Test

Test av Panasonic Lumix DMC-FZ10

Kamerahus

Vurdering:

Objektivet til Panasonic DMC-FZ10 kan ikke skrus av, men ellers likner kameraet svært på et speilrefleks. Kameraet er stort og tungt, først og fremst takket være det gedigne objektivet. Objektivet gjør kameraet fortungt, og grepet er alt for lite. Kameraet passer kanskje godt for små japanske hender, men for nordboere er ikke ergonomien ideell.

Dette kameraet holdes best med to hender, og da har høyrehånden enkel tilgang til de fleste funksjoner. En bryter for å aktivisere den manuelle fokusen er logisk plassert på objektivet i nærheten av den elektronisk styrte fokusringen; og dette er den eneste funksjonen man er nødt til å betjene med venstre hånd.

Byggekvaliteten er meget bra, og nærmer seg den utførelsen man ser på profesjonelle speilrefleks. Det eneste vi kan sette fingeren på er et dårlig plassert stativfeste.

At linselokket er løst er noe FZ10 har felles med alle andre kameraer i klassen, men vi liker ikke at det på FZ10 ikke er mulighet til å feste lokket til kameraet under fotografering.

Optikk

Vurdering:

Det er ingen tvil om at dette er et gedigent objektiv. Den optiske zoomen strekker seg helt fra 35 mm til 420 mm omregnet til filmformat. Vi skulle gjerne sett en enda kraftigere vidvinkel, men dette kan man oppnå ved å sette på ekstra vidvinkeladapter.

Den optiske bildestabilisatoren er ikke like nyttig som den ville vært på et digitalt speilrefleks; med digitale kompaktkameraer kan man generelt fotografere i svakere lys på samme ISO-verdi uten at kamerarystelse skal ødelegge bildet. Dette skyldes den ekstremt korte brennvidden på objektivet, som for FZ10 sin del er 6-70 mm.

På stillestående motiver gjør bildestabilisatoren sitt til at man kan fotografere håndholdt i svakere lys enn man ellers hadde kunnet. Vi har eksperimentert litt med funksjonen, og konkludert med at funksjonen ikke alltid fungerer etter hensikten. Av og til kan man få klare bilder helt ned til 1/4 sekund på full tele, mens man andre ganger kan få uklare bilder allerede ved 1/100 sekund. Bildestabilisatoren erstatter ikke et godt stativ.

Lysstyrken til objektivet er det ikke noe å si på; med største blenderåpning F2.8 på både vidvinkel og tele. Det er bare et fåtall kameraer på markedet som har enda bedre lysstyrke enn dette.

Zoomen er også presis, men det ville vært fint med variabel zoomhastighet - gjerne med en egen zoomring rundt objektivet som en opsjon. Den integrerte zoom-knappen rundt utløseren fungerer ellers fint.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Funksjoner

Vurdering:

FZ10 har flere automatiske modi, men ingen helt idiotsikker "Auto"-modus slik en del andre kameraer har. Kameraet er utstyrt med de vanlige manuelle eksponeringsfunksjonene, men det er tungvint at man må bruke menyene for å skifte fra f.eks. blenderprioritet til lukkerprioritet. Det er et pluss at kameraet har programskift, men denne er dessverre heller ikke ideell å betjene.

Kameraet mangler nyttige funksjoner som diktafon, intervallfunksjon, automatisk bilderotasjon og ikke minst støtte for RAW-filer. Kameraet har heller ikke støtte for TIFF, i motsetning til den nye FZ20. Man kan heller ikke velge mellom evaluerende eller sentrumsdominert gjennomsnittsmåling av eksponeringen.

Videofunksjonen har støtte for 30 bilder i sekundet, men har lav oppløsning.

Skjerm og søker

Vurdering:

Skjermen er på hele 2 tommer, dette er naturlig nok et stort pluss. Oppløsningen kunne imidlertid vært høyere; mange skjermer på 1.5 tommer matcher oppløsningen på 130 000 piksler. Skjermen er derfor ikke særlig godt egnet til å vurdere fokus.

FZ10 er utstyrt med en elektronisk søker - en innkapslet LCD-skjerm i miniatyr. Denne er velplassert og utstyrt med dioprijustering, men er på langt nær så god å bruke som en optisk søker. Skarpheten, oppdateringsfrekvensen og kontrasten er langt bedre på en optisk søker av god kvalitet.

Informasjonen som vises på skjermen er god, men vi skulle gjerne sett at ISO-innstilling blir vist når ISO velges automatisk. Ideelt sett burde også andre eksponeringsdata bli vist før man trykker utløserknappen halvveis ned.

Dessverre har ikke skjermen nok signalforsterking til at skjermen kan brukes i virkelig svakt lys. Egenskapene i dunkel belysning er dårligere enn et gjennomsnittskamera, og det hadde vi ikke forventet i denne prisklassen.

Skjermen mangler også antirefleksbelegg, så i direkte solskinn er man nødt til å ta til takke med den elektroniske søkeren.

Batteri

Vurdering:

Det følger med et ganske svakt oppladbart batteri på 680 mAh. En ekstern lader medfølger også, men denne er stor og klumpete. På den nyere FZ20 har Panasonic klart å krympe størrelsen på laderen betraktelig.

Til tross for at batteriet er svakt, ligger batterikapasiteten et stykke over snittet totalt, og godt over snittet for kompaktkameraer. Vi er likevel ikke imponert; Lumixen er svær stor, og Panasonic burde funnet plass til en enda kraftigere batteriløsning.

Batteriet holdt til nesten to timers kontinuerlig knipsing. Illustrasjonen under viser hvor mange bilder sammenliknbare kameraer har klart på batteritesten vår:

Autofokus

Vurdering:

Autofokusen er så godt som lydløs, noe som er et stort pluss i mange sammenhenger. Dessverre er autofokusen også svært treg. Nedenfor følger målingene våre av hurtigheten til autofokusen, sammenliknet med noen andre tilsvarende kameraer:

Autofokus ved vidvinkel, angitt i sekunder:

Autofokus ved 100 mm brennvidde (35 mm), angitt i sekunder:

Autofokus ved full tele, angitt i sekunder:

Den trege autofokusen gjør at kameraet er totalt ubrukelig til fotografering av raskt bevegelige motiver. Du kan bare glemme å bruke kameraet til å fotografere sport. Tro oss; vi har prøvd.

Den manuelle fokusen er også dårlig; skjermen er ikke skarp nok til å vurdere fokusen, og forstørrelsen av bildet som skal lette fokuseringen hjelper lite. Her ville en avstandsskala vært på sin plass.

Autofokusen er heller ikke særlig presis, vi har opplevd mange bilder ute av fokus selv i gode lysforhold. Finnes det ikke vertikale kontrastlinjer i motivet sliter fokusen voldsomt. Problemet er størst rundt nærgrensene i makromodus.

Kameraet kan fokusere i ganske svakt lys, men med et så stort og lyssterkt objektiv forventet vi enda bedre egenskaper. Kameraet har ikke hjelpelampe til autofokusen, og kan dermed ikke fokusere i stummende mørke.

Hurtighet

Vurdering:

Kameraet er temmelig tregt til å bli klart til fotografering. Når et forbigående, interessant motiv åpenbarer seg føles oppstartstiden som en evighet. Dette gjelder imidlertid også for mange av de andre kameraene i klassen.

Oppstartstid i sekunder, minst er best:

Utløserforsinkelse

Utløserforsinkelsen uten blits er i praksis ikke merkbar. Med blits er imidlertid utløserforsinkelsen på FZ10 større enn snittet.

Diagrammet under viser utløserforsinkelsen angitt i sekunder, minst er best:

Bilde til bilde

FZ10 har en seriebildemodus der man på beste oppløsning kan ta 5 bilder etter hverandre med 4 bilder i sekundet. I enkeltbildemodus kan man med et Sandisk Ultra II minnekort, som vi brukte til testingen, presse inn 6 bilder på 10 sekunder. Dette er noe bedre enn snittet:

Med blits går ytelsen noe ned, og kameraet ligger da omtrent på snittet. Illustrasjonen viser antall bilder man kan ta med blits på 10 sekunder:

Blir blitsen fullstendig utladet går ytelsen ned ytterligere, men ikke så mye ned som på de fleste andre kameraer. Blitsladingen er i de fleste forhold tilfredsstillende rask.

Ytelsen er OK alt i alt, men prisen og segmentet tatt i betraktning er vi likevel noe skuffet.

Brukervennlighet

Vurdering:

Kameraet er helt greit å bruke i vanlige forhold, men det mangler det lille ekstra.

En del småting irriterer, vi skjønner for eksempel ikke hvorfor man ikke kan kombinere makrofunksjonen med manuell eksponering. Angivelsen av oppnådd autofokus kunne også vært bedre.

Lite kyndige brukere vil savne en helautomatisk modus der blitsen automatisk spretter opp når det er lite lys.

På nye FZ20 er det foretatt noen små grep som betyr en hel del for brukervennligheten. Blant annet er det på dette nye kameraet enkelt å skifte mellom de manuelle eksponeringsmodiene via modushjulet på toppen av kameraet.

Panasonic Lumix DMC-FZ10   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen