Test

Test av Olympus Mju 800

I bruk

Mju Digital 800 er ingen revolusjon, men en oppdatering av toppmodellen i Mju Digital serien. Den største nyheten er flere bildepunkter, og Mju Digital 800 er en av de første modellene med en ny 8 megapiksel sensor. Vi har sjekket hva Olympus har fått til med den nye modellen.


Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Kamerahus

Vurdering:

Mju Digital 800 gir et godt førsteinntrykk, solid og stilig er stikkord. Til tross for en blå klistrelapp som sitter foran på kameraet (kan dras av). Olympus er flinke til å kombinere praktiske løsninger med godt design. Kameraet er stort sett i metall med noen detaljer i plast.

Sprutsikker design er veldig positivt. Man trenger ikke tenke så mye på når og hvor kameraet brukes. Sprutsikkert betyr selvfølgelig også at det er litt bedre beskytet mot støv enn andre modeller. Pluss også for at objektivet forsvinner helt inn i kamerahuset når det ikke er ibruk.

Det som ikke er like imponerende er plassering av LCD skjermen. Den sitter (natulig nok) på baksiden og har ingen form for beskyttelse. Godt mulig at den er ”ripesikker” – det testet vi ikke, men det er umulig å ikke komme borti med fingrene. Den blir fort full av støv og fettflekker.

I tillegg til skjermen er nesten alle kontroller plassert på baksiden. Her finner man zoom-bryteren og alle knapper som brukes for å velge funskjoner.

Batteri, USB-kontakt, TV-utgang og kontakt for ekstern strømforskyning er samlet under et deksel på siden. Batteriet holdes på plass selv om luken er åpen. Det er praktisk – og nødvendig hvis man skal kunne overføre bilder til PCen vha kabel.

Luken er forøvrig i plast, men virker solid nok. Batteriet må tas ut for å lades. Det er et oppladbart Olympus litium-ion-batteri.

Luken for minnekortet er plassert på undersiden. Der er også stativfestet som dessverre ikke sentrert under objektivet.

Toppen av kameraet har to knapper, utløseren og av/på knappen. Av/på knappen er liten og nedsenket. Sikkert for å hindre at man slår på kameraet ved et uhell, men det er faktisk litt kronglete å komme til.

Mju Digital 800 er ikke av de aller minste og letteste kameraene, men går i en litt stor lomme. Størrelsen er et bra kompromiss som gjør det greit å få plass til fingrene. Vekt er ca. 215 gram inklusiv minnekort, batteri og rem.

Optikk

Vurdering:

Mju Digital 800 er utstyrt med et 3x zoomobjektiv. Brennvidden er 8-24mm som tilsvarer 38-114mm på et 35mm kamera. Største blender er f/2.8 på vidvinkel, men faller til f/4.9 på tele. Vi kunne ønsket oss litt bedre vidvinkel og større blender på tele, men dette er typiske egenskaper for denne klassen.

Zooming går greit med vippebryteren på baksiden. Man kan ikke velge eksakt zoom, men det er tilstrekkelig antall steg til å finne en passende innstilling. Det er imidlertid lett å hoppe over et steg slik at man må zoome litt ut og inn før man treffer riktig innstilling. Det er forøvrig et (lite) problem som går igjen på mange modeller.

Funksjoner

Vurdering:

Olympus har pakket mye funksjonalitet inn i dette kameraet. Det eneste som ”manglet” er helmanuell innstilling av eksponering og fokus. Alt er automatisk, men med mange muligheter for overstyring.

I tillegg til vanlig programautomatikk kan man velge lukkerprioritet eller blenderprioritet. Stort sett synes vi programautomatikken fungerte greit, men det er likevel nyttig å kunne overstyre f.eks. blender når man trenger stor dybdeskarphet.

Det finnes dessuten 19 spesielle motivprogrammer som dekker alt fra landskap og sport til mat og dokumentavfotografering. Brukergruppen denne modellen er rettet mot vil nok kunne ha glede av disse programmene.

En annen funksjon, spesielt rettet mot nybegynnere, er en innebygd ”brukermanual”. Kameraet har en egen knapp som gir tilgang til en bruksanvisning på LCD skjermen. Man presenteres for en meny med ulike hjelpetemaer, og får mer detaljer ved å velge fra menyen. Nyttig.

Når vi først er inne på bruksanvisninger må vi nevne mangel på trykt bruksanvisning. Det følger med en ”Basic Manual” og den er virkelig basic. Den dårligste jeg har sett hittil. Det følger med en ”Advanced Manual” på CD i Pdf format, men dette er et kamera rettet mot uerfarne brukere. Mange av disse er nok ikke vant til å lese manualen på skjerm, eller skrive ut Pdf dokumenter for den saks skyld. Forøvrig er heller ikke ”Advanced Manual” mye å skryte av. Stort minus.

Bildestabilisering er veldig in for tiden, og det er da også en svært nyttig funksjon hvis den lages riktig. Mange modeller, spesielt i ultrazoomklassen, har et bevegelig linseelement (eller sensor hos Konica Minolta) som gjør det mulig å få skarpe bilder ved lengre lukkertider enn normalt.
”Billigversjonen” av dette er at man justerer opp isoverdien for å holde lukkertiden kort nok for å få skarpe bilder. Fuji har f. eks. gjort det i sin modell F10 som vi testet tidligere i år. På F10 fikk man denne effekten ved å sette iso til auto. Det fungerte rimelig bra siden Fuji F10 har relativt bra bildekvalitet også ved høyere isoverdier. Olympus har en lignende funksjon, men som et eget valg på funksjonsvelgeren.

Vi likte denne løsningen siden det da blir mye raskere å skru den av og på. Den fungerte forøvrig som forventet, og ga skarpe bilder innendørs uten bruk av blits. Problemet er bare at sensoren i Mju Digital 800 ikke håndterer høyere isoverdier spesielt bra (mer om det senere). Resultatet er at man får et skarpt bilde, men kraftig støyreduksjon gjør det nesten ubrukelig. Oppløsningen reduseres også når isoverdien kommer over 400. Litt i tvil om denne funksjonen er et pluss eller minus for kameraet. Den er lett tilgjengelig og kan gi bilder i situasjoner med lite lys, men ofte med elendig bildekvalitet. I middels godt lys er den nyttig, vi gir et ørlite pluss.

Videofunksjonen er dårlig. Det er lenge siden vi har sett et kamera med kun 15 bilder i sekundet med Vga-oppløsning (640 x 480 piksler). Zoomen fungerer heller ikke mens man filmer.

Som forventet har Mju Digital 800 alle de vanlige funksjonene: Justering av hvitbalanse, justering av ISO-verdi, eksponeringskompensasjon, seriebilder og så videre. Hovedfunksjonene er enten tilgjengelige på egne knapper eller på et høyt nivå i menysystemet - stort sett veldig greit og oversiktlig. Vi brukte engelsk som menyspråk, men flere er tilgjengelig og ennå flere kan installeres fra medfølgende programvare (vi testet ikke denne funksjonen og norsk er ikke et av standardspråkene, men kan lastes ned til kameraet).

Når Mju Digital 800 slås på første gang er det satt opp slik at de fleste valg man gjør (inklusiv blits-innstillinger, ISO-verdi og bildekvalitet) glemmes når man slår av kameraet. Det finnes imidlertid en funksjon som endrer dette. Den heter ”ALL RESET” i menyen og man må lete i menysystemet eller i brukerveiledningen på PC-en for å finne den. Vi synes det er litt rart at kameraet ikke er satt til å huske valgte innstillinger i utgangspunktet, men flott at valgmuligheten er der.

Mju Digital 800 har bra nærgrense i utgangspunktet, oppgitt til 50 cm. Vi kom en del nærmere da vi testet, muligens på grunn av den store dybdeskarpheten. I tillegg har denne modellen to makro-modi. Vanlig makro lar deg zoome og komme ned til rundt 20 cm avstand, litt avhengig av brennvidden. Ved å velge maks tele fikk vi minst fortegning og størst forstørrelse. Det minste område vi greide å ta bilde av var ca. 60x80mm.

Med Supermakro kommer man atskillig nærmere. Nærgrensen er ca. 3 cm fra frontlinsen. Bildet av frimerkene er tatt med denne innstillingen. Området er kun ca 23x31mm. Ulempen med Supermakro er fortegning og at man ikke får zoomet. Kameraet låser seg i vidvinkelstilling. Når man kommer så nærme er det også vanskelig å unngå at man skygger for seg selv. Fortegningen er ikke verre enn at man neppe vil legge merke til det på vanlige bilder, som mosebildet til høyre.

Som en oppsummering kan vi si at Mju Digital 800 har de mulighetene man forventer i denne klassen. Jevnt bra, men Olympus har gjort noen valg bl.a. mht brukermanual og videofunksjon som trekker litt ned.

Skjerm og søker

Vurdering:

Mju Digital 800 har ingen optisk søker. LCD-skjermen er eneste hjelpemiddel for å komponere bilder og vurdere eksponering og fokus. Dette er en løsning som gir problemer i sterkt lys. Det blir rett og slett vanskelig å se hva man tar bilde av. En kombinasjon av reflekser og at skjermen ikke er lys nok skaper problemer.

Når dette er sagt er det likevel mye godt å si om løsningen til Olympus. Det er helt klart en av de beste LCD skjermene vi har sett. Fin størrelse, bra innsynsvinkel (Olympus sier 160 grader) og høy oppløsning gir et godt og skarpt bilde i de fleste situasjoner.

Bildet viser histogramfunksjonen ved avspilling, men også hvor lett det er å få reflekser i skjermen.

Man kan velge å vise ulik informasjon på skjermen. Histogram er tilgjengelig både før og etter at man tar bildet og gir (med litt trening) en god indikasjon på eksponeringen. I tillegg kan man velge å vise hjelpelinjer, eksponeringsinformasjon og så videre, eller en nesten helt ren søker.

Svakeste lys der man ennå ser nok detaljer - tele, EV


Et annet positivt trekk var at bildet ble forsterket (dvs. gjort lysere) i dårlig lys. Skjermen gjorde det veldig bra med mørke motiver, faktisk noe av det beste vi har sett hittil som grafen over viser.

Batteri

Vurdering:

Batterikapasiteten er slett ikke verst med over 900 bilder i Akams testprosedyre og 300 ifølge CIPAs teststandard. Batteriindikatoren begynte å vise rødt etter vel 800 bilder, og kameraet greide da rundt 100 bilder til. Det holder likevel ikke til mer enn en firer fordi mange andre modeller er ennå bedre. Vi er heller ikke overbegeistret for proprietære batterier selv om de unektelig gir noe bedre effekt med samme vekt/volum i forhold til oppladbare AA-batterier. Ulempen er at de er dyre og som regel kun kan brukes i noen modeller fra en enkelt produsent.

Batterikapasitet

Se en sammenlikning mot andre kameraer her.

Autofokus

Vurdering:

Vi var fristet til å gi Mju Digital 800 en femmer her. Autofokusen var presis i veldig mange situasjoner, men vi traff etter hvert også på noen tilfeller hvor den ikke fungerte perfekt.

La oss starte med autofokushastigheten. Her gjorde Mju Digital 800 det noe variabelt. Mulig testprosedyren passet autofokussystemet dårlig for vi fikk faktisk noe tregere autofokus på vidvinkel enn på tele. Dette er ”mot normalt”, og vi gjorde testen mange ganger for å verifisere resultatet.

Autofokus, vidvinkel

Resultatet er derfor at Olympusen gjør det noe dårligere enn middels ved vidvinkel mens resultatet for tele er bedre enn snittet. Daglig bruk bekreftet at Mju Digital 800 ikke er av de absolutt raskeste, men fokushastighet var sjelden noe problem. Spesielt på vidvinkel virket kameraet bedre enn det måleresultatet skulle tilsi.

Autofokus, tele (100mm)

Fordi maks tele er så nær 100mm har vi kun gjengitt grafen for 100mm. Resultatet for maks tele var da også nesten identisk.

Autofokus i svakt lys reduserte fokushastigheten en del, men Mju Digital 800 greide å fokusere i imponerende lite lys. Det er ikke aller best, men blant de beste i klassen både på vidvinkel og tele.

Det vi måler her er autofokus uten bruk av hjelpelampe, og selv om kameraet gjorde det bra i denne testen så må vi også nevne at Mju Digital 800 ikke har noen hjelpelampe. Så flere av de andre kameraene som er slått av Olympusen her vil i praksis fungere vel så bra siden de skrur på hjelpelampen ved behov.

Autofokus i svakt lys - vidvinkel, EV

Autofokus fungerer selv i dårlig lys.

Autofokus i svakt lys - tele, EV

En ting er jo at kameraet ”sier” at det har fokusert, noe annet er det om bildet virkelig ble skarpt. Når vi testet tok vi selvfølgelig bilde og sjekket at det ble ok, men når røde-øyne-testen ble gjort oppdaget vi et tilfelle hvor kameraet bekreftet fokus og bildet likevel ble uskarpt. Røde-øyne-testen tas normalt i relativt mørkt rom med litt lysere bakgrunn. Vi testet flere ganger og måtte til slutt øke lysmengden i rommet noe for å få ansiktet skarpt. Det er ikke bra og trekker ned helhetsvurderingen.

Hurtighet

Vurdering:

Hurtighet er nok en kategori hvor Mju Digital 800 gjør det bra i flere tester, men enkelte feilskjær trekker totalkarakteren ned.

Oppstartstid er rimelig bra, men det bråker litt når objektivdekslet går bort og objektivet skyves ut.

Oppstartstid

Utløserforsinkelse uten blits er knapt målbart med vel et tiendels sekund. Med blits blir forsinkelsen merkbar.

Utløserforsinkelse med blits

Olympus var noen tiendeler for treg til å klare seks bilder på ti sekunder. Dermed litt under snittet, men husk at det er hele 8 megapiksler som skal behandles. Vi testet også med litt høyere komprimering (fortsatt full oppløsning) og da øket hastigheten noe.

Antall bilder på 10 sekunder - uten blits

Heller ikke med blits ble det noen topplassering.

Antall bilder på 10 sekunder - med blits

Filoverføringshastigheten er elendig. Utrolig å lansere et kamera i dag med så dårlig USB-ytelse.

Filoverføringshastighet i MB/s


Totalt sett ga Mju Digital 800 et litt bedre inntrykk enn tallene viser. Vanskelig å kvantifisere, men det er nok litt relatert til neste punkt i testen – Betjening/brukervennlighet. Til tross for at kameraet av og til brukte litt lenger tid enn vi kunne ønske var det alltid ”responsivt”. For eksempel kom søkerbildet raskt tilbake etter at et bilde var tatt og det reagerte på knapptrykk selv om prosessering av forrige bilde ikke var ferdig. Det ble bare en firer, men dette er likevel ikke et kamera som føles tregt i bruk.

Betjening/brukervennlighet

Vurdering:

Her var det ikke mye å klage på. Ryddig design og ryddige menyer. Dette var mitt første møte med et Olympus digitalkamera og menysystemet var veldig lett å bruke fra første øyeblikk. Hvilket menysystemet man foretrekker er en veldig personlig sak, så test gjerne modeller fra ulike produsenter i butikken.

Et annet positivt trekk var at vi nesten aldri måtte vente. Kameraet reagerte på knapptrykk selv mens det jobbet med lagring av forrige bilde. Innebygd hjelpesystem er også et pluss selv om de fleste vil greie seg fint uten.

LCD-skjermen er stor (2.5 tommer ser ut til å være en ny standard i denne klassen) og høy oppløsning og gir veldig bra bilde. Skal vi trekke for noe må det være bruk i sollys der vi savnet en optisk søker.

Av/på-knappen er liten og litt kronglete. Det garanterer at du aldri slår på kameraet ved et uhell, men en bryter ville gitt samme sikkerhet og vært lettere å bruke.

Dessverre bråker Mju Digital 800 noe. Både zooming og ikke minst å skru kameraet av/på gir en del støy. Litt synd for det er mulig å lage et digitalkamera nesten lydløst.

 

Olympus Mju Digital 800   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen