Test

Test av Panasonic DMC-FX9
Se bilder vi har tatt med kameraet i galleriet.

Kamerahus

Vurdering:

Huset til DMC-FX9 er lite og lett, og med avrundede hjørner, slik at det glir greit ned i skjortelomma. Objektivet trekkes i helhet inn i huset når kameraet er skrudd av, men zoom-knappen stikker litt ut på toppen, og her er det potensiale for at den kan henge seg opp i en løs tråd eller lignende. Av og på har også en egen bryter på toppen, og jeg har opplevd et par ganger at kameraet har skrudd seg på på veien ut av lomma, og verre, på vei ned i lomma. Når objektivet forsøker å presse seg frem nede i en bukselomme, der det egentlig er alt for trangt, så kan dette neppe være bra for motoren.

Kameraet har to luker. En befinner seg på undersiden, og er for batteri og minnekort. Denne lukkes med en egen låsemekanisme. På siden av kameraet er luken som skjuler tilkoblinger for USB og ekstern strømforsyning. Denne har ingen lås, men er i stedet fjærbelastet og gir en god følelse av kvalitet.

Baksiden av kameraet domineres av en skjerm på hele to og en halv tommer. Det meste jeg har sett på et så lite kamera. Og trolig vil man heller ikke se større skjermer på et så lite kamera noen gang, ettersom høyden på skjermen er omtrent like høyt som kameraet selv. Og ved siden av skjermen er det bare akkurat plass til de vanlige knappene.

Materialet er plast hele veien, uten at det føles billig av den grunn. Skruhullet til stativ er det eneste som er i solid metall. Det er plassert ganske langt ut til siden, men ikke problematisk langt ut.

På tross av at huset er stort sett plastikk, så gir det en følelse av kvalitet. Noen detaljer er bra, mens andre kunne vært litt bedre. Det største minuset er zoom-knappen, som jeg frykter kan brytes av dersom man er uforsiktig og har uflaks, og av/på bryteren som for lett blir aktivisert når man ikke ønsker det.

Nærbilde av bryterne på toppen.

 

Optikk

Vurdering:

Optikken, av typen Leica Vario-elmarit, har en brennvidde på 5.8-17.4 mm og en lysstyrke på. 1:2.8-5.0. Lysstyrken er dermed ikke blant de beste. Brennvidden gir 3x zoom og tilsvarer 35-105 mm for et 35mm kamera, omtrent hva som er vanlig for denne typen kamera.

 

Funksjoner

Vurdering:

Fotografiske funksjoner
Hovedprogrammene velges med et lite hjul. Disse er normal, enkel (færre valgmuligheter), makro, tema (scene) og videoopptak. Av temaprogrammene er det tolv stykk. De fleste er de vanlige man kjenner fra andre kameraer, men ett program, babyfotografering, har ikke jeg sett før. I tillegg til innstillinger for å få den lille til å se sunn og frisk ut, kan man også programmere inn en alder i kameraet. Og gitt at man bare har én unge, så kan man la kameraet lagre alderen sammen med bildet.

I normal modus kan man med knappene bakpå sette eksponeringskompensasjon (+/- 2 trinn), auto bracket, blitz funksjoner og timer. I tillegg til de vanlige blitzfunksjonene har kameraet en slow sync funksjon, som øker lukkertiden i forhold til vanlig blitzbruk. Denne kan man bruke for å få mindre skarp kontrast mellom forgrunnen som er opplyst av blitz, og bakgrunnen.

De manuelle funksjonene er begrensede. Man kan ikke velge blender eller lukker selv, men må bruke riktig program til riktig situasjon, eller stole på automatikken. Når det gjelder kontroll av kvaliteten på de lagrede bildene så kan man velge hvitbalanse, inkludert manuell hvitbalanse, og man kan velge fargetoner(normal, varm, kald, svart/hvitt og sepia) og skarphet i tre hakk. I tillegg kan man endre aspektet fra det vanlige 4:3 formatet til 3:2 eller 16:9. Det betyr i praksis bare at bildet blir beskåret i topp og bunn, noe man uansett kan gjøre digitalt i etterkant selv. Men det er allikevel en hjelp til å komponere bildet, siden skjermen direkte viser hvordan utsnittet vil bli.

Kameraet har fem fokuspunkter, og man kan velge mellom senterfokus, områdefokus, tre eller fem fokuspunkter. Når man bruker flere fokuspunkter kan man ikke selv velge fokuspunkt, men må stole på kameraet. Ønsker man kontroll over hvor fokuset er, må man man bruke senterfokus, låse fokus og endre utsnitt.

Med makrofunksjonen kan man gå inntil 4,5 cm avstand på vidvinkel, og 28,5 på maks tele. Dette er ganske vanlige tall. Bildet under viser maksimal bruk av makrofunksjonen. På rutenettet kan man også se fortegningen til kameraet. Dette kommer jeg tilbake til på neste side i testen. Bildet i full oppløsning finnes i galleriet.

Maksimal makro

 

Det mest spennende med dette kameraet må vel sies å være at det har optisk bildestabilisator. Når man skrur på denne og zoomer inn med maks tele, så merker man tydelig at bildet på skjermen blir mer stabilt. Men hvordan det fungerer i praksis når man tar bilder er en annen ting. Det er to forskjellige ting å stå å se på et bevegelig bilde over tid, og å knipse et bilde på en brøkdel av et sekund.

Den store forbedringen får man ikke i godt lys og på kort lukkertid. Men innendørs når lyset er begrenset, da fungerer stabilisatoren bra, og jeg merker en klar forbedring. Men den er allikevel ingen erstatning for å være stø på hånda, bare en ekstra hjelp. Er man ustø, så blir bildene fortsatt uskarpe, men det blir bedre med stabilisatoren påslått. Se på bildet tatt håndholdt inne på Oslo S, dette er et bilde jeg tviler på ville være mulig for meg å ta uten å bruke stabilisatoren. Et hvilket som helst snapshot vil ikke bli så skarpt, selv om man har bildestabilisator. Jeg tok flere bilder med stabilisator både på og av, og har valgt ut dette som det skarpeste.

Utenom bildestabilisatoren så er de fotografiske funksjonene på dette kameraet de vanlige og de viktigste. Men ellers er det noe magert, spesielt savner jeg flere muligheter for manuell kontroll.

Video
Videopptak lagres i Quicktime-format med 30 bilder i sekunder, 640 x 480 piksler. Lyden er 8 bit, én kanal, 8000 samplinger per sekund og lagres i ukomprimert PCM. Bildet er godt og klart, og bevegelser er jevne. Lyden er ikke spesielt god. Med det er den sjelden på slike kameraer.

Det er ikke mulig å zoome under opptak av video. Man må zoome først, og deretter er zoomen låst. Det er ganske vanlig at den optiske zoomen ikke kan benyttes under videopptak, men enkelte kamera tilbyr allikevel digital zoom. Men bildestabilisatoren fungerer, og denne gir klart forbedret stabilitet. Sammenlign disse opptakene med maks zoom og med og uten stabilisator aktivert.

Etterbehandling
Etterbehandlingsfunksjonene er bare de aller enkleste. Man kan rotere, skalere, beskjære og legge på lyd. Det er ingen filterfunksjoner av noen art. Men dette kan man gjøre på PC'n i ettertid.

Andre funksjoner
Utenom det som allerede er nevnt, så har kameraet klokke med dato og mulighet for å ta opp lyd sammen med et bilde, eller legge lyd til bilde i etterkant. Man kan også vise bilder på en TV, eller skrive ut direkte til skriver.

 

Skjerm og søker

Vurdering:

Skjermen er lekker. To og en halv tommer er så stort som det er plass til på baksiden av et så lite kamera. Ønsker man større skjerm innfelt i kameraet, må man ganske enkelt ha større kamera. Her er med andre ord standarden satt. Oppløsningen er på 207 000 punkter, som er meget bra. Skjermen er grei i svakt lys, men litt vanskelig å se på i sterkt sollys, selv om man kan booste lysstyrken litt ved å holde inne en knapp på baksiden.

Informasjonen kan vises i fire forskjellige grader. Normal informasjon inkluderer oppløsning, komprimeringsgrad, batterilevetid og ledig plass på minnekortet. I tillegg vises status på de vanlige funksjonene tilgjengelig på baksiden av kameraet, og blender og lukker vises når man fokuserer. Et trykk på en knapp på baksiden legger til histogram. Neste trykk fjerne det meste av informasjon, og viser i stedet hjelpelinjer for bildekomponering. To linjer loddrett og to linjer vannrett, slik at man enkelt kan bruke tredelsregelen. Linjene er de samme uavhengig av utsnitt (4:3, 3:2 eller 16:9). Siste skjermmodus viser en nesten blank skjerm, med unntak av fokuspunkt, men med fotografisk info når man fokuserer.

Kameraet har ingen optisk søker.

Batteri

Vurdering:

Batteriet er et lite lithium-ion batteri på 3.7V og 1150mAh, noe kameraet klarte å klemme 848 bilder ut av under vår test. Grafen nedenfor viser at dette er litt under snittet, men dette snittet er basert på både store og små kamera. Sammenlignet med andre i samme størrelsesklasse klarer det seg rimelig bra. Men både Sony's P200 og Ricoh's R2 er også i denne klassen, så her er det mer å gå på.

Med kameraet følger det en ekstern lader, noe som betyr at man kan kjøpe et ekstra batteri og lade det ene mens man bruker det andre. Luken på siden skjuler også en DC inngang, men det er ikke mulig å lade batteriet via denne. Ekstern strømforsyning må også kjøpes separat.

Se en sammenlikning mot andre kameraer her.

Batterikapasitet

 

Autofokus

Vurdering:

Autofokusen er noe treg i forhold til andre kameraer jeg har testet, slik som Sonys P200 og Pentax Optio WP, men den fungerer rimelig godt i svakt lys. Hjelpelampa synes jeg virker noe svak, og det er ikke alltid jeg får fokus, selv på nært hold, selv om hjelpelampa er tent.

Grafene nedenfor viser ved hvilken lysstyrke kameraet klarer å fokusere.

Autofokus tele (EV v/ISO100)

 

Autofokus vidvinkel(EV v/ISO100)

 

Hurtighet

Vurdering:

På hastighetstesten scorer kameraet tett oppunder fem bilder på ti sekunder, og det tar to sekunder per bilde når man fokuserer for hver gang, noe som nok er et resultat av litt slapp hastighet på autofokusen. Men bak dette noe slappe tallet skjuler det seg egentlig veldig gode egenskaper. Kameraet har en egen funksjon for seriebilder hvor man tar bilder i full oppløsning og full kvalitet, men uten at kameraet fokuserer mellom hvert bilde. Og da fungerer dette kameraet som en klokke med litt hastverk, det går og går og tar et bilde cirka hvert 0.85 sekund. På ett minutt klokka jeg inn hele 71 bilder i jevn takt, uten at kameraet måtte pause for å tømme bufferet til kortet en eneste gang. Det imponerer.

Med blitz går det selvsagt saktere. Seriefunksjonen fungerer ikke når man bruker blitz, men det er likevel ikke noen stor økning fra 2 sekunder per bilde uten blitz, til 2.9 sekunder per bilde med blitz.

Oppstartstiden er ikke noe å skryte av. Nesten fire sekunder fra man skrur på til første bilde er tatt, er i det lavere sjiktet.

Kameraet har varierende egenskaper når det gjelder hastighet. På de vanlige testene og grafene så imponerer det ikke, og responsen kunne vært bedre. Men seriefunksjonen trekker mye opp.

Oppstart (s)

 

Antall bilder på 10 sekunder

 

Antall bilder på 10 sekunder med blitz

 

Betjening/brukervennlighet

Vurdering:

Knappene er gode og layouten er god. I stedet for den vanlige forhøyningen i kanten, er det et lite rifla område over knappene, hvor man kan legge tommelen. Holder man kameraet slikt, så er det enkelt å flytte tommelen ned for å betjene knappene, men kraften i avtrekkerfingeren blir noe forringet siden presset blir mer sideveis. Da får man også fort mer ristninger i det men trykker av. Så det er best å betjene kameraet med to hender. Alle knappene er gode, og selv om de er små og ligger tett så er de greie å trykke på, selv med store fingre.

Responsen er rask, og menyene er klare. Bortsett fra valget for aspekt. Her er skriften invertert, hvitt i en svart boks, noe som intuitivt gir inntrykk at det er dette menyelementet som er aktivt. Og jeg har trykket feil mange ganger på grunn av dette. Alle valg i menyen gjøres med pil til høyre, og ikke ved å trykke senterknappen. Dette krevde litt tilvenning, men siden det er konsekvent gjennomført så fungerer det.

En ting jeg personlig fant irriterende var skiftet mellom visning av bilder og å ta bilder. Når man skifter så trekkes ikke objektivet inn i kameraet, men forblir værende ute. Man er nødt til å skru kameraet av og på med bryteren på toppen for å bli kvitt det. Man kan argumentere for at dette er for at kameraet raskt skal være klart til bruk, og at det sparer batteri, så dette er antakelig bare en personlig sak. En relatert ting man ikke kan bortforklare er at når man kobler til USB og skrur på kameraet, da kommer også objektivet ut av huset hvis hjulet står noe annet sted enn på bildevisning. Dette er helt unødvendig og må karakteriseres som en feil.

Når man har stilt inn ISO-følsomheten på auto, så synes jeg kameraet er litt kresent i forhold til lukkertid. Dette er en vurderingssak, men personlig synes jeg man godt kunne tålt lengre lukkertider få å kunne skyte med lavere ISO-verdi. Grunnen til at jeg mener dette er at på høyere ISO-verdier så blir det lett fargestøy, og med bildestabilisatoren så er det godt mulig å få skarpe bilder med lengre lukkertider. Jeg fant at jeg i praksis ofte endret ISO-verdien manuelt, i stedet for å la automatikken gjøre det for meg. Når jeg er inne på dette med ISO så vil jeg nevne en liten ting til. Kameraet lagrer feil ISO-informasjon når man har valgt ISO 80. I EXIF-informasjonen står det fortsatt 100.

Redigeringen foregår ved at man går inn i hovedmenyen, der redigeringsfunksjoner og funksjoner som slide show og formatering ligger i samme meny. Når man har valgt en funksjon og utført den, så kan man enten velge å utføre den på flere bilder, eller man må trykke seg inn og ut av menyen igjen for å skru den av, eller for å velge en annen funksjon. Igjen er dette en smakssak, men jeg synes ikke dette er den beste løsningen. Man kan legge på lyd på bilder med en dubbe funksjon, men når man har lagt på lyd, så kan men ikke lenger redigere bildet. Og apropos lyd, så er tilbakespillingen av lyd fra kameraet i laveste laget.

Å koble kameraet til PC'en ved USB går smertefritt, også med Linux uten spesielle drivere. Overføringshastigheten ligger på den lave standarden som er vanlig for disse kameraene.

Kameraets kontroll over blitzen på nært hold kunne vært bedre. Her overeksponerer kameraet veldig mye, og man må selv kompensere for dette med å sette EV kompensasjon til undereksponering.

Det er ingen alvorlige feil, men det er en del småting som desverre trekker ned helhetsinntrykket. Og det er lite muligheter for personlige tilpasninger. Jeg synes det hele bærer litt preg av at funksjonaliteten ikke er skikkelig gjennomarbeidet før kameraet er sendt ut på markedet. Konklusjonen blir dermed en litt under middels karakter.

Filoverføringshastighet (MB/s)

 

 

 

Panasonic Lumix DMC-FX9   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen