Test

Test av Ricoh Caplio R3

I bruk

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Kamerahus

Vurdering:

 

Målene på kamerahuset er oppgitt til 9,2 x 5,3 x 2,6cm. Det tilsvarer omtrent en pakke sigaretter, så det er med andre ord snakk om et kamera man kan gå med i lommen, uten å føle seg sjenert av det. Vekten uten batteri og minnekort er oppgitt til 135 gram. Jeg dristet meg til å gå rundt med kameraet i lommen, med batteri og minnekort i, uten å føle meg nevneverdig sjenert av de ekstra få grammene som disse to enhetene belastet min middelaldrende fysikk med. Jeg kunne godt ønske meg at produsentene tok seg sammen, og oppgav vekten inklusive batteri og minnekort, selv om 200 små gram selvfølgelig ikke lyder like imponerende som 135 gram.

Huset er laget i metall, men unntak av festet for stativskruen, som er av plast. Bruker man stativ mye, er det et potensielt svakt punkt, da plast er mye mindre holdbart enn metall.

På forsiden av kameraet, som buer svakt, finner vi blitsen og objektivet. Objektivet er beskyttet av et deksel bestående av plastlameller, som skyves til siden når du objektivet kommer ut, og glir tilbake igjen når objektivet trekkes inn i kameraet. Denne løsningen ser man vanligvis ikke på kameraer med så mye zoom, da objektivene på den slags kameraer normalt er utstyrt med et løst deksel. Når det har latt seg gjøre her, skyldes nok det objektivets relativt beskjedne størrelse.

En løsning av den typen som er valgt her, er å foretrekke, fordi den yter en mer optimal beskyttelse av objektivet. Men vi bør nevne at lamellene lett lar seg skyve til side, noe som kan skje hvis man for eksempel går rundt med kameraet i en liten lomme. Dermed er objektivet litt mer utsatt for skitt, støv og riper enn hvis man hadde laget en mer solid løsning.

På toppen av kameraet finner vi tre knapper. Bakerst er på/av-knappen. Litt lengre fram på kamerahuset finner vi utløserknappen, og ytterst til høyre finner vi den bitte lille knappen som brukes til å skru bildestabilisatoren av og på. Den er godt nedfelt i kamerahuset, så man ikke trykker på den ved en feil, og dermed slå av eller på bildestabilisatoren uten å ville det.

Utgangene på kameraets høyre side (sett bakfra), er ikke beskyttet mot støv og skitt med deksler. Minus for det.

Baksiden av kameraet er først og fremst dominert av den 2,5 tommer store LCD-skjermern. Skjermen er ikke innfelt i kamerahuset, noe som gjør den mer sårbar for støt og slag – selv om baksiden av kameraet buer svakt innover. Det lyktes meg da også – for første gang – å ødelegge noe på et kamera, da LCD-skjermen gikk i stykker på det første testeksemplaret jeg hadde. Jeg tviler likevel på at LCD-skjermen er mer sårbar enn på andre kameraer av denne typen, mer ser det snarere som en uunngåelig konsekvens av at man lager kameraene så små at det er vanskelig å ha innfelte skjermer.

Ned langs skjermens høyre side, sitter det fem knapper.

Den øverste er en skyveknapp, som fungerer som omskifter mellom fotografering av stillbilder, videoopptak og lydopptak.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Den andre knappen i rekken gir adgang til bildevisningen.

Den tredje knappen er en multifunksjonsknapp, som gir mulighet til å sette eksponeringskompensasjon, justere ISO-verdi og hvitbalanse. Men kan også få adgang til disse funksjonene via menyene, men det er en god ide at man har valgt å lette adgangen til disse funksjonene.

Den fjerde knappen gir adgang til selvutløseren, og fungerer som sletteknapp i bildevisningen.

Den siste knappen gir mulighet til å regulere informasjonsnivået på skjermen, eller skru den helt av. Det siste er en ganske praktisk funksjon hvis man ønsker å ha kameraet på hele tiden, for ikke å gå glipp av et godt bilde. Man kan spare en del batteri på den måten.

Ytterst til høyre, på baksiden, finner vi en vippebryter for zooming. Vi foretrekker en zoom-knapp som er integrert rundt utløseren, men når man først venner seg til systemet, fungerer det helt fint.

Nederst til høyre på kameraets bakside, finner vi en fireveisknapp med en OK/Menu-knapp i midten. Knappen i midten gir adgang til menyene, og brukes til å bekrefte valg. Trykker man på den øverste fireveisknappen, får man adgang til motivprogrammene. Velger du den venstre, kan du endre blitsfunksjonen. Den nederste brukes til å velge makrofunksjon. Den siste knappen er kun aktiv i bildevisningen, der den brukes til å bla raskt gjennom bildene.

Det er ikke noe å utsette på kvaliteten på knappene, til tross for at de er litt små. På undersiden av kameraet finnes, i tillegg til stativfestet, et deksel over rommet til batteri og minnekort.

Ergonomien er ikke helt topp. Jeg savner særlig et ordentlig håndgrep på høyre side, noe som godt kan la seg gjøre, selv på et så lite kamera. Det er for eksempel Fujifilm Finepix 10 et godt eksempel på. Et annet minus er at blitsens plassering øverst i høyre hjørne gjør at man lett kan komme til å dekke den med en finger, noe som kan gi dårlig belyste blitsbilder.

Men til tross for disse innvendingene, er det et godt og solid kamerahus Ricoh har laget.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

 

Optikk

Vurdering:

 

Spesifikasjonene forteller helt tydelig at dette ikke er noe alminnelig lommekamera. 7x optisk zoom, tilsvarende 28-200mm i 35mm-formatet er ikke noe man noarmalt ser på så små kameraer (eller på noe kompaktkamera for den saks skyld).

Her er noe både for landskapsfotografen som krever mye vidvinkel, og noe til fotografen som gjerne vil kunne komme tett på begivenhetene, og samtidig forbli på diskret avstand fra dem. Det bør poengteres at 200mm normalt ikke vil være nok for dyrefotografen, da de ofte har behov for å komme ennå tettere innpå. Men hvis man for eksempel vil fotografere sin barn på litt avstand, er 200mm rikelig.

Lysstyrken er helt gjennomsnittlig med f/3,3 på vidvinkel, og f/4,8 på full tele.

Funksjoner

Vurdering:

 

Den viktigste funksjonen på dette kameraet er bildestabilisatoren. På kameraer med kraftig zoom er en bildestabilisator nesten uunnværlig, hvis man ønsker å fotografere uten stativ. Men vær oppmerksom på at bildestabilisator er best på motiver som ikke beveger seg så fort.

Full tele, uten bildestabilisator Full tele, med bildestabilisator

Det eneste alternativet til bildestabilisator, bortsett fra å bruke stativ, er muligheten til å fotografere med høye ISO-verdier. I den senere tid har vi sett en tendens til at høye ISO-verdier vinner innpass på selv små kompaktkameraer. Her er Fujifilm førende med Finepix F10 og F11, som kan gå til ISO 1600. Og nettopp på høye ISO-verdier skiller Ricoh Caplio R3 seg fra mengden ved å tilby ISO 800 som høyeste ISO-verdi. Hva det har å si for bildekvaliteten ser vi på på neste side.

Av andre interessante funksjoner kan vi nevne Anti-skew-funksjonen, som gjør det mulig å rette opp styrtende linjer i kameraet, etter at bildet er tatt.

Det er også mulighet for manuelt målt hvitbalanse og manuell fokus. I tillegg kommer noen ferdige programmer, tilpasset ulike forhold, for eksempel portrett og nattfotografering. Det er mulig å sette lange lukkertider, mellom 1 og 8 sekunder, manuelt. Det er også en funksjon for intervallfotografering.

Ellers er kameraet et typisk ”pek-og-klikk”-kamera, uten de helt store mulighetene for å påvirke eksponeringen i form av kontroll over blenderåpninger og lukkertider.

Makro vidvinkel - under 1 cm avstand Full tele - 10 cm avstand

Makrofunksjonen er en av de beste vi har testet. Vi kunne gå helt inn til en avstand av under 1cm fra motivet, og fortsatt få skarpt bilde.

På full tele, kunne vi nå inn til 10cm fra vårt vanlige testmotiv. Det betyr at man i mange tilfeller vil kunne velge å bruke tele i stedet for vidvinkel, og dermed unngå at objektivet kaster skygge på motivet, eller at motivet blir skremt og løper sin vei.

Videofunksjonen er, i likhet med Ricoh Caplio R2, under gjennomsnittet, sammenliknet med hva som er standarden i dag. Beste videokvalitet er 320 x 240 med 30 bilder pr. sekund. Normalen er i dag 640 x 480 med 30 bilder pr. sekund. Det er skuffende at Ricoh ikke har forbedret seg på dette punktet.

Skjerm og søker

Vurdering:

Som på så mange andre nyere kameraer av den lille typen, kunne dette avsnittet fint omdøpes til ”Bare skjerm”, da heller ikke Caplio R3 har optisk søker. Selv om søkerne på så små kameraer ofte blir så små at de nærmer seg ubrukelige, hender det at jeg savner det i tilfeller der skjermen ikke strekker til. Men vi må jo også innrømme at vi har problemer med å se hvor Ricoh skulle finne plass til en slik søker.

Men det betyr i hvert fall at det må stilles ekstra høye krav til skjermens kvalitet, når man kun har den å støtte seg til.

Og nettopp skjermens kvalitet var ett av ankepunktene da vi testet Caplio R2. Her er det dessverre ikke skjedd de helt store forbedringene. Mens skjermstørrelsen fortsatt er utmerket, med 2,5 tommer, hvilket gir rikelig med plass til å få vist nødvendig informasjon, uten at skjermen virker overfylt av den grunn, så er det straks mer kritisk at de har valgt å beholde oppløsningen på 114 000 punkter. Det er ganske enkelt ikke nok når man skal vurdere om et bildet er skarpt, eller man vil bruke manuell fokus. Oppløsningen burde vært fordoblet.

På plussiden teller at man kan endre skjermens lysstyrke, noe som gjør den mer brukbar under vanskelige lysforhold. Det er også et eget program som skrur opp lysstyrken litt ekstra når man bruker den i mørket. Det gir en del støy på søkerbildet, og alt får et litt oransje skjær, men det er til å leve med når alternativet er at man ellers ikke villet kunne se noe.

Men vi står altså igjen med en skjerm som ikke har blitt vesentlig forbedret i forhold til Caplio R2. Det er ikke godt nok – særlig når man ikke tilbyr en optisk søker som alternativ.

Batteri

Vurdering:

Da vi testet Caplio R2, kalrte den over 2000 bilder i vår batteritest, før den gav opp. Et meget imponerende resultat for et relativt lite kompaktkamera. Vi hadde derfor visse forhåpninger til Ricoh Caplio R3 på dette området. De ble ikke helt innfridd. Batteriet takket for seg etter 1451 bilder. Vi må her ta i betraktnign at R3 er et dedikert lommekamera, i motsetning til forgjengeren som var noe større. Det innebærer at batteriet i kameraet er mindre og dermed ikke så kraftig som på R2. R3 er ikke større enn Fujifilm Fineåpix F10, som klarte 800 bilder i vår test. Så sett i lys av det, er det likevel 1451 et meget godt resultat, og det er ikke noe innlysende behov for å kjøpe et ekstra batteri, med mindre man da skal ta riktig mange bilder, uten mulighet for å lade underveis.

Vi gir også pluss for at det følger med separat lader, så man slipper å lade batteriet i kameraet (nyttig hvis man har mer enn ett batteri).

Batteritesten varte i 2 timer.

 

Autofokus

Vurdering:

Da vi testet R2, fikk vi det beste resultatet noensinne for et kompaktkamera. Og umiddelbart ser vi ingen grunn til å anta at det skulle ha skjedd en forverring på dette området.

På vidvinkel vikk vi en autofokusforsinkelse som ikke var målbar – i likhet med det vi fikk da vi testet R2. På full tele, fikk vi en forsinkelse på 0,04 sekunder med R3, mot 0,09 på R2, altså en forbedring, til tross for at det er lengre tele. Det er uansett snakk om så utrolig korte tider, at du ikke vil merke denne forskjellen i praksis. Flott.

Autofokus vidvinkel

Autofokus tele

I likhet med forgjengeren, har heller ikke Caplio R3 hjelpelys til autofokusen. Mens det ikke var noe problem på R2, som hadde fremragende autofokusegenskaper i mørke, var det dessverre en merkbar mangel her. Kameraet angir tydelig at det kan fokusere i alminnelig dempet hyggebelysning, men bildene det ga var ikke noe å skrive hjem om. Normalt pleier jeg å kunne ta akseptable bilder med kameraet på stativ på tre meters avstand ved dempet hyggebelysning, og kameraet på laveste ISO-verdi. Jeg fikk kun et akseptabelt resultat med Auto-ISO og blitsen slått på. Her virker det som om R3 har dårligere egenskaper enn forgjengeren.

Hurtighet

Vurdering:

Også da vi testet hurtighet, var R2 helt fremst i sin klasse, og det har heldigvis ikke endret seg med R3.

Oppstartstiden målte vi til 1,88 sekunder for R3, mot 1,66 for R2. Den lille forskjellen skyldes antakelig at R3 har et større objektiv som skal flyttes i posisjon når du slår på kameraet. Ventetiden er såpass kort, at man normalt ikke vil gå glipp av et godt bilde fordi man må vente på kameraet.

Oppstartstid

Utløserforsinkelsen uten blits var ikke målbar, noe som er vanlig for nyere kameraer. Med blits målte vi forsinkelsen til å være imponerende 0,08 sekunder.

Utløserforsinkelse med blits

Når vi måler hvor mange bilder kameraet klarer på 10 sekunder, uten og med blits, så klarte Ricoh Caplio R3 henholdsvis 8 og 4 bilder, noe som er et godt resultat for kameraer i denne klassen.

Antall bilder på 10 sekunder, uten blits

Antall bilder på 10 sekunder, med blits

Hurtighetstestene er foretatt med et Sandisk Ultra II minnekort.

Overføring til PC foregår via USB 1.1-grensesnitt. I en tid da alle nyere datamaskiner støtter USB 2.0, er det underlig at Ricoh ikke har forbedret dette. Det kan derfor anbefales at man skaffer seg en kortleser til overføring av bildene, i stedet for å bruke kameraet.

Betjening/Brukervennlighet

Vurdering:

Det er ikke så mye å sette fingeren på hva gjelder brukervennligheten til Ricoh Caplio R3. Menyene er enkle og oversiktelige – også for en som meg, som aldri har hatt et Ricoh-kamera i hånden før.

LCD-skjermen e så stor at det blir plass til all relevant informasjon, uten at skjermen virker overfylt. Av informasjon savnet vi kun opplysninger om ISO-verdi ved AUTO-ISO.

Det bidrar også til brukervennligheten at man kan vende tilbake til opptaksmodus fra bildevisning, ved å trykke utløseren halvt ned. Det er litt irriterende at man stadig, i tester av kameraer framhever dette som noe spesielt, da det etter vår mening, burde være en selvfølge at alle kameraer hadde denne muligheten. Men det er altså ikke tilfellet. Godt at Ricoh tilbyr dette. En ting, som var litt irriterende var framgangsmåten ved valg av manuell hvitbalanse. Man får en eksemplarisk forklaring på skjermen av hvilken knapp man skal trykke på for å måle hvitbalansen, men man får ikke noen form for bekreftelse på at man har målt den, for eksempel i form av et lydsignal eller symbol på skjermen. Man er altså nødt til å gå ut fra at det er gjort en måling, og så sjekke det første bildet man tar, for å se om det ser fornuftig ut. Det er lite brukervennlig, Ricoh.

Et så lite kamera kan, fra en ergonomisk synsvinkel, ikke være optimalt å jobbe med, og her vil vi særlig framheve blitsens plassering som et minus. Den er plassert øverst i høyre hjørne, og det medfører at det er lett å få en finger foran, da dette er et naturlig sted å ha pekefingeren for å stabilisere kameraet når man fotograferer.

Og så til noe som er virkelig irriterende og lite smart. Hvis man ønsker å bruke kameraet til å bildene til datamaskinen, må man huske å installere den medfølgende programvaren før man kobler til kameraet. Glemmer man det, så får man ikke programvaren til å fungerer slik den skal etterpå. Ricoh har trykket en meget tydelig advarsel på forsiden av manualen, men det må være mulig å lage kamera og programvare som ikke har et slikt problem, når de fleste andre klarer det. Dette er en bommert, Ricoh.

Men alt i alt, er dette et kamera over gjennomsnitte når det kommer til brukervennlighet.

Ricoh Caplio R3   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen