Test av Panasonic Lumix FX07

I bruk


Panasonic har valgt en linje der de lanserer kameraer med litt andre egenskaper enn de fleste andre. Det appellerer kanskje til et mindre marked, men til gjengjeld er det bedre marginer og færre konkurrenter i disse nisjene. I fjor testet vi Panasonic LX1, som har sensor i 16:9-format. Kameraet vi tester denne gangen er ikke så spesielt, men tilbyr vidvinkel tilsvarende 28mm i et lite lommekamera med 7 megapiksler. Ut fra spesifikasjonene er dette egentlig ikke et nisjekamera, i og med at det tilsynelatende ikke er noen ulemper forbundet med dette, bortsett fra at prisen blir litt høyere enn på tilsvarende kameraer uten vidvinkel.

Men vi har testet små kameraer med vidvinkel før, uten å være overbeviste, så la oss nå se om Panasonic kan gjøre det vi her på Akam har bedt om i så lang tid, nemlig å lage et lommekamera med vidvinkel og høy bildekvalitet.


Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

 

Kamerahus

Vurdering:

Kamerahuset er identisk med FX01 som ble lansert i vår, og som jeg hadde med på fottur i Himalaya i april. Den eneste forskjellen på designet er fargen, og at utstikkeren på forsiden, til å holde fingrene på plass, har fått litt andre detaljer. Dette er også omtrent det samme designet de har brukt på FX-serien i mange år, og den eneste grunnen til å gjøre det, er jo at det fungerer. Oppløsningen er økt til 7 megapiksler.

Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

Kamerahuset er i metall, og på de fargete modellene er det belagt med et tynt lag gummi, som gjør det bedre å holde og mer motstandsdyktig mot riper. Dette gummibelegget finnes ikke på det sølvfargete huset. Vi likte gummibelegget best, og anbefaler det. Kameraet kjennes solid, og detaljene forsterker dette inntrykket. Blant annet er deksel over kontakter, og batterirom festet med fjærbelastede hengsler, som gir en fast og tydelig respons. Ikke det at det betyr så mye for kvaliteten, men det gir et godt inntrykk.

På toppen av kameraet finner du På/av-bryteren, utløseren med zoom-hendelen rundt og knapp for bildestabilisatoren. Her er også mikrofon og høyttaler.

På baksiden er det en 6,3cm (2,5 tommer) skjerm, en fireveisbryter og et par andre knapper. I tillegg finner du helt øverst et programhjul der du kan velge kamerafunksjon.

Som så mange andre lommekameraer, er det mulig å håndtere kameraet med en hånd, men det er mye lettere og bedre å bruke to. Størrelsen er omtrent som en sigaretteske, men litt lenger og litt smalere. Det er med andre ord ikke noen sværing vi snakker om her.

Optikk

Vurdering:

LX07 er utstyrt med et tradisjonelt objektiv som kommer ut når du slår på kameraet. Det er helt innfelt i kamerat når det er avslått. Det har en 3,6x optisk zoom, med brennvidder er tilsvarende 28-102mm. Det er akkurat dette zoom-omfanget vi har ønsket oss. Dette objektivet går langt nok i begge ender til å dekke omtrent alt du ønsker å fotografere under vanlige forhold. La dette være et eksempel til etterfølgelse for andre.


Lysstyrken er f/2,8-5,6. Det hadde vært ønskelig med litt bedre lysstyrke på tele, men i et lommekamera med vidvinkel og 3,6x zoom, er nok det litt vanskelig å få til.

Objektivet har optisk bildestabilisator, som til dels kan kompensere for den lave lysstyrken på tele, men også være nyttig i andre sammenhenger.

Objektivet er merket med Leica, og det gir jo gode assosiasjoner. Siden dette er et lite lommekamera forventer vi oss likevel ikke underverker på det området, men tidligere tester av Panasonic-kameraer har vist at optikken pleier å holde mål. Men det skal vi se nærmere på på neste side.

Funksjoner

Vurdering:

Dette er ikke det mest funksjonsrike kameraet vi har vært borti. Det har meget begrenset med manuelle funksjoner, men som nevnt tidligere, har det to ting som skiller det ut fra mengden. Det ene er vidvinkelen, som gjør kameraet nesten unikt. Det andre er bildestabilisatoren. Disse funksjonene er attraktive nok hver for seg. Sammen utgjør de et svært vektig argument for dette kameraet.

Av manuelle funksjoner er det mulighet for å stille ISO-verdi og hvitbalanse manuelt. Du har også en del innstillinger for autofokusen. Det vi savner mest er nok mulighet til å velge lysmålingssystem. Kameraet har kun evaluerende lysmåling.

En ny funksjon på dette kameraet i forhold til tidligere er noe Panasonic kaller Iiso – intelligent ISO. Det er en funksjon som skal utfylle bildestabilisatoren. Problemet med en bildestabilisator, er at den kun viker mot rystelser hos fotografen. Den har ingen funksjon hvis det er motivet som beveger seg. Til det må man ha kortere lukkertider. Normalt får man det ved å øke blenderåpningen, men det er ikke alltid det er mulig. Da kan man øke ISO-verdien. Problemet er bare at ofte rekker man det ikke, eller man vet ikke hvor mye man må øke den. Det Iiso gjør, er å måle farten på et bevegelig motiv, og ut fra det beregne hvor høy ISO-verdi du trenger, og sette den deretter. På den måten får du en slags bildestabilisator for bevegelige motiver. I kombinasjon med den optiske bildestabilisatoren, har dette mye å si for å få skarpe bilder i alle situasjoner.

Kameraet har 16 vanlige motivprogrammer. I tillegg har det to motivprogrammer som heter Baby 1 og Baby 2. Disse ser tilsynelatende helt like ut, og er det egentlig også. Men på disse motivprogrammene kan du legge inn fødselsdatoen til barnet ditt. Så kan du, ved framvisning eller utskrift av bilde, få lagt på barnets alder, slik at du senere kan se hvor gammelt barnet var da bildet ble tatt. Du har to slike motivprogrammer, så du kan gjøre det med to barn. Motivprogrammene har en hjelpetekst, som forteller litt hva det gjør.

Videofunksjonen lar deg ta opp i 16:9-format, i 848x480 piksler. Det er fint for de som har widescreen-TV. Den støtte naturligvis også vanlig 640 x 480 med 30 bilder pr. sekund og lyd i mono.

Makrofunksjonen er ikke den beste. Det nærmeste du kommer er ca 5cm, og det gir et utsnitt på 56x42mm. Hjørnene er litt mer uskarpe enn vi hadde ønsket oss. På den positive siden bør det nevnes at det er mindre fortegning enn fra de fleste andre kameraer.

Skjerm og søker

Vurdering:

Kameraet har ingen optisk eller elektronisk søker, men 6,3cm (2,5 tommer) skjerm som er meget skarp og har god kontrast. Skjermen består av 207 000 piksler.

I dårlig lys vil kameraet forsterke signalet, slik at det er lett å se søkerbildet selv når lyset er svakt. Dette klarer den bedre enn de fleste andre kameraer, og gir relativt lite støy og du blir ikke plaget med lang oppdateringstid på skjermen.

Hvis vi måler i hvor dårlig lys du fortsatt kan se nok på skjermen til å ta et bilde, klarer den seg ned til 1,2 EV, som er et helt greit, men ikke supert resultat. Du har mulighet for å skru opp lyset på skjermen, for å gjøre det lettere å se i dårlig lys, men den har ingen veldig stor effekt i mørket. I sterkt lys klarer skjermen seg bedre enn mange andre vi har testet, men som alltid, så vil alle LCD-skjermer få problemer når lyset blir vanskelig nok. Muligheten til å skru opp lyset på skjermen gir mer utslag her enn den gjor i mørket.

Skjermen inneholder omtrent all den informasjonen vi kan ønske oss. Du kan bestemme litt selv hvor mye informasjon du ønsker, men du har alt det du forventer, inkludert eksponeringsverdier og histogram. Det eneste vi kanskje savner er ISO-verdi når du bruker auto-ISO.

Det finnes en funksjon for å endre innsynsvinkelen, hvis du skal holde kameraet høyt over hodet. Normalt vil du da få ganske mørk skjerm, men ved å bruke ”High angle”-funksjonen endres dette, så du ser mye bedre fra høy vinkel. Mange skjermer har ganske stor innsynsvinkel. Det gjelder også for FX07, men det er i horisontal retning. På vertikalen er det mye dårligere med alle sammen. Men det har altså Panasonic løst her.

 

Batteri

Vurdering:

Kameraet kommer med et litium-ion-batteri som er ganske stort i forhold til størrelsen på kameraet. Det gir en oppgitt batterilevetid på 320 bilder. Da jeg hadde med forgjengeren, FX01 til Nepal, tok jeg over 250 bilder, uten at batteriet vist tegn på svakhet, så det kan godt være du klarer enda mer enn de oppgitte 320 bildene.

Batterikapasitet - CIPA

Det følger med lader, så dersom du investerer i et ekstra batteri, kan du lade det ene mens du bruker det andre.

 

Autofokus

Vurdering:

Autofokusen på kameraet er presis, og vi opplevde sjelden eller aldri uskarpe bilder på grunn av fokusfeil. Fokushastigheten er ikke voldsomt imponerende, og 0,73s på vidvinkel er dårligere enn snittet og dårligere enn de fleste nyere kameraer.

Autofokushastighet vidvinkel - sekunder

Hvis vi zoomer inn går det som vanlig langsommere, men Panasonic hadde vel ikke trengt å lage det fullt så langsomt. 1,3 sekunder er dårligere enn det aller meste vi har testet det siste året.

Autofokushastighet ~100mm - sekunder

Til kameraets forsvar skal det sies at vi fikk veldig varierende resultater på disse målingene, og mye tyder på at kameraet fokuserer uten at du trenger å trykke ned utløseren, slik at fokus ofte er oppnådd når du halvtrykker, og det eneste kameraet trenger å gjøre er å bekrefte at fokusen er riktig. Defor virker også fokusen mye raskere i bruk, enn det vi ser på målingene.

Kameraet har ulike fokusmuligheter. Du kan velge mellom ett eller flere fokuspunkter, og den har noe som heter høyhastighetsfokus. Vi merket ikke store forskjellen mellom disse, og kunne heller ikke måle annet enn minimale forskjeller.

Kameraet klarer å fokusere ned til ca 1,2 EV. Det er også litt dårligere enn gjennomsnittet, men ikke så dårlig at det vil oppleves som noe problem. Det er den samme lysstyrken som der du fortsatt klarer å se noe på skjermen, så hvis du klarer å komponere bildet, så klarer kameraet å fokusere. Det finnes også en hjelpelampe til autofokusen som kan hjelpe på kortree avstander.

Autofokus i dårlig lys - EV

 

Hurtighet

Vurdering:

Oppstartstiden er blant de bedre. 1,8 sekunder er godt under gjennomsnittet, og bedre enn de fleste nye kameraer. På/av-knappen er utformet på en slik måte at dersom du har kameraet i en lomme, kan du slå det på mens du tar det opp av lomma, og da er det klart til bruk inne du har komponert bildet. På den måten virker kameraet raskere enn det egentlig er, og du slipper unødvendig venting.

Oppstartstid - sekunder

Uten bruk av blits, er det ingen målbar utløserforsinkelse. Dersom vi skrur på blitsen, blir utløserforsinkelsen lenger enn vi gjerne hadde sett. Den er lengre enn alle de andre kameraene vi sammenlikner med, og såpass lang at du merker det. Dersom du skal fange et uttrykk i et ansikt, eller et barn i en spesiell positur, kan det bli i lengste laget.

Utløserforsinkelse med blits

Hvis vi ser hvor mange bilder vi kan ta på 10 sekunder, uten bruk av seriebildefunksjonen, rekker vi 9, som er noe av det beste vi har fått fra et kompaktkamera, og betyr at kameraet er klart til å ta et nytt bilde, omtrent umiddelbart etter at forrige bilde er tatt.

Antall bilder på 10 sekunder - uten blits

Hvis vi slår på blitsen, og gjør testen en gang til, rekker vi 5 bilder. Det er alltid færre bilder med blits enn uten, og 5 bilder er fortsatt over gjennomsnittet.

Antall bilder på 10 sekunder - med blits

Generelt gjør kameraet det ganske godt på hurtighetstestene våre. Det er bare ett område der det virkelig faller gjennom, og det er overføringshastighet. Panasonic lager et kamera til over tre tusen kroner, og så gidder de ikke engang spandere på oss en USB 2.0-kobling for overføring av data. Det blir litt for dumt i dag. Det er ikke lenger slik at USB 2.0 er spesielt dyrt, så det synes jeg vi skulle fått med. Som vanlig må vi da anbefale at du også kjøper en kortleser, slik at du kan få full fart på overføringen. Det skal også sies at det ofte er det enkleste, og dermed er det vel kanskje ikke så farlig at overføringen fra kameraet går langsomt. Det bare gir et litt feil signal.

Filoverføringshastighet - MB/s

Betjening / Brukervennlighet

Vurdering:
Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

Kameraet er meget enkelt i bruk. På grunn av begrenset funksjonalitet, er det også begrenset hvor mange innstillinger du vil komme til å gjøre. De mest brukte funksjonen ligger enten på programhjulet øverst (vanlige opptaksfunksjoner, videofunksjon, makro, motivprogrammer og så videre), eller på multivelgeren, der du finner innstillinger for blits, eksponeringskompensasjon og selvutløser. Disse fungerer slik at du trykker en gang for å velge funksjon, så får du opp en meny på skjermen der du kan endre innstillingene, og ser alle alternativene du har. Veldig oversiktlig, men ikke alltid den raskeste måten. En fordel med det er at du ikke endrer valg så lett ved en feil.

Vi pleier å henge oss opp i hvor vidt kameraet har en vanlig knapp for å vise bilder, eller om du må velge visningsmodus. Forskjellen er hovedsakelig at med den første metoden, kan du trykke utløseren halvveis ned, og så er du tilbake i opptaksmodus, og slipper å miste bilder fordi du ikke rekker å stille tilbake. Panasonic FX07 har faktisk begge deler. Hvis du bruker visningsknappen, har du litt begrenset funksjonalitet, men den er stort sett bra nok i felten. Så nå kan du velge hva du foretrekker.

Skal du se på bildene, har du ingen trinnløs zoom for å se detaljer. Du kan forstørre bildet 4, 8 eller 16x, og du kan flytte deg rundt i bildet etter du har zoomet. Stort sett fungerer det greit, men det hadde vært mer fleksibelt om du kunne zoome trinnløst, slik du kan på de fleste andre kameraer. Til gjengjeld er det veldig kjapt.

Menyene på kameraet er gode og oversiktelige. Panasonic utnytter den romslige skjermen godt til å gjøre menyene tydelige. Noen innstillinger ligger litt klønete til, og vi kunne tenkt oss en hurtigmeny for enkelte av innstillingene. Men de tre funksjonene (hvis man kan kalle dem det) du bruker aller mest, nemlig å slå kameraet av og på, zoome og ta bilde, er plassert på optimal måte, og det gjør kameraet enkelt og behagelig å bruke i de aller fleste situasjoner.

Men det vi er mest spent på, er bildekvaliteten. Det finnes andre kameraer med vidvinkel og bildestabilisator på markedet, men vi har ikke vært imponert over bildene vi fikk utav dem. Har Panasonic endelig klart det? Vi har vært på leting etter et kamera med FX07 sine spesifikasjoner og som samtidig tar gode bilder, i lang tid. Gå videre til neste side, og finn ut om dette er et slikt kamera.

 

Panasonic Lumix DMC-FX07

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen