Test

Test av Pentax Optio WP

I bruk
Se bilder vi har tatt med kameraet i galleriet.

Kamerahus

Vurdering:

Optio WP er vanntett, og derfor er hele huset i plast. En åpenbar fordel i forhold til rust, men mindre solid enn metallhus. Kvaliteten er det ellers ikke noe å utsette på. Kamera er lite og lett, alle hjørner og kanter er avrundet, og det er ingen utstikkende deler, utenom et feste for reim på siden. Det glir dermed greit ned i brystlomma eller bukselomma.

Selv om huset er vanntett (water resistant, ifølge manualen i henhold til IPX8 standarden), så er det ikke uten begrensninger. Manualen oppgir at kamera skal tåle 30 minutters kontinuerlig bruk ned til halvannen meter. Så dette er ikke noe for langvarig dykking på store dyp. Jeg har brukt kamera under vann, og det fungerer utmerket. Men av åpenbare grunner har jeg ikke testet grensene for hvor lenge det kan brukes.

Hele linsen og fokussystemet er inne i huset, slik at de eneste bevegelige delene er knappene, og luka under, som skjuler batteri, plass til minnebrikke, USB tilkobling og tilkobling for ekstern strømforskyning. Luka er foret med gummi, og har en låsemekanisme som skal sørge for at det blir skikkelig tett.

Venstre del av baksiden er dekt av en to tommers skjerm, og alle knapper er plassert på høyre side slik at kameraet kan betjenes med en hånd. Men det ligger ikke helt godt, og det er vanskelig å både holde kamera og betjene knappene samtidig med bare en hånd. Med to hender er det ikke noe problem.

Skruhullet under til stativet er plassert helt på enden. Det gjør at når man skrur godt til, så vil det på mange stativ føre til at huset ikke blir helt vannrett, men bikke mot ene siden. Og bruker man et ministativ vil det bli dårlig balansert. Sett fra utsiden av kameraet så er ikke det helt forståelig, ettersom det er to cm ubrukt plass lengre inn mot senter.

Optikk

Vurdering:

Optikken bærer Pentax' eget navn, og befinner seg i sin helhet inne i huset. Noe man må anse som en fordel, og kanskje nødvendighet, for et vanntett kamera. Brennvidden er 6.3mm - 18.9mm, som tilsvarer 38mm - 114mm i 35mm format, og dette gir 3x optisk zoom. Helt vanlig for denne typen kamera, selv om noe mer vidvinkel hadde vært ønskelig. Blenderåpningen varierer fra maks blenderåpning på f/3.3 ved vidvinkel til f/4 ved tele, noe som er bra.

Funksjoner

Vurdering:

Fotografiske funksjoner
Pentax har åpenbart tenkt at dette skal være et kamera for massene, mer enn for fotoentusiastene. For her er det lagt stor vekt på automatikk, og liten vekt på manuell kontroll. Det finnes ingen kontroll over blenderåpning og lukkertid. De eneste manuelle funksjonene jeg fant var muligheten for manuell fokus og hvitbalanse. Og fra hovedmenyen kan man justere skarphet, fargemetning og kontrast i tre trinn. Men disse ser bare ut til å virke for standardprogram, og ikke for de forskjellige temaprogrammene.

Men det mangler ikke på programmer, både nyttige og mer morsomme. Fotografiske program er vanlig program automatikk, i tillegg til nattmodus, landskap, panorama, blomster, portrett, under vann, snø og bølger, sport, kjæledyr (med underprogram), stearinlys, soft portrett, selv-portrett, naturlige hudtoner, mat, museum og fyrverkeri (puh). Når det blir så mange program å velge mellom, så begynner jeg å lure på om det kanskje ikke hadde vært like lett å lære seg det grunnleggende om fotografering som å holde oversikt over hvilke program som passer når og hvor. Men dette må være opp til den enkelte bruker å vurdere.

Når man har valgt et program, så kan man i tillegg velge blits-modus, timer og seriebilder og fokusmodus, inkludert manuell fokus. En smart liten detalj er at uansett hvilket program man er i, kan man med et trykk på en knapp velge såkalt 'grønn modus', som tar deg direkte til full automatikk. Dette gjør at man raskt kan gjøre klart kamera dersom et uventet motiv skulle dukke opp, selv om man i øyeblikket jobber med andre innstillinger.

Video
Kvaliteten på videopptak er bra for et lite kompaktkamera. Fargene og lyden er som forventes, og bevegelser er jevne. Kamera skal ha pluss for at det er mulig å zoome mens man tar opp, selv om dette bare er digital zoom, og også noe hakkete. Det er også mulig å zoome med linsa, men bare før opptaket begynner. Dette betyr at man i praksis først velger maks vidvinkel med analog zoom, før man begynner opptak. Deretter kan man zoome digitalt mens man tar opp.

Oppløsningen er 320x240 pixels, med 24 bits fargedybde og 30 bilder per sekund. Lyden er 8 bit mono, med en samplingsrate på 7875 Hz. Filformatet er Quicktime med Photo - JPEG som videocodec og ukomprimert PCM som audiocodec.

Jeg har to eksempler på videoopptak, bevegelse og zoom. Ristingen på siste opptak viser hvor vanskelig det er å holde et slikt lite kamera stødig mens man tar opp video og betjener kontrollene.

Etterbehandlig
Kameraet har en håndfull etterbehandlingsfunksjoner, som skalering (reduserer antall megapixler), valg av utsnitt, rotering (i 90 graders steg), filtre for farge og lysstryke (brightness) og automatisk redigering av røde øyne.

Andre funksjoner
Kameraets mulighet til å ta opp lyd er utnyttet til to program utenom videoopptak. Det ene er stemmeopptak, som ganske enkelt opptar lyd og lagrer det i en egen fil. Det andre programmet er kombinering av lydopptak med foto, der kamera tar opp lyd både før og etter at et bilde taes, og lagrer fra ti sekunder før bildet, til ti sekunder etter. Man kan også legge til lyd til et bilde i ettertid, men da fra etterbehandlingsmenyen. All lyd lagres som .wav filer med samme kvalitet og codec som brukes ved videopptak.

Optio WP har også klokke med dato, alarm og internasjonal tid, samt mulighet for å vise bilder på PAL eller NTSC TV.

Skjerm og søker

Vurdering:

Skjermen er på to tommer, og har omlag 85 tusen pixler. Den er felt inn i kameraet, og er ikke vridbar. Lysstyrken er god, og den er grei å se på både i mørket og i sollys, selv om det er tydelig støy i svakt lys. Skjermen dimmer automatisk ned etter en liten stund uten bruk, men reagerer umiddelbart når man bruker en av knappene. Kameraet har ingen optisk søker.

Informasjonen på skjermen er i tråd med filosofien til resten av kameraet, enklest mulig. Kun informasjon som avviker fra standardmodus vises. For eksempel, dersom blitsen står på auto, vises ingen informasjon om blits. Først når man endrer til alltid på, alltid av, eller en annen modus, så vil det vises på skjermen. Med en knapp kan man endre fra standard visning til litt ekstra informasjon (histogram, ISO, kvalitet og oppløsning, og når man trykker utløserknappen halvveis ned, blender og lukker) eller til avslått skjerm. Med ekstra informasjon indikeres også under- og over-eksponerte områder med blinkende pixler på skjermen.

Batteri

Vurdering:

Batteriet er et lite lithium-ion batteri på 3.7V og 710mAh, noe som ikke er all verden. Det vises også på batteritesten vår, hvor kameraet kun klarte 559 bilder. Dette er godt under snittet.

Med kameraet følger det en ekstern lader, noe som betyr at man kan kjøpe et ekstra batteri og lade det ene mens man bruker det andre. Det er mulig å sette batteriet inn feil vei, men det fører ikke til kortslutning, bare at kameraet ikke gir noen respons.

Se en sammenlikning mot andre kameraer her.

Batterikapasitet

 

Autofokus

Vurdering:

Autofokusen på Optio WP er rundt middels rask. Sammenlignet med de kameraene jeg har prøvd, Sony's P200 og P150, som scorer noe bedre enn middels, så er Optio WP noe tregere.

I hovedmyenen kan man velge størrelse på fokusområdet, enten et område på 25% (halve bredden, og halve høyden) av bildet, eller senterfokus. Når man bruker område-fokus, så velger programmet i kameraet selv hvor det skal fokuseres. Det er ikke mulig å selv styre hvor i fokusområdet det skal fokuseres. Ønsker man mer kontroll må man skru over til senterfokus og bruke denne. Denne funksjonen er plassert i kameraets systemmeny, men kan også legges inn på en knapp bakpå.

Når temaet er autofokus, så må sportsmodus nevnes. Når kameraet har fått fokus på riktig objekt, så vil man kunne se den grønne firkanten som indikerer fokuspunkt følge etter objektet når dette beveger seg. Ikke bare smart, men her alene bor det timesvis med morro.

Optio WP har også manuell fokus, fokus på uendelig avstand, praktisk for mange typer landskapsfoto, og noe som kalles pan fokus. Det siste forteller manualen er maksimal dybdeskarphet, og skal være egnet for fotografering ut av bilvindu og lignende. Når man bruker manuell fokus forstørres en del av bildet opp, slik at det er lettere å se om detaljene er skarpe.

Grafene under viser hvor mye lys autofokusen trenger for å fungere. Lavere tall er bedre.

Autofokus tele (EV v/ISO100)

 

Autofokus vidvinkel(EV v/ISO100)

 

Hurtighet

Vurdering:

Verken raskt eller tregt skulle oppsummere det meste med dette kamera. Oppstartstid, hastigheten på bilder i serie og overføringsraten ligger omtrent middels for nyere kamera. Og når tallene er så små som 3 og 4 på antall bilder på 10 sekunder med blits, så skal det lite til for å gi utslag. Optio WP var bare marginalt over 10 sekunder på sitt fjerde bilde.

Oppstart (s)

 

Antall bilder på 10 sekunder

 

Antall bilder på 10 sekunder med blits

 

Antall bilder på 60 sekunder med blits

 

Betjening/brukervennlighet

Vurdering:

Designerne av kameraet har tydeligvis lagt vekt på at dette skal være enkelt for de som ikke kan noe fototeknisk, noe som virker gjennomført over det hele. Menyene er i farger, og de er lettleste og oversiktlige, og bruken av ikoner er utstrakt. Samtidig finnes det mange steder tekstinfo om de forskjellige menyelementene. For eksempel, når man velger program kan man få opp informasjon om hva programmet er beregnet på. I menyen er det plass til tolv forskjellige program, men siden det finnes hele tjue forskjellige å velge mellom, så kan man selv velge hvilke program som skal være hvor.

Antall knapper bakpå er tydeligvis forsøkt holdt på et minimum. Noe utviklerne kanskje har vært for ivrige i å oppnå. Det har ført til at enkelte ting, som for eksempel opptak av lyd sammen med et bilde, har blitt egne program i stedet for en oppsjon man kan bruke sammen med andre program. Og når man har valgt manuell fokus, så er det ikke lenger noen ekstra knapper man kan zoome med.

Uansett hva man holder på med, så er et lite trykk på avløseren nok til at kamera er klart. Dette kombinert med 'grønn modus' (tilbake til full automatikk, uansett hvilket program man holder på med), gjør at kameraet alltid er klart til bruk i løpet av et par sekunder. Den grønne knappen kan også programmeres til å inneholde opp til fire valgfrie funksjoner fra hovedmenyen (ISO, EV kompensasjon, bildeoppløsning, fokusområde osv.). Når man har valgt hvilke funksjoner man ønsker, så velger man blandt disse ved antall ganger man trykker på knappen.

Hvilke innstillinger (ISO, EV kompensasjon, zoom, hvitbalanse, osv) kameraet skal huske når det skrues av og på kan også stilles inn i hovedmenyen.

Overføring av filer til PC gikk smertefritt, selv om det ikke gikk spesielt fort. Optio WP trenger ingen sære drivere, og tilkoblingen til min Linuxdrevne maskin krevde ingen ekstra fikling. Hastigheten er ikke noe å skryte av, se tabellen nedenfor.

Filoverføringshastighet (MB/s)

 

 

 

Pentax Optio WP   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen