Test

Test av Panasonic NV-MX500

Innledning

Flere bilder av kameraet finner du i galleriet

Panasonic NV-MX500 sies å være det minste 3-CCD kameraet i handelen . Det er beregnet på halvprofesjonelle brukere og entusiaster med sans for kvalitet.

Det kombinerer høykvalitets DV opptak og stillbilder på hele 3 Megapiksler, skjerm på 3.5 tommer, optisk bildestabilisering og direkte opptak i MPEG-4 format.

MX500 selger så godt at Panasonic Norge har vanskeligheter med å møte etterspørselen.

Førsteinntrykk

Panasonic MX500 er lite imponerende ved første øyekast. Kamerahuset er kompakt i sølvfarget og mørkegrå plast. Det er kompakt og virker robust. Panasonic opplyser at det er støpt chassis under plastdekslene og at kameraet skal stå for en støyt.

Det er seks synlige knapper foran på venstre side: Optisk bildestabilisator, motlyskompensering, fade, eksponeringsvender med tre stillinger, manuell fokus av og på og hvitbalanse. Bak på kameraet sitter zoomknappen og fotoknappen. Et kombinert hjul stiller blender, lukkertid, lydnivå, jog hastigheten eller velger i menyen. På baksiden er det menyknapp og opptaksknapp. En kombinert vender og av/på bryter velger mellom kamera, VCR eller avspilling fra minnekortet. Foran på høyresiden er det en ekstra REC knapp.

Flere bilder av kameraet finner du i galleriet

Innenfor skjermen finner man åtte knapper og en vender. Venderen velger mellom tape og minnekort. I stilling kort er det valg mellom bilde, MPEG 4 og lydopptak.
De tre øverste knappene er avspilling og fram og tilbakespoling av tape eller søk og avspilling av bilder fra kortet.

De tre knappene i midten er stopp og pauseknapp ved avspilling av tape og Colour night view. Stoppknappen har en dobbeltfunksjon. Den velger webkamera i stilling MPEG 4.
De to nederste knappene heter Title og Multi/P-in-P. Disse gjør det mulig å legge på tekster eller legge inn ferdige maler på bildene, palmeøy, albumside osv.

Det er blits på kameraet til stillfoto. Den har forskjellige lysstyrker og kan velges automatisk eller slås av i menyen.

Zoomen virker på tvers. W til venstre og T til høyre. Den har variabel hastighet, og er følsom og nøyaktig, men det er veldig små avstander fra sakte til sjokkzoom. Den optiske zoomen er på bare 10X, men med digital zoom kan man få 20X eller 500X.

Flere bilder av kameraet finner du i galleriet

Søkeren er i farger og til å trekke ut. Oppløsningen er som vanlig på slike kameraer og ganske lik den på skjermen. Ingen av delene er så gode at man kan finstille fokus med dem. Skjermen er 3,5" og det er stort på et så lite kamera.
Den kan settes i alle stillinger, vise speilvendt bilde forover og også låses inn mot kamera med bildesiden ut.

Funksjoner

MX500 kan brukes av alle. Automatinnstillingen fungerer bra for dem uten video og fotoerfaring . Trykk på opptaksknappen, hold motivet i søkeren , kameraet gjør resten, og resultatet blir veldig bra.

Det er fem AE innstillinger i menyen for dem som vil bestemme mer selv.
De som vil kan manuelt stille lukkerhastighet, blender og forsterkning selv. Lukkerhastigheten kan varieres fra 1/50 -1/8000 s. i tape- stilling, og fra 1/25 - 1/500 s. i fotostilling. Blenderen kan varieres fra F1,6 - F16, og forsterkningen i 3dB trinn fra 0dB - 18dB ved åpen blender. Verdiene får man fram på skjermen med lukkerhastighet, blenderinnstilling og forsterkning.

Den optiske bildestabilisatoren har to trinn. Et normaltrinn og et Mega. Mega virker bare for stillbilder. Stabilisatoren virker veldig bra.

Flere bilder av kameraet finner du i galleriet

Zoomen vises på skjermen både som et grafisk bilde og med antall ganger forstørrelse. Digital zoom virker bare for opptak på tape. 500X digital zoom gir selvfølgelig veldig pikslete bilder, men du verden for en effekt når man zoomer ut. Zoom motoren er lydløs.

Man kan velge hvor mye informasjon man vil ha i søkeren. Hvis man velger ALL så er det ikke mye igjen av bildet. Velger man PARTIAL får man informasjon om REC, optisk bildestabilisering, hvitbalanse, eksponeringsdata og lydindikatoren. Zoominnstillingen vises et par sekunder hver gang zoomen er i bruk. Slår man av informasjonen er det bare REC/PAUSE igjen oppe i høyre hjørnet.

Lyden virker grei. Man kan velge mellom helt automatisk, delvis automatisk med begrensing av sterke partier og helt manuell utstyring. Det er for komplisert å forandre volumet under opptak fordi dette må gjøres inne i menyen. Lydindikatoren er for stor og dominerende plassert i bildet, og viser bare mono.

Mikrofonen sitter utsatt til foran på kamerahuset. Det er fort gjort å få håndstøy på opptaket.

Flere bilder av kameraet finner du i galleriet

Mikrofonen er en såkalt zoom mikrofon. Den skal bli mer direktiv etter hvert som man zoomer inn, men akustikk og optikk har forskjellige forutsetninger og forsøket med denne mikrofonen er ikke helt vellykket. Det virker som om man øker forsterkningen og setter på et filter slik at man får en sterkere og trangere lyd.
Vindfilteret kutter i bassen, og det er der rumlingen fra vinden ligger, men det fjerner ikke vindstøyen. Mikrofonen har en rund og fin klang om man ikke bruker vindfilter og zoom- mikrofon.

I MPEG4 stilling tar man opp 4 min i Superfine og 15 min i Normal på 16 MB kortet. Superfine ga gode bilder og Normal ga brukbare.

En liten fiks detalj er den lille snorstyringen som følger med. Panasonic kaller den Free Style Controller. Med den kan man zoome, starte opptak og ta stillbilder. Den er en veldig brukbar følgesvenn til et enkelt stativ og til å ta bilder fra vanskelige posisjoner.

I praktisk bruk

 

Du kan se flere eksempelbilder i bildegalleriet

MX500 greide bra kontrastene mellom lyse og mørke områder på solrike vinterdager. Sammenliknet med Canon XM2 var det ikke mulig å si hvilket kamera som var best på en vanlig TV.

Oppløsningen på MX500 så heller ikke dårligere ut med Siemenskiven enn XM2.

Fotomodus

Panasonic markedsfører videokameraet som "3.0 Megapixel". Merk at dette er en interpolert oppløsning der Panasonic regner med alle bildepunktene i 3CCD-en.

Vi lot kollega Martin Lexow Wirak ta en rask titt på stillbildekvaliteten til kameraet. Det første han reagerte på var hvor vanskelig kameraet er å bruke i fotomodus. For de som er vant til tradisjonelle stillbildekameraer vil det ikke være mye å kjenne igjen på Panasonic MX500.

Wirak konkluderte med at så snart man ønsker å foreta endringer på innstillingene til kameraet, som f.eks. å skru blitsen av, vil et vanlig digitalt kamera være svært mye enklere å bruke.

Panasonic MX500 Olympus Mju 300 Digital

Han var heller ikke imponert over bildekvaliteten. Han sammenliknet direkte med Olympus Mju 300 Digital, som også har 3 Megapiksler.

I dårlig lys blir det ekstremt mye støy i bilder tatt med Panasonic MX500, i forhold til et digitalt stillbildekamera.

Resultatet var slående. Panasonic MX500 har svært dårlig oppløsning, og etter Wiraks mening vil et godt stillbildekamera med 1.3 Megapiksler få vel så godt resultat.

Det var også mye støy i bildene til Panasonic-kameraet, og kameraet trengte mye lys for å få et tilfredsstillende resultat. På automatiske innstillinger med blitsen skrudd i dunkelt lys ble resultatet hårreisende dårlig.

Den ekstreme støyen gjorde det vanskelig å vurdere fargegjengivelsen i glidende fargeoverganger, men på jevne flater kunne man se at fargegjengivelsen var tilfredsstillende. Det er på støy og oppløsning Wirak mener at MX500 har sine største svakheter i forhold til et fotoapparat.

Wirak anbefaler å kjøpe et rimelig digitalkamera i tillegg til videokameraet i stedet for å legge ekstra penger i et videokamera for å få "god" stillbildefunksjon.

MX500 lagrer bildene på SD-kort, og det følger med 16 MB. Dette er nok til 8 bilder i høyeste oppløsning.

Tilbehør og koblinger

Flere bilder av kameraet finner du i galleriet

MX500 har analoge inn- og utganger, og det følger med kabel for dette. Den har firepolet minijack i den ene enden og tre phonokontakter i den andre. Denne analoge inn/utgangen er i tillegg til hodetelefonutgang og Free Style Controller inngang. Dette er etter min mening lite heldig. Man kan altså ikke lytte med hodetelefoner og bruke Free Style Controlleren samtidig. Personlig ville jeg foretrukket at de hadde funnet plass til en LANC kontakt til Free Style Controlleren.

Ellers finner man alle de inn og utganger man forventer på et kamera i denne kategorien. Firewire (IEEE1394), S-video inn/ut, USB fra stillkamera og inngang for ekstern mikrofon.
Det følger med en USB kabel med minikontakt i den ene enden og vanlig USB i den andre.
Det følger med en infrarød fjernkontroll med alle de muligheter man kan ønske seg. I tillegg til de vanlige fjernstyringsfunksjonene har man også en mulighet til å zoome elektronisk inn på DV opptaket.

Konklusjon

Panasonic NV-MX500 er et bra DV-kamera. Kvaliteten er gjennomført god. Størrelsen er ikke avskrekkende. Den går ned i lomma på en vinterjakke og kan tas med over alt. Det er kort og godt et kamera å bli glad i.

 

Positivt

Negativt

  • 3CCD
  • 3,5" skjerm
  • Optisk bildestabilisator med to trinns innstilling
  • Gode bilder
  • God oppløsning
  • Veldig hendig og kan tas med over alt.
  • Bare 10X optisk zoom
  • Dårlig batterikapasitet på batteriet som følger med.

 

Panasonic NV-MX500   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen