Test

Test av Ricoh Caplio R2

I Bruk

 

Det som gjorde kameraet spennende, og som vi merket i løpet av de fem minuttene, var at autofokusen var mye raskere enn noe vi hadde sett før, og at kameraet hadde ordentlig vidvinkel. De to egenskapene har jeg alltid savnet på digitale kompaktkameraer. La oss se om forventningene våre ble oppfylt.


Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Kamerahus

Vurdering:

Caplio R2 er bygget i aluminium, og har et stilrent men funksjonelt design. Det kan ikke på noen som helst måte kalles stort, men har plass til en 2,5 tommers skjerm, og ellers det man trenger uten at det blir for trangt.

Foran på kameraet er det et grep, som gjør kameraet bedre å holde. Det fungerer også som på/av-bryter ved å skyve på den. Løsningen fungerer bra, og gjør det enkelt å skru kameraet av og på. Objektivdekselet blir mekanisk trukket til side av på/av-bryteren. Når kameraet er slått av, virker det litt løst, og kan lett skyves til side med fingeren. Men det er i aluminium, og tåler nok mer enn de fleste andre slike, som bare er plastlameller.

Kamerahuset føles generelt solid og godt bygget, men det er ikke den samme ”panservognen” som enkelte andre kameraer. Størrelsen på kameraet gjør at det er vanskelig å gi det den samme solide følelsen som større modeller. På siden er det USB- og AV-utgang. Disse er ikke beskyttet på noen måte, og etter noen måneder i en veske eller jakkelomme, er nok disse kanske fulle av skitt. Det ville vært en stor fordel om disse var dekket til.

På baksiden av kameraet er det, foruten skjermen, en del knappe for å velge funksjoner, og endre innstillinger. De fleste av dem er godt laget, men bryteren for å skifte mellom fotografering, filming og lydopptak virker litt ”billig”. Vi skal ikke si at den er dårlig, men følelsen den gir er ikke spesielt god. Dette er naturligvis en bagatell, men kan tyde på at det er spart inn litt på mekanikken.

Kameraet ligger ganske godt i hånden, særlig til et såpass lite kamera å være. Knappene er stort sett der de bør være, og kameraet kan betjenes med én hånd, hvis ønskelig. Men betjeningen blir lettere hvis du bruker begge hender. De aller fleste funksjoner er enten tilgjengelige direkte fra knapper på kameraet, eller i første nivå i en meny. Vi hadde gjerne sett at flere funksjoner var tilgjengelige direkte på knapper, men løsningen Ricoh har valgt fungerer greit.

Størrelsen på kamerahuset er ganske imponerende når vi tar i betraktning hva de har klart å få plass til inni det. Vi må gi litt ekstrapoeng for det.

Optikk

Vurdering:

Dette kameraet er noe så sjeldent som et lommekamera med ordentlig vidvinkel og nesten 5x optisk zoom. Det betyr at det dekker både vidvinkel og teleområdet relativt godt. I et så lite kamera som dette, er det meget imponerende, og dette er kanskje ett av kameraets virkelig store fordeler framfor andre. Zoom-området på kameraet tilsvarer 28-135mm, og det er vanligvis regnet som et ideelt område, og vil dekke nesten alle behov.

Lysstyrken er f/3,3-4,8. De fleste kameraer i dag har lysstyrt f/2,8 på vidvinkel, som er noe bedre. Men siden dette kameraet har et helt annet zoomområde enn vanlig er det ikke rart at det er noe lavere. Forskjellen i hvor mye lys kameraet slipper inn er ca 35%, altså det vi på fagspråket kaller 1/3 blender, og det er i praksis ikke mye i forhold til hva du får igjen av zoomomfang.

Zoomen har veldig mange trinn, og du kan få akkurat det utsnittet du ønsker deg. Kameraet har en funksjon for å begrense dette, som gir deg kun fem zoom-trinn hvis du foretrekker det. Vi reagerte på en slags ulyd i zoom-motoren. Vi vet ikke hva dette skyldes, og det kan være at det er helt normalt, men vi har ikke hørt det på andre kameraer, og det høres ikke riktig ut. Men det er ikke noe som går utover funksjonaliteten til kameraet. Det får oss bare til å lure litt den mekaniske kvaliteten.

Den optiske kvaliteten vil vi ta for oss på neste side.

Selv om det er et par små ting å trekke for her, så velger vi å gi det 6 på optikken på grunn av det meget gode zoom-området Ricoh har fått plass til i et så lite kamera. Godt zoom-område er også mye viktigere for de fleste enn 1/3 blender, eller bedre lyd i zoom-motoren.

Funksjoner

Vurdering:

I likhet med de fleste kameraer av denne typen (små og pene), er det ikke mange manuelle funksjoner på kameraet. Det er heller ikke etterspurt i særlig grad fra målgruppen til kameraet. Men kameraet har mulighet for manuell fokus, manuell hvitbalanse og brakettering. Det er også mulig å stille fargemetning, skarphet og kontrast.

Den manuelle fokusen er ikke så lett å bruke, fordi skjermen ikke er velegnet til å vurdere skarphet. Mer om dette under punktet ”Skjerm og søker”. I tillegg til manuell fokus, kameraet også mulighet til å låse fokusen til enten 2,5m eller uendelig. Dersom du bare skal fotografere på en av disse avstandene, vil du ikke trenge å fokusere hvis du bruker denne funksjonen. Det kan være nyttig hvis det er viktig at bildet blir tatt i det øyeblikket du trykker ned utløseren, eller du er et sted der autofokusen fungerer dårlig.

Utover de manuelle funksjonene finnes det en god del funksjonalitet som kan være svært praktisk noen ganger. Kameraet har støtte for intervallfotografering, så du kan stille det inn til å ta bilder med et visst tidsintervall. Du kan legge lydkommentarer til bildene du tar.

Seriebildefunksjonen er ikke all verden. Det klarer ca. tre bilder i sekundet, som er meget bra, men bare i ca ett sekund – altså tre bilder – før bufferen er full. Kameraet skriver raskt til minnekortet, så det er ikke så veldig mange sekunder før du kan ta nye tre bilder, men hvis du skal ta noen action-bilder, og trenger serier for å treffe nøyaktig, er tre bilder i en serie alt for lite.

For å unngå uskarpe bilder på grunn av for lang lukkertid, er det mulig å bruke en funksjon som begrenser lukkertiden til omtrent så lenge du klarer å holde kameraet stille. Da vil du ikke trenge å tenke på at bildene blir uskarpe på grunn av rystelser, men det kan være at blitsen må brukes mer enn nødvendig, eller at det blir brukt veldig høy ISO-verdi noen ganger.

ISO-verdiene på kameraet kan stilles mellom 64 og 800. Dette er et meget stort område, som i utgangspunktet gir stor fleksibilitet. På neste side vil vi ta for oss bildekvalitet ved forskjellige ISO-verdier.

Det er lagt inn et par veldig nyttige funksjoner som hjelper deg å ta bedre bilder hvis du vet hvordan du skal bruke dem. De er ikke kompliserte på noen måte, men hvis du ikke kjenner til dem, vil de si deg lite. Det ene er histogram, som forteller deg en god del om hvordan eksponeringen vil bli. Dette kan brukes til å unngå over- eller undereksponering. Det andre er et rutemønster med 9 ruter som kan vises på skjermen. Det gjør det lettere å komponere et bilde riktig. Disse to funksjonene kan være viktigere enn mange tror. Det som gjør et godt bilde vil veldig ofte være riktig komposisjon og riktig eksponering. Siden kameraet hjelper deg med begge deler, kan du komme langt mot å ta bedre bilder, bare ved å utnytte dette.

Kameraet kan brukes som diktafon, og du kan lese inn kommentarer uavhengig av bilder, eller knyttet til bilder.

Som på alle andre digitalkameraer, har også Caplio R2 en videofunksjon. Den er ikke all verden å skrive hjem om, men klarer opp til 320 x 240 med 30 bilder per sekund, så lenge det er plass på minnekortet. Vi ville gjerne sett at oppløsningen var høyere, så det kunne brukes til litt mer ordentlig filming, og vises i TV-kvalitet, men det har Ricoh valgt å ikke implementere. Det er litt pussig, for de fleste nye kameraer i denne klassen støtter nå videoopptak i 640 x 480, og det er mange brukere som setter det som et krav. Dermed reduseres målgruppen for kameraet en god del.

Kameraet har bra funksjonalitet. Det er ingenting vesentlig som mangler, men vi har trukket for en middelmådig videofunksjon. Hadde kameraet også hatt fulle manuelle instillinger, hadde det vært en klar sekser.

Skjerm og søker

Vurdering:

Caplio R2 har fått en 2,5 tommers LCD-skjerm. Dette er en svært behagelig størrelse, som gir store muligheter, både for formidling av informasjon til brukeren, og til å være en god søker.

Skjermen på dette kameraet har en oppløsning på 114 000 punkter. Vi synes det er litt lite på en så stor skjerm, og kunne ønsket oss det dobbelte, slik det er på en del andre kameraer. Dette gjør at det er vanskeligere å vurdere om et bilde er skarpt, og det gjør det vanskelig å bruke manuell fokus.

I tillegg er det litt dårlig kontrast på skjermen, så man trenger mer lys for å se detaljer i mørket. Vi har testet få kameraer som trenger så mye lys som dette. Til daglig er det ikke noe problem, men hvis du fotograferer i dårlig lys, særlig på tele, så kan du få problemer. Siden Ricoh også har valgt å ta bort den optiske søkeren, har du ingen nødløsning når skjermen ikke lenger strekker til.

Det kan virke som oppdateringsfrekvensen på skjermen er litt lav, for bildet har en tendens til å hakke, og det er irriterende.

I tillegg til størrelsen, må vi på den positive siden trekke fram at skjermen justerer lysstyrke og kontrast etter forholdene, og det er mulighet for å endre lysstyrken på skjermen manuelt. Det er også godt med informasjon på skjermen, og man kan se de aller fleste innstillinger til enhver tid.

Dessverre kan vi ikke gi bedre karakter enn tre, da skjermen har flere mangler - mangler som burde være unødvendige.

Batteri

Vurdering:

Akam er den den eneste fotosiden på nettet som fortsatt gjør batteritester. De fleste produsentene offentliggjør resultatene fra en såkalt CIPA-test, som er en omfattende test som skal være så virkelighetsnær som mulig, og dette skal gi sammenliknbare resultater for alle kameraer. Dessverre er det ikke alle produsenter som oppgir disse tallene ennå, og som en ekstraservice til våre lesere, gjør vi derfor en batteritest. Vi får andre resultater enn CIPA, og resultatene våre kan dermed ikke sammenliknes med det, men de kan sammenliknes med tidligere resultater i våre egne tester.

Da vi testet batterikapasiteten på Caplio R2 ble vi sittende til langt på natt. Dette batteriet ville bare ikke tømmes. Resultatet ble at vi satt i 3 timer og 55 minutter og knipset sammenhengende. Vi tok halvparten av bildene med blits. Vi fokuserte mellom hvert bilde, vi tok halvparten på full tele, og halvparten på vidvinkel, så vi zoomet også ganske mye. Likevel hadde vi tatt 2423 bilder før vi klarte å tvinge kameraet i kne. Dette er et resultat vi tidligere bare har oppnådd på store kameraer med langt større batterier, og på speilreflekskameraer. Vi har aldri vært i nærheten av et slikt resultat på et lite kamera som dette. Den store skjermen tatt i betraktning, blir resultatet enda mer imponerende.

Kameraet bruker et Litium-Ion-batteri, og det følger med lader. Det som er så genialt er at batteriet er akkurat like stort som to stk. AA-batterier, og kan byttes ut med slike. Så hvis du er langt hjemmefra, og går tom for strøm, kan du alltid sette inn vanlige batterier. Hvis du har med deg laderen og ett sett AA-batterier, trenger du ikke mer. Da kan du bruke AA-batteriene mens det andre lader seg. Dette må være den perfekte løsningen på batteriproblematikken – Lang batterilevetid på originalbatteriet, og støtte for standardbatterier så du slipper å kjøpe dyre ekstrabatterier til mange hundre kroner stykket. Vi sender herved ut en oppfordring til alle kameraprodusenter om umiddelbart å adoptere dette systemet.

Batterikapasiteten og den løsningne Ricoh har valgt er så bra at hvis terningen hadde hatt flere sider, hadde vi benyttes oss av det.

Autofokus

Vurdering:

Autofokushastighet
Hastigheten på autofokusen har alltid vært et problem på digitalkameraer. Hvis man skal ta bilde av et bevegelig objekt, har det ofte vært vanskelig å få tatt bildet, for det har tatt så lang tid fra du trykker ned utløseren til bildet blir tatt, at motivet kan være ute av bildet allerede.

Da vi fikk klå på Caplio R2 tidligere i vår, slo det oss at her var det andre boller. Dette virket svært raskt, og vi gledet oss til å teste autofokushastigheten. Som dere ser av diagrammet nedenfor, ligger autofokushastigheten for de fleste kameraer på mellom 0,4 og 1 sekund, med noen unntak. Da jeg målte tiden for Caplio R2, fikk jeg ikke noe utslag på stoppeklokka i det hele tatt. Jeg gjorde gjentatte målinger, og for sikkerhets skyld fikk jeg også andre til å gjøre det, for så være sikker på at jeg ikke hadde gjort noe feil.

Autofokushastighet, vidvinkel

Hvor utrolig det enn høres ut, så var ikke tiden det tok kameraet å fokusere, målbar på vidvinkel med våre metoder. Dette er intet mindre enn en revolusjon innen autofokusteknologi, og betyr at bildet blir tatt i det øyeblikket du trykker ned utløseren.

Når vi zoomet inn til en brennvidde tilsvarende 100mm, og gjorde testen på nytt, klarte vi å måle en forsinkelse på 0,04 sekunder – 4 hundredeler av et sekund. Dette er omtrent ti ganger så raskt som nærmeste konkurrent. Hadde vi ikke selv testet kameraet, og målt resultatene, hadde vi ikke trodd på dem. Vi måtte faktisk sjekke at kameraet fokuserte, og ikke brukte fiksfokus.

Autofokushastighet 100mm

Autofokus i svakt lys
Men hvor god er så autofokusen i dårlig lys? Skjermen var ikke spesielt god, og kameraet mangler hjelpelys til autofokusen. Begge deler hinter om at det ikke vil fungere veldig bra.

Vi skrudde av lyset i rommet, og økte det så gradvis, mens vi forsøkte å fokusere. Da det ble nok lys til at kameraet klarte det, justerte vi lyset litt opp og ned for å finstille det, og kontrollere at kameraet klarte å oppnå fokus hver gang på det lysnivået. Da vi skulle måle lyset, gikk ikke lysmåleren vår langt nok ned. Resultatet dere ser nedenfor er med andre ord et estimat, for lysmåleren gikk ikke lengre ned enn til -2 EV.

Autofokus i svakt lys, vidvinkel, EV

Da vi gjentok målingen på full tele, så ble resultatet i hvert fall innenfor skalaen til lysmåleren, og vi kunne måle det til -1,8 EV. Begge resultatene er uten sammenlikning de beste vi noen gang har oppnådd.

Autofokus i svakt lys, tele, EV

Vi bøyer oss i støvet for dette, Ricoh! Vi har aldri sett maken til autofokus.

I likhet med alle andre kameraer med autofokus, kan også Caplio R2 få problemer når kontrasten er svak, da det er kontrastforskjeller kameraet bruker til å måle fokus. Ellers var fokusen presis og problemfri.

Makro
Makrofunksjonen på kameraet er også svært bra. Vi kunne fokusere skarpt på ca 0,7cm, og det ga oss et bilde som opprinnelig var knapt 23 x 17mm. På full tele, er minste fokusavstand ca 12cm. Det gir litt mer avstand til motivet, som normalt gjør belysning lettere, og ikke skremmer små, lettskremte motiver så lett. Man kommer ikke like nært som på vidvinkel, men langt nærmere enn ved full tele på de fleste andre kameraer.

I likhet med punktet over, så savner vi også her flere sider på terningen. Dette kameraet sprenger skalaene, og setter helt nye standarder for hva som er mulig.

Hurtighet

Vurdering:

Men hvor raskt et kamera er, kommer an på mer enn autofokusen. Vi måler hvor lang tid det tar fra vi skrur på kameraet, til det første bildet er tatt. Dette er ikke direkte sammenliknbart med tallene fra produsentene, for de fleste produsenter oppgir hvor lang tid det tar før kameraet er klart til å ta det første bildet. Det blir to forskjellige ting, men vi mener at det som er relevant er hvor lang tid du trenger på å ta et bilde fra du skrur det på.

I figuren nedenfor, ser du at Caplio R2 gjør det bra også på dette området. Det er ikke suverent, som på autofokushastighet, men absolutt blant de beste i klassen. Det er stort sett bare nye speilreflekskameraer som er raskere enn dette. Men vi ser gjerne at dette blir enda bedre etter hvert.

Oppstartstid

Utløserforsinkelsen når man allerede har fokusert, er, som på de fleste nye kameraer, ikke målbar. Utløserforsinkelsen ved bruk av blits målte vi til 0,08 sekunder, igjen er det noe av det beste vi har målt på denne typen kameraer.

Utløserforsinkelse med blits

Vi tok en serie med bilder på automatikk, uten blits, og klarte 8 bilder i løpet av 10 sekunder. Dette er et meget bra resultat, og ingen av kameraene det er naturlig å sammenlikne med gjør det bedre. Igjen finnes det mer avanserte kameraer som slår dette, en det blir ikke rimelig å sammenlikne med.

Antall bilder på 10 sekunder

Hvis vi gjør denne testen på nytt, denne gangen med blits. Blir resultatet bare 4 bilder. Det er det samme resultatet som vi får fra nesten alle kameraer.

Antall bilder på 10 sekunder, med blits

Overføringshastigheten fra kamera til PC er vel det eneste som ikke går raskt med dette kameraet. Vi målte en hastighet på 0,65 MB per sekund, som er godt under snittet, og særlig for et så nytt kamera som dette. Vi anbefaler å bruke en kortleser hvis du har en datamaskin som støtter USB 2.0. Da vil du få langt høyere overføringshastigheter.

Betjening/brukervennlighet

Vurdering:

Med unntak av skjermen, som ikke yter bra i dårlig lys, er ting som det skal være med hensyn til brukervennlighet og betjening. Hvis du ikke er ute etter å bruke manuell eksponering, eller ta opp video i høy oppløsning, har dette kameraet det du trenger. Og ikke minst, funksjonene er tilgjengelige. Man har et godt grep på kameraet, og alle funksjoner kan betjenes med én hånd.

Det at kameraet reagerer lynraskt når du bruker det, er en stor fordel. Du blir i stand til å ta de bildene du ønsker, og får ikke ødelagt noe ved at du må vente på kameraet.

Skjermen skulle vært bedre i dårlig lys, dessuten ville vi hatt den skarpere og mindre hakkete. Men den er stor og har mye og tydelig informasjon.

Byggekvaliteten virker stort sett bra, men et par av knappene virker litt billige, og det er en ulyd i zoom-motoren. Vi har sjekket to ulike eksemplarer, og begge hadde den. Vi ikke glad i den, men det betyr lite for bruken av kameraet.


 

 

Ricoh Caplio R2   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen