Samsung Digimax i5   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen