Test

Test av Olympus SP-350

I bruk
Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Kamerahus

Vurdering:

Olympus SP-350 er ikke blant de minste kameraene i kompaktklassen. På høyre side (sett bakfra) er det et skikkelig grep av typen vi finner på større kamera, og dette gjør kameraet tykkere. Kameraet benytter to stykk vanlige AA batterier, og dette begrenser hvor tynt kameraet kan være, så det er en naturlig løsning å plassere batteriene inne i et slikt grep. Men på et kompaktkamera blir det allikevel i minste laget for en voksen manns hender.

På høyresiden finnes også to luker, en fjærbelastet som dekker over plassen til xD picture card, og en av gummi som dekker kontaktene til ekstern strømforsyning og USB. Begge lukene sitter godt og går ikke opp av seg selv. Strømforsyning eller oppladbare batterier følger ikke med. Det følger derimot med en ikke-oppladbar litium batteripakke. Selv om denne bare kan brukes en gang, så gjør den at man kommer fort i gang med å bruke kameraet.

Objektivet har innfatning med gjenger, slik at det er mulig å skru på eksterne objektiv. Og på toppen er det blitssko så man kan bruke ekstern blits. Dette gjør at man i tillegg til å ha et lite og hendig kamera som er lett å ha med seg, samtidig har mulighet til å bruke kameraet til mer krevende fotojobber. Hvordan dette fungerer i praksis har vi ikke fått anledning til å prøve. Jeg lurer på hvordan balansen til kameraet blir med slikt utstyr, når kameraert er så lite og lett i utgangspunktet.

Huset er i sort plast, med enkelte sølvgrå detaljer. Formen er, som nevnt, ikke så slank som på mange andre kompaktkamera. Så det kan bli i trangeste laget i enkelte bukselommer. Stativfestet sitter midt under, men er i plast. Festet til reim, som stikker en del ut, er dog i solid metall.

 

 

Optikk

Vurdering:

 

Optikken bærer navnet Olympus zoom lens, og har 3 ganger zoom med blender F1:2,8-4,9. Brennvidden på 8-24 mm tilsvarer 38-114 mm på et 35 mm kamera. Dette er tilnærmet standard på små kompaktkamera, selv om det finnes enkelte kameraer med mer zoom.

Man kan, som nevnt, sette på eksterne objektiv, men vi har ikke hatt noe slikt til testing.

 

Funksjoner

Vurdering:

Å beskrive dette kameraets funksjoner på en oversiktlig og grundig måte er en utfordring. Det meste man kan tenke på av relevante fotografiske funksjoner finnes et eller annet sted. Men jeg skal prøve å gi en god oversikt.

Olympus SP-350 har fullt sett med manuelle funksjoner. Dette inkluderer manuell eksponering, blender- og lukker-prioritert eksponering, en egen knapp for låsing av eksponering (denne knappen kan programmeres til å ha andre funksjoner i stedet), manuell fokus og manuell valg av fokuspunkt. "Nedblending" for å sjekke dybdeskarphet skjer automatisk når man endrer blenderåpningen manuelt.

Hvitbalansen kan stilles inn på flere måter. Man kan selvsagt bruke automatisk hvitbalanse, men kan også velge manuell ved bruk av gråkort, eller velge en forhåndsinnstilling. I tillegg kan man justere hvitbalansen i syv trinn varmere eller syv trinn kaldere enn det automatikken velger. Tilsvarende kan man justere skarphet, kontrast og fargemetning i pluss og minus fem trinn.

I tillegg til manuelle innstillinger har man også full automatikk, programautomatikk og valg av 24 forskjellige forhåndsprogrammerte typer motiv. Tre av disse er for undervannsfoto, men det krever at man kjøper eget undervannshus.

Lysmåling kan gjøres enten gjennom spot-måling, sentervektet gjennomsnitt eller ved det kameraet kaller ESP, som vil si at kameraets program selv tolker motivet og gjetter på riktige innstillinger. Tilsvarende opplegg er det for fokus. Også her har man ESP, hvor kameraet selv velger fokuspunkt, i tillegg til senterfokus eller manuelt valg av fokuspunkt. Ved manuelt valg, så bruker man knappene bak til å flytte fokuspunktet dit man vil.

En ting SP-350 tilbyr, som ikke er vanlig på kompaktkameraer, er muligheter for å ta opp i RAW format. For de som ikke er helt inne på hva dette er, så er det en lagring av dataene slik de er lest rett fra sensorbrikken. Når kameraer lagrer data i JPEG, så må det gjøres en del valg i forhold til hvor mye kontrast, oppskarping og fargemetning som skal lagres i bildet. I tillegg må man også bestemme hvitbalansen, og den kan være kritisk for å få et riktig bilde. Når man tar opp i RAW-format har man mulighet til å justere alt dette i ettertid, i tillegg til noe mer frihet i forhold til å justere for feil eksponering. Dessverre tar det nesten 12 sekunder fra du har tatt et bilde i RAW til kameraer har lagret det og er klart til å ta et nytt. Det er så lang tid at det i praksis gjør at det kun vil bli brukt under helt spesielle forhold.

Jeg tror jeg er kommet gjennom de fleste fotografiske funksjonene, men må også nevne ting som mulighet for å synkronisere blitsen på 'bakre gardin', for å sette opp slaveblitser og for å ta korte lydopptak i forbindelse med bildene.

SP-350 har to modus for makrofoto. Dette er egentlig litt juks, da den ene modusen ikke endrer nærgrensen, men bare forteller kameraet at man driver med nærfoto, slik at autofokusen vet i hvilket område den finner motivet. Dette gjør at kameraet fokuserer raskere. Den 'egentlige' makromodusen gir en nærgrense på ca 2 cm. Dette er veldig bra, og man kommer tett inn på motivet, slik bildet nedenfor viser. Klikk på bildet for å komme til galleriet, der det er mulig å se bildet i full oppløsning.

Maks makro
Klikk bildet for å se det i galleriet

Anti-røde-øyne funksjonen benytter seg av blitsen, men fokuslampa er også sterk og er med på å redusere røde øyne. Fokuslampa kan være plagsom sterk slik at den som fotograferes kan begynne å myse, men den er mulig å skru av. Fokuslampa var på på alle bildene under, og som man ser så har blitsen en klar funksjon, selv om røde øyne ikke ble redusert totalt. Det siste bildet er det første bildet etter at det har gått gjennom kameraets innebygde bildebehandlingsfunksjon for å redusere røde øyne. Den var i dette tilfellet svært vellykket.

Vanlig blits Ekstra blits Program

Videoopptak kan gjøres med oppløsning inntil 640x480 og 30 bilder per sekund. Man kan også velge oppløsning på 320x240 og 15 bilder per sekund. På mitt kamera med den bildebrikken jeg hadde til rådighet kunne jeg ta maks 20 sekunders opptak med høyeste oppløsning. Ved å redusere kvaliteten, enten med lavere oppløsning eller med færre bilder per sekund, så ble opptakslengden kun avhengig av bildebrikkens størrelse. Lyden er i mono, 8 bit og 7875 Hz. Codecene som brukes er motion JPEG for video og ukomprimert PCM for lyden, det hele lagret i Apples Quicktime format. (Lydopptak alene lagres med 8kHz, ellers i samme kvalitet.)

Videotest
Klikk bildet for å se kort eksempel på video

Kvaliteten på bildet er svært god, men kvaliteten på lyden bærer selvsagt preg av lav samplingsrate. Det er ikke mulighet å zoome under videoopptak, verken analogt eller digitalt.

Kameraet har en del redigeringsfunksjoner. Det er de vanlige og selvsagte nyttefunksjonene som beskjæring, endre til lavere oppløsning, rotering og konvertering til svart/hvitt eller sepia. Og fjerning av røde øyne, som vist ovenfor, fungerer veldig bra. Men det er også et par andre artige funksjoner hvor man kan gjøre andre ting ut av bildene, noe som kan være morsomt hvis man ikke har PC tilgjengelig men har mulighet for direkte utskrifter. En mulighet er å lage kalender, hvor man velger bilde, layout og måned, og man får et nytt bilde som er en kalenderside. Og denne kan man, som sagt, skrive ut direkte om man har tilgang til en skriver med PictBridge. En lignende mulighet er diverse layout med flere bilder i ett bilde. Man kan også legge på diverse forhåndsdefinerte rammer og tekster.

Når du skal se på bildene dine, har du en "Quick view"-knapp, som gir deg bildevisning. Hvis det plutselig dukker opp et godt motiv, kan du trykke utløseren halvt ned, og vips er du tilbake i opptaksmodus. Dette synes vi er den beste løsningen. Noen irriterer seg over at det er lett å komme borti utløseren ved en feil, og så hopper man ut uten å ville det. For disse, er det også en visningsfunksjon på programhjulet på toppen. Hvis du velger å bruke denne i stedet, så har du den samme funksjonaliteten, men du må skru hjulet tilbake til opptaksmodus for å kunne fortsette å ta bilder. To uavhengige løsninger som vil tilfredsstille alle. Bra!

Olympus har noe de kaller Pixel mapping. Denne funksjonen skal selv registrere defekte bildesensorer og lagre informasjon om dette i kameraet, slik at disse ikke skal synes på noe ferdig bilde. Dette er også en funksjon som er vanskelig å prøve ut i praksis i en test som dette.

 

Skjerm og søker

Vurdering:

Kameraet har både skjerm og optisk søker. Skjermen er 2.5 tommer og med en oppløsning på 115.000. piksler. Skjermen er stor, men selve oppløsningen er lav i forhold til mange andre kameraer. Men etter min vurdering har lav oppløsning i praksis liten betydning. Canon Digital Ixus 55 har akkurat samme oppløsning, men samtidig en av de beste skjermene jeg har vært borti. Olympus sin skjerm er desverre ikke like god. Den fungerer godt i mørke omgivelser, men i sterkt sollys er det ofte vanskelig å se hva man holder på med.

Den optiske søkeren er liten, som den alltid er på kompaktkameraer. Men den er allikevel blant de større for klassen, og den fungerer greit som et alternativ til skjermen der det er behov for det.

 

Batteri

Vurdering:

Olympus SP-350 bruker 2 stykk AA batterier. Så det er verdt å være oppmerksom på at verdien i grafen for Olympus SP-350 gjelder for det medfølgende batteriet, som ikke er oppladbart. Fordi det ikke følger med noe oppladbart batteri, så må man enten basere seg på å jevnlig kjøpe batterier, eller kjøpe egen lader med oppladbare AA-batterier.

Fordelen med denne løsningen er at man nesten hvor som helst i verden kan få tak i batterier, og at man ikke er avhengig av å tilgang til elektrisitet for å lade batteriene.

Antall bilder batteritest (CIPA)

 

Autofokus

Vurdering:

Det er ikke så mye å si om autofokusen. Den fungerer som den skal, både raskt og presist, og også i dårlig belysning. Men hjelpelampen kunne fungert litt bedre. Den tenner tidligere enn nødvendig, og rekkevidden på den er relativt dårlig. Så den fungerer i de fleste tilfeller best avslått, og man kan skru den på under ekstra mørke forhold.

 

Hurtighet

Vurdering:

SP-350 er ikke noe raskt kamera. Hovedproblemet ser ut til å ligge i at behandling av bildet og skriving til kort går for sakte. Mens enkelte kamera kan ta bilder kontinuerlig til minnebrikken er full, så må SP-350 fort stoppe opp og tømme bufferet. På høyeste oppløsning og JPEG-kvalitet så er bufferet fullt etter to bilder. På grunn av dette så scorer SP-350 ekstremt dårlig med kun 12 bilder i løpet av seksti sekunder. Og for å illustrere at det er prosessering og skriving til kort som er problemet, så klarer kameraet også 12 bilder med blits i løpet av samme seksti sekunder. Men det bør merkes at dette påvirker ikke responsen. Når kameraet er klart, så tar det bilder umiddelbart når utløseren presses. Men dette er altså ikke kameraet for de som trenger å ta serier.

Kameraet bruker relativt lang tid på å bla fra bilde til bilde, når du skal se på dem. Det er ingen alvorlig feil, men kan være litt irriterende noen ganger.

Oppstartshastigheten er heller ikke den beste, som grafen nedenfor viser. Men den er heller ikke problematisk lang, og ligger bare litt over snittet.

Oppstartshastighet

 

Betjening og brukevennlighet

Vurdering:

Betjeningen på Olympus SP-350 er slik som nærmest har blitt en standard på dagens kamera (det vil si, noen av de nye kameraene med 3 tommers skjerm har gjort litt om på dette for å få plass til skjermen). På baksiden er det en fem-veis velger nede til høyre. Den midtre knappen brukes til å nå kameraets meny, og de fire brukes vanligvis til å justere eksponeringen. Enten blender og lukker, eller over og undereksponering. Noen få ekstra knapper som gir raskere tilgang til blitsinnstilling, endre informasjonsmengde på skjermen og en valgfri programmerbar. Alle lett tilgjengelig med høyre tommel. Kameraets hovedfunksjon velges med et hjul på toppen.

Menyene er logisk lagt opp, men det er mange funksjoner og dermed noen ganger vanskelig å finne dem igjen. Dette problemet forsterkes av at ikke alle menyelementer og valg er beskrevet med tekst. Noen ganger brukes bare forkortelse, eller symboler, og man må lese i manualen for å vite hva disse betyr. Det tar dermed noe tid å bli skikkelig kjent med kameraet.

Siden det er mange funksjoner, så er mange funksjoner en del trykking på knappene unna, noe som ikke er ideelt i situasjoner der man må være rask for å få med seg motivet. For å lette på dette kan man selv velge tre funksjoner med hurtigtilgang i hovedmenyen.

På skjermen vises den viktigste informasjonen. Man ser hvilken oppløsning og kvalitet man bruker, og ser til enhver tid lukkertid, blenderåpning og hvor mange trinn man over eller undereksponerer. Man kan også velge å ha på hjelpelinjer for komponering. Valg som ISO-verdi, blitsmodus og opptaksmodus vises også en kort stund når man gjør endringer, men så blir de borte. Her burde det være mulighet for å sette opp kameraet slik at denne informasjon alltid syntes.

Man kan skru på hjelpelinjer for å hjelpe med komponering av bildet, både den vanlige oppdelingen i ni ruter og en annen versjon med to linjer i kryss som en x. Det er også bra at man kan skru på histogram ved komponering av bildet. I tillegg finnes en modus der kameraet indikerer over og undereksponering ved å farge disse henholdsvis rødt og blått på skjermen. Olympus har gjort en god jobb med disse funksjonene.

Jeg savner bedre indikering av at kameraet har fokusert. Dersom kameraet fokusere utenfor sentrum, så er det greit, da indikeres fokuspunktet med at rammen flytter seg. Men fokus i sentrum indikeres ikke på skjermen annet enn med en grønn prikk oppe i hjørnet. I tillegg lyser en av to små lamper ved siden av søkeren grønt. Her burde rett og slett indikatoren på skjermen skiftet til grønt for å indikere fokus.

Jeg vil også nevne at når man bruker timeren, så ser man heller ingen ting på skjermen som indikerer at den er i gang. Ikke noe tall som teller ned, eller noen som helst annen indikasjon på kameraet. Det er foresten ikke helt sant, hjelpelampen på framsiden tenner, og begynner å blinke de to siste sekundene før bildet taes. Men det ser man ikke på baksiden av kameraet, med mindre det er mørkt i rommet. Timeren er også låst til ti sekunder, og det finnes ingen modus for to eller tre sekunder. Kanskje ikke den viktigste funksjonen, men allikevel en mangel jeg finner plagsom. Og utrolig med tanke på alle de andre funksjonene som er lagt inn, da en slik kort timer er ideell når man bruker stativ og vil unngå risting fra at man har hånda på kameraet. Ti sekunder er lenge å vente per bilde i slike situasjoner.

Med disse unntakene er brukervennligheten grei nok. Det er forståelig at enkelte funksjoner krever litt flere tastetrykk, når de fire knappene, som på andre kamera ofte brukes til dette, på SP-350 brukes til å kontrollere eksponeringen.

Det følger ikke med noen krybbe eller lignende. Kameraet kobles direkte til en PC med en USB-kabel, og støtter USB mass storage device standarden. Man trenger dermed ikke egne drivere, og kan koble kameraet til hvilken som helst PC. Overføringshastigheten er god, som grafen under viser.

Overføringshastighet USB (MB/s)

 

 

Olympus SP-350   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen