Test av Ricoh Caplio R6

Overblikk

Ricoh er ikke helt som andre kameraprodusenter. De har ikke så store markedsandeler, men har en egen evne til å produsere modeller med interessante egenskaper. For eksempel har de i lengre tid tilbudt modeller med 28mm (ekvivalent) vidvinkel, mens konkurrentene ofte stoppet på 35mm eller ennå mer. Dette er litt endret nå, med 28mm vidvinkel fra både Canon og Panasonic i små kameraer, men zoomområdet på 28-200mm er Ricoh fortsatt alene om i denne klassen.

Akam testet forgjengeren Ricoh R3 for halvannet år siden. Vi ble ikke overbegeistret for selv om spesifikasjonene også på R3 var interessante så var ikke bildekvaliteten helt på høyden. Vi hoppet over R4 og R5, men synes det var på tide å se hva Ricoh har fått til med denne modellen.

R6 er ikke er større og tyngre enn for eksempel Fujifilm F40fd og Canon Ixus 850IS/950IS. Disse er da også (sammen med en rekke lignende modeller) konkurrenter hvis størrelse og vekt er førsteprioritet, men de har stort sett bare 3x-4x zoom. Hvis større zoomområde er viktig er Ricoh eneste alternativ i denne klassen med sine R-modeller. Nærmeste konkurrent når det gjelder zoom/størrelse er i øyeblikket Panasonics TZ3 (og TZ2) også med 28mm vidvinkel, ennå kraftigere zoom (10x), men det er både større og tyngre.

Les sammendraget under eller gå til neste side i testen her.

I bruk

R6 er lite, men virker solid og med rimelig god ergonomi. Menysystemet er enkelt og greit. Det er først og fremst stort zoomområde og bildestabilisator som gjør R6 til et interessant kamera. Det er begrensede muligheter for manuell kontroll, men eksponeringskompensasjon er mulig. Skjermen er relativt stor med 2.7 tommer og oppløsningen er bra, men egenskapene i kraftig sollys er middels.

Bildekvalitet

Fokuseringen er rask og presis og bildene blir fine i vanlig godt lys. I direkte sollys var det en del utbrente høylys. Det er ganske vanlig for denne kameratypen, men R6 var litt verre enn snittet og det var også andre situasjoner hvor eksponeringen ikke traff perfekt. Svakeste punkt er imidlertid bilder i dårlig lys på grunn av lyssvakt objektiv og dårlig blitsrekkevidde.

Konklusjon


 


  - 7x zoom i et lite kamera - Lyssvakt objektiv
  - 28mm vidvinkel - Dårlig rekkevidde på blits
  - Bra kamerahus - Eksponering/prosessering er ikke perfekt
  - Raskt - Bildestøy ved høy ISO
  - Bildestabilisator - Mangler søker
      - Zooming og fokusering bråker litt

 

 


Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

 

Ricoh Caplio R6

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen