Test

Test av Panasonic Lumix DMC-TZ7

Testresultater

Panasonic Lumix DMC-TZ7

Positive ting Glimrende Leica-optikk, bra HD-video, mye teknologi, utmerket reisepartner
Negative ting Bildestøy ved middels/høy ISO, lett å feilplassere fingrene0

Testresultater

Panasonic Lumix DMC-TZ7

Positive ting Glimrende Leica-optikk, bra HD-video, mye teknologi, utmerket reisepartner
Negative ting Bildestøy ved middels/høy ISO, lett å feilplassere fingrene0
Ved første øyekast kan Panasonic Lumix DMC-TZ7 være vanskelig å skille fra forgjengeren TZ5, men det finnes både kosmetiske og tekniske forskjeller. Det var mye positivt og lite negativt å si om forgjengeren. Våre positive og negative kommentarer til DMC-TZ7 er i stor grad er de samme. Allikevel er ikke forbedringene uvesentlige.


Populær kategori
Dette er en meget populær kategori kameraer, ikke minst til ferie- og reisebruk. Og det er jo nettopp da de fleste virkelig fotograferer. Med hele 12x zoom, optisk bildestabilisator, kraftigere vidvinkel på 25 mm og enda mer tele på 300 mm (omregnet til 35 mm brennvidder), er det rett og slett en bragd av Panasonic å gjøre kameraet enda litt mindre og mer lommevennlig.

Optikken er også av meget god klasse, som vi begynner å bli bortskjemt med fra Panasonic. At objektivet bærer Leica-navnet og dermed Leicas kvalitetstempel er en forpliktelse. Riktignok er det Panasonic som både konstruerer og produserer objektivene, og selvfølgelig kameraene.

Forbedret video
Den viktigste nyheten foruten objektivet, er nok videoegenskapene. Selv om disse tilsynelatende er ganske like forgjengerens, har Panasonic lettet og forbedret videofunksjonene på avgjørende måter. Introduksjonen av AVCHD Lite utnytter minnekortene betydelig bedre, samtidig som kvaliteten opprettholdes. Lengre sekvenser er også mulig.Egen dedikert knapp for videoopptak betyr at det ikke er nødvendig å stille om funksjonsvelgeren for å ta en videosekvens. Det er en forbedring som gjør videoopptak tilgjengelig på en helt annen måte enn før. Videoknappen er imidlertid plassert slik at det er lett å utilsiktet starte et videoopptak, men det er en tilvenningssak.

Stereo lydopptak til video er også en forbedring av totalopplevelsen med video. Ikke minst fordi et vindstøyfilter gjør selv den innebygde mikrofonen mer brukbar enn de fleste kompaktkameraer.

Legg til at det finnes betydelig mer fleksible innstillingsmuligheter for videoopptak, bl.a. motivprogrammer og Panasonics utmerkede "intelligente Auto", og at ikke bare bildestabilisering, men også zoom under videoopptak fungerer på TZ7. Alt i alt er videoegenskapene til Lumix TZ7 imponerende, ikke minst sammenlignet med andre kompaktkameraer.

Flere forbedringer
Ytterligere forbedringer finnes også for stillbildene. Bildeoppløsningen er nå 10,1 Mp, uten at flere piksler nødvendigvis gir bedre bilder. På noen punkter er ytelsene bedre, mens andre er som før.Den nye ansiktsgjenkjenningen, som gjør at kameraet kan læres til å kjenne igjen enkeltpersoner, er en finesse som blir stadig vanligere. At det er noe stort framskritt, vil vi dog ikke si, i hvert fall så lenge den krever en del manuelt arbeid for å ha noen nytteverdi. Selve ansiktsregistreringen, derimot, som gir prioritert AF, eksponering og farger til ansikter, er derimot en svært nyttig funksjon.

Ikke bare forbedringer
Denne listen over egenskaper og forbedringer har imidlertid også sitt motstykke. Selv om kraftigere vidvinkel og tele åpner for flere muligheter, syns vi ikke Panasonic har klart å forbedre bildekvaliteten nevneverdig i TZ7.

Som på kompaktkameraer flest, er bildestøy ved høy ISO et problem, og TZ7 er intet unntak. Inntil ISO 400 er bildestøyen fullt akseptabel, men ved ISO 800 og 1600 øker støyen til henholdsvis godt synlig og plagsom.Heller ikke har Panasonic funnet grunn til å endre bryteren som tvinger deg til å velge mellom opptaks- og visningsmodus. Den gjør det unødvendig tungvint å betjene kameraet, og fører stadig til at kameraet ikke er i opptaksmodus når man trenger det.

Vi er heller ikke fornøyd med plasseringen av blitzen, mellom fingergrepet og objektivet. Det er altfor lett at fingre kommer i veien - som på TZ5. En løsning lik den som er på Lumix LX3, med en oppfellbar blitz, ville vært bedre. Derimot har Panasonic flyttet funksjonsrattet slik at det ikke lenger er så lett å komme borti det ved uhell. Men på et så lite kamera blir dermed også utløserknappen litt merkelig plassert, synes vi.


Konklusjon
Lumix TZ7 er et avansert kamera på den måten at det har mye avansert teknologi, men teknologien er gjort enkelt tilgjengelig for de fleste. Vi synes personlig det har så mange kvaliteter at det er synd at Panasonic ikke har funnet plass til flere manuelle innstillinger, samt mulighet for RAW-opptak. Suksessen med Lumix LX3 tyder på at det kunne vært et marked for et mer avansert reisekamera med optiske egenskaper som TZ7.Alt i alt er likevel Lumix TZ7 et kamera som har det aller meste i en forbausende kompakt innpakning: ytelse, kraftig vidvinkel, lang tele, glimrende automatikk, bra optikk, veldig bra HD-video med stereolyd, og samtidig svært enkel å bruke.

Det er ikke billig, men en butikkpris på pluss minus 4000 kroner er ikke urimelig når man ser hva man faktisk får for pengene. Det er mange kameraer i denne prisklassen som har vesentlig større begrensninger enn TZ7, men som likevel ikke klarer å levere bedre bildekvalitet.

Panasonic Lumix TZ7 er en utmerket reisepartner, enten som et ekstrakamera, eller alene. Kameraet egner seg dermed både for den "late entusiasten" og for alle som ønsker seg et kompakt og allsidig allround-kamera, som er enkelt å bruke og som tar gode bilder. Lumix DMC-TZ7 er trolig det kameraet på dagens marked som i sum gir den beste kombinasjonen av utforming, betjening, egenskaper, ytelser og pris.


Internett: www.panasonic.no
Pris: 3 290 kroner

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen