Test av Olympus Mju 750

I bruk

Olympus feiret nylig 15-årsjubileum for Mju-serien. Mye har skjedd på de 15 årene, men fortsatt lever en av de eldste modellene, Mju II, i beste velgående. Vi har tatt en kikk på Mju 750, som er siste skudd på stammen, og det første Mju-kameraet med bildestabilisator. Med unntak av bildestabilisatoren, er dette kameraet identisk med Mju 740. Testen, med unntak av kommentarene om bildestabilisator gjelder derfor begge modeller.


Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

 

Kamerahus

Vurdering:

Mju 750 er et lite lommekamera med 7 megapiksler og 5x optisk zoom, pakket inn i et sølvfarget hus i plast og metall. Etter at Olymupus byttet designer for en tid tilbake har de laget langt lekrere kameraer, og Mju 750 er intet unntak. Designmessig likner det veldig på Mju 700, men har litt andre mål, blant annet har det blitt litt tykkere. Det er antakelig for å få plass til et 5x zoomobjektiv (mot 3x på Mju 700). Kameraet har også blitt litt bredere, men samtidig litt lavere. Det har derfor en mer avlang profil.

En egenskap som kjennetegner alle Mju-kameraer etter den aller første, er at de er beskyttet mot vann og støv. Det betyr at du kan ta det med deg til Sahara, du kan ha det med på stranden (men ikke bad med det), du kan miste det i snøen, og du kan til og med miste det i vann, dersom du fort tar det opp igjen og tørker av det. Vi har testet det ved å holde det under springen, og der så det ut til å like seg veldig godt. For friluftsfolk er det derfor et meget interessant alternativ.

Knappene vil du kjenne igjen, dersom du har brukt et nyere Mju-kamera tidligere. Det nye er bildestabiliseringsknappen på toppen, ved siden av utløseren. Ellers har kameraet på/av-knapp på toppen. På baksiden er det zoombryter, programhjul, en fireveisbryter med knapp i midten, og fire andre knapper rundt, for å gi deg tilgang til mye brukte funksjoner.

Alle knappene er faste, og gi gir god respons når du trykker på dem. Vi synes kanskje at noen av dem satt litt tett, for det hendte at vi kom borti feil knapp noen ganger.

Kameraet er tykkere på høyre side (sett bakfra) enn på venstre. Det gjør at det balanserer godt når du holder det med en hånd. Objektivet er plassert så langt til venstre at det er god plass til fingre på forsiden, uten at de kommer i veien for noe. Stativfestet er i plast.

Kameraet bruker xD minnekort. Dette er en standard som bare benyttes av Olympus og Fujifilm, og på sin siste modell har Fujifilm også støtte for SD. Det er kan derfor virke som xD er på vidende front om dagen, noe vi ikke er leie oss for, da færre standarder er bedre for oss brukere.

Optikk

Vurdering:

Som nevnt, har kameraet 5x optisk zoom, noe som er mye for et kamera av denne størrelsen. Brennvidden tilsvarer 36-180mm, noe som gir god tele, men heller laber vidvinkel. Olympus har lansert et kamera med vidvinkel tilsvarende 28mm – FE-200. Vi får håpe det er gjort så godt, at de får lyst til å implementere det i andre modeller snart.

Lysstyrken er ikke all verden, men den er faktisk bedre enn på Mju 700, som i tillegg hadde kortere zoom. Mju 750 har lysstyrke på f/3,3-5,0.

Objektivet er av den tradisjonelle typen som kommer ut av kameraet når det slås på. Zoommotoren har 12 trinn, noe som ikke er veldig mye på en så lang zoom, og vi kunne tenkt oss litt mer. Til gjengjeld går det relativt fort å zoome – godt under 2 sekunder mellom ytterpunktene.

Funksjoner

Vurdering:

Dette er et pek-og-klikk-kamera som gir deg liten kontroll over eksponeringen, men du kan stille ISO-verdi, lysmålemetode, hvitbalanse (ikke manuell, bare ferdigdefinerte verdier), og en del andre ting. Du kan også sette kameraet på full auto, så du slipper å bestemme noe som helst selv, bortsett fra zoom og motiv.

Den store nyheten på dette kameraet er bildestabilisatoren. Olympus har skiltet med dette før, men da har det bare vært en automatisk høy ISO-verdi, og det er ingen bildestabilisator. Denne gangen er det en mekanisk bildestabilisator, som vi antar betyr at det er en CCD-stabilisator. Bildestabilisator er alltid velkomment, og det er få produsenter som ikke har noen modeller med dette i dag. Vi har ikke gjort noen vitenskapelig test av bildestabilisatoren, men vårt inntrykk er kanskje at den ikke fungerer fullt så godt som hos andre produsenter.

Hvis du føler deg usikker på hvordan du skal ta bilder, finnes det en Guide-modus, der du kan slå opp på hva du ønsker å gjøre. Så får du en kort forklaring på hvordan det gjøres, og hvis du ønsker det, så kan kameraet gjøre de nødvendige innstillingene for deg, så du kan ta bildet slik du ønsker det skal være. Ganske lurt, men litt tungvindt.

Når bildet først er tatt, har du en del muligheter. For det første, kan du se en kalender, og så velge en dag, for å få opp bildene som er tatt den dagen. Fint hvis du har en stor minnebrikke som du ikke tømmer så ofte. Du kan også beskjære bildet, fjerne røde øyne og endre på fargemetning og lys.

Videofunksjonen på kameraet er ganske middelmådig. Du kan ta opp i 640x480, men bare med 15 bilder pr. sekund. Det er få kameraer i denne klassen som ikke klarer 30 bilder i dag. Du kan ikke zoome mens du filmer, annet enn med digital zoom, som reduserer bildekvaliteten.

Makrofunksjonen er blitt god, og gir deg mulighet til å gå inntil 2cm fra motivet. Vær klar over at kameraet bekrefter fokus enda litt nærmere, men da får du ikke skarpt bilde. Det minste utsnittet du får skarpt, er 32x24mm med supermakrofunksjonen. Du har også en vanlig makrofunksjon, som ikke gir deg så kort fokusavstand, men som gir deg mulighet til å zoome, slik at du kan stå lengre unna.

Skjerm og søker

Vurdering:

Kameraet har en 6,3cm ( 2,5 tommer) LCD-skjerm og ingen optisk eller elektronisk søker. Skjermen har en oppløsning på 215 000 piksler som er bare, og en klar forbedring fra Mju 700 som hadde omtrent halvparten. Det gjør at du får en klar og god skjerm.

Det er lite refleksbehandling på skjermen, og i sterkt sollys kan den være vanskelig å bruke. Det gjelder for alle LCD-skjermer. I mørket klarer skjermen seg bare middels bra og knapt det. Du mister fort detaljer på skjermen, og oppdateringsfrekvensen blir så lav at hvis du håndholder kameraet, får du problemer med å se et noen lunde skarpt bilde på skjermen. Dette er særlig problematisk hvis du er avhengig av å se detaljer som smil eller andre ting som kan være smått men avgjørende. Ved utendørsfotografering i mørket, fungerte det riktig bra, for da styrer du ikke etter detaljer.

Svakeste lys der skjermen gjengir nok detaljer - vidvinkel, EV

Batteri

Vurdering:

Batteriet er et ganske lite litium-ion-batteri på 3,7V og 740mAh. Det er litt høyere kapasitet enn batteriet på Casio EX-S770 som vi nylig testet.

Batterikapasiteten er ikke den beste. 190 bilder skal kameraet klare før batteriet er tomt, og det er ganske mye mindre enn de fleste andre kameraer i klassen. Sammenliknet med Casio EX-S770, er det direkte dårlig. Det hadde mindre batteri, men klarte likevel langt over dobbelt så mange bilder.

Batterilevetid - CIPA

Det følger med batterilader til kameraet, så dersom du kjøper et ekstra batteri, kan du lade det ene mens du bruker det andre. Da bør du klare deg greit.

Under batterilokket finner du både batteri og minnekort. Batteriet er festet inni kamerahuset med en liten ”hempe”, som holder det på plass, vipper du denne til side, kommer batteriet lett ut.

Autofokus

Vurdering:

Autofokushastigheten på vidvinkel er ikke all verden. De fleste kameraer det er naturlig å sammenlikne med er raskere, selv om avstanden ned til normalen ikke er skremmende.

Autofokushastighet, vidvinkel - sekunder

Zoomer vi inn til en brennvidde tilsvarende 100mm, går det i omtrent samme farten, mens de fleste andre kameraer har klart lavere fart her. Det gjør at Mju 750 skårer relativt sett bedre i forhold til de andre. Zoomer vi helt inn til full tele, hoder farten seg jevn, og her er en autofokushastighet på ca 0,8 sekunder faktisk ganske bra, særlig tatt i betraktning at dette kameraer har lengre zoom enn de kameraene vi har sammenliknet med.

Autofokushastighet, tele - sekunder

Da vi to makrobilder, hadde vi litt problemer med å få skarpe bilder på den korteste avstanden der kameraet bekreftet fokusen. Men bortsett fra det, har det ikke vært fokusproblemer med dette kameraet.

Hurtighet

Vurdering:

Oppstartstiden på dette kameraet er høy. Vi vet ikke hvorfor det tar så mye lengre tid enn på for eksempel Mju 700. Vi måler tiden fra vi trykker ned på/av-knappen, og til det første bildet er tatt. Det betyr at autofokustiden også er inkludert her. Men selve oppstartstiden, før den begynner å ta bildet, er likevel nesten tre sekunder, som er svært mye i dag.

Oppstartstid - sekunder

Utløserforsinkelsen er også noe høyere enn vi hadde ønsket oss. Dersom du ikke bruker blits, pleier den ikke å være målbar. På Mju 750 er den 10 hundredeler, hvis du allerede har fokusert. Det høres ikke mye ut, men du merker det faktisk. Skrur du på blitsen, øker denne forsinkelsen til 37 hundredeler, som er mer enn de aller fleste andre kameraer. Dette er så lenge at du merker det, og dersom du for eksempel ska fange et spesielt ansiktsuttrykk, kan det være for lenge.

Utløserforinkelse med blits - sekunder

Mju 750 kan ta bilder i serier på to ulike måter, enten normal seriebildefunksjon, som gir deg ca ett bilde pr. sekund i tre sekunder (3 bilder), eller en høyhastighetsmodus, som gir deg ca 3 bilder pr. sekund i over fem sekunder (19 bilder). Sistnevnte setter ned oppløsningen til 3 megapiksler.

Hvis du ikke bruker seriebildefunksjon (som ikke fokuserer mellom hvert bilde), klarer dette kameraet 5 bilder på 10 sekunder. Det er under snittet.

Antall bilder på 10 sekunder - uten blits

Slår vi på blitsen, og gjentar øvelsen, så rekker du å ta 3 bilder. Det er også ganske svakt.

 

Antall bilder på 10 sekunder - med blits

Vi vil anbefale deg å kjøpe en kortleser til xD-kort hvis du kjøper dette kameraet. Olympus har ennå ikke oppdaget at det ha skjedd noe med overføringsteknologien siden slutten av forrige århundre, og bruker fortsatt USB 1.1, som vi andre gikk bort fra for flere år siden. Det er nesten pinlig, Olympus. Ikke det at det betyr all verden, men det koster så utrolig lite å gjøre hverdagen lettere for brukerne deres, og samtidig slippe at vi gjør narr av dere i hver eneste test. Saken er uansett den, at selv for kameraene som Olympus lanserte høsten 2006, er overføringen langt under 1 MB/s. Med dagens minnekort, som gjerne er på 1 Gb, betyr det at det vil ta deg over 21 minutter å overføre innholdet fra et fullt minnekort.

Overføringshastiget MB/s

 

Vi må også påpeke at å bla seg mellom bilder du har tatt, tar tid. Å gå fra opptaksmodus til bildevisning er heller ikke noen rask prosess. Det er nesten bare Olympus som sliter med dette nå, og vi kan ikke forstå hvorfor det skal være så vanskelig å forbedre.

Alt i alt er ikke dette et raskt kamera. Dersom hastighet betyr mye, finnes det bedre valg der ute. Dersom du mener du trenger et raskt kamera, og du egentlig mener at du trenger noe som er vesentlig raskere enn det gamle du har fra 2001, så er Mju 750 også raskt. Men det finnes altså raskere kameraer å få kjøpt.

Betjening / Brukervennlighet

Vurdering:

Vi synes Mju 750 fungerer bra. Det er lett å bruke, lett å finne fram, og det har de viktigste funksjonene lett tilgjengelige.

Menyen er delt i to. En hovedmeny, som du kommer inn på ved å trykke på meny-knappen (og deretter velge den menyen du ønsker), og en hurtigmeny som inneholder de paramtrene du endrer oftest på, slik som ISO-verdi, hvitbalanse, lysmåling, og så videre. Denne finner du på Func-knappen midt i fireveis-bryteren. Dette er samme løsning som Canon og Fuji benytter, fungerer bra.

I motsetning til mange andre kameraer, blir en del vesentlige innstillinger værende selv når du slår av kameraet. Så hvis det er innstillinger du foretrekker selv, så slipper du å sette disse hver gang du slår på kameraet.

Mju 750 kommer ikke med norske menyer, men disse kan du laste ned til kameraet ved å bruke medfølgende programvare.

Vi pleier å henge oss opp i hvordan du skifter til bildevisning på kameraet, da vi mener at en bryter du må flytte på for å skifte mellom dem, kan gjøre at du mister bilder. Mju 750 har bildevisning som funksjon på programhjulet, dersom du skal gjøre mye i bildevisningen. Dersom du bare skal se på noen bilder, har du også en knapp for dette på ”Print”-knappen. Da kommer du tilbake til opptaksmodus ved å trykke utløseren halvveis ned. Dette er den beste løsningen. Du har mulighetene, og kan velge.

Guide-modus gjør kameaet lett å komme i gang med for de helt ferske. Men bruken av denne er ikke helt intuitiv, og det er best å ta en kikk i bruksanvisningen for å se hvordan den fungerer. Det burde ikke være nødvendig.

Som nevnt innledningsvis, sitter knappene litt tett på baksiden. Når du blir vant til kameraet, og kan gjøre en del operasjoner raskt, vil du av og til merke at du bommer på noen knapper. Det er litt irriterende.

 

 

Olympus µ 740

Olympus µ 750

Olympus µ 740

Olympus µ 750

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen