Test

Test av Panasonic Lumix DMC-FZ30

I bruk

FZ30 er erstatning for FZ20 som fikk veldig gode karakterer. Akam sa for eksempel ”Vår favoritt blant ultrazoom-kameraer” om FZ20. Og når vi ser på listen over forbedringer blir forventningene veldig høye. Vridbar LCD skjerm, høyere oppløsning på både skjerm og søker samt større bildesensor med høyere oppløsning. Så på papiret har FZ30 alt man kan ønske seg av et ultrazoom-kamera i dag.

Se billederne vi har taget med kameraet i galleriet.

Alternativer

For å sette FZ30 litt i perspektiv skal vi se litt på konkurrentene. FZ30 er jo et kamera som plasserer seg i grenseland mellom kompaktkamera og speilrefleks. Dette gjelder størrelse, vekt, spesifikasjoner og bruksområde. Og vi greier ikke finne en eneste konkurrent som har alt Panasonic har puttet inn i FZ30.

Nå ser vi kun på spesifikasjoner, ikke total bildekvalitet og ytelser. Det FZ30 har å by på:
• Ca 8 megapiksler
• 12x zoom, 35-420mm
• Vridbar LCD
• RAW support
• Bildestabilisator

For å starte med speilreflekskonkurrenter så er Canon Eos 1D Mk II med Canon 28-300L IS kanskje den kombinasjonen som kommer nærmest. Det har alt bortsett fra vridbar LCD, zoomområde tilsvarer 36-390mm. Pris rundt 30000 for kamerahus og vel 20000 for objektivet. Vekt rundt 3kg. Samme linsen på en 350D/20D blir forøvrig 45-480mm.

Mer realistiske alternativ er en Tamron eller Sigma superzoom. Finnes i både 17-200 og 28-300, så de greier heller ikke helt å konkurrere på zoomområde. Bildestabilisator mangler, men kombinert med en Konica Minolta 5D får man det også. Vekt og pris blir 50% - 100% større avhengig av kameramodell og linse.

Når det gjelder kompaktkameraer så finnes det heller ingen konkurrenter som har alt. Det finnes mange ultrazoom-modeller med både 10x og 12x zoom, men de fleste har ”kun” 5-6 megapiksler, mangler vridbar skjerm og RAW support. Unntaket er Nikon 8800 som har 10x zoom, men ellers har sammenlignbare spesifikasjoner. Test av denne kan du lese her. Et annet alternativ er Fujifilm FinePix S9500 som akkurat er lansert. Fuji har valgt et litt annet zoomområde. Det starter på 28mm og går til 300mm på tele. Stabilisering mangler, men Fuji har godt rykte når det gjelder støy ved høy ISO-verdi, og det kan til en viss grad kompensere for manglende stabilisator. Akam har ikke testet FinePix S9500 ennå. Siste direkte konkurrent er Samsung Pro 815. Dette er ikke tilgjengelig ennå. Det har enda større zoomområde, men mangler både bildestabilisator og vridbar skjerm.

Kamerahus

Vurdering:

FZ30 er stort. Størrelsen nærmer seg de mindre speilreflekskameraene, men zoomområdet er vesentlig større. Størrelsen er akkurat passe når man tar bilder, men kunne gjerne vært mindre når man bærer rundt på kameraet. Man kan ikke få alt. Under ser vi FZ30 (til høyere) ved siden av Nikon 8800 som heller ikke er noe lommekamera.


Som bildet viser er FZ30 en god del større. Riktignok har FZ30 mer zoom, men sensoren er mindre så maks reell brennvidde er nesten identisk. Merk at dette ikke er et punkt vi trekker i karakter for. Personlig hadde jeg foretrukket at det var mindre, men andre mener litt mer størrelse gir bedre grep.

Hovedpoenget er at FZ30 er stor. Den enkelte må vurdere om det spiller noen rolle for valg av modell.

På toppen av kameraet finner vi blitssko, utløser og hjul for programvalg. I tillegg er det av/på knapp og to mindre knapper for blant annet styring av bildestabilisator.

Objektivet har både zoomring og fokusring. På venstre side er det en bryter for valg av fokusmetode.

Undersiden har kun stativfeste og luke for batteri.

På baksiden finner vi det meste av interesse. På det venstre hjørnet er det luke som skjuler USB-kontakt, tilkobling for strømforsyning og så videre. På det høyre hjørnet er luken for SD kort.

Baksiden domineres av LCD-skjermen. Den er vridbar og med bra oppløsning. Til høyre for den en 4-veis bryter for styring av menyen og en del viktige funksjoner. Det er også en loddrett knapperad hvor man kan gjøre en del mye brukte valg.

FZ30 kommer med en løs solblender. Det er bra. Den er vendbar, slik at den kan sitte på uten å gjøre kameraet større. Også bra. Den er dessverre litt knotete å ta av og på. Det burde vært unødvendig.

Byggekvalitet

FZ30 er stort, men ikke tungt. Riktignok veier det 800 gram inklusiv batteri, SD-kort og bærerem, men i forhold til størrelsen er det lettere enn forventet. Det er jo i og for seg en fordel, men betyr også at det er en god del plast i FZ30. Det er ikke noe galt med plast så lenge det er fornuftig brukt. Vi så ikke noen store opplagte svakheter med byggekvaliteten.

En stor fordel med FZ30 i forhold til konkurrerende modeller er objektivet aldri endrer lengde. Både fokusering og zooming gjøres internt. Dette er en av grunnene til at objektivet på FZ30 er stort i utgangspunktet. Den store fordelen er at ekstrautstyr kan festes på ”kamerahuset” og ikke på en del som beveges frem og tilbake og dermed er mye svakere.

FZ30 har hengslede luker for batteri, kortplass og kontakter (USB og annet). Vi ser det som en fordel fremfor et bøyelig gummideksel som man finner på en del modeller. Det er både raskere å bruke og virker mer pålitelig.

Hengslingen av LCD-skjermen kunne vært litt kraftigere, men vanskelig å si om dette er et svakt punkt. Positivt er det at LCD-skjermen kan vris slik at skjermen er inn mot kamerahuset og overflaten dermed helt beskyttet. Veldig bra når man er ute i dårlig vær eller av andre årsaker kun bruker søkeren.

Ergonomi

Her er det my godt å si om FZ30! For å starte med objektivet så er det utrolig behagelig å ha en mekanisk zoomring istedenfor en vippebryter bak på kamerahuset. Det er mye raskere å finne riktig utsnitt og man kan bruke venstrehånden istedenfor høyre, som skal styre de fleste andre kamerafunksjonene.

FZ30 har også en fokusring. Denne er i motsetning til zoomringen elektronisk koplet og har dermed ingen form for mekanisk feedback. Likevel er det mye bedre enn å bruke knapper på kameraet for å fokusere manuelt.

Vi likte også løsningen for valg av lukker og blender. Det er to hjul for å justere dette, et på forsiden og et på baksiden av kameraet. Det er mye bedre enn de fleste andre modeller som kun har ett. Man må da bruke en ekstra knapp for å velge funksjonen på hjulet, og det er lett å misse når ting går fort.
Det vi savnet var dedikerte knapper for ISO-verdi og bildekvalitet. På f.eks. Nikon 8800 kan man velge dette med hjulet på toppen av kameraet, mens Fuji har en egen menyknapp for viktige innstillinger. På FZ30 må man inn i hovedmenyen for å velge. Det tar mye mer tid.

Bortsett fra dette er det bare pirk. Personlig liker jeg for eksempel en dedikert knapp for valg i midten av 4-veis-bryteren. Panasonic har ikke dette, og man velger med høyreknappen slik at denne har ulik funksjon avhengig av om menyen har flere undernivåer eller ikke.

Optikk

Vurdering:

Det står Leica på objektivet og da forventer man seg noe spesielt. Vanskelig å vite hvor mye Leica har bidratt til konstruksjonen, men det er liten tvil om at dette er FZ30s virkelig store fortrinn.

Med en brennvidde på 7.4-88.8mm dekker objektivet til FZ30 tilsvarende 35-420mm på et 35mm kamera. Dette er 12x zoom, og bortsett fra det kommende Samsung Pro815 er det ingen modeller med større zoomområde. Panasonic har valgt å prioritere tele fremfor vidvinkel. Det har nesten alle andre utlrazoom modeller gjort også. Unntakene er Fuji S9500 og (igjen) Samsung Pro815 som begge går til 28mm.

Forrige modell FZ20 hadde blender 2.8 gjennom hele zoomområdet. FZ30 starter også på 2.8, men har 3.7 som største blender på full tele. Dette er vel eneste punkt hvor FZ30 er noe dårligere enn forgjengeren. Siden FZ30 har noe større sensor enn FZ20 er nok dette et kompromiss for å holde størrelsen på objektivet nede. Uansett 2.8-3.7 er fortsatt utrolig bra på en 12x zoom. FZ30 har også innebygd bildestabilisator.

Førsteinntrykket av objektivet på FZ30 er altså veldig bra. Både zoomområde, blenderområde og ikke minst byggekvalitet med en helt lukket enhet gir et solid inntrykk. Vi kommer tilbake til bildekvaliteten på neste side.

Funksjoner

Vurdering:

Panasonic har pakket nesten alt inn i denne modellen. Man kan velge mellom alt fra helautomatisk program og en rekke forskjellige motivprogram til normal programmodus (med overstyringsmuligheter). I tillegg er det lukkerprioritert automatikk, blenderprioritert automatikk og helmanuell. Vi synes FZ30 greier seg bra med vanlig automatikk, men spesielt for nybegynnere kan motivprogrammene være nyttige.

I tillegg er det selvfølgelig mulig å velge kompresjonsgrad og oppløsning. Sensoren har 8 megapiksler med bildeformat i 4:3, men man kan også velge 3:2 og 16:9 med noe lavere oppløsning.

Når det gjelder fokus har man også mange alternativer. I tillegg til normalt fokusområde har man en makrofunksjon og helmanuell fokus. Egen fokusring gjør at denne faktisk er ganske brukbar. Når man har valgt manuell fokus og vrir på fokusringen får man automatisk (med standard oppsett) forstørret senter av bildet for å kunne se lettere når bildet er i fokus. Dette er en stor hjelp for å vurdere skarphet. Det forstørrede feltet forsvinner et par sekunder etter at man sist har vridd på fokusringen. Vi synes det var litt for kort tid i enkelte tilfeller og skulle gjerne hatt mulighet for å justere forsinkelsen.

Det er imidlertid mer å si om autofokus. Man kan velge mellom flere alternativer. Til hverdagsbruk har man en multisegmentopsjon hvor FZ30 velger fokuspunkt. Dette fungerer stort sett bra til vanlige motiver.

I tillegg har man mulighet for å velge et stort fokuspunkt i senter og et mindre ”spot” fokuspunkt. Det siste ble min favoritt. Har slitt med for store fokuspunkt på flere kameraer, men med det minste fokuspunktet kunne jeg alltid tvinge FZ30 til å fokusere akkurat der jeg ønsket. Ulempen med det minste punktet er at man alltid må være påpasselig når det er i bruk. Multisegment er enklere når man bare ønsker å fyre løs på enkle motiver.
I tillegg til de tre standard fokusmetodene har FZ30 valg for hurtig fokus. Vi testet hastighet for både normal- og høyhastighetsfokus og det var merkbar forskjell. Vidvinkeltesten viste f. eks fokushastighet på vel et sekund for multisegmentfokus. Høyhastighetsfokus halverte denne tiden. Ulempen med høyhastighetsfokus er imidlertid at søkeren ikke oppfriskes mens kameraet fokuserer. Det er jo litt kjedelig for motiver som beveger seg, og det er jo da man virkelig trenger kjapp fokus...

Som nevnt over, er listen overfunksjoner bygget inn i FZ30 rimelig komplett. Vi skal ikke liste alt her, men nevner at hvitbalansen også kan justeres manuelt.

Skulle man ikke være fornøyd med zoomomfanget tilbyr Panasonic både vidvinkel og telekonverter. Vanligvis er vi litt skeptiske til slike forsatser fordi de må monteres på en bevegelig frontdel av linsen, og gir da en litt vinglete inntrykk. Men siden FZ30 har intern fokus og zoom, er fronten av objektivet i praksis en fast del av ”kamerahuset”. Veldig bra løsning. Vi har dessverre ikke hatt tilgang til noe av dette ekstrautstyret, men skulle gjerne sett på 1.7x telekonverter. 714mm stabilisert linse hadde virkelig vært interessant å teste!

Bildestabilisator

Optisk bildestabilisator er innebygd. Vi ønsket å teste hvor effektiv denne er. Vi testet på tilsvarende ca. 300mm fordi det er en brennvidde hvor man virkelig har glede av stabilisator. Vi kunne valgt full tele, men vi ønsket også å sammenligne litt med andre kameraer med og uten stabilisator. Akam har ingen standardtest for dette så vi kunne kun sammenligne med andre kameraer som var tilgjengelige. Valget falt på Nikon 8800 og Canon 20D med Canon 35-350mm zoom. Satte alle kameraene på ca. 300mm og fyrte i vei mot en A3-utskrift av en testtavle.

Alt var håndholdt, uten noen form for støtte. Vi delte opprinnelig bildene inn i fem kategorier fra Perfekt til Ubrukelig, men har forenklet resultatet i tabellen her. Kategori 1 og 2 var veldig skarpt. Kategori tre brukbart i nødstilfelle. 4 og 5 ubrukelig. I tabellen under er kun 1 og 2 regnet som OK, så med litt velvilje (dvs. reduserte krav) kan OK verdien økes litt.
Tabellen viser prosentvis andel av skarpe bilder på angitt lukkertid:

Lukkertid

FZ30 med

FZ30 uten

8800 med

8800 uten

20D uten

1/200

90%

80%

100%

80%

100%

1/125

100%

70%

90%

40%

90%

1/60

80%

40%

90%

40%

25%

1/30

30%

10%

90%

0

10%

1/15

20%

0

70%

0

0

1/8

Ikke testet

Ikke testet

20%

0

Ikke testet

Hva kan man lese fra tabellen? Ikke alt for mye. For det første vil resultatene variere fra person til person, og situasjon til situasjon. Er det f. eks riktig å sammenligne første serie man tar (frisk og uthvilt) med serie nr. 10? Man kan også se at det forekommer enkelte sleivskudd selv ved raske lukkertider. Det er også vanskelig å klassifisere bildene etterpå. Det vil alltid være grensetilfeller, men trenden er likevel klar.

Jeg får ca. to lukkertider hjelp av bildestabilisatoren. Nikon 8800 gjør det best med stabilisatoren på. Nikon bruker noe som kalles BSS i tillegg til stabilisering. Det betyr at kameraet tar 3 bilder hver gang jeg trykker av og velger det skarpeste, og jeg antar det er forklaringen til noe bedre resultat enn FZ30. Canon–objektivet har ikke innebygd bildestabilisator, og gjør det som forventet dårligst.

Makro

FZ30 har en egen makrofunksjon. Nærmest kommer man som forventet på vidvinkel. Minste område man kan ta bilde av er ca. 55 x 40mm. Det er rimelig bra, spesielt med tanke på det store zoomområdet. Det er litt fortegning ved 35mm.

Zoomer man litt blir fortegning omtrent borte, men området man tar bildet av blir også litt større. Noe som er morsomt med dette kameraet er muligheten for stor arbeidsavstand og fortsatt stor forstørrelse.

Bildet til høyere viser en øyenstikker i Frognerparken. Ved å bruke en middels tele kom jeg nær nok uten skremme den. Bildet ligger forøvrig i galleriet for den som ønsker å se originalen.

 

Video

Videofunksjonen i FZ30 er god. VGA-oppløsning med 30 bilder i sekundet. Det er standarden i dag. Det som hever den litt over snittet er at man kan zoome mens man filmer. Video velges med programhjulet på toppen.


Skjerm og søker

Vurdering:

FZ30 er utstyrt med både LCD-skjerm og EVF – en elektronisk søker. Dette er en av de beste løsningene vi har sett hittil. Både EVF og LCD har 230000 punkter. Kun Konica Minolta A2 har høyere oppløsning på en EVF, men jeg oppfattet likevel FZ30 søkeren som minst like god. Dette betyr likevel ikke at den er enestående bra. FZ30 konkurrerer helt klart mot de enkleste speilreflekskameraene, og alle speilreflekssøkere jeg noen gang har sett er mye bedre enn dagens elektroniske søkere.

LCD-skjermen er vridbar. Det er flott, men den er hengslet i bunnen. På modeller fra Canon, Nikon og Minolta er hengslingen i siden. Det gir vesentlig større mulighet for justering. Blant annet kan skjermen da vris slik at den kan ses foran kameraet. Det er merkelig at ikke Panasonic har valgt denne løsningen.

Man kan velge hva slags informasjon som vises på skjermen. Alt fra helt ren skjerm til masse informasjon om lukkertid, blender, batterinivå og så videre. Histogram er også tilgjengelig, og man kan få hjelpelinjer for komposisjon.

Skjermen fungerer rimelig bra i svakt lys. Faktisk best av de kameraene vi har valgt å sammenligne med denne gangen. Resultatet var bra både for vidvinkel og tele. Under ser du grafen for 100mm tele. Merk at Canon 350D og Nikon D70 har speilreflekssøkere og derfor ikke er målt.

Svakeste lys der man ennå ser nok detaljer – 100mm, EV

LCD skjermen greide seg ok i sollys, det vil si omtrent som andre, men det er mye bedre å bruke den elektroniske søkeren i sterkt lys.

Batteri

Vurdering:

FZ30 kommer med oppladbart batteri og ekstern lader. Det er en god løsning som tillater ladning av ekstra batteri (ekstrautstyr) mens man tar bilder. Batteriet er Panasonics egen modell og av typen litium-ion. Det er den kraftigste batteritypen som er i vanlig bruk, noe som gir bra kapasitet i forhold til størrelse, men som også betyr dyre batterier for den som vil ha et ekstra.

FZ30 er jo et avansert kamera med mange funksjoner og høy oppløsning og det krever selvfølgelig en del strøm. Vi ble likevel litt negativt overrasket over batterikapasiteten. Canons S2 IS er for eksempel en direkte konkurrent med omtrent samme finesser (men litt lavere oppløsning). Det greide 3769 bilder med vanlige oppladbare AA batterier.
Derfor er 835 bilder dårlig for et helt nytt kamera som dette.

Batterikapasitet

Se en sammenlikning mot andre kameraer her.

Autofokus

Vurdering:

Autofokushastighet er en veldig viktig egenskap for ultrazoom-kameraene. Dette er kameraer som, i hvert fall i teorien, er egnet til å ta bilder av sport og andre aktiviteter med motiv som beveger seg raskt. Panasonic hevder da også at autofokushastigheten er forbedret i forhold til FZ20. Det greide ikke vi å måle.

Selv med høyhastighetsfokus greide FZ30 så vidt å holde følge med FZ20, og med normal autofokus økte tidene vesentlig (nesten en dobling). Høyhastighet autofokus låser forøvrig søkeren et øyeblikk mens den jobber, ikke akkurat ideelt for actionfotografering.

Autofokus, vidvinkel – høy fokushastighet


Disse testene er gjort i relativt bra lys, og med dårligere lys øker fokustidene. Til gjengjeld opplevde vi fokuseringen som veldig presis. Det var ytterst få ganger vi fikk bilder som var ute av fokus. Ved å velge spot autofokus fikk vi et så lite fokuspunkt at det var mulig å fokusere på selv små motiver.

Autofokus, 100mm – høy fokushastighet

Som nevnt over, økte fokustidene i dårlig lys, men FZ30 klarte å fokusere uten bruk av hjelpelampe i imponerende lite lys. Den var best av alle super-zoomene i grafen.

Autofokus i svakt lys - vidvinkel, EV

Ved 100mm krevdes noe mere lys, men FZ30 var fortsatt best i klassen.

Når man venter på fokusering blir et sekund fryktelig langt, og FZ30 brukte ofte rundt sekundet for fokusering. På tele, enda mer. Vi hadde håpet at FZ30 skulle være et reelt alternativ til speilreflekskamera når det gjelder fotografering av f. eks fugler, men det er det ikke. En and som sitter og dupper i vannet går bra, men så fort den beveger seg greier ikke FZ30 å følge med. Vi prøvde også noen fugler i flukt, for eksempel måker på litt avstand, men de bildene som ble skarpe var det nok dybdeskarphet og flaks som reddet bildet – ikke FZ30s fokushastighet.

På den annen side er FZ30 vesentlig raskere enn mitt nåværende kompaktkamera Nikon 8800, og jeg oppfatter det også kjappere enn Konica Minolta A2 som jeg har brukt en del. Så konklusjonen på fokusavsnittet må være at FZ30 er litt nærmere speilrefleksene, men det er dessverre fortsatt langt igjen.

Hurtighet

Vurdering:

Av ultrazoom-modellene, er det, som grafen under viser, bare Canon S2 IS som slår FZ30 på oppstartstid. I praktisk bruk er imidlertid FZ30 litt foran, for mens Canon-modellen alltid slår seg på med 35mm vidvinkel slår FZ30 seg på med den brennvidden du valgte sist, og det tar like lang tid uansett brennvidde. Vi ser også en stor forbedring i forhold til FZ20.

Oppstartstid

Vi måler også utløserforsinkelse etter at man har fokusert. Det måles uten og med blits. Uten blits er nå alle kameraer så raske at forsinkelsen er tilnærmet null. Med blits er variasjonene større. Det er litt merkelig siden kameraet burde forstå at blitsen skal være klar til bruk så lenge den er slått på og man har fokusert.

Vi målte en forsinkelse på rundt 0,3 sekunder med blits. Det er ikke fryktelig dårlig, men litt vanskelig å forstå hvorfor det er nødvendig med en forsinkelse her. Mange andre modeller greier seg uten.


Utløserforsinkelse med blits

FZ30 greier nesten 6 bilder på ti sekunder. Det gir 5 i grafen (det greide 33 på et minutt) og dårligere enn snittet. Merk at hvis man ser bort fra de to speilrefleksmodellene vi har valgt å sammenligne med så kommer FZ30 mye nærmere de konkurrerende modellene.
Positivt var også at bilder pr. Sekund ikke gikk ned ved lengre serier.

Antall bilder på 10 sekunder - uten blits

Med blits greide FZ30 faktisk like mange bilder på ti sekunder som uten og kom dermed over snittet.

Antall bilder på 10 sekunder - med blits

FZ30 er sammen med Fuji S5500 eneste ultrazoom-modell i tabellen som har støtte for RAW-format. Nikon 8800 og Fujis nye S9500 har også denne muligheten. FZ30 lagrer forøvrig en JPG versjon av bildet i tillegg til RAW-filen slik at man kan se på bildet uten å konvertere først. Det er en nyttig funksjon å ha – når man ønsker det, men krever ekstra lagringsplass og tid. Dessverre kan man ikke velge RAW uten JPG.

FZ30 bruker mellom 3 og 4 sekunder på å behandle et RAW bilde. Det er ikke dårlig for et kompaktkamera, men føles likevel tregt i mange situasjoner. Personlig bruker jeg mye RAW-format, og ville ikke orket å ha innstilt FZ30 på RAW hele tiden.

Det som er mest forbausende med Panasonics RAW- format er imidlertid størrelsen på filene. Selve RAW-filen blir 15,4MB og JPG filen tar i tillegg ca. 1,5MB. Det er nesten 17MB for hvert bilde. Når Canon 350D/20D gir RAW-filer på 6-10MB pr bilde (da uten JPG) kan man lure på hva Panasonics teknikere har tenkt på.

Ved å bruke komprimering av RAW-filene, slik Canon gjør, kunne man nesten halvert lagringsbehovet og sikkert også redusert lagringstiden.

Antall bilder på 10 sekunder - Raw

Grafen under er for antall bilder på 60 sekunder med blits. Bildene ble tatt på ca. 5 meters avstand og laveste ISO. Det betyr at blitsen er nesten fullstendig utladet for hvert bilde. Dette er egentlig et mer representativt tall enn antall bilder med blits på 10 sekunder fordi den testen gjøres på mye kortere avstand.

Antall bilder på 60 sekunder - med blits fullstendig utladet

 

FZ30 har USB 1.1 overføringshastighet. Deprimerende dårlig for et kamera høsten 2005. Som grafen viser er ikke Panasonic alene om dette.

Filoverføringshastighet i MB/s

Betjening / Brukervennlighet

Vurdering:

FZ30 ga et meget godt totalinntrykk. Funksjoner og ergonomi var helt i toppklasse. FZ30 er stort, men det gjør det også behagelig å holde. Helautomatisk program og en rekke motivprogram gjør det brukbart for en nybegynner, men dette er helt klart et kamera rettet mer mot den avanserte brukeren. Veldig positivt med støtte for RAW- format selv om filene er unødig store.

De fleste viktige funksjoner er tilgjengelige via knapper. Veldig bra manuelle kontroller (for et kompaktkamera) var positivt. Spesielt likte vi zoomring og fokusring istedenfor brytere på kameraet. Det var litt tungvint var å stille inn ISO-verdi og bildekvalitet ved hjelp av hovedmenyen.

Menysystemet virket ok, ingen problemer, men heller ikke genialt enkelt. Etter noen dagers bruk vet man hvor de forskjellige funksjonene befinner seg.

Både LCD-skjerm og elektronisk søker var i toppklasse med høy oppløsning og mange innstillingsmuligheter. Selv manuell fokus fungerte rimelig bra.

Det som ikke imponerte var hurtighet. FZ30 er ikke spesielt tregt, men heller ikke fantastisk raskt. Det som irriterte mest var at det ikke er noen respons mens kameraet jobber. Det var f.eks. vanskelig å oppnå maks antall bilder pr. minutt fordi utløseren ikke reagerte før forrige bilde var ferdig lagret.

Det fulgte med en trykt brukerveiledning, men denne var dårlig. I tillegg til å være vanskelig å finne frem i var den bare halvveis oppdatert fra forgjengeren FZ20. F. eks sier den at maks minnekortstørrelse er 1GB og spesifikasjonen bakerst påstår at dette er et 5 megapiksel kamera.

Uansett, bra design og ok menyer gjorde at vi hadde lite bruk for bruksanvisningen.

 

Panasonic Lumix DMC-FZ30   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen