Test

Test av Praktica Luxmedia 5203 og ProZigma Zvision 5

I bruk
Se bilder vi har tatt med kameraene i galleriet:
Praktica
Luxmedia 5203
.
ProZigma
Zvision 5
.

Innledning

Merket Praktica lyder nok ikke spesielt kjent blant den gjennomsnittlige forbruker, men en og annen eldre fotoentusiast vil nok nikke gjenkjennende. Dette tyske merkenavnet har eksistert siden 20-tallet. Nå er merket kjøpt opp, og det produseres nå nye Praktica digitalkamera

Den fotoentusiasten som husker ProZigma fra gamle dager skal du derimot være litt mer skeptisk til. Merket er helt nytt på markedet, og det finnes foreløpig bare to kamera. Zvision 5 med 5 megapixler, og Zvision 8 med, du gjettet det, 8 megapixler.

Over til selve testen, der vi sammenligner Praktica Luxmedia 5203 med ProZigma Zvision 5.

Kamerahus

Luxmedia 5203:
Zvision 5:

Fremsiden på begge husene er i omtrent kredittkortstørrelse, med Praktica'en noen millimeter høyere. Practica'en er også noen millimeter dypere, og dermed totalt sett noe mer klumpete enn ProZigma'en.

Materialbruken på begge kamera er plast. ProZigma'en har matt grå plast som gir et metallisk utseende, mens Praktica'en er gjennomført i sort matt plast med alle knapper i blank plast. Rent visuelt liker jeg Praktica'ens design bedre på dette området, og jeg synes den er mer behagelig og rolig å se på.

De fleste produsenter pleier å ha stativfeste i metall, selv om resten av huset er i plast. På Praktica'en er ikke dette tilfellet, der også stativfestet er i plast. ProZigma'en har derimot skrufeste i solid metall. Dette er til gjengjeld, og utrolig nok, litt grunt! På det ene stativet jeg har brukt i løpet av testen måtte jeg fore med et lite stykke papp for å få kameraet til sitte ordentlig.

Begge kameraene er solid skrudd sammen, og det er ingen slingring i konstruksjonen. Derimot kan det se ut som om plasten brukt i Praktica'en burde vært forsterket i batteriluka. Luka, som sitter under, dekker plass til bildebrikke av type SD og to batterier av AA størrelse. Kontakten til disse batteriene er fjærende, og kanskje litt for kraftige. Når man skal lukke luken må man presse ganske hardt på den før den kan skyves på plass. Dette trykket har ført til at det på testmodellen har dannet seg små sprekker i luka. Her må man dermed være forsiktig å sørge for å trykke på hele luka samtidig, og ikke bare ytterst (importøren sier at dette var en svakhet på tidlige eksemplarer, og er utbedret nå).

ProZigma'en har sin luke nede på ene siden. Den skjuler også et SD-kort, men her er det brukt et vanlig lithium-ion batteri. Denne luka er belastet med en liten fjær, og er lett og åpne og lukke, men ikke slik at der noe fare for at den spretter opp av seg selv.

Begge kameraene har tradisjonelle layout, med en stor skjerm til venstre og en håndfull knapper til høyre bakpå, og med utløser og av/på bryter på toppen. ProZigma'en har i tillegg en skyvebryter for å veksle mellom foto, video og tilbakespilling. Praktica'en har dette på en knapp på baksiden i stedet. Alle hjørner på begge kameraene er også pent avrundet og det finnes ingen skarpe kanter.

Det følger også med bæreveske til begge kameraene, der den til Praktica Luxmedia 5203 har den fordelen at den kan festes på et belte. Totalt sett synes jeg Praktica'en er penere, men størrelsen trekker ned en liten halv stjerne i forhold til ProZigma'en.

 

 

Optikk

Luxmedia 5203:
Zvision 5:

 

Begge kameraene har tre ganger zoom, og begge har blenderåpning på 2,8-4,8. Brennvidden på kameraene er litt forskjellig. ProZigma'en brennvidde på 32-96mm gir den bedre vidvinkel enn de fleste andre kompaktkamera (men selvsagt tilsvarende litt mindre tele). Dette er ikke så store forskjellen, men vidvinkel er vanskelig å oppnå og er ofte noe som savnes på kompaktkamera, så dette er i hvertfall et lite pluss.

Praktica'en har ikke oppgitt ekvivalent brennvidde for 35mm på sitt objektiv merket Prakticar, men 5,95-17,14mm skulle tilsvare omlag 35-102mm. Dette er faktisk litt mindre enn de oppgitte 3 ganger zoom, men stemmer godt nok om man runder av.

Begge kameraenes data ligger rundt det som er vanlig for denne typen kompaktkamera. Men ProZigma'en gjør det hakket bedre enn Praktica'en ved at den har bedre vidvinkel, og ørlite større zoomomfang.

 

Funksjoner

Luxmedia 5203:
Zvision 5:

Verken Luxmedia 5203 eller Zvision 5 har spesielt mange funksjoner. Begge er enkle i den forstand at de stort sett bare tilbyr de mest vanlige funksjonene. Begge kamera har de vanlige blitsfunksjonene, begge kan over og undereksponere med to blendertrinn og endre iso fra 50 til 200. Det vanlige for kameraer i denne størrelsen er at man har ISO 400 i tillegg, og noen har også ISO 800. Begge kameraene har manuell hvitbalanse i tillegg til en håndfull forhåndsinnstillinger. Zvision 5 har også baklyskorrigering som forteller kameraet at det skal justere eksponeringen etter forgrunnen og ikke ta hensyn til skarpt lys i bakgrunnen. Dette er et alternativ til å bruke utfyllingsblits, men det vil gi utbrent bakgrunn.

Når det gjelder fokusmodi så har Zvision 5 en egen makrofunksjon og muligheten for uendelig fokus. Luxmedia 5203 har her bare makrofunksjon. Ingen av kameraene har manuell fokus, eller det som ofte kalles pan fokus der kameraet fokuserer på en gitt mellomdistanse som skal maksimere dybdeskarpheten i situasjoner der det er vanskelig å fokusere. Begge kameraene kan velge spotmåling av lyset, og multi som tar hensyn til flere punkter. Luxmedia 5203 har også mulighet for sentervektet lysmåling.

Zvision 5 har ingen ferdige temaprogrammer. Luxmedia 5203 har ni spesialprogrammer. Her er det de vanligste for protrett, landskap, natt osv., Det finnes også et program for baklyste scener. Dette programmet tilsvarer dermed funksjonen for dette som beskrevet ovenfor for Zvision 5. Personlig foretrekker jeg å ha tilgang til slike muligheter uten å måtte gå via et temaprogram.

Begge kameraene har de vanlige mulighetene for timer på 10 og 2 sekunder, som de fleste kameraer har. Litt overraskende er at begge har 10+2 muligheten, som gjør at første bildet taes etter 10 sekunder og at kameraet tar et bilde til 2 sekunder senere. Jeg liker å alltid ta mer enn ett bilde av gangen, siden det øker sannsynligheten for at man får et godt bilde. Spesielt når man tar portrett så kan subjektene ofte bli litt stive i maska mens de venter på at bildet skal taes, og man slapper ofte av litt etterpå. Så et ekstrabilde 2 sekunder etterpå gir en flott ekstra sjanse. Dette er en positiv funksjon jeg ikke har sett på kamera jeg har testet tidligere.

Begge kameraene har en knapp som endrer informasjonsmengden i displayet ved opptak. Men hva som vises er forskjellig. Zvision 5 kan veksle mellom vanlig informasjon, informasjon pluss histogram, ingen informasjon og å skru av skjermen. Men siden kameraet ikke har noen optisk søker, så kan komponeringen av bilde bli en gjettelek når skjermen er skrudd av. Luxmedia 5203 har ikke histogram, men man kan velge mellom informasjon, ingen informasjon og hjelpelinjer for komponering. Disse hjelpelinjene deler merkelig nok ikke bildet opp i ni like store felt. Vanligvis følger hjelpelinje tredjedelsregelen, men på Luxmedia 5203 så er feltet i midten mindre enn feltene rundt. Selv om dette er et litt merkelig valg, så er det fort gjort å vende seg til. Og hjelpelinjene hjelper fortsatt i forhold til å unngå skjev horisont og få vinkler i bygninger best mulig tilpasset komposisjonen.

ProZigma'en har ingen mulighet til å redigere bildene i kameraet. Praktica'en har derimot de vanligste redigeringsmulighetene, slik som noen enkle filtre (sort/hvitt, sepia, negativ og mosaikk), muligheten for å rotere og skalere bildene og en funksjon som lar brukeren legge på små bilder oppå fotografiene, slik som ballonger, hjerter og andre figurer. Det siste er etter min mening en helt unødvendig funksjon.

Det er muligheter for lydopptak på begge kameraene, enten alene eller ved å legge det til et bilde. Dette gjøres separat og i ettertid på Luxmedia 5203, men kan gjøres i forbindelse med opptak av bilde på Zvision 5.

Begge kameraene har videofunksjon som kan ta opp video med oppløsning inntil 640x480 oppløsning. Luxmedia 5203 tar opp video med 30 bilder per sekund og bruker mpeg4 encoding for video, noe som sikrer små filer med god kvalitet. Lyden kodes i mp3 med 44100 Hz, 16 bit og 2 kanaler. Dette er nok litt overkill siden mikrofonen på slike små kamera ikke er av god nok kvalitet, men det sikrer i hvertfall at det ikke er encodinga som avgjør kvaliteten på lyden. Zvision 5 benytter seg av motion jpeg til å kode video med 15 bilder per sekund. Lyden er i ukomprimert pcm, 8000 Hz med 8 bit i 1 kanal.

Video og lyd kan sammenlignes ved å se på eksemplene under. Eksempelet til luxmedia_5203 har et par småfeil. Om dette er oppstått under encoding, eller kopiering av fil fra kamera til pc (se Betjening og Brukervennlighet lenger nede) er jeg usikker på. Ingen av kameraene tillater digital zoom under videoopptak.

Luxmedia 5203 Zvision 5

Nærgrensen for makro er omtrent den samme på de to kameraene, med omtrent 5 cm for Luxmedia 5203 og 6 cm for Zvision 5. Men kombinert med Zvision 5 sin noe større vidvinkel blir forskjellen merkbar.

Luxmedia 5203
Klikk bildet for å se det i galleriet
Zvision 5
Klikk bildet for å se det i galleriet

Selv om sistnevnte kamera har noe dårligere forstørring så fremstår den allikevel som skarpere, slik at det totalt sett ikke er så stor forskjell i detaljrikdom. Nedenfor har jeg tatt samme utsnitt fra begge kameraene, og skalert dem slik at de er like store. Som man ser så kommer man ikke dårligere ut med Zvision 5 her.

Luxmedia 5203 Zvision 5

Testen av kameraenes anti-rødøyne funksjon er redusert denne gangen. Det er to grunner til dette. Mitt eksemplar av ProZigma har sluttet å fungere helt på tampen av testen, og rødøyne-testen har jeg derfor ikke fått gjort med dette kameraet. Praktica-en har problemer med fokus under forhold der det er aktuelt med anti rød-øyne, og det er vanskelig å ta skarpe bilder for å illustrere testen. Jeg kommer tilbake til begge disse tingene senere i testen.

Det jeg allikevel vil si om anti-rødøyne er at begge benytter samme metode, et ekstra blink med blitsen en liten stund før selve bildet tas. Med Luxmedia 5203 så ble røde øyne redusert, men de ble ikke helt borte. Effektiviteten av ProZigma'ens anti-rødøyne funksjon har jeg som nevnt ikke testet.

Det er ikke så stor forskjell på disse kameraene. Det som trekker Praktica Luxmedia 5203 litt opp er at det har temaprogrammer og at kvaliteten på video er såpass mye bedre.

 

Skjerm og søker

Luxmedia 5203:
Zvision 5:

Luxmedia 5203 har en 2,4 tommers skjerm, ørlite mindre enn Zvision 5 sin 2,5 tommers skjerm. Ingen av produsentene har oppgitt skjermens oppløsning. I praktisk bruk er Luxmedias skjerm behagelig å se på, men noe mørk. I dårlig belysning er det vanskelig å se bildet man forsøker å komponere. I sterkt lys fungerer den brukbart, selv om man kan få noen artifakter i direkte motlys.

Skjermen til Zvision 5 er mye lysere, noe man merker godt i dårlig belysning. Skjermen fungerer også brukbart i sterkt lys. Men den kan være noe for lys på den måten at bildene blir mer utbrent på skjermen enn det de i virkeligheten er. Det kan dermed være vanskelig å bedømme om eksponeringen er riktig utifra skjermen. Men man har histogrammet til å hjelpe seg her.

Informasjonen er bra på begge kameraene. Begge kameraene viser status med en rekke små ikoner plassert pent rundt kanten på skjermen på en ikkepåtrengende måte, og begge viser blenderåpning og lukkertid. Ingen av dem viser ekstra tekstinformasjon sammen med ikonene, eller uthever de valgene man endrer. Det er oversiktlig, men ikke noe ekstra. Praktica'en mangler som nevnt tidligere mulighet til å vise histogram. Dette er etter min mening et stort minus, da histogrammet er beste måten å sjekke om eksponeringen er korrekt på.

Ingen av kameraene har optisk søker.

Når det gjelder skjerm så trekker nok Zvision 5 det lengste strået. Til tross for at jeg finner Luxmedia 5203 sin skjerm mer behagelig, så blir den for mørk i dårlig belysning.

 

Batteri

Luxmedia 5203:
Zvision 5:

Luxmedia 5203 bruker som nevnt to stykk AA batterier. Disse er en del tykkere enn de små lithium-ion batteriene som følger med de fleste andre kameraer. Dette er nok en grunn til at kameraet er litt tykkere enn konkurrentene, men det har sine fordeler ved at man lett kan få tak i nye batterier de fleste steder i verden dersom man er tom og ikke har mulighet til å lade.

Med Zvision 5 følger det et Lithium ION batteripakke på 3,7 volt og 650mAh, noe som er ganske vanlige data. Dette lades i kameraet ved hjelp av medfølgende strømforskyning og en liten adaptorplugg som gjør at man kan koble til strømforsyning og USB-kabel samtidig. Denne pluggen fungerer dermed tilsvarende som en USB-krybbe.

Luxmedia 5203 har vi testet sammen med to batterier på 2350mAh. Spenningen på disse batteriene er bare 1,25 volt, slik at man må multiplisere spenning med amperetimer for å kunne sammenligne total kapasitet. Når det er gjort så ser vi at Praktica'en med våre bilder er på 5875mWh mot ProZigma'ens 2405mWh, altså mer enn dobbelt så stor kapasitet.

Vi har ikke CIPA-tall for disse to kameraene, så her forholder vi oss fortsatt til vår manuelle test. I praktisk bruk stemmer tallene ovenfor ganske bra med 571 bilder med Praktica'en versus 284 bilder med ProZigma'en. Men ser man opp mot tidligere testede kamera så er tallene lave. Vanligvis klarer kamera med lithium ion batteripakker med omtrent samme kapasitet rundt 600 bilder. Dette gjør Zvision 5 til et dårlig kamera med tanke på batteri. Det ser derfor ut til et ingen av kameraene er spesielt strømgjerrige. Batterikapasiteten holder greit til et par dagers normal bruk, men man bør ikke være lenge borte uten å ha med laderen når man bruker ProZigma'en aktivt.

Når det gjelder batterier så skuffer Zvision 5 stort, og Luxmedia 5203 er klart bedre på dette punktet.

Antall bilder batteritest

 

Autofokus

Luxmedia 5203:
Zvision 5:

Hastigheten på autofokus er middels på Luxmedia 5203. Enkelte kamera er raskere, men en største gruppen ligger i samme sjiktet som dette kameraet. Zvision 5 er derimot et godt hakk tregere enn konkurrentene. Dette er ikke noe kamera for korte øyeblikk som blir raskt borte.

Luxmedia 5203 sliter derimot veldig mye i dårlig belysning, og vanlig innebelysning fører til at dette kameraet har problemer med å fokusere i det hele tatt. Kombinert med ingen hjelpelampe til autofokusen, så blir dette kameraet nærmest håpløst for bruk innendørs. Zvision 5 er derimot mye mer følsomt og takler innendørs forhold bra. Kameraet har også en hjelpelampe som retter en fokusert stråle som arter seg som en liten firkant kun i området der det fokuseres. En måte å gjøre dette på som jeg vet andre kameraer også har, men som ingen av de jeg har testet tidligere har hatt. Mange kamera har en lampe som lyser opp generelt, og kan dermed bli ubehagelig sterk og ha kortere rekkevidde. Lampen på Zvision 5 god rekkevidde og fungerer veldig bra.

Zvision 5 har treg autofokus, men Luxmedia 5203 taper allikevel grundig. Dette kameraet er ubrukelig i dårlig belysning.

 

Hurtighet

Luxmedia 5203:
Zvision 5:

Ingen av disse kameraene er spesielt raske. På seksti sekunder klarte jeg med Luxmedia 5203 og Zvision 5 henholdsvis 25 og 23 bilder. Dette er tall på linje med en del andre kamera i samme størrelsesklasse. Men det er en god del mindre enn de raskeste kameraene på dette området. Selv om Zvision 5 har en hurtigmodus, så tar den bare tre bilder i serie. Luxmedia 5203 har ingen slike muligheter.

Oppstartstiden vises i grafen under. Her er spesielt Luxmedia 5203 veldig treg. Men dette har delvis en forklaring i at man må holde påknappen inne en liten stund før det i det hele tatt reagerer. Antakeligvis en ordning for å hindre at man skrur det på ved en feiltakelse nede i lomma. Men slike designvalg gir negativt utslag i testen vår, der hastighet er viktig.

To ikke alt for raske kamera, og et knapp seier til Zvision 5 på dette punktet.

Oppstartshastighet

 

Betjening og brukevennlighet

Luxmedia 5203:
Zvision 5:

Begge kameraene har god brukervennlighet. Med begrenset antall funksjoner utover de viktigste, så blir det lite som kan rote til og gjøre kameraene kompliserte og vanskelige å bruke. Noen forskjeller er det allikevel.

Zvision 5 har en skyvebryter på toppen hvor man veksler mellom fotomodus, videomodus og visningsmodus. Luxmedian 5203 har ikke denne, men i stedet en knapp på baksiden hvor man for hvert trykk veksler mellom fotomodus, lydopptak og videoopptak. Visningmodus kommer man inn i ved å trykke på en egen knapp. Hva man liker best er opp til hver enkelt, men selv liker jeg å kunne sette kameraet i visningsmodus før jeg skrur det på, slik at objektivet ikke kommer ut når det ikke trengs. Fordelen med å bruke en egen knapp, og ikke en vender, er at det gir mulighet for å raskt komme tilbake til fotomodus ved å trykke på utløseren. På Luxmedia 5203 er desverre ikke dette mulig. Man må trykke på visningsknappen en gang til for å gjøre kameraet klart til fotograferng igjen. En bortkastet mulighet.

Begge kameraene har den vanlige fireveis bryteren som gir tilgang til blits, timer og fokusmåte. Den siste knappen gir på Praktica'en tilgang til de forskjellige programmene, mens ProZigma'en har eksponeringskompensasjon her.

Praktica'en har en meny-knapp og en set-knapp. Den siste gir tilgang til ISO, hvitbalanse og eksponeringskompensasjon. Menyknappen gir tilgang til kameraoppsett. Først kommer man til en meny der fotografisk oppsett slik som oppløsning, komprimeringsgrad og lignende. Et valg her går videre til kameraoppsett slik som lyd, klokke og formatering. Det hele er logisk gruppert, men de forskjellige nivåene nedover kan gjøre det litt uoversiktlig. men man blir fort vant til dette. Og alle menyvalg har både ikoner og tekst, så det er lett å finne det man leter etter ved å bla litt.

ProZigma'en har også en meny-knapp og en set-knapp. Men her gir ikke set-knappen tilgang til noen meny, men viser i stedet siste bilde som er tatt. Alle funksjoner, utover de som befinner seg tilgjengelig direkte ved knapper befinner seg her i en av tre menyer, bilde, funksjon og oppsett. Dette er noe mer oversiktlig enn på Praktica'en, men funksjonene hvitbalanse og ISO blir litt mindre tilgjengelig. Hva som befinner seg i menyen endrer seg også etter hvilken modus skyveknappen har satt kameraet i. En liten ting som nok er logisk, men som allikevel irriterte meg litt, er at formatering får man kun tak i i visningsmodus. Det har ført til at jeg har lett etter denne et par ganger.

En liten forskjell på de to kameraene som er verdt å nevne er at Luxmedia 5203 ikke husker hvilken blitsmodus man brukte sist. Hver gang man skrur på kameraet så står denne på auto. Jeg har ikke noe å utsette på kameraets vurdering av når blits er nødvendig, men jeg er kontrollfrik og liker å ha den avskrudd. Det betyr raskt noe ekstra fikling og trykking hver gang jeg slår på kameraet.

Når det gjelder å kikke på bilder man har tatt i kameraet, så er responsen treg på begge kameraer, og det er merkbar forsinkelse når man blar fra bilde til bilde. På en del andre nyere kameraer så kommer neste bilde umiddelbart, og man kan bla omtrent så fort man kan trykke.

Men Praktica Luxmedia 5203 følger det ikke med lader. Det følger kun med ett sett vanlige ikke-oppladbare batterier. Så her lønner det seg å fortest mulig investere i batterier og lader i tillegg. Det følger med en USB-kabel slik at man kan overføre bilder til PC direkte fra kameraet. Jeg hadde ikke noen problemer med å koble kameraet til Linux-maskinene min, og overføringshastigheten plasserer kameraet i den raske gruppen (se grafen nedenfor). Men! Jeg får stadig feil i overføringen, slik at enkelte bilder feiler. Dette er ikke en feil med bildebrikken, da dette har skjedd med to forskjellige brikker. Og dessuten når jeg avmonterer og monterer kameraet igjen, så får jeg overført de bildene som tidligere feilet. Jeg tror heller ikke det er min PC, da jeg aldri har hatt slike problemer med andre kamera. Men det kan selvsagt være et problem med akkurat mitt testkamera.

ProZigma Zvision 5 er i den trege gruppen på overføringshastighet (igjen, se grafen nedenfor), men her gikk overføringen smertefritt. På dette kameraet lades batteriet i kameraet ved at man kobler til strømforsyningen via en liten adapter. Kameraet har bare en kontakt for kabel, og denne brukes enten til den medfølgende USB-kabelen, eller man kan koble til strøm og USB-kabel samtidig med adapteren. Siden adapteren er liten, så er det et typisk "miste og bli borte"-objekt. Og da kan man ikke lenger lade kameraet før man har fått tak i ny adapter (med mindre man får tak i ekstern lader, men det vet jeg ikke om finnes). På den annen side så trenger man aldri å adapteren av ledningen på strømforsyningen, og der sitter den godt fast.

Brukervennligheten til begge kameraene er god, og de viktigste funksjonene er lette å få tak i. Jeg kunne tenkt med at det var raskere å endre ISO og hvitbalanse på Zvision 5, men siden jeg som regel bruker den automatiske hvitbalansen til vanlig, og siden støyen er moderat for alle ISO-verdier slik at jeg sjelden trenger å overstyre kameraet på dette, så er ikke dette noe problem. Ser man bort fra enkelte problemer med filoverføringen, så har jeg lite å klage på på Luxmedia 5203. Det er enkelte ting jeg ville designet annerledes, men det er snakk om småplukk.

På brukervennlighet er kameraene omtrent like gode, og selv om de har sine småproblemer, så blir det en god karakter på begge, og lik score denne gangen.

Overføringshastighet USB (MB/s)

 

 

ProZigma Z Vision 5

Praktica Luxmedia 5203

ProZigma Z Vision 5   Les mer »

Praktica Luxmedia 5203   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen